Skocz do zawartości
IGNORED

Czy AP Virgo I nadaja sie do rocka ?

krzys_mak

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Prosze o rade. Obecny zestaw: kolumny Tannoy M2, modyfikowany wzmacniacz Pioneer A400X , odtwarzacz

Yamaha 393, pokoj 9m2, slucham glownie rocka z lat 60,70,80-tych oraz czasami muzyki symfonicznej.

Po wakacjach przenosze sie do pokoju 26m2 i zaczynam wymiane sprzetu, oczywiscie na pierwszy ogien ida kolumny.

Brzmienie nowych kolumn ma byc rockowe czyli energiczne, żywe, soczyste z szybkim i wyraznym basem.

Przeznaczam na zakup kolumn nieprzekraczalnie 9999zl, moga byc uzywane w dobrym stanie.

Nie mam doswiadczenia z kolumnami z tego przedzialu cenowego, nie zaczalem jeszcze zadnych przesluchan,

a niespodziewianie pojawila sie okazja kupna od znajomego Audio Physic Virgo I. Na decyzje mam niewiele czasu, a po kolumny trzeba jechac 200km. Jezli ktos gra rocka na Virgo to prosze o opinie.

Inne sugestie na temat rockowych kolumn tez mile widziane.

Krzysiek M.

https://www.audiostereo.pl/topic/19571-czy-ap-virgo-i-nadaja-sie-do-rocka/

Absolutnie nie. Maja piękna średnicę , góra ok, ale nic basu. Miałem podłączone w zestawie z dzielonym CEC TL 51 i DX 51 oraz przedzw. Sphinx project 2 i końówki monobloki project 12. nie dało się słuchać, basu ani, ani. Co do kabli to Transparent reference więc chyba dobry kabelek. Teraz mam Virgo 2 i jest super. W przyszłości może pójdę w Avanti 2, ale na razie brak kasiorki nie pozwala mi na tak duży krok. Możesz też uerzyc w Jmlab Electra 926, ale nie z chłodnym wzmacniaczem, jak mój sphinx. Kiedys miałem Musicala 1001. Zreszta Jmlaby zagrają z najlepiej z Mc Intoshem 6580 lub tym 6800. Ktoś sprzedawał, czy sprzedaje na sieci. Taki jest moje zdanie, zresztą pojedz i posłuchaj,a sam sie przekonasz

do Krzyska,. Ale zaraz Ty chcesz przeznaczyc 9999 na cały sprzęt czy tylko na kolumny? to jest pytanie. Ja rozumniem, ze tylko na kolumny, bo jeżli na cały sprzet o Virgo 2 lub Elektrze 926 zapomnij.

Napisane jak byk: "Przeznaczam na zakup kolumn nieprzekraczalnie 9999zl", więc nikt nie musi o niczym zapominać.

Poza tym masz rację - najlepiej posłuchać.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>Volker

Może to konfiguracja albo akustyka była kaszaniasta, skoro basu ani, ani, zwłaszcza że kolumny niemałe i głośniki konkretne?

Te kolumny słyszałem i grały solidnym, nie rozlazłym basem z tańszymi klockami niż Twoje.

Moze słyszałes Virgo 2. Wiesz czy sie róznia chociaz Virgo 2 od Virgo 1. Wiesz że teraz są Virgo 3. Jak wiesz i jesteś taki audiofil, to podaj róznice, opisz je. Ponadto jak jest jak byk napisane, to czego proponujesz gościowi gówniane paczuchy

826S, skoro za 9999 może kupic ELECTRę 926 i jeszcze mu zostanie lub Virgo 2?

I z czym słyszałe te rzekomo Virgo 1, i gdzie mialy głosniki boczne, powyżej czy poniżej środka kolumny

>Volker

Nie miałem na myśli żadnych Virgo, moje wpisy w tym wątku odnoszą się do JMLabów 826S, które nowe kosztują coś ok. 9 kzł. Słuchałem ich, na tej podtawie proponuję i porównując je z innymi nowymi kolumnami w tej cenie

nie uważam, że to "gówniane paczuchy" Poza tym Elektry 926 są droższe gdzieś o 30-40%, więc sporo przekraczają budżet. Chyba że z drugiej ręki, wtedy rzeczywiście można trafić okazję.

Może jeszcze aktualne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że były Virgo1,2, itd., ale nie będę podawał ich opisów i różnic tylko dlatego, że zostałem wywołany do tablicy w nieelegancki sposób. Pozostawiam tą przyjemność Tobie - na pewno wiesz więcej, skoro grasz na Virgo2.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niedawno słuchałem Virgo - zgadzam się ,iż nie nadają się do rocka. Podobnie jak słuchane przeze mnie wczoraj Sparki. Absolutnie polecam JMLaby i gdybym miał tyle pieniędzy co Ty przeznaczonych na kolumny wydałbym na 926 - tki (sam mam 905).

Za kilka dni odbieram ze stolarni nowe Enceladusy, te które były na AS, ale zmodyfikowane. Jeśli chcesz posłuchać, zapraszam do Łodzi. Niebawem będzie tez pokaz we Wrocławiu a póżniej w innych miastach. Kolumny maja kosztować ok. 14000zł, ale dla pierwszych klientów cena będzie promocyjna.

>Volker>

Widać rozpiera Cię duma z posiadania Virgo 2 i z tego co mówisz każdy audiofil powinien wiedzieć, gdzie w tych paczkach znajdują się głośniki niskotonowe - poniżej czy na środku. Moim zdaniem badziewne paczki to właśnie Virgo: mimo dużych rozmiarów dźwięk monitorowy z bardzo małym sweetspotem, przestrzeń uzyskiwana dzięki podbiciu wysokich tonów, podbity midbas, budżetowe głośniczki i do tego jeszcze bardzo trudne w ustawieniu. Ładnie wyglądają, na początku czarują, ale im dłużej ich słuchasz, tym bardziej to wkurza. Sam dałem się nabrać i miałem Vigro 2 przez 8 miesięcy (również z A1001 przez dwa tygodnie - sprzedałem go prawie natychmiast, bo w połączeniu z Virgo to całkowita porażka). Trochę pokory i szacunku dla innych.

>krzys_maks>

wybierz inne paczki, wady opisane powyżej dotyczą także Virgo I, oprócz tego, aby kolumny te w ogóle zagrały, trzeba je szeroko rozstawić w znacznej odległości od tylnej ściany, a to często oznacza duży problem z aranżacją wnętrza.

>bachus

ja gralem przez dluzszy czas na virgo2 i uwazam, ze to solidna i dobra konstrukcja, wyrozniajaca sie na tle konkurencji, moze sie podobac. W dobrze zestawionym systemie rocka tez zagra :-)

• Redaktorzy

Virgo - wszystko jedno czy I czy Classic (formalnie nie było czegoś takiego jak Virgo II) - to bardzo dobry wybór. Konstrukcyjnie różnią się niewiele. Ponieważ wszyscy tutaj fachowcy tak się czają i podpuszczają, to może ja napiszę: Classic miały głośniki basowe ok. 40 cm. od podłogi, starsze jedynki - wyżej. Obecnie do kupienia zwykle za ok. 7000 pln. W 26 m2 powinny się zmieścić bez trudu.

>ABs> Faktycznie AP V może mają pewne cechy, które mogą się podobać, jednak jest to tylko namiastka dźwięku poważnych kolumn i na pewno wiesz o czym mówię, bo jesteś posiadaczem takowych. Oczywiście poważne kolumny kosztują dużo więcej, jednak uważam, że warto rozejrzeć się za czymś mniej czarującym na pierwszy rzut ucha, ale bardziej neutralnym - wieksza elastyczność w doborze reszty toru i moim zdaniem większą satysfakcję dla ucha na dłuższą metę.

>bachus>

jeśli mówisz o większej satysfakcji dla ucha na dłuższą metę to akurat Virgo II jest strzałem w 10. Trudno o bardziej muzykalniejsze kolumny w rozsądnej cenie. Poza tym słuchając muzy lubimy być czasem zaskakiwani, np. efektami stereo, które to Virgo odtwarzają z diabolicznym uśmiechem ich projektanta.

No, ale my tu jesteśmy chyba głównie dla krzys-maka.

>krzys-mak>

Drogi kolego, Virgo, w moim uznaniu są diabelnie muzykalne, z wybitną stereofonią, nisko schodzącym fajnym basem, ale z leciutko poluzowaną jego kontrolą, fantastyczną średnicą i w pełni zadowalającą górą, a przede wszystkim z równowagą pomiędzy poszczególnymi pasmami (tego niestety wielu skrzynkom brak). Nie każdy rock, natomiast, na nich zagra dobrze, choć jak dla mnie Dire Straits odtwarzają super ;o)). Ostrzejsze numery kapeli rockowych mogą się wydać ciut ugrzecznione, ale tutaj dźwięk w dużej mierze zależy od wzmaka. Virgo zagrają rock świetnie z jaśniejszym tranzystoram o ugruntowanym poziomie basu. Jeśli jednak nie wiesz jeszcze jakie klocki kupisz to wstrzymaj się z zakupem tych kolum. Jeśli szukasz pudeł które ewidentnie będą energiczne, żywe, soczyste z szybkim i wyraznym basem to trzebaby trochę dołożyć i posłuchac Thieli 2,4, które mają podstawy by Cię rozbroić. Tyle, że 2,4 mają już cenę powiedzmy... wysublimowaną, ale używane ;o)). 1,6 nie polecam, bo mimo, że cholernie ambitne to jednak, bas nie schodzi w czeluść Rowu Mariańskiego.

Z tańszych sztuk możesz pomyśleć o Monitorach Audio S8, będzie szybko, dynamicznie soczyście i w rozsądnej cenie, albo... JMLab Electra 926 (tyle, że to inna klasa), są jaśniejsze i z lepszą kontrolą basu od Virgo II, ale co do muzykalności i stereofonii to polecam osobisty odsłuch, zresztą procedurę osobistego odsłuchu polecam w każdym przypadku.

Jeszcze jedno, nie bój się używanych kolumn, za rozsądną cenę możesz wejść na szczebel lub dwa wyżej, a po oględzinach i odsłuchu wszystko stanie się jasne. Powodzenia.

->zildjian

Piszesz że masz Electry 905, nadają się do rocka ? Pytam bo od kiedy przeczytałem recenzję tych kolumn w jakimś numerze Audio, zawsze chciałem ich posłuchać, tyle że nie było okazji. 905 nadają się do ostrzejszej muzyki ? Czy może lepiej zostać przy serii Cobalt ?

I love the sound of crashing guitars

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ich różnorodność wskazuje na kontrowersyjność brzmienia Virgo I. Właśnie wróciłem z przesłuchania i potwierdzam, że Virgo mają swój wyraźnie określony charakter. Charakter który nie przypadł mi do gustu. Miałem wrażenie, ze słuchałem zestawu typu subwoofer + dwa satelity.

Wyraźnie słyszałem niespójne połączenie niskich i średnich, bas brzmiał jednostajnie. Ja oczekuje, że kolumny będą emitować w całym zakresie częstotliwości spójną dawkę muzycznej energii, będąc przy tym neutralne. Virgo tego nie potrafiły. Dlatego ich nie kupiłem.

Wyjazd nie był jednak stratą czasu, pierwszy raz w życiu posłuchałem w warunkach domowych zestawu o wartości znacznie przekraczającej 50000zl : Virgo I plus odtwarzacz i wzmacniacz T+A z serii 3000.

Poprosiłem o podłączenie moich Tannoy M2 to sprzętu T+A. Być może to idiotyzm podłączać kolumny do prawie 30-krotnie droższego wzmacniacza, ale efekt był zadziwiający. T+A3000 pokazał jak duże rezerwy tkwią w M2,

kolumny jakby dźwiękowo urosły, zagrały żywiej i swobodniej.

Jutro jadę na wakacje, na plaży będę myślał o tym co usłyszałem. Być może zmniejszę budżet na kolumny,

a bardziej zaintersuję się wzmacniaczami.

pozdr,

Krzys_mak

>krzys_mak>

nie wyciągaj pochopnych wniosków z odsłuchu Virgo I. Posłuchaj Virgo II i zobaczysz, że to dwie różne kolumny. Ale jak widzę zbierasz doświadczenia, dobry wzmak to prawie połowa sukcesu ;o)). Miłych wakacji.

Micke 13

Electra 905 to najlepsze kolumny, jakie zdarzyło mi się posiadać . Polecałem koledze Electra 926,które charakterem dżwięku podobne są do 905 i przy większej masie produkowanego dżwięku będą się znakomicie nadawały do większych pomieszczeń. Szybkość,dokładność,dynamika. Serii Cobalt nie znam.

->zildjian

No, nareszcie jesteś ;-) A jak Electry sie spisują w muzyce rockowej, nieraz i bardzo ostrej vide AC/DC ? Słyszałem że starsze PS 5.1 potrafiły być zbyt jazgotliwe, ale 905 to ponoć już inne brzmienie z większym basem. Ciekawi mnie czy ten bas trzyma kontrolę, szybkość i wykop...

Kontrola basu - jak za komunizmu czyli omal perfekcyjna

Szybkość - piąta kosmiczna

Wykop - nie bardzo;ale zależy to w dużej mierze od wzmacniacza i poziomu głośności. Mimo że są efektywne lubią dużo sztrumu ! Dla mnie wystarcza - musi (sąsiedztwo). AC/DC daaaawno nie słuchałem..........

->zildjian

Dzięki za szczegółowy opis. Jeśli nadal chesz sprzedać te Electry (widziałem w ogłoszeniach) to może odezwę się na priva ;-)

Pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.