Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki średniotonowe-ranking

henrykpiątek

Rekomendowane odpowiedzi

Baza głośników średniotonowych- modele, parametry-testy,warianty i metody aplikacji itd-itp.

Proszę o wpisy ściśle na temat i nie mieszać poszczególnych rodzajów głośników.

Pozdrawiam - H.P.

Pomiary PHL 1120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na razie No.1 Isophon PSM120Alu dostępny w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chętnie kupię coś lepszego, ale nie widziałem bardziej udanego głośnika

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

nie ma żadnych propozycji? przeciez to najważniejszy głośnik w kolumnie, Accuton wygląda nienajgorzej ale nie ciągnie zbyt nisko a zakresu średniotonowego lepiej nie dzielić na podzakresy

W trakcie usuwania konta.

bogdan_, 18 Cze 2005, 14:02

>nie ma żadnych propozycji? przeciez to najważniejszy głośnik w kolumnie, Accuton wygląda

>nienajgorzej ale nie ciągnie zbyt nisko a zakresu średniotonowego lepiej nie dzielić na podzakresy

Czy chodzi o tego?

Ukryta Zawartość

post-4056-100005995 1170270691_thumb.jpg

post-4056-100005996 1170270690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, pomyliłem fotki.

Oto nowe Accutony:

Ukryta Zawartość

post-4056-100005993 1170270694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jedne z lepszych midrange to na pewno Focal i tandem absolutnie high endowych 7" midrange, niestety już nie do dostania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( mutacja Audioma K2 )

Używam Audioma 7NV2 i dorównał mu tylko Accuton.

Bardzo ładny jest też midrange DAVIS - może stanowić alternatywe dla Focal 7K

Ukryta Zawartość

Po odsłuchu głośnika FOSTEX FE208ESigma stawiam te marke w swojej czołówce.

Ukryta Zawartość

Oraz inne ciekawe modele :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Accutony wiadomo, na midrange klasa. Słucham teraz C95-T6 na średnicy i jest to coś co na pewno ciężko przeskoczyć. Absolutna precyzja i detaliczność połączona z piękną barwą. C90-T6 też bardzo ładny ale to żadna nowość - głośnik jest na rynku ponad rok.

post-1087-100005989 1170270698_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>henrykpiątek

Napisałeś w trzech tematach: "Baza głośników ............. - modele, parametry-testy,warianty i metody aplikacji itd-itp.

Proszę o wpisy ściśle na temat i nie mieszać poszczególnych rodzajów głośników."

Bardzo praktyczne dla DIY tematy, ale mam wrażenie, że nie do zrealizowania, co potwierdza się, bo począwszy od Twojego pierwszego wpisu nic ciekawego nie ma. Sądzę że wielu z nas amatorów ocenia głośniki stosując kryteria: parametry, oceny słuchaczy, cena i możliwości aplikacji. I z tym ostatnim jest najgorzej. Napisałeś "warianty i metody aplikacji". To dla wielu najtrudniejsza część, bo okazuje się , że jak nie masz zwrotki do konkretnych głośników to błądzisz, czasami miesiącami, bo nie masz układu pomiarowego, bo przecież robisz kolumny dla siebie nie na sprzedaż (piszę o sobie oczywiście) i nie będę kupował czy robił całego laboratorium. Pozostaje ucho i zabawa w zajączka - żeby gonić a nie złapać. Schematu zwrotki do konkretnych głośników który np. ja opublikuję zapewne niewielu zastosuje, ale gdyby to zrobił Misiomor, henrykpiątek, McGyver i inni to zapewne zostanie to powielone n-razy. Czy chcesz żeby amatorzy opublikowali a zawodowcy skorzystali, a może odwrotnie? Gdzie są Twoje aplikacje skoro innych kategorycznie prosisz o wpisy na temat? W wpisach na trzy Twoje tematy nie znalazłem jakoś zwrotki (aplikacji) żadnej. Parametry są i pomiarów trochę - to już nieźle, brakuje cen i aplikacji, skoro temat ma być pomocny.

dik, 19 Cze 2005, 11:09

>Bardzo praktyczne dla DIY tematy, ale mam wrażenie, że nie do zrealizowania, co potwierdza się, bo

>począwszy od Twojego pierwszego wpisu nic ciekawego nie ma. Sądzę że wielu z nas amatorów ocenia

>głośniki stosując kryteria: parametry, oceny słuchaczy, cena i możliwości aplikacji. I z tym

>ostatnim jest najgorzej. Napisałeś "warianty i metody aplikacji". To dla wielu najtrudniejsza

>część, bo okazuje się , że jak nie masz zwrotki do konkretnych głośników to błądzisz, czasami

>miesiącami, bo nie masz układu pomiarowego, bo przecież robisz kolumny dla siebie nie na sprzedaż

>(piszę o sobie oczywiście) i nie będę kupował czy robił całego laboratorium. Pozostaje ucho i zabawa

>w zajączka - żeby gonić a nie złapać.

W tej części Pana wpisu jest zawarta intencja jaka mi przyświecała przy zakładaniu tych tematów.I tylko to.

Schematu zwrotki do konkretnych głośników który np. ja

>opublikuję zapewne niewielu zastosuje,...

Może tak , a może nie. Może będzie to ktoś taki kto zupełnie w tym temacie niema żadnego (na razie) doświadczenia, i właśnie skorzysta .

"Czy chcesz żeby amatorzy opublikowali a zawodowcy skorzystali"

Nawet zawodowcy czasem popełniają błędy,a człowiek i tak uczy się (a przynajmniej powinien) całe życie.

> Gdzie są Twoje aplikacje skoro innych kategorycznie prosisz o wpisy na temat? W

>wpisach na trzy Twoje tematy nie znalazłem jakoś zwrotki (aplikacji) żadnej. Parametry są i pomiarów

>trochę - to już nieźle, brakuje cen i aplikacji, skoro temat ma być pomocny.

Moich aplikacji niema, ponieważ ja się tym nie zajmuję, moim "hobby" jest od wielu lat konstruowanie obudów i mam nadzieję że na tym znam się lepiej, poza tym nie posiadam w tym kierunku jakichś specjalnych uzdolnień, a jeżeli muszę zrobić zwrotnice , to korzystam z gotowych i sprawdzonych projektów ogólnie dostępnych. Chcę jednoznacznie oświadczyć , że nie było moją intencją , przy konstruowaniu tych tematów wykorzystywać czyjąś wiedzę, tylko i wyłącznie dla siebie.

Pozdrawiam- H.P.

>henrykpiatek

no tak, może nie ma co narzekać nam amatorom, bo są ludzie życzliwi, których podpowiedzi są nieocenione - misiomor, McGyver. Ja bardzo skorzystałem. Ale znamienne jest, że sprawdzonych i niechętnie pochwalonych przez naszych guru schematów zwrotek i doboru obudowy jest tyle co kot napłakał. Ci co mają kilka PLN budują namiętnie Ostinato, z mocno budżetowymi konstrukcjami i zaawansowanymi musimy sobie radzić sami. Przez Pana ręce przeszły głośniki które tylko mogę obejrzeć na obrazkach, a marzy mi się żeby np. zostały dokonane pomiary nawet amatorskie głośników tych czy kolumn i opublikowane. Piękne obudowy Pan robi i to też budujące jest i inspirujące dla DIY.

Bardzo ciekawe są wyniki pomiarów z pokazanych linków. Co prawda pomiary nie zastąpią odsłuchów, ale sam chętnie nawet bym zapłacił żeby pomierzyć swojego wzmaka, CD czy kolumny na przezwoitych systemach pomiarowych. Gdyby ktoś dysponujący systemem SW lub CLIO + dobry multimeter do pomiaru wzmaków miał, jakże byłoby interesujące poczytać, pooglądać wyniki pomiarów niekonicznie dokładne w wartościach bezwzględnych co miarodajne w odniesieniu do pomierzonych na tym samym systemie innych urządzeń. Np. Pan X bierze kasę 50pln za pomiar kolumny czy wzmaka i publikuje w inernecie, robimy u niego pomiary i sądzę że sporo ludzi DIY zdecydowało się na taki wydatek. A może zaproponować żeby forum zaprojektowało trzy kolumny, np.: monitor podstawkowy dwudrożny, podłogowiec dwudrożny i podłogowiec trzydrożny. Oczywiście głośniki w cenach oddających ich jakość i parametry, kolumny na poziomie low hi-end.

Przepraszam, że w tym temacie nie całkiem na temat.

Witam,

wszystko zależy od aplikacji. A tak abstrakcyjnie mój głos na ATC SM-75, Audio Technology (Skaaning) Flex 4H52 oraz niektóre szerokopasmowe Fostexy. Kolejność nieznacząca.

pozdr.

graaf

skoro jest to ranking głośników średniotonowych a nie wysokiej klasy redniotonowych :) to mam pytanie o budżetowe sredniaki :

Czy tesla ARP nadaje sie do zestawu 2xarn188, vifa TC20, Gain Clone, Onkyo DX 7210?

Czy głośniki firmy DIBEJSI to cos w rodzaju ALPHARDA? czy takie coś ma prawo zagrać ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy lepiej nazbierać na VIFE MD10? tylko gdzie ją kupię?

Ukryta Zawartość

Witam,

Vify M10MD raczej w tej chwili w Polsce nie uświadczysz. Sprawdź wątek zamówień w Holandii, a może się przyłączysz i na pewno dostaniesz. Drugi z gorszych, nie tylko większy (też z powyższego źródła) to Peerless HDS134 (poniżej 200pln/szt.). Koniec produkcji, może zdążysz, a może stanowić dobrą alternatywę. Vifa, zaczęła pracować w moim najnowszym rozwiązaniu 3way i jak na jej cenę spisuje się doskonale. Peerless, niestety dopiero zostanie sprawdzony w roli w pewnej przyszłości.

Pozdrawiam, Piotr01

• 1 miesiąc później...

Oczywiscie najwazniejsza jest srednica w zestawach glosnikowych.

A co moge polecic? z niedostepnych nowe focale z membrana typu W i moze lepszy od nich sredniak z firmy edyton. To jest cos naprawde rewelacyjnego. Porownywalem go z paroma hi-end glosnikami i wypadaly lepiej. Test polegal na szybkim przelaczaniu glosnikow schowanych pod cienkim muslinem. Te z edyton-a wypadly najlepiej. Sa tanie. Tylko 400zl. W sumie to lepiej kupic gotowe kolumny z tej firmy za kilka tysiecy i nie meczyc sie z budowa wlasnych. W sierpniu bede je dokladnie mierzyl. Z widmem wodospadowym i inne. Bedzie mozna je porownac z konkurencja. A co do innych firm to z kilkudziesieciu glosnikow jakie zgromadzilem najlepie wypadla 13cm vifa. A jej numer znajdziecie tu www.motionalfeedback.com

pozdr. Senicz

wszystko zależy od aplikacji, ale potencjalnie najlepszą średnicę wśród głośników dynamicznych można wyrzeźbić z miniaturowych szerokopasmowców (Fostex, Jordan, Bandor, Veravox, TangBand, z górnej półki Furuyama)

graaf

• 7 miesięcy później...

jada do mnie srednice z edytona nowa generacja. Napewno super graja. Zamowilem 8om bo mam takie kolumny z reszta 8om. Jestem szalenie ciekawy jak one ozyja!!!!

Ostatnio czytalem duzo na temt srednicy i ogolnie sluchu. No coz - potrzebne glosniki o pasmie 300-8khz. Czy sa takie? Nawet przyjmujac mniejsze pasmo np. 400-6k to i tak ladujemy sie w obszar podzialu membran srednicy i koniec hi-end.

• 3 miesiące później...

Piszę w średniotonowych bo najbardziej pasuje ...

Chcę złożyć centralną do kina i zastanawiam się jaki głośnik nisko-średniotonowy zastosować. Musi on być ekranowany magnetycznie więc pole do popisu się zawęża. Myślałem nad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak po zagłębieniu się w tematyce, i lekturze forum, trochę się przestraszyłem słysząc negatywne opinie na temat membran z włókna szklanego. Czy możecie coś powiedzieć na temat takich membran (jakieś zastrzeżenia / komplikacje)? A może ktoś miał do czynienia z tymi (Vifa MG14SK-09-08) głośnikami. Bardzo proszę o Wasze opinie.

Ukryta Zawartość

Ja miałem wersje bez ekranowania. Po pierwsze była tandetna - cewka w jednym z głosników ocierała ,, od nowości "a dystrybutor nie chciał wymienić twierdząc ,że to uszkodzenie mechaniczne.

Dzwiek był zaokrąglony, delikatny i grzeczny . Taki miły i ładny za wszelką cenę . Pierwszy plan był fajny - czytelny ale łagodny , natomiast dalsze zdarzenia niknęły za mgłą . Bas był dobry jak na 15cm . Instrumenty traciły kontury a struny brzmiały jakby były z tworzywa .Brak blasku i drapiezności .

W sumie do głosnika centralnego odpowiedzialnego za wokale to może być dobry wybór ale audiofilskich uniesień nie oczekuj . Cena jest bardzo ciekawa :D.

...there is no spoon...

Włókna szklane nie przyjęły się w zbytnio w technologii membran głośnikowych. Raz, że jest to bardzo tanie rozwiązanie, (a co za tym idzie nie najlepsze) dwa, stosuje je niewiele firm, głównie w głośnikach niskotonowych.

Często włókien szklanych używa się w car audio.

• 1 miesiąc później...

Najnowszy głośnik średniotonowy ETON.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ,z uporem maniaka , rekomenduje magnezowe Seasy Excel - w tym przypadku na średnice polecam głośnik 15cm . Jego średnica jest gładka , czytelna i prawdziwie wielobarwna , słychac każdy smaczek i wybrzmienie , w muzyce pojawiaja się dźwieki , których nie słychac z membran opartych na papierze czy tworzywie sztucznym - szczególnie w tle co powoduje ,że przestrzen nabiera głębi .

Dodatkowym atutem jest mozliwośc filtrowania od góry filtrem 1 rzędu na co pozwala naturalna charakterystyka tego głośnika ( oczywiście trzeba pamietac o zastosowaniu pułapki na rezonans membrany ale na to sa juz projekty w sieci - np Troels'a Gravesen'a )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Alternatywa dla Excel'a ciekawe czy obronił by się brzmieniowo. Bądź co bądź jest tańszy więc na czymś zaoszczędzili , a może wyceniony jest uczciwie i to Excel jest "przeceniony"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy 18cm to jeszcze srednica ale nowe edytony sa zaje.......... za kilka dni pokaza sie wyniki pomiarow na stronie edytona i sa powalajace. Rownosc charak. i praktycznie brak thd zdumiewaja!!!! najlepszy glosnik na swiecie? wedlug mnie tak!!!!!! no i nowa tytanowa gorka tez jest super. Mistrz Waldemar dopial swego.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.