Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

>jar1

>pójdziesz do piekła za docinki ;p

Przecież i tak jesteśmy w piekle :-) Zrób porządnie, bez kokieterii, a bedzie dobrze.

Mam do oddania jakies płytki do Alepha - nigdy icch nie wykorzystałem.

No tak ale żeby stwierdzic ,że gra lepiej lub gorzej to trzeba zrobić oryginalnego a potem wywalić rzeczony rezystor i ocenić róznice w brzmieniu .

Znaczy - robie oryginał a potem usunę ,,zbędne" elementy.

PS

Matthew , a ty jakie wsadziłeś marki kondensatorów i rezystorów do swojego ?

...there is no spoon...

Jakie kondensatory do zasilania Alepha 5 ? Chciałem kupic Kendeile ale poczytałem i pisza ludzie ,że to tandeta i elektrolit z nich wycieka ;/

Coś porównywalnego cenowo ?

...there is no spoon...

u nie jest wlasnie cos kolo tego--- 58. dopuszczalna temperatura pracy wnetrza tranzystora to 150 stopni(wg noty katalogowej). dajac margines bezpieczenstwa to powiedzmy 130 st. teraz masz rezystancje termiczna samego tranzystora , pasty . podkladki izolujacej , znow pasty , i radiatora do otoczenia. taki wzorek jakich pelno na necie ---- Tj - T amb = P x ( Kj - m + Km - h + Kh).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . generalnie przy dobrym dokreceniu tranow i cieniutkich pdkladkach temp rediatora bedzie nizsza kolo 30 stopni --tak slyszalem sam nie liczylem-jak chcesz byc pewien trzeba to wyliczyc.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam a co sądzicie o tym radiatorze ,jego zaletą jest to że można wybrać praktycznie dowolną szerokość (do 750 mm) i w takim przypadku radiator jest pionowo. Tu link do dakpolu (ostatni na dole)

Ukryta Zawartość

post-11655-100000337 1170308908_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No isprawdziłem cene tego radiatory jest ...powalająca i rozłożyła mnie za egzemplarz 1m o szerokości 500mm ...prawie 1000 euro netto. Ciekawe ile dokładnie byłoby go potzebne , bo wygląd ma niezły (niemiecki produkt).

Ich ceny to masakra.Pytałem o profil PR 304 o długosci i dostałem odp:

1/. PR304/100/AL ..... 2 szt. ...... w cenie 126,00 PLN/szt.+VAT

Termin: od 3 do 4 tygodni od daty złożenia zamówienia

2/. RM-100 ........... 6 szt. ...... w cenie 32,00 PLN/szt.+VAT

Termin: 5 dni od daty złożenia zamówienia

Płatność - gotówka przy odbiorze

Dostawa DHL-em - w/g naszej umowy to 18,00PLN+VAT

Pozdrawiam

Robert Krępicki

Porażka....250zł+vat+przesyłka za 2x10cm etego radiatora...:-(

A RM-100 w hutniku tez jest tańszy.Poniżej 18zł +vat za 10cm wiec prawie 2 razy taniej.

Buduję pomału swojego aleph’a i jako, że mogę bardzo tanio kupić profile Bosch Rexroth z demontażu, to całość będzie zbudowana na tych profilach- radiatory również będą stanowić konstrukcję z profili. Stosowałem już takie profile do chłodzenia innych wzmacniaczy z bardzo dobrym skutkiem, a na alepha za całość wyjdzie mnie ok 50zł :)

Ceny radiatorów z dacpolu to duże nieporozumienie- kto to kupuję?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotreq23 w sumie stosuje tez te kształtowniki u siebie w pracy jakby sie zastanowic to rzeczywiscie sympatyczny alephik moze na tym powstac szczególne boczne żeberka..wązne tylko aby miec dostęp do dobrej frezarki aby ślicznie ucieła frezem aluminium tak po 20 klocków pionowo na stronę..dało by radę a wygląd masakra:)

Co sądzicie o okablowaniu Alepha kablami srebrnymi z Sunus oliva ? Bo przyszła wreszcie pora na poskładanie mojego części odleżały swoje (od wiosny) jest chwila czasu w zimie to do dzieła , czekam jeszcze na nową lutownice , kondensatory śrubowe Kendeil 68000 x4 (dobry wybór ? jeśli nie to prosze o uwagi i propozycje ) i te nieszczęsne radiatory ,chyba zdecyduje się na RM lub RF tylko martwi mnie to że niejest to jedna tafla z radiatorów tylko kilka sztuk które między sobą nie przewodzą ciepła choć na allegro ktoś sprzedaje jakiś porosyjski kwas który umożliwia lutowanie aluminium po 48 zł (pewnie kupił po 2zł na ukrainie ale to jego sprawa teraz to się nazywa biżnes kiedyś spekulacja :) )

Miałbym prośbe ,może do Metthew lub innych co już poskładali i poeksperymentowali z różnymi elementami czy mogli by napisać jakie elementy zakupić do eksperymentowania z dzwiękiem np. jakie kondensatory jakiej wartości i firmy lub jakieś propozycje co warto powymieniać chodzi mi o to żeby było to w jednym miejscu spisane bo niemam siły żeby poraz kolejny przeczytać cały wątek innym pewnie też by się to przydało. Mając spisane takie żeczy mógłbym je zamówić np. w styczniowym zamówieniu u Petera.

Chciałbym zrobić wypasioną wersje i zastanawiam się czy warto spróbować robić dual mono ? Zaryzykuje i zamówie trafo lub trafa w Trafberze.

Myśle o zastosowaniu w klonie alepha radiatorów o wymiarach 300x140x30 - po jednym takim na kanał ( czyli 6 sztuk 244 )

Ale nie wiem czy nie za małe . W oryginale Alepha 5 jest 25x30cm na kanał ..

...there is no spoon...

Myślę raczej o ustawieniu poziomym profili, coś na wzór tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę raczej o ustawieniu poziomym profili, coś na wzór tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupowałem tutaj

Ukryta Zawartość

Ceny przystępne (producent), radiatory cięte na miarę, kontakt telefoniczny.

Warto sprawdzić.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

>>Piotreq23, 10 Sty 2007, 21:39

wydaje mi się że te profile to zły pomysł, szczególnie do Alepha. Zastanów się jak chcesz zamocować tranzystory - domyslam się że przykręcisz kątownik...tylko zobacz jak mała powierzchnia będzie wokół jednej jego krawędzi. Po prostu w miejscu łączenia tego profilu z kątownikiem będzie dużo dużo wyższa temperatura. Zobacz jakie wojtekr ma masywne radiatory, miejscami tam jest ponad 15mm żywego aluminium, powierzchnia jest dużo większa niż tych które chcesz włożyć a mimo to ma 60'C na radkach..

saczek_XTRM,

Już o tym myślałem i zrobię, to w ten sposób, że tranzystory będą przekazywać ciepło poprzez płaskownik miedziany, który będzie przylegał do wszystkich profili.

Nie robię obudowy na pałę i zrobiłem obliczenia, co do wielkości profili i sposobu odprowadzenia ciepła, aby wszystko było na tip top ;)

Obudowa będzie nieznacznie większa niż przy zastosowaniu typowego dobrego radiatora, ale powinno to wyglądać dla mnie lepiej. Już się nie mogę doczekać końca budowy i jestem ciekawy jak to wyjdzie. Na pewno będzie to oryginalny wygląd, bo nie widziałem żeby ktoś już stosował coś takiego na obudowę ;)

Piotreq23, 10 Sty 2007, 22:01(21:01)

Saczek XTRM ma racje, możesz mieć problem z odprowadzeniem ciepła. Moim zdaniem te profile jedynie w pionie mogą się sprawdzić (robiłem pomiary ze wzm. w pozycji odwrotnej i wzm. grzał wyraznie mocniej).

pozdrawiam.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.