Skocz do zawartości
IGNORED

żegnaj Hi-Fi, witaj muzyko

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

jar1, 21 Gru 2007, 12:48

>steq, nie wysilaj się - jesteś ignorowany :-)

Jarko, przestań pier**lić i zrób jak za dawnych czasów wykład o dupie- czyli twoje najnowsze przemyślenia na ten temat. To było, jedyne z sensem, co udało ci się spłodzić na tym forum.

steq, 21 Gru 2007, 10:27

>ARGOS,

>

>Nie zrozum mnie ponownie źle i nie doszukuj się wszędzie złośliwości w stosunku do siebie, a tym

>bardziej jakiegokolwiek pouczania czy narzucania czegokolwiek przez jakiegoś maniaka Rehdeko, bo nim

>nie jestem, mimo, że miałem je zamiar kupić- nie zrobiłem tego, wycofując się w ostatniej chwili.

>Jestem życzliwy Tobie i rozumiem twoją teorię niepoddawania się sugestiom dźwiękowym wyrobów innych

>konstruktorów i szukaniem własnej, jednostkowej drogi do dźwięku prawdziwego i naturalnego.

>Uzyskanie takiego dźwięku w warunkach domowych to czysta utopia, ale to nawet nie jest istotne.

>Rehde, jako jedyny z dotychczas przesłuchanych przeze mnie kolumn, stoworzył dźwięk na pewno z

>naturą nie mający aż tak wiele wspólnego jak tu niektórzy sugerują, ale jako jedyny stworzył dźwięk

>który na tle innych(w bezpośrednim zestawieniu) jest najmniej sztuczny i fałszywy, jest wprawdzie

>upiększony(składowe dźwięku nadmiernie rozwibrowane i zbyt wypchnięte i za bardzo energetczne), ale

>nie na sposób karykaturalnie upiększony jak SF, AN i inne. Z tego dżwięku po prostu przemawia

>większa prawda w bezpośrednim porównaniu z innym kolumnami, dźwięk jest prawdziwszy ale nie

>prawdziwy, bo żadne kolumny w warunkach domowych nie oddają takiego dźwięku.

>

>Mnie chodzi o to, byś ich wysłuchał z NATURY i wypowiedział się na łamach forum, nie po to by

>przewartościować filozofię twojego podejścia do dźwięku i konstruowania kolumn, ale byś poprzez

>swoją fachowość: a więc duże doświadczenie w konstruowanu , wiedzą teoretyczną popartą odsłuchami z

>koncertów na żywo, ocenił dla dobra tego forum, nie produkt masowy i niewarty uwagi, ale coś bardzo

>już rzadkiego i nie do powtórzenia.

>Chodzi mi o uczciwe podejście do tego tematu ale w sposób nieemocjonalny i bez tej pychy i

>samouwielbienia.

>Wprawdzie forum jest miejscem wymiany opinii różnych, ale na Allaha dokonujmy ocen czegokolwiek z

>NATURY a nie filozofujmy teorię dalej na setki sposobów.

Daleki jestem od samouwielbienia, wyciąłem kilka bufoniastych tekstów, żeby do niektórych dotarło jak się takie rzeczy czyta, popytaj się osób, które mają Alfy i Bety ile razy ode mnie usłyszały, że to są najlepsze kolumny na swiecie, popytaj tych osób jakich to wymyślnych perswazji używałem żeby skłonić ich do zakupu. Mam duzy respekt do materii i szanuję wiedzę i doświadczenie innych konstruktorów i bardzo chciałbym żeby takie podejscie mieli wszyscy.

No i własnie - staram się unikac wydawania opinii na temat swoich klocków, a tym bardziej nie chcę się wypowiadać na temat innych, bo przecież mogę być nieobiektywny, a nawet jeśli będę obiektywny to bardzo łatwo będzie każdemu ten obiektywizm podważyć, co zresztą już miało miejsce - że to co piszę to z niskich pobudek, ze mam interes w sprzedawaniu mętnych teorii - takie teksty pod moim adresem już padały. Nie rozumiem poza tym dlaczego niby moja opinia jest taka ważna - sami przecież słyszycie i wiecie co wam pasuje i absolutnie nic mi do tego. Mnie sie jedynie nie podoba sposób wyrażania opinii, teraz Vector pisze, że to wszystko jest tylko jego subiektywne zdanie, ale wcześniej były opowieści o jasnej stronie mocy, że słuchał Avalonów, Kharmy, Utopii i że wszystko gorsze, w ogóle nie trafiały tłumaczenia o zestawieniach, o pomieszczeniach, o preferencjach, tylko lepsze-gorsze, lepsze-gorsze. Szczytem wszystkiego było stwierdzenie że skoro temat brzmi "żegnaj hi-fi, witaj muzyko" to wolno mówić tylko o Rehdeko, to jest zupełne nieliczenie sie ze zdaniem innych. Tylko o to w tej dyskusji chodzi, a ocena R. nie ma nic do rzeczy, dla mnie oczywistym jest, ze te kolumny tak jak wszystkie inne posiadają jakieś wady, może niewiele, może dla kogoś subiektywnie nieistotne, ale wady są wadami. I niczego nie muszę słuchać żeby mieć pewność że tak właśnie jest musiałbym posłuchać żeby ocenic konkretnie jakie one są, ale taka ocena nie ma nic do rzeczy w tej dyskusji, bo jakie by nie były na pewno znajdzie się słuchacz, któremu będą one bardzo mocno przeszkadzać.

vector, 21 Gru 2007, 12:30

>maciek_m, 21 Gru 2007, 12:12

>

>

>Umow sie z Mackiem bo odpalil vinyla. Teraz dopiero zobaczysz prawdziwa jazde bez trzymanki na R!!!

Potwierdzam, załapałem się na premierę. Cannonball Adderley z Davisem i Philly Joe, etc. Podróż w czasie ...

ARGOS, 21 Gru 2007, 12:58

> bo jakie by nie były na pewno znajdzie się słuchacz, któremu będą one bardzo

>mocno przeszkadzać.

Ba! Przeszkadzają nawet niektórym nie-słuchaczom!

Argos

>Szczytem wszystkiego było stwierdzenie że skoro temat brzmi "żegnaj

>hi-fi, witaj muzyko" to wolno mówić tylko o Rehdeko, to jest zupełne nieliczenie sie ze zdaniem

>innych.

Oj Argos, Argos......:)

Tytul watku pochodzi z wypowiedzi jednego goscia, ktory wlasnie zakupil Rehdeko......;-0

To nie bylem ja....

Rozumiesz wiec o czym jest ten watek.....???? hm......????

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

All,

Ciekaw jestem skad bierze sie taka niechec do Rehdeko.....???

To jakis fenomen psychologiczny albo socjologiczny, nieprawdaz....???

Szczegolnie niechetni im sa ci co nieslyszeli.......

I jak to wytlumaczyc...????........hmmm.......???

Mamy tu jakiegos psychologa albo socjologa...???

jar1, 21 Gru 2007, 12:02

>Argos, jeszcze nie masz dosyć tłumaczenia ludziom, że tandeta nie musi sie wszystkim podobać?

Jakoś nie mam, co więcej widzę pewne pozytywne rezultaty tej tyrady...

maciek_m, 21 Gru 2007, 13:03

>ARGOS, 21 Gru 2007, 12:58

>

>> bo jakie by nie były na pewno znajdzie się słuchacz, któremu będą one bardzo

>>mocno przeszkadzać.

>

>Ba! Przeszkadzają nawet niektórym nie-słuchaczom!

Jakis ty bystry...

vector, 21 Gru 2007, 13:08

>All,

>

>Ciekaw jestem skad bierze sie taka niechec do Rehdeko.....???

>To jakis fenomen psychologiczny albo socjologiczny, nieprawdaz....???

>Szczegolnie niechetni im sa ci co nieslyszeli.......

>I jak to wytlumaczyc...????......hmmm.......???

>Mamy tu jakiegos psychologa albo socjologa...???

Wytłumaczę ci skąd to sie bierze - z twojego bezkrytycznego zachwytu, graniczącym z podnieceniem dzieciaka rozpakowującego prezenty pod choinką. I w moim przypadku nie jest to niechęć do tych kolum tylko raczej do ciebie, niechęci do R. nie znajdziesz w żadnym moim poważnym wpisie za to w twoich wpisach jest niechęć do wszystkiego innego niż boskie R.

maciek_m, 21 Gru 2007, 13:00

>vector, 21 Gru 2007, 12:30

>

>>maciek_m, 21 Gru 2007, 12:12

>>

>>

>>Umow sie z Mackiem bo odpalil vinyla. Teraz dopiero zobaczysz prawdziwa jazde bez trzymanki na

>R!!!

>

>Potwierdzam, załapałem się na premierę. Cannonball Adderley z Davisem i Philly Joe, etc. Podróż w

>czasie ...

A ja jeszcze u niego z winyla nie sluchalem....

Ale i tak, na pewno, u mnie z winyla gra lepiej.......;-)))

>Oj Argos, Argos......:)

>Tytul watku pochodzi z wypowiedzi jednego goscia, ktory wlasnie zakupil Rehdeko......;-0

A jakie to ma znaczenie od czego pochodzi? nawet autor tego wątku zgodził się ze mną co do tego, że R. nie mają monopolu na udawanie muyki na żywo, wiec problem leży w twojej głowie a nie w moim rozumieniu wątku. Jeden watek o R. już jest i przestałem się w nim udzielać, ale to tobie juz nie wystarcza, niech chwała Rehdeko niesie się wszystkimi wątkami na wszystkie strony świata! A dlaczego? Bo tak chce Vector!

Argos,

>Wytłumaczę ci skąd to sie bierze - z twojego bezkrytycznego zachwytu, graniczącym z podnieceniem

>dzieciaka rozpakowującego prezenty pod choinką. I w moim przypadku nie jest to niechęć do tych kolum

>tylko raczej do ciebie, niechęci do R. nie znajdziesz w żadnym moim poważnym wpisie za to w twoich

>wpisach jest niechęć do wszystkiego innego niż boskie R.

Oh, to nie jest prawda....

Ja mam duzo roznych fajnych zabawek, nie tylko Rehdeko....

Duzo tez nie mam, a chcialbym miec......:-)

Ja nie jestem niechetny wszystkiemu....;-)

Ale, co juz zreszta pisalem, nie bede klamal na temat Rehdeko......A moj zachwyt, uwierz mi, jest krytyczny!

Nie rozumiem, czemu masz do mnie niechec...:(

Mysle, ze zbyt doslownie interpretujesz moje niektore wpisy. Naprawde.

ARGOS, 21 Gru 2007, 13:19

>>Oj Argos, Argos......:)

>>Tytul watku pochodzi z wypowiedzi jednego goscia, ktory wlasnie zakupil Rehdeko......;-0

>

>

>A jakie to ma znaczenie od czego pochodzi? nawet autor tego wątku zgodził się ze mną co do tego, że

>R. nie mają monopolu na udawanie muyki na żywo, wiec problem leży w twojej głowie a nie w moim

>rozumieniu wątku. Jeden watek o R. już jest i przestałem się w nim udzielać, ale to tobie juz nie

>wystarcza, niech chwała Rehdeko niesie się wszystkimi wątkami na wszystkie strony świata! A

>dlaczego? Bo tak chce Vector!

To juz jest niestety belkot!

Nie ekscytuj sie tak bardzo! Dyskutujemy tylko o glosnikach!

A wlasciwie o muzyce!

Wiecej luzu. Wiecej dystansu. Bedzie wszystkim przyjemniej.

lancaster, 21 Gru 2007, 12:36

>Edward apropos tych 200KHz mogłbyś podać skąd to info ?

Dokument w formacie pdf do znalezienia w necie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12280-100006277 1198240582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Nie rozumiem poza tym dlaczego niby moja opinia jest taka ważna - sami przecież słyszycie i wiecie co wam pasuje i absolutnie nic mi do tego.<

Argos, Ty chyba nie całkiem rozumiesz na czym polega istota takiego forum jak to. Tu się wymienia opinie i doświadczenia w celu pogłębienia wiedzy na temat specyfiki audio. Wprawdzie wszystkie opinie są subiektywne, bo innych być nie może- bo co? istnieje jakiś wzorzec?- ale ocena kogoś, kto sam jest poszukującym konstruktorem jest bardzo cenna, gdyż patrzy na aspekty reprodukcji dźwięku z całkowicie innej strony niż laik.

Po prostu, dorosły mężczyzna nie powinien bać się wyrażania opinii o czymkolwiek, nawet jak by to było sprzeczne z opinią ogółu. Nikt Ciebie nie zlinczuje tu za opinię druzgocącą R. bo masz prawo do własnej, ale dopiero po odsłuchu tych pudeł.

>

>To juz jest niestety belkot!

Tak masz na drugie?

>Nie ekscytuj sie tak bardzo! Dyskutujemy tylko o glosnikach!

>A wlasciwie o muzyce!

O! wymiękamy, jeszcze przed chwilą było o Rehdeko, teraz już o głośnikach a właściwie o muzyce...

>Wiecej luzu. Wiecej dystansu. Bedzie wszystkim przyjemniej.

Ja jestem cały czas wyluzowany jak byś nie zauważył, a o dystans właśnie apeluję jak byś nie zauważył...

"czyzbys "zszedl na psy"......???......;-)))))"

vector, bo ja słysze pełnopasmowo ! :))

Na dodatek w najnowszych formatach !:D

BlueRay i te sprawy....no wiesz...hiend :)))))))

Edward, to akurat przeginka, choć te 30KHz o dziwo wystepuje ze spadkiem 10dB....jak tak sobie pasmo zanalizować to nawet nie wygląda ono gorzej niz słynne Sonus Faber Guarnieri(które nota bene kiedyś mi sie podobały)...no i co w związku z tym ? Widocznie Sonusy też do bani...

maciek_m, 21 Gru 2007, 14:18

>Naprawdę, Argos, ciężko twój dystans dostrzec.

>

>Ale... brnij dalej. (zrób przerwę na Wigilię chociaż może - to dzień radosny powinien być)

Bo oprócz tego że jesteś głuchy to widocznie jeszcze ślepy... A wigilia musi byś radosna przede wszystkim dla mnie, a nic tak nie cieszy polaczka jak nawrzucać komuś no nie ?

>Argos, Ty chyba nie całkiem rozumiesz na czym polega istota takiego forum jak to. Tu się wymienia

>opinie i doświadczenia w celu pogłębienia wiedzy na temat specyfiki audio.

Argosy to najlepsze kolumy na świecie, grają świetnie pod każdym względem, a jeśli nie to dlatego ze jest to nieważne z punktu widzenia muzyki... To jest twoim zdaniem cenna opinia slużąca pogłębieniu wiedzy?

>Po prostu, dorosły mężczyzna nie powinien bać się wyrażania opinii o czymkolwiek, nawet jak by to

>było sprzeczne z opinią ogółu.

A zauważyłeś żebym się bał?

Nikt Ciebie nie zlinczuje tu za opinię druzgocącą R. bo masz prawo do

>własnej, ale dopiero po odsłuchu tych pudeł.

Że nie zlinczuje to wiem, ale też nikogo rozsądnego taka opinia nie wzruszy.

Argos, to przynajmniej wiadomo co robisz w tym wątku...moze zatem wrócmy do Alf i zastanówmy się dlaczego graja jak Alf ? Poniżej Alf słuchający Alf :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster,

Poszedłeś po całości teraz. Aż się boję pomyśleć, co będzie dalej ...

vector, 21 Gru 2007, 13:16

>maciek_m, 21 Gru 2007, 13:00

>

>A ja jeszcze u niego z winyla nie sluchalem....

>Ale i tak, na pewno, u mnie z winyla gra lepiej.......;-)))

Eeee tam. Co ty wiesz? Młody jesteś i łatwo ulegasz autosugestiom i nastrojowi chwili....

Obiektywnie rzecz biorąc, nie mogło być lepiej. Chyba że w twojej subiektywnej ocenie, wziąwszy pod uwagę twoje preferencje dźwiękowe, takie a nie inne skłonności akustyczne oraz małe doświadczenie, a także gatunek oraz ilość wypitego alkoholu....

P.S. A u Maćka stały 2 lustra po 1,5 m2 każde, ustawione w odległości 3 metrów w lewo od lewej kolumny. I co? Nadal się upierasz, że u ciebie mogło być lepiej?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Poszedłeś po całości teraz. Aż się boję pomyśleć, co będzie dalej ..."

a co ma być ? Porozmawiamy sobie o Alfach...skoro watek i tak zrobił się offtopowy....który podoba Ci sie najbardziej ? :

Ukryta Zawartość

post-3044-100006267 1198245053_thumb.jpg

post-3044-100006268 1198245053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-3044-100006267 1198245053_thumb.jpg

post-3044-100006268 1198245053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lancaster,

Są to bardzo rożne aplikacje Alfów. Ciężko podjąć decyzję.

W moich warunkach domowych (tak na szybko) najlepsze wrażenie robi wersja na rynek meksykański. Ale czy jest to aplikacja najlepsza? Na pewno nie neutralna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.