Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Sttuf = Tonsil

jackyx

Rekomendowane odpowiedzi

>Elberoth

Hmmm. Ścięty kosz woofera i inaczej wyprofilowana, podcięta tarcza tweetera to dwie kolejne formy. Oczywiście zawsze można skalkulować średnią cenę, uwzględniającą koszty wersji standardowych i specjalnych... W końcu stosowanie danych przetworników przez znaną markę to prestiż i kupa reklamy za darmo.

Tak na marginesie. Scan speak o ile mi wiadomo nie produkuje kolumn, więc skąd może wiedzieć jakie modyfikacje dają jaki efekt w konkretniej aplikacji? Oczywiste jest, że żaden konstruktor nie będzie fanem obcego tuningu jego własnych wytworów.

Producent stali nie musi robic samochodow, aby wiedziec czy dana blacha bedzie nadawala sie do konkretnego zastosowania czy nie. Tak samo jest z DST. Scan Speak poprostu knows his shit.

Co do kolumn to swego czasu sie nad tym powaznie zastanawiali. W ich laboratorium stoi mase prototypow.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zbig, 22 Lip 2005, 00:57

>>McGyver

>

>Mógłbyś rozwinąć ten wątek o możliwościach technologicznych D-S-T? To bardzo ciekawe...

>

>A o marce "Avance według Ciebie", przyznam się, nie słyszałem ;-)

Mógłbym rozwinąć, ale po co? Elberoth już napisał co trzeba. Wersje specjalne przy zamówieniu odpowiedniej ilości nie są droższe.

A to co napisałeś na końcu świadczy już tylko o tym, że chcesz się czepiać za wszelką cenę. tym razem czepiasz się słówek, choć doskonale wiesz o co chodzi.

Ciekawe że kiedy mowa o cenach komponentów użytych w np. takim ProAc to zaraz odzywają się głosy że tam wiedza, sztuka i nauka oraz specjalna technologia kosztuje a nie głosniki kupowane u chińczyków na kontenery. Iżeby nie zagladać producentowi do kieszeni, bo to czy tamto a jak nie ma innych argumentów to zawsze jakiś głupek wyskoczy z tezą o wolnym rynku - właszcza kiedy tak idiotyczne ceny stosuje polski producent "prywatny" to znajduje natychmiast rzesze obrońców.

Kiedy jednak dowiadują się że w Totemach są standardowe głośniki Tonsila - t łooo matko bozka królowo polski!!! Jaka to tragedia i jakie rozwazani snują, a kalkulacje kosztów robią.

McGyver - jesteś kabotynem.

Zrób takie Totemy! Masz głośniki pod reką. Cena 88zł. za niskotonowy 95-110zł. za wysokotonowy i nie w Conradzie ale wprost w Tonsilu. Zobacz sobie na ich stronie, albo w hurtowni Wieszczecinski. Razem ok. 400zł. w detalu.

Zrób na nich kolumnę, a potem porównamy Twoje dzieło w odsłuchach i przekonamy się czy warte będzie tyle co Totemy (za te 6700zł możesz nawet je selekcjonować!). Wielu forumowiczów chętnie posłucha twoich genialnie strojonych kolumn na takich samych głośnikach jak Totemy.

Sam pisałeś że nie wolno krytykować kiedy się samemu nie zrobiło. No więc zrób zamiast teoretyzować!

Skoro innym odmawiasz prawa do krytyki jeśli sami nie budowali kolumn na tym czy innym konkretnym przetworniku. To masz teraz okazję pokazać jak sam stosujesz się do głoszonych przez siebie zasad.

Chcesz się przekonac czy się to da zrobić? Czy wolisz tylko wypisywać te swoje banialuki ?

Myśle że jako genialny konstruktor bez problemu zrobisz takie klocki ja Totemy Sttaf za powiedzmy... 400- głosniki 150zwrotnica 400 obudowa (wszystko po cenach detalicznych) plus 25% zysku. - jakieś... 1200,zł. Jak zagrają tak jak Totemy to znajdziesz klientów nawet i za 2000,zł.

Więc zrób a potem posłuchamy i wszystko będzie jasne co potrafisz, zamiast zasłaniac się jakimiś wymyslonymi problemami przetworników.

Przecież to jest wszystko filozofia rynku wszyscy wiedza ile to na prawdę powinno kosztować a ile kosztuje

poza tym DST obrosło legendą w DIY również a do tego jesli Avance, Pro-Ac i inni zamawiają głośniki u SS i tłoczą na nich swoje logo to jeszcze dodaje uroku na który my audiofile lecimy jak na śliczne dziewczyny a może i bardziej :) a niech jeszcze będzie dobra recenzja sponsorowana to ho,ho. Wiele jest firm których nie doceniamy albo nawet nie znamy. Po co wieszać psy na Tonsilu jeśli wiadomo, ze maja doskonałe zaplecze techniczne i mogą stawać w szranki z DST tylko co z tego jeśli sa tylko podwykonawcami i niewiele osób wie tak na prawdę co robią i dla kogo. Chcemy za to tyle płacić więc to tyle kosztuje. Nie od dzisiaj równiez wiadomo(dla przykładu) że firmy robiące części samochodowe produkują takie z logo danej marki i beż te bez są identyczne a kosztują 50% lub 30% "oryginału". Znany mi i państwu również niekoniecznie osobiście niezły konstruktor audio wyraźnie mówił ile kostują go kości do wzmaków nawet tych najbardziej wypasionych góra 1000 zł. A ile bierze za nie ?! bierze bo my mu płacimy i tyle.

Qubric, zastanów się co piszesz. Na tym forum byłem jednym z pierwszych krytykujących niebotyczne ceny ProAca w stosunku do użytych komponentów.

I nie zarzucaj mi kabotyństwa konstruktorze prześwietny który podobno zrobił kolumny, ale posłuchać ich nie pozwala nikomu. Nikt ich nie słuchał, nikt ich nie widział nawet. Nie ma po nich śladu. Istnieją one w ogóle, czy je sobie wymyśliłeś?

Niewiele konstruktywnego wnosisz na forum, większość twoich wpisów to krytykanctwo i pieniactwo.

Jeszcze nie zwariowałem żeby płacić 100zł za kopułki Tonsila skoro w Audiocomponents za takie pieniądze kupię znakomite Vify D25AG.

Tonsilowskiego basowca się nie czepiam, pisałem już o tym wyżej, ale nie będę robił na Tonsilu, bo nikt tego nie bedzie chciał, niezależnie od tego jak to zagra.

A udowadniać że potrafię wcale nie muszę, wystarczy poszukać wpisów o modyfikacjach kolumn Tonsil Maestro które wykonałem.

• Redaktorzy

Kolejna dyskusja o niczym. Czy producenci mogą stosować głośniki, czy coś w tym rodzaju. Zaraz znajdą się tacy którzy stwierdzą, że wszystko poniżej Ravena czy Skaanings Audio to finansowa ściema. Producent kolumn powinien zrobić ssowoje głośniki sam, wtedy nikt by mu się nie przypieprzał, że kupił je w Polsce czy w Skandynawii, i miałby spokój. A my bylibyśmy zmuszeni do kupowania Paradigmów, Dynaudio, JMLabów Triangli i Tonsili. Aha, a dla zamożniejszych ATC. Ale za to byłoby uczciwiej. To wiecie co? To ja wolę mieć większy wybór.

• Redaktorzy

A propos Totemów: ta nazwa brzmi Staff. Piszę, bo wciąż widzę pomyłki, chociaż wersja z topicu była najbłyskotliwsza - w pięcioliterowym słowie trzy literówki.

Uff

Przeczytalem cała dyskusje i jako byly posiadasz Mitow, przychylam sie do zdania, że Totem wie co robi. Mi ich produkty sie bardzo podobaja, chociaż cen ich produktów nie akceptuję. Tak jak napisal Qubric....jesli Totem tak zdziera to prosze bardzo, mysle, że takiego odpowiednika za 30% ceny o zblizonym brzmieniu ktoś powiniem zrobic bez problemu, a bedzie mial dużo chleba ;-D. Z moich obserwacji wynika ze nasi div krytykuja sprzet seryjny ( tak jak w przypadku Totema) ale kiedy zaczynaja cos prezentowac to niestety cena, tak jak w przypadku McGavera i jego kolumn w oparciu o glosniki, których użył, które są takie same jak w Dali, staje sie porownywalna. Niestety nic taniej sie nie udaje ;-(. Oczywiscie, ze wiem ze takie kolumny graja ze trzy razy lepiej ;-D......ale to nie zmienia faktu ze pozostajemy gdzies w okolicach ceny rynkowej. W moim skromnym zyciu audiofila nie spotkałem sie z produktami kolumn div, ktore przy cenie powiedzmy 20-30% orginału zagrały by jak orginały i jeszcze by podobnie wyglądały, w przedziale cenowym do 8 000 PLN. W droższych konstrukcjach jest chyba znacznie lepiej ;-D

W roku ok.1997 kupilem kolumny Tonsil Sonata 100.Miały 2 basowe takie same jak w totemach i wysokotonowy pchyba identyczny.Kosztowały 750 zł!!!.Biorac pod uwage czas dziś mogly by kosztować ok.1500.To i tak ponad 4 razy mniej.Mialy gorszą obudowe...ale grały naprawde świetnie...No ale totem to totem.Ładna obudowa dobra zwrotnica towch woodoo i prawie 7000.

Pawelm, skoro twierdzisz że moje DIY na głośnikach takich samych jak w Dali (którym Dali? Nigdy nie zrobiłem żadnego DIY na takim samym zestawie głośników jak Dali) grają o kosztują porównywalnie, to zapraszam do odsłuchu moich Minas Anor. Woofery są takie jak w Dali Grand Diva, ale tweeter lepszy. Grand Diva kosztuje ok.15000zł, moje Minas Anor nie kosztują nawet 30% tej ceny, a więc mniej niż niższy model Evidence 470 i mniej niż kilka modeli z jeszcze niższej serii Suite. A jak grają to musisz się przekonać, bo z Twoich wpisów widzę że nie wiesz, jedynie przypuszczasz. Zapraszam. Jeżeli nawet grałyby nieco gorzej od Grand Diva (a tak nie jest), to cena jest więcej niż uczciwa.

Ależ musisz udowadniać - sam się o to dopominałeś w stosunku do innych!

Nie robiłeś na tych Tonsilach, ale wiesz już że głośniki w Totemach są do niczego? Nie potrafisz zastosować Tonsila więc się nie wymawiaj cenami - jesteś jak kiepska baletnica, której suknia w tańcu przeszkadza.

Zrób takie kolumny jak Totemy, a potem posłuchamy na ile lepsze od nich. Na razie innym odmawiasz prawa krytyki ale sam nie chcesz pokazać swoich uprawnien do krytykowania. Masz szanse udowodnić, że to twoje pieprzenie jest coś warte.

Głośniki leżą pod ręką - taki wspaniały guru jak Ty złoży z nich Totemy za 2000,zł. bez problemu.

A jesli krewisz, to nie wypominaj innym i siedź cicho.

McGyver, 22 Lip 2005, 10:15

>skoro twierdzisz że moje DIY ... moje Minas Anor nie kosztują nawet 30% .... to cena jest więcej niż uczciwa.<

Wiedziałem że i w tym wątku wylezie z Ciebie handlarzyk spod płaszczyka DIY-owca, ale nie sądziłem, że tak szybko :)))

Qubric, używałem tych głośników, choć nie w takim zestawieniu, wiem jak grają. Dlaczego nie będę ich stosował napisałem powyżej. Sprawa jest dla mnie zamknięta. Powiedz jednak co z tymi twoimi DIY co to nie wiadomo w ogóle czy istnieją? Dlaczego nie można ich posłuchać, czy nawet tylko zobaczyć? I nie pisz, że to dlatego, że ich nie sprzedajesz, bo to nie ma nic do rzeczy. Wielu forumowiczów robi jakieś DIY wyłącznie dla siebie, ale mimo to ze nie zamierzaja ich sprzedawać to poblikują zdjęcia i zapraszają na odsłuchy. Ty nie. Czyżbyś nie miał nic do zaprezentowania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze link:)

Ukryta Zawartość

Ale jazda! Wreszcie jakaś fajowa dyskusja.

Faktem jest, że Totem bieże za swoje wyroby jak za zboże. Chyle czoła przed nim, że udaje mu sie zgarniać taką kase wykorzystując przy tym jedne z tańszych głośników na świecie nie licząc Chin.

Tak sie składa, że znam całą prawdę jak Totem zaczął stosować głośniki firmy Tonsil. Niezapominajcie, że brałem u nich obudowy i byłem częstym bywalcem w fabryce, po której byłem niejednokrotnie oprowadzany. Zwiedziłem niebieską sale, komore bezechową, wszelakie laboratoria, działy konstrukcyjne i handlowe.

Sam wypozyczyłem od nich podobne głosniki, żeby zrobić coś takiego jak Totem. I co? Byłem zdumiony.

Poziom niektórych głośników Tonsila nie odbiega od poziomu duńskiego. Mam jedną taką konstrukcje; ten sam wysokotonowy co w Sttafach i jakaś siedemnastka. Naprawde mnie zatkało. Oczywiście trzeba by poprawić jeszcze to i to, ale już mi sie nie chciało, nobo kto by kupił kolumny na Tonsilach za 2000zł?

Jesli chodzi jeszcze o ten wysokotonowy, to chciałem go zostawić nawet w moich Enceladusach. Szybko jednak sie ocknąłem i wyobraziłem sobie wpisy na forum :)

Do AA

Tak mi sie wydaje ze piszesz na forum dla audiofilow, ktorzy nie tylko sa wstanie kupic kolumny na Tonsilach za 2 000 ale nawet za 4 000 i wiecej. Wynika to z tego ze wiekszosc z nas porownoje bardzo wiele i jest dobrze osluchana i jesli cos wyglada jak 3 nieszcześcia to i tak znajdzie nabywce ;-D. Moim zdaniem powinniscie sprobowac ;-D Kto wie co sie z takim projektem stanie ....moze bedzie to hit w Kanadzie ;-D

Do McGavera.

Mowie o spotkaniu u pal'55 w Wawie...i o tym ze produkty div w cenie 5 000 dobrze sie prezentuja w towarzystwie jak napisales kolumn za 15 000 ( Twoje odczucie byc moze prawdziwe). Niestety na polskim rynku kolumny div musza konkurowac z 1-2 letnimi produktami renomowanych firm, ktore traca na wartosci od 30% w zwyż. Niestety nie ma mozliwosci zrobienia czegos na zasadzie :

Totem Mite - 2500 odpowiednik McGaver 1220 ( ja sprzedalem 3 letnie za kwote 650 zeta)

Totem Staff - 6 700 odpowiednik McGaver 2150

Monitor Audio - 9 700 odpowiednik McGaver 3 790 ( o jak bys cos takiego zrobił dla mnie ;-D i dla stempura)

Utopie -- 290 000 odpowiednik McGaver 59 000 ( a te dla piterskiego....ma juz odpowiednie na nie miejsce )

Pozdr

I mi nie chodzi o to zeby przez Ciebie zrobione np Mite byly x razy lepsze ( nawet milion razy) ale zeby byly na tym samym poziomie ale po nizszej cenie. Robie slepy test i wychodzi ze jest to ten sam produkt. A jak ktos chce modyfikacji, lepszego dzwieku, jakis preferencji to musi miec sakiewke otwarta.

Pisze o tym, że jest jakis segment rynku, gdzie dominuja np Esy Vivace, ktore sa moim skromnym zdaniem slabymi kolumnami.

>>jozwa maryn

co do ilosci bledow w nazwie kolumienek zobacz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w jednym z moich wpisow poprawilem to co pomylilem na samym poczatku tylko trzeba czytac wszystko :-)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.