Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich i mam takie pytanie

jakie głośniki do DIY

VIFA M18WH i vifa D25AG z drugiej ręki

czy founteki FW 168 I NEO CD1

pokój 17,5m2

co byście wybrali opierając się na swoim doświadczeniu?

jeszcze jedno pytanie ,ta VIFA M18WH ma odbarwiony kawałek nakladki przeciwpyłowej tak jakby zaszła farba takie przymatowienie,czy nie jest to oznaką że np cewka głośnika się przegrzała i odbarwiła nakładkę?dzięki za odpowiedż

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

LOL, oczywiście, że Founteki :-) To jak pytać "stary Polonez czy nowa Insignia".

Gdyby cewka była tak ciepła, że byłaby w stanie odbarwić nakładkę, to raczej byłoby już po głośniku. Chyba, że ktoś przedsiębiorczy rozebrał głośnik i zmienił zniszczoną cewkę na nową.

myślałem ,że te vify to dobre głośniki z podobnej połki.słyszałem dużo o tych fountekach ale troche boję się tych membran aluminiowych ,kilku forumowiczow słyszało zestaw ,chyba akkus f2 i całkiem dobrze go ocenili.Nie wiem jak pod względem basu gra ten alu,powszechna opinia mówi że na basie najlepiej papier

chociaż o totemach mite pisali że średnica jak w kolumnach za 4 tysie[g...o prawda]

klonach oczywiście

no i ta wstęga founteka trochę kusi,chociaż teoretycznie nie powinna się łączyć z tym alu fw168

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

myślałem ,że te vify to dobre głośniki

Ale mówisz o konstrukcjach zabytkowych :-)

Nie wiem jak pod względem basu gra ten alu,powszechna opinia mówi że na basie najlepiej papier

A ja twierdzę, że głównie gra aplikacja. Zresztą fan papieru zawsze Ci powie, że najlepiej gra papier, bo na basie papier, średniotonowe to tylko papierowe, wysokotonowe stare papierzaki oczywiście też "grają", a RAAL, Eton i Accuton to kretyni - no bo przecież nie stosują papieru...

no i ta wstęga founteka trochę kusi,chociaż teoretycznie nie powinna się łączyć z tym alu fw168

A niby dlaczego?

bo fw168trzeba ciąć nisko [rezonans] a góra nie częstotliwość rezonansową ma wysoko i nie da się ciąć nisko ,filtry 4 rzędu dla góry tak mi się wydaje

bo fw168 trzeba cięć nisko [rezonans,jak to w alu]a góra musi być cięta wysoko ,taka częstotliwość rezonansowa,no i raczej filtry 4 rzędu

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
http://www.solen.ca/pdf/fountek/fw168.pdf Z tego, co widzę, wystarczy zastosować pułapkę RLC i można ciąć swobodnie nawet na 4 kHz. Skąd bierzesz te opinie? Po co 4. rząd dla góry?

a no dzięki za odpowiedż już wiem że będe robił zestaw na tych fountekach,do 17 m2 będzie ok,a na dzikim zejściu basu wcale mi nie zależy ,wole trochę wykopu.pozdrawiam

Będziesz musiał litraż i strojenie dobrać pod siebie. Czasem zmniejszenie objętości i wyższe strojenie daje lepsze rezultaty niż żyłowanie w dużym litrażu głośnika. Xavian tak często robi kosztem zejścia.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

no bo dużo w tym prawdy

chociaż 8542 scana to bardzo dobry głosnik ale też masowo nie pakowany w kolumny

chociaż 8542 scana to bardzo dobry głosnik ale też masowo nie pakowany w kolumny

Skąd bierzesz te opinie?

Ode mnie. Sugerowałem połączenie z CD3.0 (jeśli już takie parcie na wstęgę). Próbowałem FW168 z CD3.0. Najbardziej pasował mi podział ok 3,2kHz. Dla wofera stromość 18dB/oct + pułapka na 7,5kHz. Z ciekawości spróbowałem też 24dB od góry - tak wiem szaleństwo :). Ostatecznie zrezygnowałem z tego połączenia. Kolejna próba to FW168 + Usher 9950-20. Bardzo fajne połączenie. Podział 2.3-2.5kHz. Zwrotnica nie była dopieszczona do końca ale grało bardzo przyjemnie. Teraz będę kombinował z dużym Wavecorem 30mm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wg mnie łączenie sporego wofera z micro wstęgą CD1.0 to chory pomysł. 3kHz dla tego maleństwa to za nisko. Ja daję CD1.0 do RS52. Najrozsądniejsze połączenie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

no bo dużo w tym prawdy

W takim razie wstęgi RAALa to musi być straszny szajs. Ciekawe co na to właściciele tych głośników. (uwielbiam taki sposób "myślenia")

3kHz dla tego maleństwa to za nisko.

Ameryki nie odkryłeś, nawet w DS jest podany minimalny podział 3,5 kHz @ 18 dB/okt.

Teraz będę kombinował z dużym Wavecorem 30mm.

dobra myśle że poczekam na takie połączenie

może faktycznie jak wstęga to nie za kilka zl

Ciekawe co na to właściciele tych głośników.

albo kondensatorów za 1000 zl

albo właściciele kondensatorów za 1000 zl i wysokotonówek za 9500 euro

• 2 tygodnie później...

Chłopaki,

Ciężki temat. Mam aktualnie projekt na Seasach L18RNX/P i 27TBFC/G ze zwrotnicą Zapha, z lekko przytłumioną górą. No ale.

Ja nie lubieć ten dźwięk. Ja chcieć inny.

Góra świdruje me uszy, a jak się odejdzie pół metra w bok to znów znika jak kamfora...

Szukam czegoś tak żeby na same przetworniki wydać między 1000-1500 zł. Scan-speaki węglowe z tego co czytam to już nie to co 10 lat temu, a Ushery niby lepsze. Hitem jest ponoć zestaw Founteka. SB Acoustics sie reklamuje żę to Ci sami ludzie co zrobili Iluminatory... no ale co z tego ze to Ci sami ludzie ;)

Czego szukam - kolumna do pokoju 25m. Sufit wysoki 3,2 metra. Wysokotonowy wstęga albo zwykła. Chyba że jakiś delikatny metal, ale ten Seas mi wybitnie nie siedzi, chociaż jest ultraszczegółowy. Ale mam dość uczucia jakby mi ktoś szpilki do uszu wbijał.

Dwie, ewentualnie trzy drogi (chociaż to możę za drogo na przetwornikach wyjść), raczej 18cm w 2-way niż 16, chociaż jak będzie dobry bas (głębszy niż to co mam teraz) to może być te 6,5 cala. Nie ma trząść podłogą, ale tak powiedzmy 38Hz na -3dB to już będzie cudo. Dźwięk prawdziwy i liniowy. A przede wszystkich zrównoważony. Nie lubię słodkości i ubarwiaczy, może być z ciemniejszej strony mocy, byle nie słodki jak tiramisu. Jak Steinway, a nie Fazioli. Nie rozciągnięty jak stara podkoszulka, ale i nie precyzyjny jak nóż chirurgiczny. Niech straci ostrość Seasa, ale niech nie straci tej cudownej wieloplanowośći i tysięcy smaczków które z niego wychodzą. Dynamiczny a nie spokojny. Taki żeby mnie nie zagłaskał na śmierć, ale żebym znów krwawicy w uszach nie miał. Oczywiście najpiękniej ma brzmieć fortepian. A potem wokale.

Tak tak, kiedyś kochałem chirurgiczną precyzję, teraz chcę czegoś innego, ale nie z przeciwnego bieguna ;)

Jazz, klasyka, muzyka świata, instrumentalna, czasem trocha rocka.

Co proponujecie, bo narobiło się tego trochę a wymagania jak widać są jakie są ;)

pozdro bo dawno nie pisałem

Widziałeś ten projekt ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki topcool, znalażłem jeszcze stary projekt MarkaK na Daytonach REference 225 i RS28 i pisze że grają nawet lepiej niż Scany i Ushery, a przynajmniej nie gorzej. Jednak wolałbym coś na niemetalowych przetwornikach.

A zestaw na Usherach 8945/8948 i 9500 wydaje się ciekawy również.

Jeżeli się da to bym wolał jednak coś chociaż schodek wyżej niż te seasy które mam.

Edytowane przez kapelli

Góra świdruje me uszy, a jak się odejdzie pół metra w bok to znów znika jak kamfora...

zwrotnicę masz do D, głośnik jest fajny.

Edytowane przez witek_z

Father_Pio,

Nie zamierzam się bawić w archeologa. Przy okazji, pisałeś w tym wątku wcześniej że da się dziś zrobić lepsze i tańsze kolumny niż na węglowych SS-ach.

Może coś innego niż DT-300 i zabytkowa Vifa? :)

->witek_z

nie jestem jedyną osobą której się ten głośnik nie podoba. aaa słucham go głównie w bliskim polu.

Eton + Fountek projektu Father_Pio.

Dodam tylko że zastąpiły u mnie Sonus faber amator 1 a u kolegi dwudrożne kolumny oparte na przetwornikach scanspeaka.

Obudowa droga :) sklejka+mdf na kanapkę obciągnięte naturalną skórą , boczki z litego drzewa. Za same boczki stolarz skasował mnie 900 zł.

Obecnie radykalna zmiana systemu lampa 300b + Goodmans jak zrobię to się pochwalę.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-14012-0-42158500-1383082452_thumb.jpg

post-14012-0-50278700-1383082472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->nautilus81,

nie wątpię że grają hi-endowo, ale są poza budżetem i to tak ze dwa razy

sam wysokonotowy widzę kosztuje 250 USD.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Może coś innego niż DT-300 i zabytkowa Vifa? :)

Opcji masz multum, przejrzyj strony Zapha, Troelsa, Linkwitza. U mnie średnio z takimi typowymi, prostymi konstrukcjami, wolę pokombinować, zrobić coś ciekawego.

Może moje głośniczki koaksjalne? :-) http://www.audiostereo.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=262946

Może moje głośniczki koaksjalne? :-)

Ukryta Zawartość

Wrzucił byś jakieś pomiary :)?

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wrzucę, wrzucę. Jak się zbiorę do mierzenia ;-) Na razie grzebię we wzmaku forumowego kolegi, a potem mam modyfikację dipoli w harmonogramie.

A właśnie... Kapelli, nie chcesz mieć dipoli? Chodzi mi o podejście: czy Twoje myślenie jest "zamknięte" do kolumn pudełkowych, czy byłbyś skłonny spróbować OB? Zrobiłbym Ci. Dipole mnie strasznie jarają :-)

Edytowane przez Father_PiO
  • Pokaż nowe odpowiedzi