Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka kolumna na wstędze?

Carlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z Was podjąłby się realizacji monitorów, względnie kolumn podłogowych z wykorzystaniem głośnika wstęgowego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/19782-jaka-kolumna-na-wst%C4%99dze/

jeśli masz odrobinę wolnego czasu to polecam samodzielne wykonanie jakiegoś kitu DIY z internetu. Dysponując schematem i pomocą forumowiczów zrobisz to z łatwością sam; będzie taniej i dużo większa satysfakcja.

napisz jaki masz głośnik i jakie fundusze - no i w sumie jaką wiedzą dysponujesz - mysle że znajdzie się pare osób które pomogą - ale przez internet wszystkiego się niezrobi - no chbyba że się znajdzie pewnego gotowca

a w ogóle to sądzę, że to świetny pomysł, Carlo, z tym wątkiem.

Ubolewam nad tym, ale polski rynek DIY na wstęgowych głośnikach jest jeszcze w powijakach a na forum to niemalże temat tabu...

Ja sam też bym się chętnie dowiedział od forumowiczów, jakie mają doświadczenia z kolumnami DIY na wstęgach i to niezależnie czy chodzi o kity czy o w pełni samodzielną konstrukcję.

Liczę tutaj na pomoc Gipsy2, który budował bardzo obiecującą konstrukcję, nie pamiętam już na jakim głośniku wstęgowym, lulu - który wykorzystał Ravena 1 i Aurum Cantus, darkula- ktory jak wynika z jego wpisow jest goracym zwolennikiem wstęg oraz americano- ktory zaaplikował Ravena 2.

Carlo jesteś z Trójmiasta, Gipsy2 jest ze Śląska, może spotkajmy się na odsłuchach w Warszawie ...

Gipsy2 ma już gotową konstrukcje, ja chętnie ją usłyszę z Alephem a ty pewnie z GC.

Zresztą na taki odsłuch pewnie zebrałoby się więcej chętnych.

=> piter z

Nie mam jeszcze żadnego głośnika. Na razie zbieram materiały na temat "wstęg". Wieczorem prześlę parę linków. Na projekt chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 3000 złotych.

=> advocat

Dziękuję za wsparcie :). Taki miałem zamiar, żeby zainteresować "wstęgami" szanownych forumowiczów. Mam nadzieję, że ten temat się rozwinie.

=> lulu i pawcio

Moglibyście podzielić się z nami swoimi projektami i cos więcej o nich napisać?

=> guzia

Ja pochodzę z Torunia, tak więc do Warszawy miałbym jeszcze bliżej :). Oczywiście jestem zainteresowany odsłuchem, jeśli tylko gipsy2 też byłby za i zechciałby pochwalić się swoimi kolumnani.

A tak w ogóle to dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wszelką pomoc. Pozdrawiam.

> Pawcio - niestety na razie nie wybieram się do Sieradza

>Carlo - projekt będzie autorski, coś mi chodzi lużno po głowie ale chwilowo nie mam czasu tego doprecyzować. Mam SS8552 i planuję go tu wykorzystać jako woofer. W średnicy może AL130-170, może jakiś aluminiowy SEAS lub Aurum Cantus AC - 130/160

Odnośnie promocji w Visatonie - właśnie dlatego go kupiłem - 4 sztuki za 350pln (razem z sąsiadem). Normalnie kosztuje 599 (150euro bezpośrednio w VISATONIE) W jakimś wątku podniosłem kiedyś temat zbiorowego zamówienia żeby zbić cenę ale nikt się nie zainteresował. Swoją drogą dlaczego wszyscy jakoś unikają tego producenta????

a co szanowni forumowicze sądzą o projektach Zalytrona takich jak Transcendent One, T- Two, Wonder i Wonder-R?

Czy ktos już sie tym bawił?

Carlo, jesli już kit to ja bym bral jeden z powyższych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zgodnie z obietnicą zamieszczam parę linków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ooo! tu są!

zeby nie było, to nie moje.

Ukryta Zawartość

p.s.

gipsy, skrobniesz coś do mnie?

pzdr

Ukryta Zawartość

Wstrzymaj konie, Carlo!

wróbelki ćwierkają, że podobno kolumny na głośniku wstęgowym może za parę miesięcy wypuścić Audio Academy. Jeśli będą równie dobre, co pozostałe jego konstrukcje, dylemat masz rozwiązany:-)

Nie wszystkie tu wymienione tweetry to prawdziwe wstegi. Visaton MHT-12 to nie jest true ribbon. NEO to planar magnetic jesli Darkul mysli o Bohlenderze. True ribbon jest nie do pobicia jesli chodzi o detalicznosc. Magnepan w swoich topowych speakerach uzywa true ribbons. Choc z drugiej strony Genesis 1.1 za $135.000 stosuje taniutkie quasi ribbony - spiral ribbon (slimakowo naklejone na okragla folie paseczki aluminium) tyle ze po kilkanascie na strone.

Porownywalem NEO do Ravenow i wole Raveny (niestety sporo drozsze) za lepsze transienty, dynamike.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.