Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Krystian Majer

Jak już pisałem rzeczony Skorpion miał się zjawić u Nautilusa na początku września i zgodnie z przepowiednią osób tam zatrudnionych - się nie zjawił. Nigdy nie byłem nawet w pobliżu tego wzmacniacza. Kolega Inżynier bardzo go gani, inni chwalą, a ja nic nie wiem.

Jak kiedyś dopadnę drania, to opiszę.

Pozdr.

Nie to żebym go BARDZO ganił, ale został bez wysiłku zdystansowany przez SoundProject SE. Za brak "przejrzystości i powietrza" przede wszystkim. W konkretnej konfiguracji, sytuacji itp., oczywiście, wg mojej subiektywnej oceny, itd., itp...

Poza tym nie podobało mi się mało staranne wykończenie. W zamierzeniu OK (polerowana stal nierdzewna np.), ale na polerowanej powierzchni widać było rysy od zaginarki, ordynarne łebki śrub itd. Przebolał bym to być może, gdyby grał ślicznie, albo przynajmniej kosztował niewiele...

No opisane obrazowo. Ja właśnie preferuję taki łagodniejszy ale szczegółowy dźwięk. Myślę, że Audio Dynamic przypadłby mi do gustu, tym bardziej, że jest bardzo przestrzenny. Tylko niestety brak kasy.

Znalazłem ciekawą stronę z recenzjami słuchawek. Według zamieszczonych tam informacji najlepszymi słuchawkami dynamicznymi świata są Audio-Technica ATH-L3000, za jedyne dwa tysiące dolarów. Są podobno wyraźnie lepsze od rekomendowanych przez Peterowego Srajana W1000s., ale też i cztery razy droższe. Oceny punktowe tych i innych pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8530-100001887 1170276887_thumb.jpg

post-8530-100001888 1170276885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Z uwagi na wyjątkową nudę na forum, a także ze względu na to, że rzecz jest istotnie interesująca, pozwolę sobie skreślić słów parę o pewnych słuchawkach, mimo iż osobiście ich nie słyszałem.

Chodzi o najnowsze Sony MDR-SA5000. Nie są one niestety oferowane przez Sony Poland (sprawdzałem i nawet tam o nich nie słyszeli), ale w szerokim świecie są już obecne. Kosztują zdumiewająco odmiennie. Samo Sony chce za nie 700 USD, podczas gdy domy wysyłkowe jedynie 400. Osobliwe, ale co nas to obchodzi – ważne, że można je kupić za całkiem rozsądne pieniądze. A obiecują doprawdy wiele. Popatrzcie bowiem na poniższe zestawienie sporządzone na podstawie opinii recenzentów serwisu internetowego Headphone Reviews, w którym konkurują z najpopularniejszymi dotąd audiofilskim słuchawkami.

Ponieważ serwis Lukara nie przyjmuje tabel, muszę to spisać linijka po linijce. Oceny punktowe w skali 1 do 10, a kolejność następująca: Sennheiser HD 600, Bayerdynamic DT 880, Grado RS-1, Stax Omega (nowa) i nasze Sony.

I tak

Rozległość basu: 7,5 (Sen) – 7.0 (Bayer) – 7,2 (Grado) – 9,0 (Stax) – 9,0 (Sony)

Siła basu: 6,0 – 6,7 – 8,0 – 7,5 – 8,0

Jakość basu: 6,5 – 7,0 – 7,8 – 8,5 – 9,0

Jakość średnich: 7,2 – 7,3 – 8,0 – 8,0 – 8,0

Jakość wysokich: 7,0 – 8,0 – 7,0 – 8,5 – 9,0

Scena: 7,8 – 7,5 – 5,0 – 8,5 – 8,0

Detaliczność: 7,2 – 7,8 – 7,8 – 8,0 – 9,0

Komfort 8,2 – 8,3 – 4,8 – 8,0 – 10

A zatem rewelacja! Oby była prawdą. Nie z wszystkimi opiniami powyższej tabeli mogę się wprawdzie zgodzić, bo Grado na pewno nie są tak niewygodne, a ich scena jest po prostu odmiennej natury, a nie słaba, ale nie to jest najważniejsze. Wygląda na to, że te Sony są po prostu fantastyczne, co przy ich cenie budzi wielką żądzę posiadania, a przynajmniej sprawdzenia. Wobec niedostępności w Polsce pozostaje nam liczyć na pomoc kolegów zamieszkujących szczęśliwsze regiony świata. Może Peter Daniel, Americano, Lacrimosa, Harvi albo podróżnik Gutekbull zechcą je dla nas sprawdzić. Tymczasem kilka opinii recenzenta Headphone Rev.

Szybkie, z wielką dynamiką i detalicznością. Może nawet najbardziej detaliczne z obecnie produkowanych. Instrumenty brzmią dystyngowanie i są „jak żywe”. Dźwięk bardzo spójny, przy czym wybrzmienia poszczególnych nut są znakomicie wyodrębnione. Wyjątkowo neutralne a przy tym niezwykle wciągające. Trójwymiarowość sceny wręcz fenomenalna, a wygoda niezrównana.

Daj boże.

Witam !

>Piotr Ryka

Z tego co wiem, to Sony już miało takie słuchawki typu "Hi - End" nie pamiętam symbolu ale miały mambrany z jakieś błony drewnianej - pamietam, że jakiś rozżalony niemiecki audiofil - słuchawkowiec napisał do swojej gazety ( bodajże Stereo - dlaczego ich nie testowali - odpowiedź była interesujaca - bo nie testują słuchawek z przetwornikami wykonanymi z takich materiałów ( sic! )....

Nic dodać, nic ujać - opinie o tamtych słuchawkach też były pozytywne...

Pozdr.

Stożku

Tamte słuchawki są zrecenzowane na stronie Headphone Rev. Mają sygnaturę MDR-R10, a ich membrana była bodaj biocelulozowa. Kosztowały 4000 USD i wyglądały tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No no jezeli naprawde takie dobre to było by to cos co w koncu od wielu lat sie udało sony wymyslic bo od jakiegos 99 roku ta firma wciaz podupadała jezeli idzie o dobre audio stereo..

Przy okazji: Audio Technica robi nie tylko dobre słuchawki :) :

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Ciekawe, jak on gra ?

Ukryta Zawartość

Ex stozku bajer nieprzecietny tylko ta cena...... dobry pomysł na obudowe do wzmaka DIY trzeba bedzie cos pomyslec przy okazjii foruma608 2giej generacjii:-)

Dodam fotke tego audiotechnika bo naprawde fajniusi!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem dawno temu elektrostaty Audio-Technica i były nie gorsze od dawnych Staxów, może nawet ciut lepsze. A Sony, który znalazł się ostatnio w poważnych tarapatach finansowych na skutek idiotycznej strategii działania swojego zarządu, a zwłaszcza poprzedniego prezesa (zamiast, jak dawniej, robić i wynajdywać wybitny sprzęt zaczęli między innymi produkować kosmetyki - doprawdy żałosne) postanowiło powrócić do wcześniejszych praktyk i wypuściło całą paletę wyrobów najwyższej jakości, w tym także najlepsze ponoć słuchawki dynamiczne świat Q010-MDR1. Te kosztują już jednak 2600 USD.

Wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stożek

Te stare Sony na pewno grały fantastycznie. Oto ich ocena punktowa w tej samej kolejności, co tamtych:

6,7 - 5,0 - 8,3 - 9,3 - 9,0 - 8,3 - 8,7 - 9,7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

na Audiocubes jest i coś tańszego niż AT-DHA3000 z Audio Techniki - w zasadzie to samo, ale bez sekcji cyfrowej: model AT-HA2002 - cena jedyne 1350 USD

Ukryta Zawartość

wygląda tak, że oko bieleje

pozdr.

graaf

ps.

Audiocubes sprzedaje do Polski

post-5623-100000902 1170278454_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ten Audiocubes bardzo ładny. Tylko ciekawe czy tak gra jak wygląda.

Kolego Piotrze Ryko. Czy mogę prosić o kilka spostrzeżeń w tym szlachetnym poście na temat brzmienia Twojego równie szlachetnego systemu słuchawkowego? Ale tak już z perspektywy pewnego czasu. Chodzi mi raczej o to co zaczyna się niepodobać jeżeli coś takiego wystąpiło. Czy dźwięk z tego systemu w dalszym ciągu czaruje? Ewentualne uwagi użytkowe związane z Twinem. A może poczyniłeś jakieś usprawnienia typu podkładki, zmiana ustawienia itp. Dziękuję.

Skoro bawimy się w ciekawostki, to jest też taki wzmacniacz audiofilski rosyjskiej dla odmiany produkcji, za 318 USD. Klasa A, OTL, lampowy.

Link do strony producenta:AUDIOKITS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, ale link się skichał. Tu go macie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Royber

Skoro prosisz, to muszę odpowiedzieć. Zasadnicza zmiana jest taka, że przeszedłem w Twin-Head z trybu non-OTL na OTL. Non-OTL jest słodszy i subtelniejszy, ale OTL to większa dynamika, jeszcze większa realność i siła emocji. Jak sportowy samochód a nie limuzyna, a ja lubię ostrą jazdę, chyba nawet za bardzo. A propos samochodu, to koszmarna jest różnica dźwięku, który mam w aucie, mimo że głośniki są dobrej jakości, w porównaniu z duetem T-H i Grado. Nawet 50 procent nie słychać – makabra.

Poza tym tęsknię za Fadelem Reference One, ale na pewno nie szybko wpadnie mi w ręce. Żadnych usprawnień jeszcze nie poczyniłem, bo inne sprawy są teraz dla mnie ważniejsze. Może na wiosnę kupię te słuchawki Sony dla syna i porównam je z Grado. Bardzom ciekaw tego porównania. Mam też na oku wysokiej klasy triody, ale to wydatek 1400 zł.

Za super podstawki do wzmacniacza Nautilus chce 1500 zł. Cokolwiek dużo, no nie?

A poza tym, to dźwięk na szczęście wciąż mnie zachwyca. Kapitalnie to gra, doprawdy. Aż dziw, że taki skromny CD, jak mój Cairn, potrafi podać taki sygnał, a T-H do spółki z Grado aż tyle z niego wyczarować. Szkoda, że nie można tego dźwięku przesłać przez Internet, bo mógłbym poznać opinię innych.

Kupiłem przedwczoraj płytę, której kiedyś słuchałem często z kasety – „Friday Night In San Francisco” di Meoli, Mc Lauglina i de Lucii. Warto było dożyć możliwości jej posłuchania na nowym systemie. Różnica, jak między dniem a nocą.

W dalekiej, bardzo dalekiej perspektywie, majaczy mi najnowszy Audio Aero Capitol. Myślę, że razem z interkonektem i zasilaczami Fadela powinien być docelowym punktem sprzętowym mojego audiofilizmu.

A co słychać u pozostałych?

Pozdrowienia dla Wszystkich

Luxman P-1 też jest piękny i też kosztuje circa 1350 USD

także w sumie jest w czym wybierać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.