Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD - najlepsi z najlepszych

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

a co powiecie o tuningu NEELa? Chyba niedługo bedę chciał sobie zmodyfikować Marantza CD 6000ale troche sie boję ryzykować kasy? Zastanawiam sie czy nie lepiej kupić np. Naima 5i i dać sobie spokój z tuningiem.

kiepsko zaprojektowane cd i do tego jeszcze z kiepskim napędem stanie się co najwyżej przyzwoite po tuningu (jednak nazwy tego cd nie wymienię :) )

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo

Temat zakłuceń jest stary jak elektronika . Naprawiając Cambridga cd2 wystepowały dobitnie , ale to nie jedyny przykład . Wymiana ścianek w cd 2 na aluminiowe lub ich brak , powodowała ze cd zaczynał czytać cdr . Zbliżając ścianke stalową cd przestawał czytać płyty cdr. To jeden z przykładów dość drastycznych jaskrawych . . Napewno osoby mające przejrzyste systemy zauważyli że czasami założenie obudowy zmienia brzmienie :) i nie zawsze na korzyść

Zjawiska zakłuceń i ich usuwanie można nazwać dowolnie ,myśle nad polską nazwą . Massimo nazwał to w skrócie "CCI" i obejmuje wiecej problemów niz te które podałem wyżej . Firmy które to opracowały a włąsciwie projektanci tych poprostu robili dobre projekty i bynajmniej nie była to jedna firma do której ograniczył się Massimo . Ale mysle ze zrobił duzo dobrej roboty w tym temacie . Posiadanie dobrze zrobionego urzadzenia nie gwarantuje niestety że system bedzie grał znakomicie . To bardziej złozona sprawa związana również z innymi problemi niz zakłucenia. Zajmowałem sie problemem parę lat i własciwie ten etap zamknąłem . Trzeba korzystać z wszystkich dostepnych technik aby doskonalić urzadzenia niekoncentrując tylko sie na jednym . Załatwienie jednego z problemów oczywiście zbliża do upragnionej doskonałości :) Ale trzeba dbać o wiele innych które też mają duży wpływ na jakość . Dla Ciebie to dośc świeży temat , ale może w przyszłości bedziemy mogli pogadać na ten problem "CCI" ;) pozdrówka

do Gregaudio

świeży temat, zgadza się. ktoś jednak może zacząć temat interferencji na forum i zasugerować, że ma on duży wpływ na brzmienie. Massimo dał wędkę reszta zależy już od badania konkretnych konstrukcji i praktyki w tym temacie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Może mi ktoś powiedzieć czy warto tuningować Denona dcd1400. W chwili obecnej działa sprawnie, ale w porównaniu do 02 Rotela czy 17 KIS gra słabiutko.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

witam szanowne forum padlo tu wiele ciekawych zdan z mojego doswiadczenia moge podac jedno nazwisko Kornel Mikolajec z Katowic nie bede sie rozwodzil nad szczegolami powiem ze oddalem w jego rece cd CA D500 a otrzymalem zrodlo dzwieku za ktore w sklepie zaplacil bym ok 5000-6000 zl a juz na pewno nie modyfikowal bym w NEELu tragedia to tyle a przy okazji szok jak teraz gra moj Baltlab tez po ingerencji Kornela i oczywiscie kolumny jak sie domyslacie zrobione przez niego jezeli ktos jest zainteresowany zapraszam do mnie na odsluch co prawda warunki jeszcze tragiczne az do przeprowacki(pokoj 6.5/3.1 tz tramwaj) ale i tak to jest....... zapraszam moj adres [email protected] pozdrawiam

Ja dorobilem na lampie dodatkowy stopien na wyjsciu analog. Operacyjne to pomylka.

Przerobilem philipsa dvd 763 sacd i gra wysmienicie duzo lepeij od wielu drogich cd. Dalo sie upchcac nowe trafo i plytke z lampami. Najprosciej tuning zrobi dodajac nowy zasilacz z dobrymi filtrami i stopniem wyjsciowym i podlaczyc do plytki bezposrednio do dac. Stare wyjscie mozna zostawic dla porownania. Mase podlaczamy tuz kolo daca i wejscia do nowego ukladu prosto z nog. Wyjscia niestety na izolowanych gniazdach gdyz moze sie zdazyc brum ze zlego rozplywu mas gdy damy gniazda na obudowe. Proste tanie i skuteczne. Wszystkie inne zabiegi poronione gdyz w dacach sa wewnetrzne zasilacze i wystarczy pobrac sygnal z ich masy i wyjsc. Oczywiscie zamiast lamp moga byc inne elementy np. tranzystory lub jakies super op. Ale jakie? wszystkie strasznie skrzecza.

>>>>robgaj

Witam i przyłączam się do Twej opinii o Panu Kornelu. Z mojego Arcama 7SE zrobił odtwarzacz który wzbudził uznanie nie tylko moje ale i fachowców z branży (Kustagon-Amparo). Gra tak dobrze , że nie myślę o zmianie źródła i dopiero gramofon mu zagroził (na niektórych winylach) i to dlatego , że przedwzmacniacz gramofonowy do niego wykonał właśnie ten sam Pan Kornel Mikołajec. To tyle. Pozdrawiam wszystkich.

>senicz

Dobry sposób z ominięciem wszystkiego co za DAC na płycie w CD. Faktycznie daje się zauważyć, że rozmieszczenie i prowadzenie ścieżek jest często kompromisem wielkości miejsca, które pozostało, coby to włożyć do obudowy. Z analogowych scalaczków mogę z czystym sumieniem polecić AD797, natomiast odradzić (jeśli któś oczywiście nie lubi "technicznego" brzmienia) OPA627. No i podstawa, to rzeczywiście osobne zasilanie dla stopnia wyjściowego i DAC-a oraz servo. Trzeba jednak uważać, bo wszystkie połączenia DC lubią zbierać śmieci (o dławikach, czy dużych MKP nie wspomnę).

konstrukcja ścieżek i "wielopunktowej" masy w prawie każdym cd jest debilna ;)

to się nazywa tuning cd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie, za stabilizatorami na zasilaniu op-ampów chcę wlutować ELna CErafine 470uF/25V, mam tam jeszcze 100nF Wima, czy dodać jakiś polipropylenowy? jak tak to jaki, jantzen? scr? i jaka wartość?

pozdr

Dajcie sobie sianaz tymi przerobkami. Dodatkowe trafo z dobrym zasilaczem nawet na op i tranzystorach do zasilania nowego stopnia wyjsciowego. Gniazda odizolowac od obudowy a wejscia podlaczyc prosto na nogi daca i mase na jego mase. Wszystko inne to woodu czyli wyciaganie pieniedzy od naiwnych.

Zainwestujcie lepiej w koncowki mocy i kolumny zmarnowane pieniadze na tuningi.

słuchaj, już mam rozdzielone zasilania i przyznaję racje ze to był strzał w 10 ale kondy na zasilaniu op-ampów to sprawa diametralna i nie żadne vódu...!!!! dużo opcji sprawdziłem i jak na razie najlepiej mi się sprawują tam Panasoniki FA 680uF, a były muse, fc... teraz chcę cerafajny sprawdzić

>graaf

:)

Mialem kupić CDM1 i go tuningować ale mnie przekonałeś. Kupuje porządny irevera, czy jakiegoś muvo, kompesuje płyty do 128k mp3, 10 000 płaskich baterii ...

Będzie bosko:)))

>Senicz

Jeżeli "mało" wiesz w w.w.czy tez niemasz na tyle dobrego systemy by pewne rzeczy usłyszec to po kiego grzyba wydajesz opinie!

===============================================================================

Kiedyś jeszcze w Sound Project mielismy jajo z kondziorkami wejściowymi 4u7 Siemansa... były w czarnym flaku i zielonym.Oba niby identyczne.. tylko literka serii sie rózniła.Czarny mulił tak że kumpel mnie posądzał o jakis nieskoordynowany tuning wzmaka... a zielone grały[pomiar wykazał duze róznice w seriach].

Rzecz jasna wszystko jest do pomierzenia niema to nic wspólnego z VooDoo.

Jesli kondensatory nie sa uszkodzone lub nie porownywalne to przyczyna zmiany brzmienia lezy w glowie.

Choc przyznaje, ze sa roznice miedzy zwijkami a ceramicznymi w indukcyjnosci oczywiscie. Najlepiej wychodza tak zwane slepe testy w ktorych wynika, ze nikt nie slyszy zmian np. wzmacniaczy a juz szczegolnie preampow a juz szczegolnie listw zasilajacych.

Ja pisze o wzm hi-end.

Najlepiej gdy elementy porownuje sie na szybkim przelaczaniu. I tu sie mozna oszukac. Czlowek chce cos uslyszec a tu nic. rzyklad wzm jest pouczajacy. Trzeba dobrac poziomy wzmocnien i system przekaznikow przelacza kolumny i ew. zrodlo. Najczesciej zrodlo jest duzo grsze od wzm i to ono determinuje brzmienie. Jeszcze raz chce podreslic chodzi o wzm z najwyzszej polki. Smiesza mnie recenzenci piszacy o wielkich roznicach miedzy testowanymi urzadzeniami. Zmiany sa najczesciej tak nieuchwytne ze trudno nawet zrozumiec o co chodzi a tu sie robi z tych roznic afere. W wiekszosci testow nigdy nie uzywano szybkiego przelaczania wzm kolumn etc. nawet w sklepach takich urzadzen nie maja bo wiele z tych cudow techniki za duza kase zagra podobnie do taniochy. A sklep i testowacze tego nie lubia.

>senicz

Twoja wiedza w temacie kondziów [i chyba jednak nietylko] ,jest niczym z ksiażki z teorią.. .. teretycznie teoretyczna.

Opisałem prosty przykład... z życia wziety a ty nadal nawijasz makaron na uszy...

• 4 miesiące później...

Witajcie

chciałbym "poprawić" (nie lubie słowa tuningować:)) zasilanie w onkyo dx7511. CD ma przetwornik Stelmacha (zasilany oddzielnie) i clock TentLabs XO-2 jednak nic nie było zmieniane w zasilaniu. Być może jest coś wiecej do zrobienia. Czy ktoś jużcoś takiego robł w tym Cd? Ewentualnie czy jest ktoś kto się tego podejmie?

pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.