Skocz do zawartości
IGNORED

2 wzmacniacze + 1 zestaw glosnikow

luk_gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poniewaz wyznaje malo odkrywcza zasade ze do stereo najlepszy jest wzmak stereo a do kina ampli kd, wykombinowalem ze podlacze oba te urzadzenia do pojedynczego zestawu glosnikow (posiadajacych oczywiscie bi-wiring) bez usuwania zwory.

Moje pytanie brzmi czy tak mozna!? Oczywiscie w danym momencie bedzie wlaczone TYLKO jedno zrodlo!

dzieki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/20137-2-wzmacniacze-1-zestaw-glosnikow/

Nie! Nie wolno tak robić!!!

Nie ma tu nic do rzeczy, że będzie tylko jeden wzmacniacz działał. Bo i tak ich wyjścia będą połączone ze sobą, co jest niedozwolone.

Ja u siebie tak zrobiłem, na szczęście szybko odłaczyłem (bo zaczęło buczeć, mimo odłączenia drugiego wzmacniacza od prądu).

Jak Twój amplituner ma (lub będzie miał) pre-out, to po prostu podłącz pod to wyjście wzmacniacz stereo. A jak nie ma takiej możliwości, to użyj dzielnika napięcia.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A tu masz trochę do poczytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę tego już było...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dziekuje za informacje i linki, wlasnie zabieram sie do czytania - mialem problem z wyszukiwaniem tematow na forum gdyz ten sposob polaczenia nie posiada swojej fachowej nazwy... ;) no ale jesli jest tak "dobry" jak piszesz to juz wiem dlaczego... ;)

A co do sprzetu to mam obecnie ampli denona 1705, niestety bez pre-out ;( a w planach jest zakup nad'a 320bee.

No coz jednak w zwiazku z tym nieszczesnym podlaczeniem glosnikow bede musial bardziej pokombinowac i nie uda sie zakoczyc sprawy instalujac wzmak i dodatkowe okablowanie.

jeszcze raz dzieki!

Niekoniecznie potrzeba ci preouta. Dla przeslania signalu do drugiego wzmaka mozesz podlaczyc sie do wyjscia dla nagrywania na magnetofon. Bedzie gralo - tyleze bedziesz musial ustwiac glosznosc rownoczesnie na dwoch sprzetach.

-> IvanM

Jeśli dobrze zrozumiałem, to masz na myśli, żeby podłączyć wzmacniacz stereo pod tape-out (rec) w amplitunerze kina domowego? Moim zdaniem takie jest rozwiązanie jest złe, gdyż:

1) na wyjściu magnetofonym przeważnie (na wszystkich amplitunerach kina, z którymi miałem do czynienia) nie ma sygnału, gdy używany jest przetwornik cyfrowo-analogowy amplitunera lub jegoż dekodery dolby digital i dts;

2) jeśli nawet by był sygnał, to jaki? Frontów z sygnału wielokanałowego czy też downmix z 5.1 (lub 6-7.1)?;

3) o niewygodnym osobnym sterowaniu głośnością już wspomniałes...

Pozdrawiam.

Witaj. Masz bardzo przyjemna sytuacje(ale kosztowna)

Musisz sobie kupic amplituner z praautami na koncowke mocy oraz przedwzmacniacz do koncowki mocy.

Tzn Wszystkie glosniki za wyjatkiem frontow masz wpiete w ampltuner, amplituner laczysz z koncowka mocy do koncowki podalaczasz fronty. A do drugiego wejscie w koncowke(musisz kupic koncowke z dwoma wejsciami) podlaczasz dowolny przedwzmacniacz a do przedwzmacniacza np cd, bo dvd masz podlaczone pod amplituenr, a skoro chcesz byc konsekwentny to muza idzei przez wzmacniacz i z cd a kino z dvd przez amplituner. Ale jesli jestes lakimiem ni kombinuj sobie zycia. Moj kumpel laik zaczal o drogiego sprzetu od razu i nie potrafi nic docenic nie slyszy zadnych roznic, takze zastanow sie czy wydawanie kasy ma sens. pozdrawiam

@nedj.

1. Niewiem - jak nie ma na wyjsciu magnetofonowym, to bedzie na wyjsciu dla magnetowidu.

2. Chyba zalezy od amplitunera

3. Dla czego az taka niewygoda? Ja mam programowalnego pilota i jednym przyciskiem moge sterowac glosznosc 16 urzadzen - wiec w razie potrzeby i chceci da sie i to, choc oczywscie nie bedzie idealnie. Pytanie oczywiscie o sens calosci - jednak napewno tak lepiej jak podlaczac do kolumn dwa wzmaczniacze.

"genialny" pomysl z podlaczeniem dwoch zrodel do jednej pary glosnikow urodzil sie w mojej glowie jako entuzjastyczna reakcja na mozliwosc nabycia uzywanego nad'a 320bee za kwote okolo 800zl i uciechy z prawdziwego stereo... ;)

Poniewaz to co wymyslilem jest bez sensu wiec jesli jednak zdecyduje sie kupic tego wzmaka to bede go podlaczal oddzielnym okablowaniem z wtykami bananowymi. Obecnie gdy glownie slucham muzyki mysle ze nie bedzie to takie klopotliwe.

jeszcze raz dziekuje za informacje!

Luk_gb -> pomysl rzeczywiscie "srednio" dobry. Impedancja wyjsciowa koncowki (czyli widziana z zaciskow glosnikow, a w Twoim przypadku i zaciskow 2-go wzmaka) jest b. mala. Podlaczenie, ktore opisujesz spowodowaloby po prostu zwarcie :-)

Pozdr.

Jar1 -> tak, tylko nijak sie nie da go wykorzystac :-))

Mimo to nie bede za mocno sie zbijal z prostego powodu - pytajacy nie musi przeciez byc elektronikiem czy elektrykiem. Bardzo dobrze, ze zapytal, uniknal dzieki temu spalenia koncowki i pewnie troche sie dowiedzal, akurat od tego to forum jest.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.