Skocz do zawartości
IGNORED

DTS kontra CD i nowe formaty

Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

arek67 -> Krell tez ma SACD odtwarzacz....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wolf, na przelomie lat 50 i 60-tych, kiedy zaczeto sprzedawac pierwsze gramofonowe plyty stereo, dzwiekowcy byli zafascynowani dwoma kanalami i w kazdym nagraniu wstawiali tzw. ping-pong. Ping-kanal lewy, pong-kanal prawy, jakze ucieszna zabawa ! Mozna tak przez wiele minut, z tym, ze szybko sie nudzi. I sie nudzilo. Ty zdaje sie jestes na etapie fascynacji lotami celuloidowej pileczki za plecami. No, moze troche bardziej ambitnie: oto

kolega Sting zajdzie od tylu i nachyliwszy sie za plecami szepnie znienacka "A ku-ku !". Wiekopomne to osiagniecie, zaiste, godne jest naboznego szacunku ale i ono ulegnie wulgarnej acz nieuniknionej nudzie. I coz wtedy zostanie ? Ano - porzadna, "po bozemu" zagrana muzyka (miejmy nadzieje !), zagrana z szacunku dla rozpartego z fotelu sluchacza *przed* jego obliczem.

OK STING poczuie humoru ma.... I Fajne to jest, aczkolwiek muszę zauważyć iż bawił się tak na SACRED LOVE (chociaż 3 track jest SUPER bez zabaw- domyślam się że słuchałeś). Natomiast jak posłuchasz BRAND NEW DAY (przeskocz dwa pierwsze utwory), szczególnie polecam 8 track. Posłuchak mch i stereo i uwierz mi nie ma żadnego a kuku. Sugeruję porównanie BJORG stereo i mch, proponuję posłuchac "UP" P.G. (szczególnie polecam 9 track) w stereo i mch. Moim zdaniem tam akurat nie ma zabaw celulozową piłeczką a w dwóch kanałach te płyty mają dużo mniej do powiedzenia niż w mch.

Zgodzę się że fajne zabawy wielokanałowością są w reedycji PINK FLOYD i Areo Jarra. Ale podobnie WATERS na AMUSED TO DEATH bawi się celulozową piłeczką, YELLOW także i wcale ich to nie dyskredytuje...

pozdr

Jozwa>

Oni sa jednak bardziej dystrybutorem, lub wschodnio-europejska wersja dystrybutora circa wczesne lata 90, poniewaz Marantz nie ma sklepu firmowego w Polsce. Podejrzewam, poniewaz nie wiem i sie nie interesowalem, ze polska dystrybucja moze podlegac jakiejs tam wiekszej komorce marantza gdzies w zach. Europie, ale jesli ci bardzo zalezy moge ci dac kontakt do vp marketingu i sprzedazy w usa. Mam podejrzenie, ze on zajmuje sie rynkiem swiatowym, ale z reguly rozmawiamy o tym gdzie sie fajnie wypoczywa, wiec tez nie jestem pewiem. Twoja antena jest w dlugiej tubie i zastanawiam sie ktorym koncem zaczepie znowu na lotnisku jakas fajna laske.

jozwa maryn -> Moze wziac pod uwage uniwersalny odtwarzacz Bladelius Freja (2600 Euro)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie wiem czy polska prasa juz testowala jakies produkty firmy Bladelius. W koncu do Swecji blisko :)

post-49-100008014 1170267730_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasciwy link do specyfikacji Bladelius Freja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Wygląda na to, że Marantz nie wyjdzie, weźmiem chyba Krella. Dystrybutor nie ma Marantza 11 pod ręką w tej chwili, a ja chciałbym jednak w cywilizowanym czasie zamknąć następny numer Magazynu. Jazz, wielkie dzięki za tę antenkę. Co do tuby - zaczepiaj, nie krępuj się!

Jozwa,

Interesujace, ze nie ma jednego SA11 w calym kraju do opisu. Potwierdza to moje podejrzenia o stanie krajowego rynku w tym przedziale cenowym. Wyglada na to, ze z Monachium bede wyjezdzal 30-go czerwca, wiec na antene (i na SA11 jesli nadal jestes zainteresowany) bedziesz musial niestety zaczekac do pierwszego tygodnia lipca, ale jezeli klub bedzie aktywny w lecie, tym razem ja oferuje "podrzucenie" w drodze rewanzu.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

SA11 jestem zainteresowany tylko jeśli idzie o test SACD, a i to muszę to skończyć nie później niż w pierwszych dniach czerwca (terminy). Tak że raczej będzie Krell od miejscowego dystrybutora. Co do anteny, to czekam z ufnością.

DTS kontratakuje...

Ukryta Zawartość

to tak a'propo tematu.

Interesyjące w tym kontekscie jest wg mnie coś innego. Zwrócie uwagę że co chwilę pojawiają się próby wykreowania standardu odtwarzania dźwięku wielokanałowego ((od LP zaczynając na DTS teraz kończąc). I co chwila się nie udają. Ciekawe dlaczego?

Konserwatyzm i małostkowść? (pierwsze klientów drugie koncernów).

pozdr

Ukryta Zawartość

Wolf- dlaczego tak autorytatywnie stwierdzasz że coś sie z DTS-em nie udało. Przecież akurat ten standard praktycznie jako jedyny opanował zarówno koncertowe DVd jak i jest obecny na każdej płycie DVD Audio. Osobiście wolałbym prawdziwe SACD czy też wspomniane oryginalne DVD Audio i to najlepiej 192kHzw stereo, jednak fakt faktem że DTS jest chyba obecnie najmocniejszy włącznie z najnowszą odmiana 24/96. Chociaż jak przeglądałem wczoraj Rock Serwis to sporo ciekawego dzieje sie w gęstych formatach. W sąsiednim wątku wspominałem o nowej płycie Porcupine Tree (swoja drogą może ktoś juz słuchał i porównywał tą wersję i zwykłą CD).

Pozdrawiam

->silimar

Broń Boże nie stwierdziłem że jest źle :-) Po prostu na bazie własnych doświadczeń zauważyłem że DTS jest tajną bronią DVDAudio.

Nie wiem czy pamiętasz ale parę lat temu były niesamowite dyskusje o wyższosci/niższości DVDA nad SACD i odwrotnie. No i było mało odtwarzaczy DVD, a co za tym idzie SACD z możliwościa odtwarzania w zwykłym CD-eku miało przewagę co teraz widać w ilości tytułów.

Teraz przychodzi czas że większość maniaków KD szuka także muzyki, nie oszukujmy aby uzyskać jakość dźwięku w 5.1 porównywalną ze stereo trzeba trochę wydać (wiem bo buduję sobie system do słuchania muzyki 5.1). Tak więc siłą rzeczy w systemie 5.1 mamy gorszy dźwięk w porównaniu z analogicznym cenowo systemem stereo. Ale jest jeden fakt który CAŁKOWICIE REKOMPENSUJE UTRATĘ JAKOŚCI (moja prywatna opinia).

Jest nim wielokanałowość.

I teraz wrócę do DVDA... Kazda z tych płyt dzięki ścięzce DTS jest możliwa oo odtworzenia w DVD, a sam wiesz że DVD odtwarzaczy jest dużo więcej niż CD-ków. NIE WIERZĘ że koncerny tego nie widzą. Wielokrotnie mi się zdarza że porównuję warstwę DTS z CD istwierdzam że CD gra lepiej dźwiękowo, ale słuchając DTS-u zapoominam o tym bowiem muzyka jest lepsza (dla mnie) w 5.1. Oczywiście w SACD/DVDAudio jest już duuużo lepiej. Ale teraz mogę sobie kupować płytki, słuchać i spokojnie odkładać kasę na dobrego multiformatowca :-)

pozdr

Osobom majacym dedykowane (60m2+) pomieszczenie do przyjmowania wieczorami grupy gosci, polecam solidny system wielokanalowy do odtwarzania muzyki. Odpowiednia sala z racjonalnie wysokim sufitem stwarza znakomita przestrzen i daje b.dobry efekt naglosnienia wsrod przemieszczajac sie i rozmawiacaych gosci. O wiele latwiejsza instalacja od stereo i bardziej przestrzennie efektywne.

Parsec, 25 Maj 2005, 18:07

>Tyle opuszczonych remiz strazackich! Jak znalazl do systemu wielokanalowego.

A poniewaz zazwyczaj są dziurawe to dobrze bedzie wpływac na akustykę sali :-)

Oj Parsec jak się domyślam temat Cię interesuje ale niewiele masz do powiedzenia. Ale żeby Ci przypomnieć, myśl moja była taka:

praktycznie w każdym domu jest zestaw KD a nie w każdym domu jest zestaw stereo. SACD mozna odtwarzać albo jako CD albo SACD, nie mozna odtwarzać w KD. DVDAudio ze względu na posiadanie scieżek w DTS można odtwarzać w każym KD, a co za tym idzie DVDAudio dzięki DTS i rozpowszechnieniu systemów KD (lepszych lub gorszych) ma szansę ponownie zaistnieć.

CO O TYM SĄDZISZ?

pozdr

Wolf -> Piszesz :" Oj Parsec jak się domyślam temat Cię interesuje ale niewiele masz do powiedzenia"

Widze, ze szybko oceniasz ludzi. Za i z SACD jestem od momentu gdy uslyszalem pierwsza oficjalna prezentacje SACD przez Sony w Los Angeles ladnych pare lat temu. Mysle, ze mam sporo do powiedzenia o SACD, gdyz jest to dla mnie format dobrze znany i czesto sluchany. W moim przypadku slucham SACD tylko w stereo. Dzwiek wielokanalowy nie jest mi obcy. Mam czesto okazje sluchac systemow dedykowanych do SACD, badz tez modyfikowanych z mysla o SACD systemow kina domowego.

Jesli stan SACD i DVD-Audio ma byc oceniany na podstawie jego obecnosci w sklepach to praktycznie oba formaty sa nieistniejace dla przecietnego Johnny Six Pack w USA, mimo iz ma on w domu kino domowe. Dawno zniknely juz ze sklepow mizerne reklamy SACD i DVD-Audio. Niestety to Johnny zadecyduje czy SACD i DVD-Audio trafia do mieszkania kazdego Kowalskiego. Jesli przez przypadek Johnny kupi taka plyte, to nie bedzie sie wsluchiwal we wspanialy dzwiek wielokanalowy, lecz w lepsze "efekty specjalne", bo przeciez i tak slucha zwyklych CD przepuszczonych przez ktorys tam "mod" w amplitunerze, dzieki ktoremu i tak cos gra ze wszystkich glosnikow. Gwoli scislosci kazde DVD-Audio ma dzwiek PCM. Jako opcja dodane moga byc, lecz nie musza byc Dolby Digital, DTS lub MPEG. Muzyka odtwarzana w DTS czy Dolby Digital, brzmiac gorzej niz CD jest dla mnie nie do przyjecia. Dzwiek wielokanalowy (mam na mysli muzyke) z uzyciem DTS czy Dolby Digital jest krokiem do tylu nawet w porownaniu do jakosci CD. Uzyskane efekty przestrzenne nie sa w stanie zamaskowas podrzednej jakosci skompresowanego dzwieku.

Odpowiadajac na Twe pytanie, to w obecnym stanie rzeczy rozpowszechnienie kina domowego nie wzkrzesi DVD-Audio. SACD jest obecne i pewnie dlugo jeszcze bedzie cyfrowym formatem dla ludzi, ktorym zalezy na dobrym dzwieku, o ile oferowany repertuar bedzie odpowiadal ich gustom. I na tym nasze hobby zawsze sie opieralo, a nie na tym co Johnny czy Kowalski kupi.

Co do remizy to Jazz :-) zaproponowal pomieszczenie 60m2+ . Wywolalo to usmiech na mej twarzy i skojarzylo mi sie to z wiadomym pomeszczeniem. Czy sadzisz, ze w polskich warunkach ta propozycja sie przyjmie? Dla mnie najblizsze tych rozmiarow w Polsce sa remizy strazackie . Owszem, sa ludzie dysponujacy takimi "dedykowanymi (60m2+) pomieszczeniami do przyjmowania wieczorami grupy gosci", ale nie sadze by nalezeli do wiekszosci.

Pozdrawiam,

Parsec

Parsec:

Oczywiscie nie mialem na mysli ani licznej grupy, ani tez popularyzacji pomyslu. Nie sugerowalem tez remizy. Forniry na scianach, stylowo uformowane sufity, odpowiednio wygodne wykladziny i dywany, klasyczny bar, tuzin foteli, kilka tygrysich glow z polowan dziadka w Afryce wraz z fajnymi olejami nie stworzylyby dobrego nastroju do gaszenia, raczej do rozpalania. Jednak w takim wnetrzu polecam wielokanalowe SACD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.