Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Napiszę, co PARADOX poprawił w swoim wzmacniaczu od czasu wersji wykonanej dla Inżyniera.

- okablowanie z posrebrzanej miedzi w teflonie

- płytka drukowana złocona/srebrzona

- lepsze tranzystory (większy prąd, niska saturacja)

- "szybsze" diody przełączajace

- kondensatory bipolarne na wejściu zamiast normalnych

- możliwe kondensatory Black Gate na wejściu i wyjściu

- panel czołowy; doprawdy przepiękny!

Paradox mówił, że nie będzie. Też pytałem. Trudno znaleźć firmę robiącą dobrze czernienie aluminium. Przy tak małych zamówieniach, jakie wchodzą w grę, nie ma wielkiego wyboru firm w ogóle robiących takie rzeczy.

Ew. można rozważać, czy nie robić płyt z czarnego poliwęglanu zamiast z aluminium. Tyle, że wtedy trzeba zminić projekt mechaniczny, gdyż do tej aluminiowej są od środka przykręcane różności, co w przypadku prześwitującego plastiku nie wchodzi w grę.

>Zbig, czarnych wersji nie robiłem, zauważyłem, że 90% podobają się bardziej srebrne klocki, poza tym na czarnych widać od razu odciski palców.

Wiem, że może nie jesteś przekonany do srebrnego koloru, ale to NIE jest błyszczace surowe aluminium tylko anodowane, więc jest matowe, daleko mu do czajnika:-)

może tu będzie lepiej widać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki uprzejmości inżyniera mam w domu przez kilka dni jego egzemplarz wzmacniacza Paradox. Po odsłuchaniu zamieszczę głębsze refleksje. Na razie pierwsze spostrzeżenie - gra ciszej, delikatniej i aksamitniej niż mój Q-Audio.

Będę słuchał z Beyerdynamic DT-150, DT-880 (poprzednia wersja) i AKG K-501. Te dwie ostatnie pary wycyganiłem od guttena :)

Pawle, wzmak inżyniera będzie grał ciszej niż normalnie powinien, przynajmniej takie może sprawiać wrażenie, bo specjalnie korygowałem mu zakres rozwijanej mocy. Dla inżyniera z 650tkami grał zbyt dobitnie przy małych poziomach.

AKG potrzebuje więcej prądu więc normalnie, nie korygowany wzmak gra znacznie głośniej.

Kochani.. w marę mozliwości proszę pytajcie mnie mailowo.

Nie chcę zdominować tego ani innych wątków, bo są pewnie ciekawsze tematy, choć to forum jest niezależne, a działania DIY są zawsze ciekawe, pouczające i godne rozpowszechniania.

Wszyscy którzy cokolwiek próbowali w zyciu stworzyć, zbudować pracą własnych rąk wiedzą o co chodzi, a forum jest między innymi medium do wymiany informacji o takich pożytecznych działaniach.

>pawelo, tak bedzie taka opcja, pracuje nad tym.

Nie moge niestety napisac nic konkretnego jezeli chodzi o praktyczne wrazenia M902 poniewaz nadal czekam na dostawe AKG 701, oraz na kilka nowych laczy XLR od Kimbera w celu uruchomienia calego toru. Natomiast mozecie rzucic okiem na wnetrze (nie pamietam rozebranych zdjec). Cala konstrukcja nie jest az tak mala bedaca nielekka skrzynka o wymiarach okolo 22x22x5. Nie jest to moze opakowanie standardu Nagry, ale bardzo solidnie skrecone elementy z frezowana gora i dolem obudowy. Ogolnie jest to metoda konstrukcyjna spotykana czesciej w urzadzeniach zawodowych bardziej niz tych z segmentu audio high-end, co widac po masywnosci wykonania, tak potrzebnej przy czestym transporcie w plener. Zasilanie jest wewnetrzne uniwersalne i wymaga przy przelaczeniu XXX VAC wymiany 2 bezpiecznikow, oraz rotacji samego przelacznika zmiany pradu zasilania. Pilot jest zbudowany z odlewu alu, z bateria 1x9V. Stopy sa wkrecane i urzadzenie jest dostarczane z niezamontowanymi stopami. Dodatkowo sa nalepki gomowe in lieu stop majacych troche ponad 1cm wysokosci. Spartansko, ale mam nadzieje, ze wrazenia w najbliszych tygodniach beda takie jak opisane w prasie.

Ukryta Zawartość

post-961-100002002 1170292219_thumb.JPG

post-961-100002003 1170292218_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To fakt. Jednak DAC, preamp i caly pakiet musi miec troche elementow. Gdyby jeszcze miejsce znalazlo wyjscie XLR-out nawet zamiast RCA-out jako opcje - byloby jeszcze fajniej. Jednak nalezy pamietac, ze jest to przede wszystkim (?) wzmacniacz sluchawkowy. Podlaczylem cyfrowo do SD, gra chyba fajnie, ale trudno mi jest powiedziec poniewaz nadal czekam na sluchawki...a te ktore obecnie tutaj leza, sa niezle, ale nie do tej gry...

Brdzo pozytywnie to wygląda wewnątrz, ładny pilot. Nie ma uczucia, że klient płaci za powietrze.

Nie pytam o brzmienie, bo najchętniej posłuchałbym osobiście np. na własnych słuchawkach.

Jazz, planujesz może wystawić się ze swoimi urządzeniami na AS?

Lancaster,

Nie sadze, zebym byl obecny z urzadzeniami na AS. Pol zartem, pol serio predzej w Kielcach z nieco innymi ofertami. Byc moze dolacze cos nowego z MD do innego wystawcy, jezeli faktycznie nowe projekty beda zrealizowane jako finalne produkty przed AS. Sam MD nie uczestniczy juz specjalnie w wystawach, jako, ze tego rodzaju aktywnosc zostala uznana przez MD jako nieinstrumentalna. W Polsce znajduja sie (z mojej informacji sprzedazy) od kilku tygodni dwa egzemplarze m902, natomiast demonstracyjny bedzie dostepny w Warszawie w lipcu, moze bedzie ich wiecej, to wszystko bedzie zalezalo od zamowien. Demo poleci do Piotra na kilka dni do Krakowa, poniewaz wyczulem, ze ma ochote go posluchac, a forumowicze maja z kolei chyba ochote na opis Piotrka co tam wyslyszal.

Piotr ,

"On ma 4-pinówkę albo normalne wyjścia na głośniki dla AKG K-1000?"

Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Wybacz mi, ale wczesniej rano stwierdzilem, przed telefonem do jednej z polskich stacji, ze nie wiem jak po polsku jest waveguide, czyli falowod. Jezeli "on" to GD, wiec ma dwa zykle headphone jacks 1/4" TRS stereo conn., co do out, sa single ended (RCA) do PA

LOL, Joseph, one sa nie przylepione, jedynie polozone, z opcja przeklejenia - zamiast wkrecania stop. One sa na zdjecie glownie po to, zeby taka osoba jak ty, kupujaca to wspaniale urzadzenie miala ziwekszone poczucie wartosci zakupu przedmiotu poprzez otrzymanie gratisowo czterech gumowych samoprzylepnych kwardratow.

Jazz

Chodzi o to, że wzmacniacze GD, w każdym razie poprzednia wersja, były robione pod AKG K-1000, a te słuchawki wpina się albo 4-bolcowym wtykiem w specjalne gniazdo, albo podłącza jak normalne kolumny.

Piotr,

m902 to to co widzisz z przodu. Standardowe, uniwersalne 1/4 cala x 2. Zadnych 4 pinow, nic poza dwiema dziurami na 3-kontaktowe stereo plugi z przodu. Z tylu jedyna out, jak powyzej jedna para rca. Nastepnie robi sie ciekawie poniewaz masz in: usb, S/PDIF, toslink, AES, RCA, balanced XLR. Out: RCA.

Foxbat,

Zadne fe, zadne be. Za Solidarnosci kilku Polakow na mnie "wjechalo", ze nie dalem przy jakiejs okazji dotacji w polskim kosciele na dobry polityczny cel w Polsce, na co im odpowiedzialem, ze wlasnie zatrudnilem paru rodakow u siebie i to jest moja "dotacja". Fox, ja na forum "sponsoruje" swoja dzialke inaczej. Jak? Zapytaj sie kolegow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.