Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Kogóż to - ja, czy misiomor - kiedykolwiek "skroiliśmy" na jakąkolwiek kasę za cokolwiek? Jak ktoś mnie o coś pyta na PW, a jest tak, że umiem odpowiedzieć, to staram się odpowiadać wyczerpująco (chociaż nie zawsze natychmiast). I nigdy nawet nie przyszło mi do łba, żeby coś komuś proponować za pieniądze...

O i mnie się nawet zdarzyło poznać dobrą stronę kolegi :)

Więc szklanka na poparcie!

Za to użytkownik Azus nie raz mi dał się we znaki. Co gorsza miałem okazję zaliczyć kilka ataków personalnych, zupełnie bez powodu.

Wychodzi na to że każdy sądzi według siebie...

Edytowane przez arczi87

>Lutek

Czym innym jest pomoc czy porada na forum i tej - jak mi się wydaje - udzielono tutaj kilkakrotnie (na tej i poprzednich stronach). Czym innym natomiast jechanie do kogoś przez pół Polski, żeby pomierzyć mu impedancję głośników. Nie każdy musi mieć na to czas i ochotę.

Przeciez napisalem powyzej, ze udzielil w watku:

" Jak w watku pytalem o cos czy przedstawialem swoje stanowisko, to odpowiadal i doradzal,..."

A ze czym innym jest "...jechanie do kogos przez pol Polski..." , to jest oczywiste i zupelnie nie moge miec zadnych pretensji w zwiazku z samym faktem odmowy, ale chodzi o to, jaka forma przybiera ta odmowa.

No..., taka forma zdaje sie nie najlepiej swiadczy ...

" proszę więcej nie składać mi takich propozycji. " i " Z mojej strony EOT. "

>Lutek

to właśnie o Tobie świadczy.

Grzecznie odpisał. Hmm, a może powinien napisać w stylu.

"Czy łaskawie możesz przyjąć moją odmowę, Twojego zaproszenie"

Energie spożytkuj na skończeniu projektu, a nie bezsensownych wywodach.

No means NO

O i mnie się nawet zdarzyło poznać dobrą stronę kolegi :)

Więc szklanka na poparcie!

Za to użytkownik Azus nie raz mi dał się we znaki. Co gorsza miałem okazję zaliczyć kilka ataków personalnych, zupełnie bez powodu.

Wychodzi na to że każdy sądzi według siebie...

Człowieku,... ja nie wiem kto Ty jesteś,.... do szczęścia mi nie jesteś potrzebny, a jak się czepiałem to miałem powód.

Twonk, jak byś dostał propozycje wykonania zwrotnicy, schematu za rysunek 1tyś zł, czy to jest ok?czy przekręt.

Człowieku,... ja nie wiem kto Ty jesteś,.... do szczęścia mi nie jesteś potrzebny, a jak się czepiałem to miałem powód.

Pewnie tak było, miłego wieczoru Panu życzę...

>Azus

Nie wiem, nigdy nikomu nie proponowałem, że mu zrobię coś za kasę. Na szczęście żyję z czegoś zupełnie innego, a czasu starcza mi z trudem na realizację hobbystycznych projektów, które robimy wspólnie z misiomorem (który notabene zawodowo również zajmuje się zupełnie czym innym i ma na hobby równie niewiele czasu, jak ja).

Gdybym musiał z czegoś takiego żyć, naprawdę nie mam pojęcia, na ile bym ew. wycenił swój czas i umiejętności... 1000 zł za dopracowany i pomierzony projekt nie wydaje mi się jakąś wygórowaną kwotą. Ale na szczęście nie muszę (ani nie chcę) tego robić... ;-)

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Lutek , słuchałeś może jakąś konstrukcję z super tweeeterem st200 ? Zaintrygowała mnie cena tego tweetera , w Polsce sztuka coś około 3,5 tysiąca pln.

Lutek , słuchałeś może jakąś konstrukcję z super tweeeterem st200 ? Zaintrygowała mnie cena tego tweetera , w Polsce sztuka coś około 3,5 tysiąca pln.

Niestety, nie sluchalem ani z ST100 ani ST200. Prawde powiedziawszy, sluchajac od lat moich i nie moich oryginalnych Tannoy-i (piec roznych modeli - wielkosci),

oraz obecnych moich duzych kolumn podlogowych na tych glosnikach, nie czuje potrzeby zastosowania dodatkowych tweeterow, gdyz wysokie sa - moim zdaniem i nie tylko - bardzo dobre - np. z niektorych dobrych nagran, blachy jak zywe i niesamowicie obecne w pokoju (nawet wrazenie, ze membrana zamienila sie w blache i ktos po niej uderza. Zdaje sobie jednak sprawe, ze nasz mozg bardzo szybko i latwo adaptuje sie do warunkow dzwiekowych i gdybym posluchal we wspolpracy z takimi tweeterami, to kto wie, czy nie uznalbym, ze jest jeszcze lepiej, badz przynajmniej inaczej.

Jesli masz dostep do takich tweeterow, to zapraszam do mnie na testy i posluchanie muzyczki..., zreszta, jak nie masz, to oczywiscie rowniez zapraszam.

Edytowane przez Lutek

czasu starcza mi z trudem na realizację hobbystycznych projektów, które robimy wspólnie z misiomorem

Od audio show coś mnie męczyło i teraz już sobie to uświadomiłem - dlaczego nie robicie kolumn aktywnych ?

No dlaczego ?

ale jak to nie robimy ? ja od kilku lat słucham tylko na podziale aktywnym, każdy głośnik ma dedykowany wzmacniacz, dodatkowo wspomagam się korekcją DSP i to w kilku parametrach, częstotliwości, fazy i odpowiedzi impulsowej, takie świętokradztwa uprawiam ... ale jak włączę muzykę to tylko zamykam oczy i zanurzam się

• 2 tygodnie później...

W koncu udalo mi sie polepic monitory do kupy i musze stwierdzic ze usher 8948a robi naprawde dobra robote.

Lepszych zdjec jeszcze nie udalo mi sie zrobic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-0-08202700-1387115650_thumb.jpg

post-8025-0-05386300-1387115749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Dzieki

EMiL

Narazie monitor gra na tym co mialem pod reka. Najwyzsza oktawe dobieralem na ucho bo nie mam pliku kalibracyjnego do wm61a, a z tego co pamietem to na gorze sie tam rozne rzeczy dzialy. Ponizej zmierzony monitor + revers.

Pochylenie przedniej scianki jest 10 stopni (na jednym z zdjec noga wpadla za nisko i monitor ustawil sie za bardzo pod katem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez borysgo2

>Lutek

Czym innym jest pomoc czy porada na forum i tej - jak mi się wydaje - udzielono tutaj kilkakrotnie (na tej i poprzednich stronach). Czym innym natomiast jechanie do kogoś przez pół Polski, żeby pomierzyć mu impedancję głośników. Nie każdy musi mieć na to czas i ochotę. Tym bardziej, że dostrojenie basrefleksu można ustalić sobie z dość dobrym przybliżeniem, nawet nie mając systemu pomiarowego - i zostało tutaj opisane jak to zrobić.

Wtrącę offtopa. W WinISD który jest wystarczający do obliczenia wielkości obudowy i długości BR jest taki parametr Qa. ustalony domyślnie na 100. parametr ten jak gdzieś wyczytałem ilustruje straty materiału tłumiącego obudowy i może być zmieniany nawet do wartości 3-7.

A pytanie - jakiemu wytłumieniu odpowiada taka zmiana Qa ?

Czyli jeśli chcę uzyskać Qa = 7 to jaką obudowę i jakie wytłumienie powinienem mieć ? jak rozłożone, jak gęste, jaki rodzaj materiału i w jak dużej objętości ?

Borys ładne te kolumny jak diabli tylko czy jak się patrzy na nie od przodu to też widać nie pomalowane na czarno wnętrze przez otwór?

Borys ładne te kolumny jak diabli tylko czy jak się patrzy na nie od przodu to też widać nie pomalowane na czarno wnętrze przez otwór?

Jak sie lampa blysnie to widac a tak to nie. Musze jeszcze ''dziure'' zamalowac tak czy inaczej. Front mam odkrecany - jak bym chcial inne glosniki zamontowac (port br tez jest regulowany).

Nie mam tylko pomyslu co dac miedzy front a obudowe - jakas fajna czarna pianka/gabka by sie przydala (tak z 2mm).

Dzieki

EMiL

Narazie monitor gra na tym co mialem pod reka. Najwyzsza oktawe dobieralem na ucho bo nie mam pliku kalibracyjnego do wm61a, a z tego co pamietem to na gorze sie tam rozne rzeczy dzialy. Ponizej zmierzony monitor + revers.

Pochylenie przedniej scianki jest 10 stopni (na jednym z zdjec noga wpadla za nisko i monitor ustawil sie za bardzo pod katem)

Obudowy są bardzo ładne, ale warto zwrócić uwagę, że te skosy wyrównały (zmniejszyły) zapadłość w okolicach 3,5k - typową dla ścianek o tej szerokości. Dowód, że warto pokombinować!:)

Nie mam tylko pomyslu co dac miedzy front a obudowe - jakas fajna czarna pianka/gabka by sie przydala (tak z 2mm).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może taka.

Ukryta Zawartość

jamelo

O widzisz o takie cos mi chodzilo, super, musze tylko ogarnac jak najszersza taka tasme. Dzieki

Dzieki

EMiL

Załączone miniatury

Nie wymyka Ci się to (zaznaczone na zielono) z pod kontroli w ogólnym bilansie energii?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Martin

Nie za bardzo rozumiem pytanie ale postaram sie odpowiedziec.

Zestaw gral caly tydzien i po dlozszych odsluchach postanowilem zmniejszyc wartosc rezystora na wysokotonowce o 1,4R i zestaw gra bardziej pelna srednica (wysokotonowka "podniosla" sie troche).

Ponizej obydwa glosniki + suma i revers (bez sumowanego nearfield). Przy okolo 700Hz wystepuje dosc wysoki pik impedancji wysokotonowki i filtracja leci na leb ale jest na tyle nisko ze tego nie slychac, moze pozniej dorobie polapke do tego. Na pomiarach widac delikatnie wplyw tego piku - ale maly.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-22608700-1387311438_thumb.png

post-8025-0-96104600-1387311474_thumb.png

post-8025-0-30827100-1387311495_thumb.png

post-8025-0-29551900-1387311501_thumb.png

post-8025-0-37973100-1387311517_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez borysgo2

Martin

Nie za bardzo rozumiem pytanie ale postaram sie odpowiedziec.

Zestaw gral caly tydzien i po dlozszych odsluchach postanowilem zmniejszyc wartosc rezystora na wysokotonowce o 1,4R i zestaw gra bardziej pelna srednica (wysokotonowka "podniosla" sie troche).

Ponizej obydwa glosniki + suma i revers (bez sumowanego nearfield). Przy okolo 700Hz wystepuje dosc wysoki pik impedancji wysokotonowki i filtracja leci na leb ale jest na tyle nisko ze tego nie slychac, moze pozniej dorobie polapke do tego. Na pomiarach widac delikatnie wplyw tego piku - ale maly.

Już mówię - ogólny bilans energii (poziomu SPL) z (newralgicznego dla ludzkiego ucha) zakresu 1 - 6kHz mieści sie na Twoim wykresie na poziomie -27dB. Wpływ podniesionego o 3dB zakresu 2-2,5kHz (jeszcze bardziej newralgicznego :-) a w szerszym kontekscie 1,5-2,5 kHz (raczej) musi być słyszalny w dzwięku, jako coś co lokuje jego charakter w kierunku nadmiernej bezpośredniości. Myślę że z czasem sam to wychwycisz słuchajac róznych gatunków muzyki. Do tego większość pokojów, przy odsłuchu z odległości około 3 metrów i tak podnosi zakres 2 - 8 kHz o nawet 2 dB.

Oczywiście wcale tak być nie musi. Bo nie mam pojęcia na ile wiarygodny jest ten pomiar. Piszę to z doświadczenia a nie dla przyczepki. zaznaczyłem to jako coś co rzuciło mi się w oczy. Z analizy wielu wielu równych pomiarów tego rodzaju charakterystyka w tym miejscu rzadko jest odbierane jako coś pozytywnego dla dźwieku. Mój wpis mówi tylko tyle zeby ewentualnie o tym pomyśleć a nie jako krytyka! Pozdrawiam i sukcesów!

ps: a głośniki (kolumny) bardzo ładne!

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Martin

Wydaje mi sie ze masz racje. Brakowalo mi czegos w ''srenicy'' ale wystarczylo zmienic jedna rezystancje i juz jest bardzo dobrze.

Srodek pasma jest jednak newralgicznym punktem , nawet 1-2dB dolek/gorke slychac po jakims czasie.

thx

• Pokaż nowe odpowiedzi