Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

To dlatego moje z OSB tak ładnie grają,...

Nie zaprzeczam, tylko przypuszczam,...nigdy nie robiłem z wiórówki kolumn, tylko meble.

Father,..a jak ma się sklejla 20-22mm?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wiem, mierzyłem wszystko 25 mm, tzn. MDF, wiórówę, sklejkę z brzozy, dębu i moją kanapkę. Nie trzeba chyba mówić, że sandwicz (5mm sklejka brzozowa + 5mm pył kwarcowy + 5mm sklejka + 5mm pył + 5mm sklejka) po prostu zmasakrował konkurencję. MDF był najgorszy (najwyższe piki w środku pasma), wiórówa była sporo lepsza na środku (większe tłumienie wewnętrzne) i gorsza na dole (ale to jest łatwo ogarnąć poprzeczkami czy innymi wzmocnieniami w gotowej kolumnie), sklejki z brzozy i dębu porównywalne z wiórówą na środku (o kłak lepsze) i lepsze na dole, obie - o dziwo - bardzo podobne do siebie. Pomiary miałem niekalibrowane, więc do np. publikacji Dickasona się nie mam jak odnieść.

Praktycznie średnica od 600Hz mam z głośników tubowych, to tego zakresu obudowa nie dotyczy, a bas w OSB, ale chyba spróbuję w warstwowej wiórówce, czyli w obudowie wiórowej, jak to się przekłada na sound basu...?

Edytowane przez Azus

Jerzy Krajewski głośniki i zestawy głośnikowe - czytanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło bardzo fajna tabelka i ciekawe informacje na temat doboru materiału pod obudowy a tak nawiasem mówiąc to budowa typu sandwich jest najlepsza do każdego projektu.

Ja mogę powiedzieć że moja obecna kolumna, drga w bardzo nikłym stopniu. Przy dużych poziomach głośności obudowa minimalnie drga w jednym miejscu.

Jest to kanapka typu mdf + sklejka + bitum + filc i pionowe wzmocnienie wzdłuż największej powierzchni.

Osobiście jeśli ktoś ma czas, chęci itd dołożył bym wolne przestrzenie wewnątrz ścianek zasypywane pyłem kwarcowym oraz wspomnianą płytę wiórową.

zastanawiam sie czemu popadacie w takie dziko skrajne tłumienie skrzynek ,są firmy które uzyskały swój sound dzieki właśnie swoim byle jakim obudowom np.Herbeth .płyty granitowe dobrze tlumią rezonanse ale jakoś na kolumny się nie na dają i nie chodzi o cenę no może trochę ,ale o brzmienie właśnie.

Ja tam co do materiału z jakiego są wykonane, za mocno nie popadam, Mdf to mdf, jedni mówią że wióry, ja teraz testuje osb,...ale mdf, jest sztywny, gęsty, świetnie się obrabia, można go modelować, i to tyle.

a mogę powiedzieć że moja obecna kolumna, drga w bardzo nikłym stopniu. Przy dużych poziomach głośności obudowa minimalnie drga w jednym miejscu.

Jest to kanapka typu mdf + sklejka + bitum + filc i pionowe wzmocnienie wzdłuż największej powierzchni.

Ile waży jedna sztuka?

zastanawiam sie czemu popadacie w takie dziko skrajne tłumienie skrzynek

To raczej usztywnianie, a nie tłumienie, choć zależy jak to rozumieć. A dlaczego? Bo lepiej, żeby grał głośnik, a nie cała obudowa.

Ja tam co do materiału z jakiego są wykonane, za mocno nie popadam, Mdf to mdf, jedni mówią że wióry, ja teraz testuje osb,...ale mdf, jest sztywny, gęsty, świetnie się obrabia, można go modelować, i to tyle.

Wlasnie nie tylko tyle. Kazdy material rezonuje przy innej czestotliwosci iw innym stopniu. Rezonanse = podbarwianie dźwięku.

Ale widzę, że tu na forum, nie szuka się dźwięku zbliżonego do oryginału tylko "audiofilskiego".

El sueño de la razón produce monstruos.

Ale widzę, że tu na forum, nie szuka się dźwięku zbliżonego do oryginału tylko "audiofilskiego".

Ja już to zauważyłem dawno, prawda jest taka że ludzie nie szukają tego co neutralne w 100% tylko karmią swe gusta.

Ciężko powiedzieć co lepsze, ale wiem jedno. To co będzie idealne z pkt widzenia inżyniera wcale nie musi dawać idealnych doznań audiofilowi. Niejednokrotnie w audio jest odwrotnie.

Ile waży jedna sztuka?

Z głośnikami na tyle dużo, że problemem jest ją przenieść. Generalnie samodzielne przeniesienie i ustawienie kolumny dla mnie jest abstrakcją.

Edytowane przez arczi87

Generalnie samodzielne przeniesienie i ustawienie kolumny dla mnie jest abstrakcją.

... dlatego dwuczęściowe / piętrowe trzeba robić. Wówczas każda z czterech części ma szansę się poniżej 40 kg zmieścić.

... dlatego dwuczęściowe / piętrowe trzeba robić. Wówczas każda z czterech części ma szansę się poniżej 40 kg zmieścić.

Tylko to musi uwzględniać projekt, bo zwiększenie odległości między głośnikami powoduje gorsze zgranie fazowe.

Choć jest to do zrobienia. Osobiście nie czułem takiej potrzeby. Postawić kolumny na podkładkach pod kolce pomogła mi partnerka, zaś po podłodze jakoś się to przesuwa. Dodatkowo kolumny ustawia się do skutku. Potem niech stoją nieruszane :)

Ja już to zauważyłem dawno, prawda jest taka że ludzie nie szukają tego co neutralne w 100% tylko karmią swe gusta.

Ciężko powiedzieć co lepsze, ale wiem jedno. To co będzie idealne z pkt widzenia inżyniera wcale nie musi dawać idealnych doznań audiofilowi. Niejednokrotnie w audio jest odwrotnie.

Z głośnikami na tyle dużo, że problemem jest ją przenieść. Generalnie samodzielne przeniesienie i ustawienie kolumny dla mnie jest abstrakcją.

arczi,..potwierdzam twoją tezę, pomiary pomiarami, a reszta na słuch, teraz jest to modne na zachodzie, audiofile modelują brzmienie, bawiąc się zwrotnicami, a co niektórzy idą na łatwiznę i bawią się benhingerami, lub innymi procesorami, i to co słyszałem,...o....godne zainteresowania, sam myślę o takich pomysłach, chociaż zwrotkę przerobiłem, wg. własnych preferencji brzmieniowych.

Ludziska, dajcie znać na pryw, czy byłoby zainteresowanie kwestią praktycznych aspektów i moich doświadczeń w zakresie robienia "wyplatanego" kabla głośnikowego a'la "V-Cap", czyli Chris VenHaus .... Jeśli sprawa jest interesująca, to może założę nowy wątek z opisem krok po kroku, jak te moje kabelki głośnikowe powstawały.

Gigabit Ethernet Cat5 .... Dla jednych cymes, dla innych mecyja, a dla jeszcze innych - banał nie warty zachodu, więc nie wiem, czy warto klawiaturę strzępić.

U mnie ten kabel "gra" i póki co - na lepszy go nie zamieniam.

Gigabit Ethernet Cat5 .... Dla jednych cymes, dla innych mecyja, a dla jeszcze innych - banał nie warty zachodu, więc nie wiem, czy warto klawiaturę strzępić.

Chętnie poczytam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swego czasu dziewczyna mi uplotła taki kabel ale później się rozstaliśmy i zostałem z prototypem mono :(

DSC02361.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raczeqq

Ukryta Zawartość

Tutaj wrzucam właśnie szczegółową instrukcję realizacji.

( Niby to oczywiste, ale diabeł tkwi w szczegółach).

Sukcesywnie kawałkami.

Ukryta Zawartość

Całość na Seasie, całość według mojej koncepcji, fornir był wyborem ich przyszłego właściciela....czynnego muzyka.

Nic nie było jeszcze mierzone, liczone, ważone. Co najbardziej mi się w nich podoba, średnica, świetne wokale, rytm. Lepsze zdjęcia przy okazji.

Ukryta Zawartość

post-10226-0-26262000-1358288843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marko3T
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pilne pytanie do doświadczonych kolegów.

Planuję dzisiaj zlecić stolarzowi wykonanie skrzynek pod paki jak na załączonym zdjęciu. Z litego drewna.

Myślałem o jesionie lub dębie. Ścianki boczne skrzynki to min 3cm, deska przednia 6cm. Co Wy na to?

Na co zwrócić uwagę?

I na przedniej desce dojdzie dodatkowo głośnik 25cm. Pytam o aspekty czysto techniczne wykonania skrzynek, przetworniki, strojenie, wytłumienie i całą resztę wykona ktoś inny.

post-27264-0-66134000-1358506796_thumb.jpg

Edytowane przez HQ150

Co Wy na to?

Może nie mam zbyt wielu doświadczeń w tym polu, ale ...

Może jednak rozważ układ kanapki a nie lite drewno ?

Skoro szalejesz na 3cm, to równie dobrze można zrobić:

1cm sklejka brzozowa, 1cm pył kwarcowy oraz 1cm płyty pilśniowej.

Przypuszczam że ciężar będzie podobny, a właściwości akustyczne jednak nieco lepsze ?

W wariancie ekstremalnym to bym pojechał pięciowarstwowo: sklejka + kwarc + OSD + bitumit + sklejka ...

powino dać radę upchnąć takie dwie komory w ramach tej grubości.

Poza tym taka sprawa - jeśli to jest tej wielkości i ciężaru, co widać na zdjęciu - to poważnie rozważyłbym zrobienie tego jako 4 skrzynki, 2x po 2. Po prostu łatwiej to będzie nosić, przestawiać, itp.

Całość na Seasie, całość według mojej koncepcji, fornir był wyborem ich przyszłego właściciela....czynnego muzyka.

Nic nie było jeszcze mierzone, liczone, ważone. Co najbardziej mi się w nich podoba, średnica, świetne wokale, rytm. Lepsze zdjęcia przy okazji.

Jak zwykle ładnie zrobiłeś ;-) Średnica jest na 15, niskie na 18, czy 18/22?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ja bym chyba zastosował kanapkę sklejka brzozowa plus MDF podobno dużo lepsze właściwości tłumienia drgań od litego drewna. Ja mam kolumny z klejonki dębowej, ale z litej deski to bym nie zaryzykował.

Planuję dzisiaj zlecić stolarzowi wykonanie skrzynek pod paki jak na załączonym zdjęciu. Z litego drewna.

Myślałem o jesionie lub dębie. Ścianki boczne skrzynki to min 3cm, deska przednia 6cm. Co Wy na to?

Na co zwrócić uwagę?

I na przedniej desce dojdzie dodatkowo głośnik 25cm. Pytam o aspekty czysto techniczne wykonania skrzynek, przetworniki, strojenie, wytłumienie i całą resztę wykona ktoś inny.

Już wielokrotnie było to poruszane na forum, że lite drewno to nienajlepszy materiał na skrzynki. Ryzykowny (rozsychanie, wypaczanie itp.) a w dodatku o nie najlepszych właściwościach "sonicznych"... w każdym razie (jak radził kolega wyżej) różne kombinacje kanapki ze sklejki, mdf-u płyt wiórowych itp. są znacznie lepsze i bezpieczniejsze.

Na co zwrócić uwagę?

Musisz się przygotować na kwotę 3-3,5klz. w twoim zamyśle.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja mam kolumny z klejonki dębowej, ale z litej deski to bym nie zaryzykował.

Dlaczego?

Skoro szalejesz na 3cm, to równie dobrze można zrobić:

1cm sklejka brzozowa, 1cm pył kwarcowy oraz 1cm płyty pilśniowej.

Chcę uniknąć fornirowania. Można by dać warstwy jak napisałeś a na zewnątrz 1cm litego drewna.

Tylko czy to jest konieczne? Czy efekt soniczny litej konstrukcji bedzie zły?

O technologiczne aspekty się nie martwię.

Poza tym taka sprawa - jeśli to jest tej wielkości i ciężaru, co widać na zdjęciu - to poważnie rozważyłbym zrobienie tego jako 4 skrzynki, 2x po 2. Po prostu łatwiej to będzie nosić, przestawiać, itp.

Tu pełna zgoda. Te frontowe dechy będą raczej do zdemontowania, odkręcenia od reszty skrzynki.

Nie. Dużo taniej. Jestem stały klient a u nas i też nie Warszawa.

Już wielokrotnie było to poruszane na forum, że lite drewno to nienajlepszy materiał na skrzynki. Ryzykowny (rozsychanie, wypaczanie itp.)

No tego się nie boję. Już sporo mi przez lata robił i zawsze jest O.K.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Napisał o tym ganzz_gut, że przy litej desce jest ryzyko powstania naprężeń i wypaczenia co może mieć wpływ na efekty soniczne takiej konstrukcji. Moje kolumny są zrobione z klejonki dębowej o grubości 35mm nic się z nimi nie dzieje, jaki wpływ ma drewno na brzmienie trudno jest mi się wypowiadać bo nie porównywałem, ale w wielu wyrafinowanych konstrukcjach stosuje się mieszanie materiałów. W moim nowym projekcie stolarz na moją prośbę zastosował kanapkę MDF plus sklejka brzozowa i takie rozwiązanie bym sugerował a na wierzch może warstwa litego drewna jeżeli chcesz uniknąć fornirowania.

W basowym module koniecznie kratownica wzmocnień i ścianka z głośnikami tak z 60mm.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co do wypaczeń to się nie boję. Tak jak pisałem zamawiam u fachowca dla którego przebieg włókien, sposób łaczenia, selekcjonowanie surowca nie są pojęciami obcymi.

Natomiast jestem ciekawy tych aspektów akustycznych. Sporo przeczytałem tematów nawet na tym forum i nie ma jednoznacznej odpowiedzi a i sporo konstrukcji wykonanych przez kolegów znalazłem. I w zasadzie powtarza się tylko aspekt technicznych trudności wykonania lub późniejszej pracy surowca.

• Pokaż nowe odpowiedzi