Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy A- klasa

krisb_68

Rekomendowane odpowiedzi

Jak szukasz takie brzmienia to tylko Nalesnik. Choc to wzm mocy 100W to sprawdza sie wspaniale jako sluchawkowiec. Ktory sluchawkowiec odda 100W mocy na glosniki? Sami widziecie ze na Nalesnika nie ma bata.

Pytanie bylo jak zrobic wzm mocy do 3om. Wiec napisalem co mi wiedza samouczna podpowiedziala.

A co do sluchawek to w bardzo prostych ukladach sprawdza sie klasa A gdyz ma ona najmniejsze thd ze wszystkich innych. Co jest wazne gdy w ukladzie nie wystepuje nfb. Jednak spoczynkowy na poziomie 100mA jest trudny do wykonania w lampach. Potrzeba uzyc az 5xe88cc na kanal. Ale moze to grac swietnie. Tylko ta cena kondens. wyjsciowego!

Do wzmaka do kolumn 3ohm to najlepszy jest o wysokim damping faktor.Ale 3ohm to nie jest jakieś super ciężkie obciążenie(przy 30W wystarczy zasilanie na poziomie +-15V prąd w szczycie to 5A więc wystarczy pojedyncza para tranzystorów na wyjściu).

Prawda z elektrycznego punktu widzenia jest taka że jeżeli wzamak ma df=100 i pracuje z obciążeniem 8ohm to dla 3 ohm wzmak powinien mieć df=266 aby pracował identycznie.

Co do dynamicznej klasy A i układów z podwójnym zasilaniem to najlepiej poszperać w schematach wzmacniaczy profesjonalnych np.QSC (chociaż czy jest sens do wzmacniacza 30W?)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

jak dasz 30V zasilacz i 5A to masz 150W na kanal a calosc 300W i teraz wychlodzic to? W nalesniku mam 100V zasilania i 200mA spoczynku na kanal i mam problemy z chlodzeniem. Nalesnik wynagradza mi te braki ladnym dzwiekiem. Sami posluchacie.

• 4 lata później...

Posiada może ktoś dokładny schemat a najlepiej opis artykułu z Elektora zamieszczonego na początku topica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu jest dobry słuchawkowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiada może ktoś dokładny schemat a najlepiej opis artykułu z Elektora zamieszczonego na początku topica

Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje bardzo za wstawkę :) .Pozdrawiam

Nareszcie znalazłem satysfakcjonujący mnie paramterami wzmacniacz słuchawkowi , pozostaje tylko zaprojektowanie PCB zawierającą regulator głośności na PGA2310 + preamp na ECC82 :)

Dziękuje bardzo za wstawkę :) .Pozdrawiam

Nareszcie znalazłem satysfakcjonujący mnie paramterami wzmacniacz słuchawkowi , pozostaje tylko zaprojektowanie PCB zawierającą regulator głośności na PGA2310 + preamp na ECC82 :)

Rzeczywiście ciekawy układ.

rafo

PGA+ECC+wzmacniacz da razem wzmocnienie napięciowe pewnie większe niż 100...

Pozostaje zamniejszyć wzmocnienie wzmacniacza ,sam przedzwmacniacz będzie posiadał +6db , zastanawiam sie nad zmianą tranzystorów wyjściowych na coś nowszego ...

Myslę, że tego układu nie należy modyfikować w początkowej fazie.

BD- ki są OK. Poza tym masz pewność, że nie będą to chińskie podróbki.

Podejrzewam, że i tak będziesz miał dużo roboty z okiełznanem układu (oby nie).

Dzisiaj nie ma pewności czy kupowane tranzystory to "oryginały" czy podróbki - prawdopodobnie i tak pochodzą z tych samych chińskich fabryk.

Pewny może być ten, kto ma stare zapasy.

Jeśli wymieniać tranzystory końcowe (IMO oryginalne BD139/140 Philipsa są nie do kupienia), to warto kierować się wskazówkami konstruktorów dyskretnego "diamond buffer".

Opis właściwości sonicznych niektórych współczesnych tranzystorów średniej mocy jest na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Note 2)

Sprawdziłem kilka z podanych tam typów i mam zbliżone odczucia do opisanych w tabeli. Do tego akurat wzmacniacza nadawałyby się MJE243/253.

Ukryta Zawartość

Nie stosowałem - one w ogóle słabo się nadają do zastosowań audio. Wysokie napięcia max. duży rozrzut hfe i wstydliwie poukrywane przez producentów parametry dynamiczne...

To były tranzystory do wzmacniaczy wideo w telewizorach kineskopowych (coś jak nasze BF457/8/9).

Jeśli chcesz eksperymentować, wybieraj z takich, które mają:

1. W "typowych zastosowaniach" coś wspólnego z audio (zwykle podawane na początku datasheeta) - bedą miały bardziej liniowe charakterystyki wyjściowe

2. Umiarkowane pole wzmocnienia Ft (tak 35..80 Mhz) - mniejsze problemy ze stabilnością wzmacniacza przy niskim współczynniku nfb

3. Możliwie małe pojemności międzyzłączowe (to wpływa na brzmienie na wysokich tonach i również na stabilność) - najistotniejsze to Ccb (kolektor baza) i Cce (czasami określana jako wyjściowa) im są one większe tym gorsze parametry dynamiczne i tym szybciej inne parametry pogarszają się ze wzrostem częstotliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.