Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesne gramofony piezo ;-)

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając dziś z biblioteki zajrzałem do sklepu za rogiem. Powiedzmy, że wiedziony jakimś dziwnym instynktem. wziąłem koszyczek iz acząłem oglądać, co tam maja na półkach. I już na pierwszej wypatrzyłem to, co widac na zdjęciu. wziąłem toto nawet do ręki. Nowy gramofon piezo. Z radiem, takim analogowym. I nic więcej. zadnego CD czy magnetofonu. Lekkie to jak piórko, mniejsze też trudno żeby było. Z tyłu wyjście na chinche. Wejścia jakiegokolwiek brak. Antenka do radia w postaci kawałka drucika zamocowana na stałe. Obsługa z podaniem mi ceny miała kłopot, nie mogła znaleźć w katalogu ale w końcu podała: 369 złotych. Do kupna nie namawiam, więc i adresu sklepu nie podaję. Poniżej link do aukcji na Allegro - tak na oko ten sam model. Tam też dane "techniczne":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spotkaliście jeszcze jakieś?

post-1437-100006112 1170270522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18944-wsp%C3%B3%C5%82czesne-gramofony-piezo/

Osobiście uważam że "przepaść" dzieląca technologię gramofonów piezo-elektrycznych od gramofonów magneto-elektrycznych jest dużo większa niż późniejsza różnica, pomiędzy gramofonami magneto-elektrycznymi a odtwarzaczami CD.Chodzi mi oczywiście o jakość dźwięku.

Mam przed oczyma reklame z lat '50 samochodow (takie z ogromnymi skrzydlami i tonami chromu), elegancka kobieta z szpiczastym biustonoszem, obok nej przystojny mlodzieniec w srednim wieku wkladajacy vinylowa plyte do samochodowego gramofonu. Ciekaw jestem jakie byl nacisk igly na rowek na zakrecie przy szybkosci 60 MPH. Czy stosowano kompensacje sily od (do) srodkowej w zaleznosci czy zakret byl w lewo czy prawo? To sie nazywa przenosny gramofon.

Szaleństwo jakieś z tymi gramofonami. W R...u też mają w ofercie gramofon. I to LENCO!!

Tylko to jakaś wersja dla leworęcznych.8-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie macie mrozacego krew w zylach wrazenia, ze to krecia robota okreslonych sil ? Tych, ktore chca zohydzic gramofon by jeszcze bardziej wzniesc balwan gestych formatow cyfrowych ?

Poniżej zdjęcie tego Lenco L-3806. Nic wyraźniejszego nie znalazłem. Ten Lenco to prawdziwy "przebój" intenetu aktualnie do nabycia za jedyne 60 euro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby przyjrzec sie "targetowi" to bylby to niechybnie jakze czesto wystepujacy na allegro "poczatkujacy dj" :)

Ale niewazne. Niech didzeje dra plyty na czym im sie podoba. Byleby rozbujac produkcje "softu" i zeby bylo go duzo !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.