Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Kompaktowe? monitory. Pierwsza konstrukcja w tym roku:

No i jak pierwsze wrażenia odsłuchu?

Widzę, że nie masz nawet czasu podzielić się jak grają

Słuchałem ich tylko jeden dzień. To za krótko aby obiektywnie napisać. Generalnie jestem świrem na punkcie wszelkiej maści wstęg. ER4 to znakomity przetwornik. Chciałbym go usłyszeć z małą 12 lub 15 Etona w konstrukcji 3W. Cena ER4 mnie zniechęca dlatego mam zamiar pokombinować z magnetostatem HiVi, prawdopodobnie kupię RT2CA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rt2c-a_1.jpg

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie kombinuj, są niegodne Etonów! Miałem tego okrągłego, co wkleiłeś oraz Bestona (chyba ta sama technologia i materiały) i grają tak samo. Niby lekko, ale bez mikrodetali i plamami, a nie punktowymi źródłami. Nie polecam. Od lat łączę Etony z Fountekami i właściciele są zadowoleni. Pozdrawiam i powodzenia.

Miałeś większego RT2C czy małego RT1C (tego dyskwalifikuję)?

Plan jest inny. Ciekaw jestem tych chińczyków i planuję 3 way tylko na HiVi: ? + F5 + F10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

RT2C, jak na obrazku. Nie rożni się od Bestona, którego miałem za 95 zeta, jak dla mnie jest znacznie za drogi. Lepiej użyć wstęgi.

F5 ma silny rezonans na 1,5k, nie użyłbym go na środek w 3-way.

Ufff .... Kręgi lędźwiowe wciąż bolą ...

Dotarły zapakowane tak, jak gdyby miały wojnę nuklearną w tym opakowaniu przetrwać.

Całe i zdrowe oczywiście.

Zła informacja: Jako że przeliczyłem się w zakresie liczby paneli wygłuszających, które sam potrzebuję, to niestety z wielkim wielkim żalem, ... ale jak też już przyjdą, będę musiał nadwyżkę w sekcji sprzedam umieścić.

A tak w ogóle:

Marek - za tą "Mission Impossible": .....

... idealne dopasowanie koloru pudeł do koloru drzwi -

- to jako bonus moja kobieta Ci chyba sześcio-pak piwa wyśle !!!

Ukryta Zawartość

post-34863-0-62574900-1362676432_thumb.jpg

post-34863-0-67426700-1362676449_thumb.jpg

post-34863-0-50856500-1362676475_thumb.jpg

post-34863-0-71063500-1362676520_thumb.jpg

post-34863-0-63243200-1362676538_thumb.jpg

post-34863-0-99920600-1362676573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Haha, odkąd zabudowałem skrzynki od Marka głośnikami rok temu na Wielkanoc, to do dziś mam zje... kręgi lędźwiowe. zjj_wwa, montuj na raty, szkoda zdrowia.

Etony z fotek powyżej skądś znam. Konrad odwalił kawał solidnej roboty, obudowy są głuche jak pień czyli i robota i materiał dobre. Wykonanie na 9/10 no i grają jak trzeba.

RT2C, jak na obrazku. Nie rożni się od Bestona, którego miałem za 95 zeta, jak dla mnie jest znacznie za drogi. Lepiej użyć wstęgi.

F5 ma silny rezonans na 1,5k, nie użyłbym go na środek w 3-way.

Nadal chcę kupić Fountek Neo X3 ale nawet w Intertechnik go nie ma. Droższe wstęgi niż 500zł mnie nie interesują. F5 na pewno kiedyś przetestuję. Nie przeraża mnie ten rezonans. Niestety nie ma nic mniejszego z serii F.

Maciek napisz coś o brzmieniu tych Etonów bo Panowie pytają...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A tak moje skrzynki już z przetwornikami wygladają. Tylko jeszcze brak nóżek.

A tak moje skrzynki już z przetwornikami wygladają. Tylko jeszcze brak nóżek.

post-27264-0-83653100-1362754736_thumb.jpg

post-27264-0-17643800-1362754745.jpg

Przestrzeń na opad szczeny, kobiece wokale tak prawdziwe jak z niczego innego, bębny, kotły jak żywe, dół pełny. Bardzo dobre kolumny. W szeregach 2-way z pewnością jest to coś wartego uwagi.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ pokaż lepiej,...aż dwa pimpągi, to ma tylko z 2 Ohmy? co on tam wykombinował?...

chyba,że aktywne,

Z tego co wiem to te głośniki są 4 Ohmowe.

Mają być połączone szeregowo. No i tak jak reszta aktywnie zasilone z własnej końcówki.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A wypadkowa impedancji?

Wybacz ale rozmawiasz z całkowitym laikiem i ignorantem w tej dziedzinie. Nie wiem o co chodzi.

Musisz mi to łopatologicznie przedstawić.

Nie wiem jak masz basy połączone, jeśli równolegle to masz z 2Ohm. ciężko dla wzmacniacza.

Szeregowo można łączyć, ale mogą być zawirowania brzmieniowe i takich konstrukcji praktycznie się nie wykonuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak jak Ci pisałem nie znam się. Ale do tej pory ten wzmak obsługiwał cała kolumnę Infinity Kappa 8.2i, która jest znana ze spadków nawet do 1 Ohma, to myślę że gdy będzie dedykowana końcówka tylko do tych basów to może da radę? Ciekawe czy połączenie równoległe nie byłoby zabójcze dla wzmaka?

Zysk powinien być większy. Myślę, że to wyjdzie w praniu. A jak jest u Paneraia? On też przecież ma podwójne głośniki 30cm na dół pasma. Słuchałeś ich.

Mało tego u niego całą kolumnę z podwójnymi basami zasila końcówka która u mnie będzie się tylko z tymi 30-kami wzmagać.

Albo takie paki jak ja miałem, czyli Infinity Kappa 8.2i miały jeden woofer 30cm, ale jest model wyższy czyli Infinity Kappa 9.2i w który nie różni się niczym poza większą wysokością i dołożeniem drugiego takiego samego woofera. I też podobno brzmi jeszcze lepiej i jakoś wzmaki to wytrzymują.

Nie wiesz jak sobie tam z impendancją poradzili?

Edytowane przez HQ150

Marek - za tą "Mission Impossible": .....

... idealne dopasowanie koloru pudeł do koloru drzwi -

- to jako bonus moja kobieta Ci chyba sześcio-pak piwa wyśle !!!

O to taki zapas przy moim spożyciu wystarczył by mi na.....pół roku.

Kiedy paleta z nimi została na noc pod chmurką, pomyślałem, że gdyby je ktoś teraz ukradł, to chyba nie miał bym siły fizycznie zacząc kolejnej pary, po takiej robocie wskazane jest zrobić coś lżejszego.....buduje kolejnego kolosa zupełnie innego.

Przepraszam za OT

Tak jak Ci pisałem nie znam się. Ale do tej pory ten wzmak obsługiwał cała kolumnę Infinity Kappa 8.2i, która jest znana ze spadków nawet do 1 Ohma, to myślę że gdy będzie dedykowana końcówka tylko do tych basów to może da radę? Ciekawe czy połączenie równoległe nie byłoby zabójcze dla wzmaka?

Zysk powinien być większy. Myślę, że to wyjdzie w praniu. A jak jest u Paneraia? On też przecież ma podwójne głośniki 30cm na dół pasma. Słuchałeś ich.

Mało tego u niego całą kolumnę z podwójnymi basami zasila końcówka która u mnie będzie się tylko z tymi 30-kami wzmagać.

Albo takie paki jak ja miałem, czyli Infinity Kappa 8.2i miały jeden woofer 30cm, ale jest model wyższy czyli Infinity Kappa 9.2i w który nie różni się niczym poza większą wysokością i dołożeniem drugiego takiego samego woofera. I też podobno brzmi jeszcze lepiej i jakoś wzmaki to wytrzymują.

Nie wiesz jak sobie tam z impendancją poradzili?

Edytowane przez Azus

Witam. Doradźcie, jak nawinąć cewkę 5,2 mH / 0,2 ohma.

Czy jest w ogóle szansa nawinąć coś takiego jako cewką POWIETRZNĄ ? (raczej chyba nie ma szans, poniżej 10 kg ?)

Jeśli natomiast rdzeniowa, to na jakim rdzeniu i skąd taki rdzeń pozyskać ?

Wolałbym ją sam nawinąć na rdzeniu o niskiej przenikalności magnetycznej / lepszej liniowości niż to co oferują jako "gotowe cewki na rdzeniach". Skąd pozyskać i z jakiego typu materiału dobry toroidalny rdzeń (a może NIE toroidalny?) dla nawinięcia takiej cewki ?

Wymóg zachowania 0,2 ohma sugeruje jakąś strasznie potężną średnicę drutu, więc może się okazać, że kształt toroidalny będzie nierealistyczny ( z punktu widzenia światła otworu oraz elastyczności / przewlekania drutu ).

Jak najlepiej podejść do jeża p.t. " 5,2 mH / 0,2 ohma " ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ta cewka jest w obwodzie basu, po prostu ją kup i daj spokój z cudowaniem typu nawijanie, bo założę się o każde pieniądze, że nie usłyszysz różnicy. Ani się łatwo na rdzeniach spiekanych nie nawija, ani w ogóle się łatwo grubych drutów nie nawija. Jak rozwiążesz drgania drutu? Przecież termospieku sobie nie zrobisz, nawijarki o dużym naciągu też nie masz.

Jak najlepiej podejść do jeża p.t. " 5,2 mH / 0,2 ohma " ?

Aktywnie.

Kombinowanie jak koń pod gorę to ulubiony sport większości forumowiczów.

Edytowane przez tomq88

El sueño de la razón produce monstruos.

Kurcze, nie ukrywam, że ten wariant mnie wciąż prześladuje.

Czy było by profanacją zastosowanie cyfrowego Tri-path'a i pędzić głośnik niskotonowy w "dobrej" klasie D ?

Czy

Aktywnie.

Czy wskazałbyś mi jakiś dobry link do "filtra" aktywnego, który można dać na "wejście" takiego standardowego modułu wzmacniacza (tripath), aby zapewnić sobie dobrą / sensowną filtrację ?

Akurat tego Tripatha to słuchałem, co jak co, ale z bass'em to on sobie radzi przecudownie. Mój OTL po prostu wymiękał.

Więc to może być całkiem ciekawy pomysł pędzić OTL'em średnio-wysokotonowe, a na dolne pudło puścić z tripatha ...

W projekcie Jensen 1071 Troels Graven'a to dolne pudło jest w sumie raczej dość nisko strojone... z niskim odcięciem (?)

Projekt Jensen 1071 tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Do oddzielenia pasma niskotonowego/subniskotonowego polecałbym użycie filtru Bessela wysokiego rzędu, np. czwartego. Są w necie programiki, choćby istniejący od wielu lat FilterLab, który umożliwia bardzo łatwe zaprojektowanie takiego filtu, np. w typowym układzie Sallena-Keya. Dlaczego Bessela? Ano ponoć najlepiej brzmi. W każdym razie wiem, że ludzie słuchali i wyszło im, że Bessel gra lepiej niż Linkwitz-Riley i Butterworth.

Czy wskazałbyś mi jakiś dobry link do "filtra" aktywnego, który można dać na "wejście" takiego standardowego modułu wzmacniacza (tripath), aby zapewnić sobie dobrą / sensowną filtrację ?
Masz na myśli gotowy produkt do kupienia, czy projekt do wykonania? Możnaby wykorzystać AZA24 i nieco przerobić lutując niektóre elementy od spodu (jeśli chciałbyś filtr Bessela, AZA jest zrobiona jako L-R), ale jeśli tylko jesteś w stanie to już elpeij zaprojektować nową płytkę.

Ukryta Zawartość

Oczywiście zdajesz soebię sprawę, że musiałbyś później zmierzyć jak to co wyliczyłeś zgrywa sie z pozostałymi głośnikami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomq88

El sueño de la razón produce monstruos.

jak to co wyliczyłeś zgrywa sie z pozostałymi głośnikami?

Chodzi o wzajemną fazę czy o natężenie dźwięku ?

O ile to drugie to można coś kombinować, to w przypadku tego pierwszego to tylko pozostaje zmiana polaryzacji samego niskotonowca, no bo jak się fazy rozjadą, to chyba nie za bardzo jest czym kombinować ?

czy projekt do wykonania?

Raczej projekt do wykonania ...

• Pokaż nowe odpowiedzi