Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, co do offsetu. Dane mi było doświadczyć jak ważną rzecza w tym przypadku jest nie tylko odpowiednie sparowanie tranzystorów wejściowych, ale również ich sprzężenie temperaturowe. Na pewnym etapie prób znalazły się one po obu stronach płytki. Lekkie schłodzenie jednego poprzez - przepraszam za określenie - jego dmuchnięcie powodowało wzrost offsetu w wartościach dodatnich, a taka sama czynność z tranzystorem po drugiej stronie płytki powodowała spadek offsetu i przejśćie do wartości ujemnych. A jeżeli chodzi o wartości to zmieniały się w granicach ok. +60 -60 mV, a bez ingerencji offset wynosił ok. 20-30mV.

mariush

• 2 tygodnie później...

>Matthew

Pisałem już wcześniej do Ciebie w sprawie A5- dobór elementów. W tej chwili, chciałem Cię zapytać o radiatory. Więszkość forumowiczów ganiła Cię za ich zbyt małą wielkość, do czego i ja się przyłączam- obliczenia-twoje real photo. Jaką faktycznie mają temperaturę po wygrzaniu wzmacniacza ( jesli masz czym pomierzyć). Czy pominięcie termistora "inrusch current" nadal się sprawdza w praktyce (wartość bezp. w obw. z którego zasilany jest wzmak)

;) nic nie liczyłem, nie stać mnie było na radiatory za 400zł .. kupiłem to co widać... temp nie mam jak pomierzyć ale pewnie ok 60st, parzy....dźwięk jest i to jest taki że nie zamieniąna razi ena nic innego ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100003356 1170274667_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Parę postów wyżej jest recepta na kabelek IC by AcoustiC. Trochę z ciekawości, trochę dla zabawy kupiłem na Allegro druciki srebrzone w izolacji teflonowej kierując się wskazówkami AcoustiC'a, solid + linka 7 żył. Wszystko uplotłem w piękne warkocze w ilościach w/g wskazówek, wcisnąłem w oplot z linki wspinaczkowej, zaopatrzyłem w RCA i czym prędzej wpiołem w system. I tu moje wielkie zdziwienie!. Rewelacja!. Kabelki grają. I to jak!. Co najmniej jakbym wymienił jeden z klocków systemu na przynajmniej 2 razy droższy. Z miejsca poszerzyła się scena dżwiękowa, w dużym stopniu polepszyła się definicja i lokalizacja poszczególnych instrumentów, kontrola basu i klarowność wysokich tonów. Dla przykładu dzwoneczki na płycie Preisner's Music, wreszcie brzmią jak dzwoneczki. Jestem pod wrażeniem. Wielkie słowa pochwały dla AcoustiC'a, Matthew i innych z projektu "tanie i dobre IC"

>nadal zastanawiam się czy można jeszcze wycisnąć coś więcej z tych "drucików" zmieniając konfigurację ( nie przeprowadzałem pomiarów elektrycznych przewodów- R, L, C itd.)

>damper

Przed chwilą jeszcze wziąłem 40 m tego drucika w teflonie. Szukałem czegoś do okablowania wzmaków i chyba znalazłem, z tego co mówicie jest OK, bo sam jeszcze nie testowałem tego. Dzięki za cenne wskazówki.

Na okablowanie krótkich odcinków w wzmaku będzie chyba nieco przy grubo, jak myślicie ???? Myślałem, żeby dać 2 druciki na sygnał i 2 druciki na masę, co Wy na to ?

hehe, wiem ;) jeżeli to TEN kabelek, to braaaać... za 20zł IC za 1000zł ;)

sa jeszcze wersje tego kabla z jedną cieniutką żyłką ... jakbyone były.. to w IC wymieszane WYPAS, tak jak ten Acoustica, lepszy od moego Matts'a, który to lepiej zabrzmiał od VDH Second na XLR'ach...!!!

W kwestii odizolowania końcówek polecam ściągaczki do przewodów w teflonie: TME art. nr CK-3757-1(niezawodne) lub taniej: nożyk i wileką koncentrację podczas pracy.

Powodzenia.

Z ilością kabelków i sumarycznym przekrojem (patrz- wpływ na dźwięk jeszcze nie eksperymentowałem.

Ukryta Zawartość

nie ma service manual do XONO ! albo jestem ślepy..

Ukryta Zawartość

chyba trzeba będzie bezpośrednio od BrianGT.... niezłe te płytki ma tam..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCB wyglądają całkiem w porządku, a i cena $18 (o ile dobrze wyczytałem) za komplet jest zupełnie przystępna, tylko że podana dla jakiegoś grupowego zamówienia. Ładne płytki i przez wielu sprawdzone ma tu

Ukryta Zawartość

Handlował z nim zorro i mówi, że gość jest godny zaufania

Hmm..ale ta cena

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.