Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz lampowy powinien mieć porządne transformatory głośnikowe i zasilające. To wszystko sporo waży. Jeżeli wzmacniacz lampowy waży mniej niż ok. 18 kilo, to podejrzewam że dźwięk będzie przeciętny, a nawet słaby, choć może być "ładny", "lampowo ocieplony", itp.

Lampy się nie palą, przynajmniej w prawidłowo działającym wzmacniaczu. Oczywiście jak każda rzecz na świecie lampy się po pewnym czasie zużyją, ale te akurat są powszechnie dostępne i niedrogie.

No Mcgyver, jesteśmy już na półmetku tego "miesiąca". Znowu zaczynam się niecierpliwić, więc musisz mi sprzedać jakąś nową bajeczkę żebym się uspokoił....

Mam pytanie...

W Quadral QLX110 jest kopułka na wysokich, co wstawić zamiast jej bez zmiany w zwrotnicy?

Nie znam jej parametrów, a zwrotnica już kiedyś była wymieniona w całości na lepsze, ale bez żadnej zmiany wartości podzespołów.

To nie moje zdjęcie narazie nic lepszego w sieci nie znalazłem.

Parametry

60/100 W

4 Ohm

38...22000 Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko chodzi mi o "półkę" lepsze. Te mają chyba 20 mm, a może przydałaby się jakaś 25mm dla lepszej równowagi tonalnej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie warto w to inwestować. Woofer w tych kolumienkach to wersja czeskiego ARN 150 dystrybuowana przez interTechnik. Myślę że lepiej zająć się jakimś DIY od podstaw. Wtedy tym samym nakładem pracy (plus obudowy) uzyskasz znacznie lepsze rezultaty.

Myślałem, że coś jeszcze się da z nich wycisnąć, ale skoro mówisz, że to wiele nie pomoże...

Basu jest więcej, ale jest za to dobrze kontrolowany po przeróbce zwrotnicy, za to średnica trochę za sucha cofnięta, wysokie bez blasku matowe, ale przestrzeń w miarę jest. Służą mi jako tyły w kinie domowym i raczej na jakiś czas tam zostaną.

Dzięki

no własnie tak patrze i myśle "qrcze ...czy to jest tesla ??" Tez uważam że lepiej zrobić coś od podstaw i zdecydowanie innego ... ARN150 teoretycznie jest ok... do czasu , w którym posłucha sie czegoś innego ...

Przedewszystkim wokal w ARN150 jest jak z nosa ... to jest nie tylko moja opinia ... głośnik w 9l ma nawet wykop basu o dziwo jak na 14cm, ale wokal jest tragiczny. W tej półce cenowej kolega robił podłogowce co prawda, ale na XW165 + TC20 Vify i podobno bardzo je seobie chwali. Tyle że ja tego nie słuchałem :P

Fajną alternatywą dla tego było by zrobienie czegoś może na Visatonie ?? W130S + G20SC i mamy fajny dzwięk i fajny monitor :)

Kurde, wszystko przez te zdjęcia niewyraźne. To jest Tesla, ale ARN 188 oczywiście. Kiedyś rozbierałem jakieś podłogówki z tej serii Quadrala, i takie właśnie tam były, oczywiście odpowiednio "ostemplowane".

Czyli skrzynka może zostać? :-)

Na fronty się raczej nie nadają, ale na tył ujdzie.

To może być takie pytanie uniwersalne z ciekawości... a gdybym się kiedyś uparł i chciał powymieniać oba głośniki na odpowiednie, to musiałbym zmienić zwrotnicę?

Czy są głośniki jako zamienniki o podobnych parametrach, tylko jakich i na co zwracać uwagę? Te pary modeli podane przez wovo pasowałyby w ten zestaw?

Z ARNa 188,który jest skrajnie wysoko cięty można uzyskać w połączeniu z sopranem o klase wyższym dość satysfakcjonujące wyniki.Czemu skrajnie wysoko?Ano właśnie dlatego,że w innym przypadku mamy typowo nosową średnice.Brakuje wyższych rejestrów owej średnicy i bez nisko ciętego sopranu tego się nie poprawi.Ja bym zastosował 12dB/okt przy MAX 4500Hz (przed tym garbem na charakterystyce).

Ja u siebie w takim powiedzmy luźnym,testowym zestawie puściłem ARNa bez zwrotnicy,a sopran ograniczyłem 6dB (5uF). Układ jest w teorii beznadziejny ale w konkretnym pomieszczeniu,na konkretnym wzmacniaczu zagrały zadziwiająco dobrze.W każdym razie na tyle,żeby się zainteresować nieco wyższym cięciem ARNa niż podaje producent.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Co do wielkości skrzyń.Zakłądając,że parametry drastycznie nie uległy zmienie w tym konkretnym głośniku to dołbym nieco większą obudowe.(wada-bas może stracić troche na kontroli ale będzie nieco niższy). Szczeże to nie orientuje się czy jest to obudowa otwarta czy BR oraz jakie zastosowano wytłumienie skrzyni?

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Podział zdaje się jest na 3,8 kHz.

Zwrotka niezwykle prosta:

Secja basowa kolejno: L=0,9 C=8,2

Wysokotonowa: C=5,6 L=0,33 R=1,2 ohm, R=10 ohm

Obudowa 35x23x22

Z tyłu jest BR 4x10cm, wytłumione chyba białą watą syntetyczną.

Wovo napisał: "W tej półce cenowej kolega robił podłogowce co prawda, ale na XW165 + TC20 Vify i podobno bardzo je seobie chwali. Tyle że ja tego nie słuchałem :P"

A zrobił, zrobił, a nawet w końcu im fotki zrobił ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam kolege :D tak jak juz na innym forum napisałem ... uwielbiam to zestawienie czerni z wiśnią

Nie wiem czy sobie przypominasz ale inspirowałem sie na twym subie jak wykanczałem moje "dziecinki " :P

• Pokaż nowe odpowiedzi