Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjrzałem się jeszcze raz wnikliwie płytkom Brian'a i doszedłem do wniosku, że przy cenie jaką podaje, nie potrzeba szukać dalej. Pozostaje kwestia zakupu.

Z tego co wiem, to Brian nie ma obecnie tych plytek na stanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja zreszte tez (poza jedna zarezerwowana dla jar1).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>ja zreszte tez (poza jedna zarezerwowana dla jar1).

No właśnie, ale chciałem ja razem jakoś z tymi duzymi kondensatorami. Adrian się jakos ostatnio nie odzywał:-(

Peter, a może będzie jakaś blisko 'wysyłka do starego kraju', to mogę sie podłączyć;-)

Interkonekt z niczego ...

Ciekawostka: Z czystej ciekawości i raczej sceptycznie rozebrałem stary kabelek IDE komputerowy. Każda żyłka składała się z 7 żyłek posrebrzanych. 30AWG i było ich w sumie 40.

Następnie na sygnał zrobiłem 9 żył uplecionych w 3 warkocze i razem tez splecione w warkocz. Na powrót to samo. Efekt ... niespodzianka ... nie ma tragedii ... wstępne odczucia pozytywne może nieco zapiaszczony środek ale przestrzeń szczegóły bas ok.

Kabel jest teraz u Matthew może coś wiecej napisze jak się sprawdził na alephie. Prawdopodobnie gdyby izolacja tego kabla była teflonowa zawstydziłby wiele średnio drogich IC. Zdjęcia może wrzuci Matthew.

... szukam kabla ide w teflonie ...

>AcoustiC

Czy próbowałeś może zamiast zaplatać te warkocze zyły po prostu skręcać ?Jaka jest różnica (brzmieniowa) pomiędzy kablem zaplecionym a np. skręconym?

Mimo wszystko najwieksze znaczenie ma przewodnik i izolator. Jeżeli jest ok to zagra nawet jak będzie luzem, a przy okazji dużo mniej pracy to kosztuje. Zastosowanie i rodzaj splotu ma wielu zwolenników jak również zawsze wielu sceptycznie odnoszących się do tego tematu audiofili. Bez względu na zdanie jednych i drugich wszystkie IC mam plecione w różnych konfiguracjach ale zawsze warkocz. Akurat już nabrałem wprawy he he ... Nic tylko mieć zaprzyjaźnioną hurtownie z różnymi wysokiej jakości przewodami w teflonie i testowac.

Czyli mam rozumieć że nie robiłeś testów porównawczych takich geometrii kabla.Gdyby nie było różnicy brzmieniowej takich geometrii to można zaosczedzić na odciskach palców i na długości zużytego przewodu do budowy kabla.No ale tak sobie tylko gdybam.Nie od dzisiaj wiadomo że geometria przewodu ma znaczenie , chocby XLO ;)

ok , zrobiłem IC z tego kabla z allegro, bialutkiej linki w teflonie, dałem 12 żył na + i 10 na mase, 12 żył po 3 w warkoczach a potem 4 te warkocze ze sobą jeszcze, z minusa po 5 ze sobą i potem 2 ze sobą ;),, całość miał już 3 warkocze które zeosobą przeplotłem....

panowie, strzał w 10 z tym kablem ... wsadziłęm w system wczesniej wyjmując Matt's Silver Reference MKII .. i już nie wyjmuję..

przestrzeń, namacalność i rozdzielczość wraz ze szczegółówością uległy poprawie... polecam... sam jeszcze znów domówiłem tego kabla...

Jar1 + Peter - ja też nadal jestem chętny na 4 duże kondensatory - ostatnio zaglądam tu tylko od czasu do czasu i myślałem że ten zakup upadł całkowicie (nikt nie ruszał tematu).

W każdym razie jakby co, to nadal jestem chętny na 4 szt kond. 68000uF/50V

>Matthew

Cieszy mnie, że podzielasz moje zdanie na temat zaskakująco dobrej jakości dźwięku IC uplecionych z Allegrowskich drucików. Metodę wykonania swoich IC, pisałeś chyba jednak w stanie wielkiego podniecenia lub wielkiego upojenia...he, he. Spróbój teraz sajm jeszcze raz według tego co napisałeś wykonać IC (chyba, że jest to celowe zaszyfrowanie).

hehe spoko ;) nie no to proste ;) mały minus tego kabla mojego w tej konfiguracji to troszkę mniejsz akontrola basu ! ale rozwiązaniem będzie danie 20żył na + i 20na - .. jak Nordost Red Down.. popiłem się browarami hehe słuchając ;).... cała reszta na korzyść nowego kabla... grube srebro daje ten bas ! i już mam plan by mój Matt's Silver Reference MK2 stał się MK3 ;) ...

McGyver widziałem żeś też zamówił ten kabel ... ;) BRAĆ puki jest a wiem że już go nie będzie zaraz ;)

Cholerni kolesie z Nordosta i ich kabel Vallhala to przewodniki o różnej średnicy.. wszystko opisane na ich stronie ... nawet Cardas Reference też to mówi....trzeba tylko zdobyć taki elinki o róznych przekrojach i looz ...jednej rzeczy nie przeskoczymy to np przewodnika jako srebra 6N albo miedzi 8N ale kto wie ... jak na razie te kable z tych linek grają qrwa takim dźwiękiem że nie zamierzam kupować IC ;) sorry jak kogoś uraże ale Proteus Audionovy popsuł mi system jak go wpiołem....

>>Methew

He,he to nie Mc Gyver, to ja, przynajmniej osatnio, kabelek jest na prawdę niezły, jedna rzecz, która mnie trochę martwi to jego pojemność. Zmierzona pojemność mojego (8żył na (+) i 8 na (-)) to 348pF przy długości 68 cm. Nie musze mówić co to oznacza dla wyjścia CD. Ale jest trochę ostry:(

podejżewam że Velum jakąś opcję wykombinował na maxa prostą ;) i zarabia ;) ja się chwalę tym co odkrywam razem z Acoustic'kiem, nie mamy zamiaru sprzedawać nic za ciężkie pieniądze, niestety z tego co widzę to "Audiofile" kupią qrwa takie rzeczy że ..... niech wszystko optrzytomnieje ;) ... rozumiem jedynie tych ludzi co są bogaci ... i nie mają czasu na konstruowanie sprzętu...mają hajs i chcą to co chcą .. przepłacając ... upiłem się ...

Maszto .. niezła xywa.. mój miernik nie pokazuje pojemności.. przy np 10khz ! .. jaki masz miernik, sorry że zawracam gitare, nie musisz odpowadać jak nie chcesz

>>będziesz miał trochę daleko, he, he, też powinienem iść spać, przynajmniej tak mówi wypity alk. Po spleceniu 4 x 4 żył tak z ciekawości podłączyłem miernik uniwersalny do kabelka zanim go zlutowałem z końcówkami, pomiar jest dla prądu stałego, nie bawiłem sie w pomiar dla czestotliwości akustycznych. Kabelek brzmi świetnie, góra jest troche ostra, ale w moim "ciemnym i miodnym" sytemie wnosi trochę życia. co do pojemności to ewentualni Twoi naśladowcy mogą mieć problemy. U mnie w moim BOZ i tak jest pojemnośc na wejściu rzędu 140 pF :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.