Skocz do zawartości
IGNORED

Spiewajace kobiety - Wasze typy?!

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że lubię słuchać pań, które śpiewają (jazz, ale nie tylko), spróbuję i ja dodać kilka swoich typów. Głównie jazzowych i... (Nowy2) głównie o "chropawych głosach", bo i te mi się przede wszystkim podobają.

Let's do it!

1. Billie Holiday. I to przede wszystkim z późnego okresu. Uwielbiam ją. Chyba nikt nigdy w jazzie nie przekazał swoim śpiewem tylu emocji co ta pani. Lady Day! Z tych późnych lat - niemal wszystko, szczególnie, gdy za fortepianem zasiadał Jimmy Rowles lub Mal Waldron. Z Oscarem Petersonem znacznie gorzej. Z saksofonistów - Ben Webster i oczywiście Lester Young. Choć... jedna z moich ulubionych to Lady Sings the Blues, na której żaden z nich nie gra;-) Współczesna jej kalka (choć może to zbyt dużo powiedziane), to wspomniana tu Madeleine Peyroux.

2. Abbey Lincoln. I w sumie również z późniejszych płyt. Te wczesne, jeszcze z lat 50 bywają dla mnie nazbyt gładkie, choć są to świetne nagrania. Gdzieś z początku lat 90 jest taki utwór Bird Alone (na You Gotta Pay The Band oraz na soundtracku Marka Ishama Romeo is Bleeding) - rewelacja. I jeszcze doskonały Stan Getz. Dla patologów polecam A Turtle's Dream, ale również Who Used To Dance, Over The Years, czy It's Me są godne polecenia.

3. Betty Carter - i... znów im starsza tym lepsza. Niesamowity power, niesamowity głos. Ta jedna jedyna płyta? hmmm... Feed the Fire i na niej genialny duet z Hollandem w utworze All Or Nothing At All

4. Carmen McRae - potęga! I jak często w przypadku takich pań, w Polszcze mało popularna;-)

5. Shirley Horn - jeśli ktoś lubi muzykę dla leniwych kotów;-)

No i w sumie aż dziw, że bodaj nikt jeszcze nie wymienił...

6. Ella Fitzgerald. Czapki z głów, choć głosu chrapliwego nie miała;-) Nigdy pewnie nie zdecydowałbym się na tę jedną jedyną, gdybym był bardzo zmuszony to pewnie wybierałbym pomiędzy którąś płytą w duecie z Passem a Mack The Knife. Complete Berlin Concert.

7. Cassandra Wilson. Też potrafi ciekawie zaśpiewać;-)

Oddalając się coraz bardziej od jazzowej stylistyki:

8. Marie Boine - śpiewała z Garbarkiem, była w Polsce. Niesamowita Laponka, śpiewająca często w ojczystym języku. IMO - ciekawy jest koncert. Bodaj najciekawszy. A głos wręcz niesamowity miejscami choć do Amandy Galas jeszcze jej daleko;-)

9. Sidsel Endersen - warto posłuchać tych mruczeń;-)

Już bardzo daleko od jazzu;-):

10 i 11. Linda Bsiri i Lucilla Galeazzi - najstrawniejsze na obu Castel del Monte Michela Godarda. Wymieniam razem tylko dlatego, że przez Godarda razem mi się kojarzą;-)

12. Mahalia Jackson - klasa.

13. Bessie Smith - klasa;-)

A już bardziej rockowo:

14. Siousie Sioux

15. Bjork

I awangardowo:

16. Amanda Galas

A znalazłoby się jeszcze kilka, których lubię słuchać, z zupełnie innej bajki i lżejszego zdecydowanie kalibru, jak: Alicia Keys, Aretha Franklin, Tina Turner, Toni Braxton, czy... Whitney Houston.

Z polskich pań, cenię tak naprawdę jedynie dwie: Elę Mielczarek (co się z nią dzieje, przecież to bodaj najciekawsza polska piosenkarka bluesowa, której takie panie jak Norah Jones, to mogą buty czyścić;-)) i Krystyna Prońko - ta ostatnia przede wszystkim za głos, bo repertuar jej, a już szczególnie aranżacje z przełomu lat 70/80 są dla mnie często nie do zniesienia.

Pozdrawiam fanów "chrapliwie śpiewających" pań!;-)

Kurt Dupel>

Cóż, nie potrafię docenić walorów wokalnych pani VV z przyczyn leżących po stronie jej osobowości i - jak to powiedziałeś - intelektu. Repertuar też mi nie leży. Natomiast co do walorów i skali głosu - niejaka Yma Sumac miała bodaj 5 oktaw. Nieźle;-)

I jeszcze muszę dołączyć się do dwu wcześniej "oddanych" (a co wybory idą!) głosów:

Sade

Nina Hagen (i znów, co u niej słychać?, a w zasadzie dlaczego jej nie słychać?)

Gdyby nie to, że Laurie Anderson bardziej cenię za to co robi, niż jaką wokalistką jest, pewnie też byłby to "mój typ";-)

I jeszcze jedno nazwisko, którego tu nie powinno zabraknąć:

Lisa Gerard (kiedyś lubiłem również wokalistkę Cocteau Twins, ale przy Gerard wysiada;-)).

UH

Ja sobie tutaj odpoczywalem w gorach:D a tutak widze sie wtek rozwija no niezle niezle:) Jak odespie 13 godzinna podroz pociagiem to postaram sie przeczytac i naskrobac cosik:) hehe:)

Narazie to ide spac;) w dzwiekach Anny Caram - Postcards From Rio

>pavbaranov, pozwole sobie dodac do Twojej listy jeszcze jedna pania, ktora wprawdzie znam tylko z dwoch utworow;), ale co mi tam:

Fontella Bass (utwor "Theme de Yo-Yo" Art Ensemble of Chicago, tego sie nie da nie lubic;) i chocby tylko ten jeden utwor byl fajny w jej calej karierze to nalezy jej sie tu miejsce...)

W zasadzie nalezaloby tez dopisac Sare Vaughan (zreszta byly juz watki o jazzowym spiewaniu, wszystko juz bylo...;))

--

z lzejszych soulowych glosow - Me'Shell Ndegeocello

Pozdrawiam.

PS. aha, Diamanda;).

I jeszcze dopisze, rowniez za jedna piosenke, bo ogolnie to jej nie lubie za nosowy glos: Aimee Mann "Wise Up", w sumie jedna z najlepszych piosenek z filmu jakie znam (choc, rzecz jasna, daleko za absolutnym numerem jeden: "Suicide Is Painless, " ktorej na szczescie nie spiewa kobieta;))

>Santadog, Anniemal calkiem fajna! A panie z Cocorosie jeszcze Cie ruszaja?

Były już, ale sobie nie odmówię.

Zadumana Rebecca Pidgeon w Spanish Harlem jest świetna na sprawdzanie czy system poprawnie oddaje sybilanty i

Eva Cassidy w poruszającej interpretacji Fields of Gold; Sting był zawiedziony, że nie usłyszał jej na żywo w tej właśnie piosence.

>Nowy2

chropowate, rockowe wokale, motoryczne, oparte na prostym bluesie i rokendrolu granie

Scrawl (z Marcy Mays - choc chyba najlepsza swa piosenke zaspiewala z Afghan Whigs: "My Curse")

Victory at Sea (z Mona Elliott)

Tsunami (z Jenny Toomey)

rzecz jasna PJ Harvey

ale to wszystko kryje IMO Thalia Zedek

(ale nie zapominajmy tez o Patti Smith)

Pozdrawiam.

-> dudivan

"piszesz o "licznych pieśniach Sybilli" w wyk. Montserrat Figueras. Czy masz na myśli liczne pieśni jako takie czy liczne płyty ? Bo ja znam i mam tylko jedna."

Nie wiem którą masz płytę. Ja znam trzy i pamiętam, że Savall pracował nad kolejnymi pieśniami. (Oprócz tego, że Savall jest wirtuozem violi da gamba i prowadzi kilka zespołów, nieoceniony jest jego dorobek w zakresie badań historycznych. Przez wiele lat badał pieśni Sybilli w różnych regionach półwyspu Iberyjskiego i rekonstruował je.) Podaję chronologicznie płyty z pieśniami Sybilli:

Cant de la Sibil.la (Sibilla Latine, Sibilla Provencale, Sibilla Catalane)

El Canto de la Sibila II (Sibila Galaica, Sibila Castellana)

El Cant de la Sibil.la (Mallorca, Valencia)

>Pavbaranow

VV prowadzi z Diamandą Galas 5:4 i remisuje 5:5 z Ymą Sumac i Ivanem Rebroffem. Oczywiście chodzi o oktawy, ale jak rozumiem idzie ci o jakość, a nie o suchy wynik.

Nowy2>

O jakości nie będę się wypowiadał, bo nie jestem specjalistą, który ma prawo to oceniać;-) Czterooktawowych głosów jest nieco więcej, bo takim bodaj poszczycić się może Whitney Houston, ale nie tylko;-) Swoją ścieżką ciekaw jestem ile oktaw obejmuje Bobby McFerrin;-)

Nowy2>

Nie muszę zmieniać;-) Ale np. VV, podobnie zresztą jak większość polskich gwiazd muzyki popularnej, zakorzenionej w latach 60 i 70, by nie wspominać nawet o 50 po prostu repertuarowo mi nie odpowiada. Villas także. Stąd też odbieram ją jako suchy fakt: duży - w sensie możliwości - głos, marny repertuar i nieznośna, dla mnie, osobowość.

Jak tak dalej pójdzie, to zabraknie wokalistek do typowania :-)

Chyba nie było jeszcze Anji Garbarek. Na "Smiling & Waving" śpiewa swoim oryginalnym, zmysłowym, prawie dziecinnym głosem.

Córka Jana mówi o sobie "Nudzę się, gdy muzyka jest zbyt radosna". Jej twórczość przypomina nieco Bjork i raczej nie jest łatwa w odbiorze.

• Redaktorzy

bardzo mi pasuje wokal Cyndy Williams, którą można usłyszeć na "Mo' Better Blues" Spike'a Lee w utworze Harlem Blues.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Do vanvide

O jakiej 3-ciej płycie Madeleine Peyroux piszesz ? ....Nie wiem, ale w tej chwili są to 3 płyty Madeline Peyroux. Tak własnie ich najwięcej słucham.... Mam dwie "Dreamland" i "Carles love" Jeśli to nie pomyłka to napisz coś więcej Marko

Bo ta trzecia (a raczej druga w karierze) to nagrana z Williamem Galisonem " Got You On My Mind"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nikt tu jeszcze nie umieścił Dee Dee Bridgewater?

Spieszę naprawić to faux-pas (wszak artystka z Francyjom związana). Kobieta dojrzała, obdarzona bardzo ciekawym głosem, i co najważniejsze potrafiąca nim operować.Może ktoś jej słuchał live w Wawie lub na PPA?

Hiszpan,

rzeczywiscie musialo byc wicej - teraz sobie przypomnialem, ze dawno mialem kupic inna plyte. Ktora z nich ma ciemnozielona okladke (a moze zielonkawa...) ?

Witam!

aztec dzieki za namiar. Dla wszystkich pieszczących zmysł słuchu takimi dźwiękami strona Williama Galisona z 2-min. mp3 tej płyty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w zasadzie odnośnik z jego strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Marko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> dudivan

> Ktora z nich ma ciemnozielona okladke (a moze zielonkawa...) ?

Przypuszczam, że chodzi Ci o trzecią z wymienionych przeze mnie: El Cant de la Sibil.la (Mallorca, Valencia). O ile pamiętam, była jedną z pierwszych płyt wydancyh w wytwórni Alia Vox założonej przez samego Jordi Savall'a.

• Pokaż nowe odpowiedzi