Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca - wielkie oszustwo ?

soundtrack

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiesciłem powyzej minimalistyczny schemat układu filtrujacego dla odbiornika o poborze pradu około 1A np odtwarzacza CD plus Tuner dla wzmaka wartosci pewnych elementów trzeba by było zmienic..nie oszukujmy sie ale koszt takich elementów w www.tme.pl w miare dobrej jakosci (nie najtanszych!) wyniosłby około 20zł!!!!!!

Nie pisze ze ten schemat jest najlepszy pod słoncem bo podobne ustrojstwa sa w tanich listewkach sieciowych do kompów ale takie cos to jest takie uczciwe niezbedne minimum tym bardziej jak ktos w materiałach rekalmowych podaje takie FANTASTYCZNE OPISY!!

W miare dobra listwa sieciowa powinna miec warystorek np EPCOS pare dobrej klasy kondków np WIMA metalizowane rezystorki nie musza byc to zaraz rezystory Caddocka wystarczą poczciwe Royal OHM a ceweczki moga to byc zwykłe rdzenie ferrytowe z nwinietym emaliowanym miedzianym drutem nawojowym o dobrej klasie izolacjii..no i oczywiscie bezpieczniki topikowe, włacznik ,i diode led sygnalizujaca działanie listwy.....a czy złocone gniazda cos jej pomogą? głeboko w to wątpię raczej pomogą nieuleczalnym zmianom w mózgu audiofila..bo wstawione w ich miejsce gniazda naszego krajowego OSPEL'a będą tak samo dobre a podejrzewam że nawet i lepsze.Kabel przyłaczeniowy tzw słynna sieciówka ma byc w miare sztywny powinien miec przewody minimum 3x1,5mm2 i solidne wtyki ludzie nie cudujcie!!

majo -> Te zaklocenia to moze przez to, ze tuner jest zle ekranowany, pewnie przedostaja sie do Twojego systemu droga radiowa, a nie siecia. Czy interkonekty masz ekranowane? W pracy w mini "systemie" tez odbieram zaklocenia radiowe. Wiem, ze zadzwoni komorka dobra sekunde zanim rzeczywiscie zadzwoni, slychac rowniez, kiedy komorka kontaktuje sie z siecia.

Właśnie Drakul, czy ty byś dał radę zrobić coś porządnego co zabezpiecza a nie psuje.

Odnośnie Power Labs.

Ściemniacze.

Napisałem do nich kiedyś mejla z jakimś tam zapytaniem. W "stopce" ich odpowiedzi, poprzedzone wykrzyknikami było zawiadomienie opatrzone klauzulą Z OSTATNIEJ CHWILII !!!! , że jakoby jakiś ich znajomy audifil nieboże nie miał zabezpieczenia i piorun popalił mu system warty krocie.

Może i nie byłoby w tym nic dziwnego gdybym w odpowiedź na następnego mejla wysłanego za jakieś pół roku później nie ujrzał identycznej informacji z OSTATNIEJ CHWILI.

Swoją drogą ciekawe dlaczego dyżurny obrońca polskiej (pseudo?)elektroniki jeszcze nie wyjechał z mową obronną.

Kogut Demolka (Kur Demol)...

A jak ja pisałem, że porządna listwa Lestara daje u mnie niegorszy efekt niż znacznie droższe bajery, to mnie co poniektórzy linczować kcieli. Tam przynajmniej sciemy nie ma - porządne filtry, bezpieczniki, warystory, tylko separowania gniazd brakuje (co chyba moim klockom nie przeszkadza. 70zł i finito...

Niezbyt audiofilsko, ale sqtecznie.

Panowie, aby ochrona przeciwprzepięciowa spełniała swoją role musi posiadać trzy stopnie zabezpieczeń. Pierwszy stopień stosuje się w złączach kablowych - szafka licznikowa (tzw "skrzynkach) usytuowanych najczęsciej w płocie posesji (domki jednorodzinne), w przypadku bloków, za licznikiem. Drugi i trzeci stopień w rozdzielnicy budynku (szafka z zabezpieczeniami). Koszt takiej ochrony to około 2000zł (bez montażu). Te warystory stosowane w listwach NIE SPEŁNIAJĄ ochrony przeciwprzepięciowej. Ściemnianie, że zainstalowanie tylko listwy załatwi problem jest kłamstwem. Energetyka stosuje jeszcze na słupach w odgromniki (jednorazowe a więc nigdy nie wiadomo czy działają), te maja raczej chronić kable, które są sprowadzane ze słupa do budynków. I tyle.

Poczekajmy jeszcze na zdjęcia tego cuda.

Heh, tak mi do głowy przyszło... Zwróciliście uwagę, (wy, którzy czytaliscie ostatnie HiFiiM), że

WIĘKSZOŚĆ KOŃDYCJONERÓ JEST NIEROZBIERALNA?

Tam to dopiero muszą dziać się ściemy... Rentgena! Rentgena!!!

tak na szybko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wejść na archiwum, numer: marzec 2005, OCHRONA PRZED ZAGROŻENIAMI artykuł:"Ochrona przepięc klasy B+C"

Tak wyglądają fachowe ograniczniki.

Lece do roboty, dziś buduje przyłącze energetyczne, a co tam zrobie dziś audiofilskie. :))))))

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie na zamieszczenie linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam listwę praktycznie taką samą tylko z mniejszą filtracją i powiem tak, tanio i solidnie, bez oszustw:-)

Ukryta Zawartość

>zydelek

>Ale w tym przypadku co podałem wszystkie gniazda były przewodami połączone do tych samych punktów. Tak więc >XLR były atrapą. No, chyba, że producent je wstawił by posiadacze okablowania XLR nie byli zmuszeni do wymiany >wtyczek :):)

Niekoniecznie...Aby uzyskać sygnał do gniazda RCA z układu zbalansowanego wystarczy pobrać go z jednego wyjścia XLR np. (+) a drugi (-) pozostawic nie podłaczony. W ten sposób układ jest jeden, jedna płytka i jedno miejsce skąd wychodzą sygnały; tylko w przypadku XLR wychodzą dwa przewody do gniazdka a dla RCA jeden.

>Ururam Tururam,

W opisie każdej listwy sieciowej znajdziemy opis ze zawiera filtr, elementy przepieciowe, tylko chyba chora wyobraźnia laika audiofila każe domniemywać, że w środku znajduje się skomplikowany układ.

Ostatni test wygrała Hydra za 10 tys złotych. Za lekka jest jak na kondycjoner, a producent wykręca się magicznym piaskiem i to jest magiczna ściema.

"Kabel przyłaczeniowy tzw słynna sieciówka ma byc w miare sztywny powinien miec przewody minimum 3x1,5mm2 i solidne wtyki ludzie nie cudujcie!!"

Tak, nie ma co cudowac, ale warto przynajmniej sprobowac dobrej sieciowki do cedeka, moze wniesc pozadana poprawe, czasami moze zadziwic. Nie ma to jak czysty prund z gniazdka w scianie bez "ulepszaczy", tylko sieciowki! Ceny dobrych kabli sa wysokie, ale niestety bez nich system gra na 90%.

Oto fotki,

niestety nie najlepszej jakości ale jest tak :

pod gniazdami niczego nie ma

widoczny niechlujnie przyklejony rdzeń ferromagnetyczny to jeden z dwóch elementów wystepujących w listwie poza bezpiecznikami topikowymi i kindenatorem, którego nie sfotografowałem ponieważ doste jest kiepski a listwa nierozbieralna. Nie chce misię jej przecinać diaxem, bo chcę się jej pozbyć ale zapewniam, że nic innego tam nie ma.

Ukryta Zawartość

post-6729-100004917 1170272355_thumb.jpg

post-6729-100004918 1170272354_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy pod względem elektrycznym nie lepszy jest zwykły przedłużacz, w którym zamiast giętkich przewodów łączonych ze stykami gniazdek mamy trzy mosiężne listwy służące jednocześnie jako styki gniazd?

>UT

bo mialem komputerowe, itp fellowsy oraz takie proste rozgaleziacze z pozadnymi kablami i gniazdami. Czystosc i jakosc materialu Panowie robi tutaj duzo, albo moze zrobic...

listwa jak listwa ??!!!

Czego się spodziewałem ?!

Szkoda , że nie wziąłem Hi-fi i Muzyki bo bym zacytował.

Generalnie jednak listwa ma powodować znaczne polepszenie dźwieku, stereofonii, rozdzielczości, basu itp.

Ciekawe czym ?

Pewnie tym rdzeniem bo jest ze stopów kosmicznych i okrążał ziemię 3 razy, a wymiary to matematyczne pochodne stosunków boków piramid egipskich !

P.S. Używam Neela Gold lub Nykiel Audio

Tak swoja droga... ktos polemizował...

Otulina z teflonu czy tez np.silikonu to bardzo dobry izolator... wieczny materiał..i zapewniam że jego stosowanie jest w solidnych konstrukcjach zawsze przezemnie mile widziane.

soundtrack - ale to już nie producent te rzeczy wypisuje

"...co oni w środku umieścili ..." brzmiało czy coś podobnego , tylko recenzent

ach ta słowiańska fantazja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.