Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Czat 130?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

coś mnie rozłączyło...Chciałem jeszcze dodać , że z tego co pamiętam , to McGyver chwalił woferki , a tradycyjnie już , w stosunku do produktów Tonsila , polecał wymianę wysokotonówki.Problemem może być w przypadku tych kolumn kontrowersyjne , nie każdemu odpowiadające wzornictwo.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328128

Faktycznie wzornictwo wyjątkowo tandetne. Wooferki klasa, tweetery do bani, ale cena w sklepie była poniżej 1000zł za parę, i w kategorii cena/jakość w takim budżecie bezapelacyjnie wygrywają wśród podłogówek. Zwłaszcza że upgrade też da się zrobić.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328133

Co do wzornictwa, to może nie tyle tandetne, tylko mało tradycyjne. Nie wszystko musi być wykończone w kolorze drewna i cieszyć oko audiofila. Kolumny nie wszędzie będą pasować, ale moim zdaniem do "nowoczesnych" srebrnych wynalazków audio-video pasują nawet lepiej niż takie "tradycyjne" kolumny. Woofery faktycznie świetne. Zresztą Cz@ty to właśnie te woofery i reszta na dodatek. Ale ponoć nie są złe.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328218

Wzornictwo tandetne, bo na froncie masa plastiku, w dodatku w udziwnionych kształtach. I nie chodzi mi tu bynajmniej o kolor, tylko o materiał. Kolor jest kwestią gustu, materiał jest kwestią jakości.

Howgh.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328257

Dzięki za wpisy bo oddają rzeczywistość.

Kolega kupił te czaty niejako w ciemno...a ja z nim pojechałem jako kierowca:( mieliśmy umowę że jak on nie chce to ja wezmę tak dla zgrywu..

Para tych czatów od 3 godzin stoi u mnie w domu bo kolega chciał posłuchać na zestawie KD na dobrym amplitunerze-mam Denona 3802 i wrócił do domu bez kolumnn:))) nie był zadowolony bo wg niego wysokie są kiepskiej jakości (:))) Ja zapłaciłem mu 400zł, on dał za nie 450zł- sam nalegał żebym je wziął za 400zł i miał za fatygę bo mu je w końcu przewiozłem:) Najlepsze jest to że ja ich w końcu nie wziąłem dla żartu a dlatego że mi się strasznie spodobały. Wiem, wiem...jest to audiofilskie forum i ja Wam kitu nie wciskam że to są super kolumny bo nie są ale muszę przyznać że miałem wcześniej podpięte Tannoy M2 i w bezpośredniej konfiguracji te czaty dla mnie okazały się atrakcyjniejsze...wiem że M2 są zapewne bardziej audiofilskie ale uwierzcie mi że nie piszę tak bo ganię cudze a chwalę swoje bo przecież mam te M2 tylko muzyka jakiej słucham to głównie rock i ogólnie pojęte dynamiczne granie gdzie liczy się tempo i uderzenie a naturalne i neutralne brzmienie nie jest tym co jest dla mnie najważniejsze:) do tego lubię zakoncertować a otoczenie z którym grały tzn. ampli (wspomniany Denon) i subwoofer( Mirage FRx-S 12) są jakby z innej pólki więc teoretycznie M2 powinny zagrać lepiej bo niby wg. klasyfikacji z gazet (ewentualnie wg. wyglądu) bardziej pasują do tego zestawu...a tu wielka niespodzianka( jak dla mnie SZOK!) te Cz@ty grają jak czorty wcielone:))) DYNAMIKA na poziomie wiele lepszym od M2, bas nie schodzi za nisko( na siłę) jak Tannoy M2 tylko trzyma się w ryzach i do tego można przykręcić tak że wreszcie mam to co chciałem czyli głośno i dynamicznie. Najlepiej grają gdy ustawiam w ampli odcięcie na 80hz a dół przejmuje sub i wtedy pokazują to co potrafią w pełni. Bardzo podoba mi się w tych Tonsilach podanie wyższych partii basu, słychać bardzo szybkie uderzenia gdzie w M2 było takie jakieś zamulone i ślamazarne. M2 mają oczywiście ładniejszą barwę i wiele lepszą kopółkę ale myślę już na serio o tuningu owych czatów a wtedy się zobaczy natomiast średnie tony to sam nie wiem gdzie mi pardziej pasują. Co do koloru i wyglądu to ja ostatnio już się tym przestałem wogóle przejmować bo długo szukałem Tannoy M3 lub M4 w kolorze buk no i się nie udawało znaleźć albo było za drogo więc teraz to bez znaczenia jak za taką kasę a do tego okazuje się że jednak dźwięk dla mnie ważniejszy niż wygląd bo wreszcie poczułem mały dreszczyk i adrenalina się podniosła gdy przekręciłem w Denonie wzmocnienie na -20 na utworze The Libertines "The Man Who Would be King" to był żywioł. REWELACJA!...gdyby tylko zmienić kopółkę byłyby to świetne kolumny o marketowym wyglądzie:( Wobec powyższego robię teraz rekonfigurację sprzętu i nie przejmuje mnie to że wg teorii te elementy mogą do siebie nie pasować ale ważne to co mi się podoba, co nie? Więc M2 idą do wieży w innym pokoju a 2 subwoofer którego używałem czyli Tannoy M10 wyniosłem do salonu rodziców gdzie uzupełnia Tannoy M5( ciekawe jak wypadną M5 gdy je bezpośrednio porównam z czatami? teraz wiem że na pewno M5 szybciej mają kompresję bo pamiętam jak słuchałem tych samych utworów i Tannoy wymiękały jak dzieciaki a Tonsile dzielnie się trzymają swoją drogą nie raz na tym forum już narzekałem na M5 i kombinowałem z różnymi sprawami dotyczącymi akustyki a to nic nie dawało, pomogła wreszcie zmiana kolumn:). Czaty będą teraz frontami dla amplitunera który kosztował kiedyś 6000zł:))) To dopiero. Nie myślałem nigdy o takiej opcji a tu przypadek i hop! Przez ten wpis to się może wygłupiam ale co ja poradzę że nie jestem audiofilem:( Uwierzcie mi dają czadu tak że roznoszą Tannoye w pył...a jak dla mnie różnica w jakości basu jest gigantyczna, gdyby poprawić wysokie to będę w 7 niebie:) Może zwrotkę też?:)) Do jednego elementu systemu pasują na pewno wg klasyfikacji ogólnie pojętej "branży" czyli do DVD MANTA 07 MKII:))) to dopiero jest niby syf a mnie pasuje i jak porównuję z CD H/K 750 tak osławionego że hej to wcale mnie nie zawstydza to co mam chociaż Manty używam przez coaxial więc temat rzeka.....Konkludując to jestem bardzo zadowolony biorąc pod uwagę moje dziwne gusta brzmieniowe...A z Tannoy Mercury w pełni się nie żegnam. Nadal na tyłach mam M1 a do tego 2 głośniki centralne ( przód i tył) no i M2 które zagrają z wieżą na standach droższych od wieży:))) do tego M5 w salonie grają super choć bardzo pomaga Subwoofer M10:)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328304

wiec norwidos lepsze sa Czaty powiadasz od jakies tam JBL czy paradigm,i wogóle tych do 3000zł??...:)skoro słuchałes ich i nie kupiłęs bo nie byly lepsze od tannoy m5 i nie miały takiego kopa to niezle,niezle sa te czaty..;) kurde a ja słuchałem paradigm w wersji podstawkowej (3v3) i myslałem ze wylece przez drzwi pokoju odsłuchowego,wiec Ty wymagajacy jestes,znalazłes cos 'lepszego' ;) tak wiec gratuluje wyboru......;)

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328413

elfan

Powiem tak. Paradigm Monitor 3 miałem w wersji V.1 ale mimo tego że grały w pomieszczeniu tym samym co teraz czaty to wtedy były same gołe ściany a teraz akustyka jest jakby inna więc trudno mi byłoby powiedzieć co bym wolał. Jedno jest pewne że Monitor 3 nie kupię poniżej 700-800zł no i do tego potrzeba innych standów niż moje bo to wielkie krowy więc znowu koszt typu 300zł a do tego mają duży głośnik 20cm który nie będzie grał tak szybko jak dwie 13cm w czatach, jeśli chodzi o wysokie to bardziej mi przeszkadazały w Paradigmach ale ani tu ani tu dobre nie są. Co do JBL-i(E80 i E90) i Paradigmów( 7 i 9) w okolicach 3kzł to prawda że nie byłem zachwycony ale w grę przy porównywaniu wchodziły pieniążki które miałbym wydać więc mój sceptycyzm mógł być zwiększony ze wzg. na kwotę jaką miałbym wyłożyć żeby zagrało lepiej niż Tannoy M5. Jeszcze raz powtarzam że nie byłem zachwycony co nie oznacza że nie było plusów w brzmieniu każdej z tych kolumn...No i wreszcie sprawa najważniejsza!!!!! Nie miałem możliwości bezpośrednio porównać w jednym pomiszczeniu( najlepiej moim) wszystkich wymienionych kolumn. Trudno powiedzieć jakby to zagrało u mnie ale jak dotąd mam wrażenie że nie koniecznie duże kolumny grają u mnie lepiej niż mniejsze...Może chodzić o to że mam pokój o wysokości niespełna 2m czyli może być tak że większe konstrukcje się u mnie "duszą"? Mniejsza z tym bo chciałbym abyśmy pamiętali że te czaty wygrały jak dotąd wg mojej oceny z Tannoy M2 jak i M5( dzisiaj porównywałem). Jest to zaskakujący wynik zważywszy że dałem za te czaty 400zł:))) Dla niektórych sam fakt że kosztowały tak mało sugeruje zakaz porównań ale ja szczerze uważam że jest lepiej. Może dlatego że i tak używam subwoofera który przejmuje pracę kolumn aż do 80hz więc małe głośniczki o świetnej impulsywności mają szanse się lepiej wykazać niż spore i raczej powolne głośniki w Tannoyach. Wysokotonowy nie jest najlepszy w czatach ale jak dzisiaj słuchałem M5 to różnica nie jest przerażająca. W czatach jest o tyle lepiej że góra gra z ikrą a w Tannoyach jest przygaszona co nie zmienia faktu że w Tannoyach jest głośnik lepszy aczkolwiek pewnie zwrotnica powoduje że wysokie nie grają aż o tyle telpiej od Cz@tów jak powinny. Przy całych moich staraniach o obiektywizm w opisach proszę pamiętać że ja bardzo sobie cenię pewne walory w brzmieniu które mogą mi przysłaniać niedoskonałości kolumn które dla innych ( jak dla kolegi który je odsprzedał) są dyskredytujące:( Jeszcze raz powtarzam że jestem w szoku co do stosunku jakość/cena (chodzi o brzmienie, bo wykonanie trochę marketowe) w temacie CZ@T 130.

Nie myślcie że uważam że te kolumny są lepsze od modeli JBL-a i Paradigma z innej półki cenowej jednak za znacznie mniejszą kasę dają zbliżone efekty brzminiowe. W temacie Tannoyów to ja ich nie potrafię docenić ale są osoby które lubują się w spokojnej muzyce dla których seria Mercury jest pewnie lepsza nawet od JBL-a i Paradigma Monitor.:)))

Najchętniej wycofałbym wogóle z obiegu mój opis M5 który jest w dziale opinie bo trochę bym im podokładał-od czasu czatów jestem pewien że im się krytyka należy i to sroga!!!

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328654

wielu kolumn w swoim zyciu nie sluchalem niemniej ex1f (moje obecne) pod wzgledem sprezystosci i szybkosci reprodukcji niskich tonow sa naprawde dobre. Brakuje im troche basu naprawde niskiego (ponizej 60 Hz) ale cudow nie mozna sie spodziewac z 2x13 cm (dodatkowo moje pomieszczenie odsluchowe wybitnie niszczy bas) - ale za to ten co jest, jest wysmienitej jakosci. Wspominam o nich poniewaz zbudowane sa na podobnych choc lepszych wooferach niz czaty (ktore notabene sa 2x15 a nie 2x13 cm)

jednym slowem - tonsil robi dobre woofery!

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328713

tak jak pisałem zgranie ich z subwooferem daje niesamowite efekty. Mój Mirage jest oczywiście aż nad wymiar wydajny ale nawet podłączenie go do Paradigma Ps 1200( chociaż jest on bardzo mulisty więc lepiej coś innego) może spowodować niesamowite wrażenia. Ja myślę że przy współpracy z subwooferem ograniczone pasmo przenoszenia kolumn jest nawet wskazane bo nie ma żadnych zakłóceń i znoszenia się nawzajem....Podłączyłem też na chwilę do nich mój 2 subwoofer Tannoy M10 i powiem że gra ten zestaw bardzo przyjemnie-jest niezła sprężystość choć infra dźwięków jeszcze nie ma jak na Mirage to taki zestawik: kolumny i sub można kupić z 2 ręki za około 1000zł i mamy zestaw który posiada bas lepszy niż kolumny warte 2 razy tyle albo jeszcze lepiej:)

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328720

za 1000zł chodziło oczywiście o M10 + Cz@ty 130:)

trochę niezgrabnie brzmi wypowiedź o głośnikach 13cm które są 15cm? O co chodziło bo z tych słów to nie wiadomo co miałeś na myśli? że EXF1 czy Cz@ty mają 15 bo jak będzie trzeba to zmierzę ale producent pisze o czatach że są 13 a ExF1 15 więc pewnie o to chodziło. Teraz nie schodzę już do garażu bo mam w środę egzamin i się uczę a jak tam schodzę to zostaję na kilka godzin słuchając:)))

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328723

cytuje "który nie będzie grał tak szybko jak dwie 13cm w czatach" i moja dopowiedz "ktore notabene sa 2x15 a nie 2x13 cm)"

masz racje - malo zgrabnie napisalem.

w ef1f jest 2x13cm - ktore schodza nizej niz 2x15 w czatach.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328774

o to przepraszam w takim razie - a co to byly za glosniki, ktore widzialem kiedys na allegro - ewidentnie wieksza membrana od tych z excellence, produkcja tonsil - lecz rowniez biale wlokno szklane i taka sama nakladka?

rozumiem, ze roznica w dolnym zakresie czestotliwosci ex1f i czat130 wynika ze strojenia skrzyni/bass reflexu i zwrotnicy?

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-328781

-->McGyver

Muszę się jednak kłócić dalej - plastik to może faktycznie mało wyrafinowany materiał, ale w cenie do 1000zł jest jednak dość powszechny. Co do kształtu to taki był pomysł designera (niektórym się zresztą podoba), a aby go zrealizować potrzebny jest plastikowy front. Oczywiscie można by strugać z drewna i pomalować na odpowiedni kolor. Nie wyglądało by to dobrze, a tylko wzrosłaby cena. Moim zdaniem ten front nie wygląda tragicznie, a rzeczony plastik, choć razi uczucia audiofilów, nie ma chyba dramatycznego wpływu na brzmienie. A biorąc pod uwagę, że czaty to nie audiofilskie kolumny, ale zabawki przeznaczone dla tych, którzy za małą kasę chcą mieć coś leprzego od miniwieży czy boomboxa, bądż też zestaw do kina domowego, nie widzę powodu do obrażania się o kawałek plastiku.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-329935

Jasne, w tej cenie to jest akceptowalne. A raczej było kiedyś, przed pojawieniem się Tannoy Mercury, a tym bardziej Kody. W porównaniu z takimi kolumnami Czaty wyglądają jak wyposażenie tandetnej miniwieży.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-329956

wyglądają czy nie wyglądają to już inna historia ale za to grają lepiej:) a do tego nie prawda że czaty były przed Tannoy Mercury bo te drugie weszły wcześniej na rynek i nie koniecznie stanowiły konkurencję. Jak pamiętam Tanoy M5 które ja kupowałem za śmieszne pieniądze(około 1400zł- właściwie to mój tato) były wtedy w sklepach wycenione na 2490 lub 2600zł (porównywanie do czatów to jakaś niestosowna prowokacja z racji różnicy cenowej) a czaty gdy weszły na rynek kosztowały około 900zł!!!!!! Jak dla mnie te wasze dywagacje noszą znamię czczej gadaniny:( Jak mi się teraz wydaje nigdy więcej Tannoy Mercury!!!! Mam już dosyć tej firmy i jej wyrobów co nie oznacza że czaty to dla mnie szczyt techniki tylko jak ma być taka jakość to wolę płacić 400zł za kolumny niż 1300( M4 z allegro-używane!!!!! bo stare kanały przestały istnieć:((((( ) a do tego brzmienie cztów bardziej mi odpowiada. Serii Mercury mam już po uszy i myślę że głównie ze względu na fakt iż miałem dojścia żeby kupować za małe pieniądze( jak wspomniałem mój tato) tak się w Mercury obłowiłem. Jak na chwilę obecną tato pozostał przy M5 i M2 a ja sprzedałem swoje M5, zastanawiam się nad losem M1, do tego myślę o sprzedaży 1 z 2 głośników centralnych Tannoy MC no i coś co jest niezłe bezwzględnie zachowam-chodzi o Suba Tannoy M10:) chyba najlepszy element systemu z Tannoy Mercury. Mimo tych peanów o nim powierzyłem go ojcu a sam używam Mirage FRx-S 12:)))))

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-329974

nie zrozumcie źle mojego komentarza o niestosowności porównań czatów i Merkurych którą sam nota bene wywołałem, chodzi o to że gdyby Czaty miały kosztować tyle co Merkury to byłaby awantura bo te drugie niby dostojniejsze i bardziej osławione a ze względu na prestiż firmy to niby inna klasa a ja śmię twierdzić że są bardzo porównywalne gdyż Merkury to żaden tam Tannoy tylko Made in Hungary czyli podobny chłam jak Czaty. Nie bronię czatów ale pamiętajcie ile kosztują więc w tej sytuacji śmieszni jesteśmy( ja także) rozważając nad kwestią estetyki jeśli w tej cenie szukamy niezłego brzmienia bo za taką kasę to nawet dobrego bumboxa się nie kupi:)))) niezłe brzmienie? trudna definicja! Rozpatrywana relatywnie do ceny ma trochę inne znaczenie.....Ja się strasznie z tych czatów cieszę może właśnie dlatego że wyszło jaki ze mnie audiofil:(((....Swoją drogą wreszcie przestałem się czepiać estetyki:))) no i sporo kasy mam w kieszeni a niedlugo i tak wrzucę zdjęcia jak to u mnie wygląda w salce kinowej z tymi czatami i sami ocenicie czy jest wiele gorzej niż z poprzednimi kolumnami tzn. M5.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-329984

Norwidos, zostałem źle zrozumiany. Chciałem powiedzieć, że plastik na frontach kolumn z tego zakresu cenowego był akceptowalny w czasach przed pojawieniem się serii Mercury Tannoya czy Millenium JPW. Pamiętacie KEFy serię Coda? A Mordaunt-Shorty MS? Celestion Impact? B&W DM302? To wszystko plastiki. Na tym tle Radmory LS10 robiły bardzo korzystne wrażenie swoją estetyką. Później pojawiły się Gale, JPW ML, i o plastiku na froncie kolumn zapomniano całkowicie, nie licząc segmentu mini-wież, pogardliwie zwanych ghetto-blasterami. Tonsil jak zwykle ze swymi pomysłami był spóźniony o jakieś 10 lat.

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-329990

McGyver

I tu całkowita zgoda z Twoim poglądem:) Przeczytałem jeszcze raz i już w pełni rozumiem sens tych słów...

Ja czasem mam ochote popsioczyć na wygląd tych kolumn ale myślę że jak wchodzą w grę kolumny droższe to już lepiej pomyśleć o modelach z Twojej oferty:) Przyznam że są kolumny które gdybym miał w tej chwili kasę to od razu bym kupił a chodzi o takie ładne skrzynki z nieregularną obudową...rewelacja a z tego co pamiętam chciałeś uczciwe pieniądze:)

Może jak się troche dorobię to coś kupię a czaty i tak zostaną....same głośniki i elementy są warte prawie tyle co dałem czyli 400zł a obudowa jakby gratis:)

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-329996

rzeczywiście!

Jak byłem na stronie tonsila to faktycznie po zsumowaniu cen tych głośników wychodzą takie kwoty:)

Myślę że nawet gdybym miał dać za te kolumny 800zł a nie 400 jak dałem to byłbym także zadowolony chociaż za 400zł frajda jeszcze większa:) Już wypatrzyłem 1 miejsce gdzie można dokupić głośnik centralny za 250zł:)))

To dopiero:) ale będzie marketowy komplecik:)

https://www.audiostereo.pl/topic/19087-tonsil-czat-130/#findComment-330273
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.