Skocz do zawartości
IGNORED

CD ~ 10 kzl

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Harvi => jak taki dobry to dlaczego sprzedaje ?Ostatnio ktoś mnie przekonywał ,ze jest droższy od Accu,

ale nie bardzo mi się to zgadza, a czy lepszy to trzeba by posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Angli ok.5000 funtów za 75V

I model 67 dopiero on jest w podobnej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430112

Piotr Ryka napisal:"Nie, wiem że on kupił za trochę mniej niż 19. Nie chce zarobić, tylko wyżej mierzy, ale ja na jego miejscu inwestowałbym najpierw w najlepsze głośniki a nie Reymio."

jakie kolumny bys sugerowal w takiej sytuacji? Avalony nie za bardzo Ci sie podobaja?

i co to za rzucenie impunujacymi kwotami, i tak kupuje sie taniej, poza tym to cena i aktulana moda (co tam na tomie na audiogonach itd lol) ma jarac i stanowic o klasie sprzetu, czy jednak moze performance... ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430150

Ja się nie znam na głośnikach, ale Avalony to nie jest sam top, o ile wiem. A jak chce się najlepszego brzmienia, to według mnie trzeba mieć najpierw najlepsze głośniki, a potem resztę, bo sądzę, że Capitol z Wielką Utopią zagrałby lepiej niż Reymio z Avalonami. Ale mogę się mylić, bo żadnego z tych pudeł nie słyszałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430157

Harvi, 10 Gru 2005, 20:59

>Elb chce 15 kzl ?? To jak zwykle duzo za duzo !!! Ostatnio nowki chodzily po 14 kzl.

Harvi, to sobie kup za 14k zł u siebie w Szwecji na wyprzedaży, może wreszcie będziesz miał dobry odtwarzacz a nie tą 10 letnią padakę :-p

Audio Aero wprowadza na rynek nową wersje, zwaną mk III lub Reference, stąd też dealerzy na całym świecie sprzedaja Capitole mk II "po kosztach" aby za te same pieniadze mieć na półce nowy model. Tak w zasadzie to sprzedawali, bo wiekszość z tych okazji już "poszła". W Niemczech było kilka szt. po 3900 EUR i juz poszły. Nic niezwykłego.

>Zreszta nie kupilbym od niego klocka bo jest duze prawdopodobienstwo grzebania w nim.

Nie jest to prawdopodobieństwo, tylko pewnik, bo sam o tym napisałem w oddzielnym wątku w dziale DIY -

Ukryta Zawartość

Dokładnie opisałem tez co zostało w nim wymienione - 2 kondensatory (słownie: DWA). Audio Aero sam poleca ich wymianę, odtwarzacze z V-Caps w miejscu Hovlandów noszą dopisek "Signature" i są o 700 EUR droższe. Odtwarzacz można zamówić od razu w wersji Signature lub zlecic zainstalowanie V-Caps dealerowi Audio Aero. Ponieważ tak się szczęśliwie składa, że wiem co to są za kondensatory, postanowiłem je kupić i zamontować samemu (dokładnie zrobił to za mnie Marek Michalczyk), a tym samym oszczędzić 600 EUR. Odtwarzacz po zainstalowaniu V-Capów gra o dwie klasy lepiej, choć zachowany zostaje ogólny charakter brzmienia. Co ciekawe, Capitole mk II Signature gra lepiej niz zwykły Capitole mk III - info od Export Managera Audio Aero potwierdzone niezaleznie przez uzytkowników na Audio Asylum.

Mail jaki dostałem od jednego z uzytkowników:

"Adam, they didn´t change the power supply as the new power supply in the "Reference" is according to the german distributor sonically inferior to the old one (and a lot cheaper). The total upgrade was worth € 700,- and was done by the german Audio Aero distributor two weeks ago.

I had by the way a chance to compare mine (with the caps upgrade) to the AA Capitole Reference and we (the distributor and I) liked my unit much more. Listend to it at my place as well as at the distributors show-room.

The only integrated players I know who better modded Capitole mk II are: Wadia 861SE with the GNSC mods.; Esoteric UX-1; Linn LP 12, Reimco 777 - but they all cost much more $$$.

Best regards, Frank"

Co do sprzedaży. Decyzji jeszcze nie podjąłem, ale niestety chyba będe do tego zmuszony, z powodów finansowych. Niestety nie stać mnie na kupno ACT II i zatrzymanie Capitole jednoczesnie. A pre musze kupić, bo bez tego nie popchnę dalej systemu do przodu. Zdecyduję sie więc prawdopodobnie na sprzedaż Capitole, aby w ten sposób uzyskać brakującą część funduszy na pre. Decyzja będzie o tyle łatwiejsza, ze mam DAC Thety, wiec będzie na czym tymczasowo grać bez ponoszenia nowych kosztów. Wydaje mi się, że Theta, która wbrew pozorom jest w dalszm ciagu bardzo dobra, z topowym pre - a takim właśnie jest CJ ACT II, możne nawet zagrac lepiej niż Capitole bez preampu. Tak się przynajmniej pocieszam. Celem oczywiście jest Reimyo i nie mam watpliwości, że zagra to lepiej niż Capitole, no ale tez cena Reimyo + ACT II (14.000 USD + 13.500 USD + kable) jest ponad 3x wyższa niż Capitole (9 tys. USD).

> natomiast wiem jedno, uzywki sa po 10 kzl ;)

Kolejne gołosłowne stwierdzenie, nie mające poparcia w faktach. Średnia cena AA Capitole wg. Audiogon Blue Book (taki Eurotax/Infoexpert dla sprzetu audio) z ostatnich 30 transakcji to 4560 USD czyli ~ 15.050zł. Najnizsza cena jaka zarejestrował Audiogon to 3870 USD ~ 12.800zł (mógł byc uszkodzony, bez kartonu - nie wiadomo, dlatego lepsza jest cena średnia). Najtańszy jaki jest w tej chwili na AudiogoNie to 5000 USD (~ 16500zł). I nie zapominaj, że to wszystko są urządzenia na 110V będace kilkanaście tysięcy kilometrów stąd. A jakie ryzyko niesie ze soba transport z USA, możecie poczytac w innych wątkach.

Najtańszy w wersji na 230V znajdujący sie W EUROPIE kosztuje 6000 USD (~19800zł).

Więc przestać waść pleść trzy po trzy.

Piotr Ryka, 10 Gru 2005, 22:13

>Ja się nie znam na głośnikach, ale Avalony to nie jest sam top, o ile wiem. A jak chce się najlepszego brzmienia, >to według mnie trzeba mieć najpierw najlepsze głośniki, a potem resztę, bo sądzę, że Capitol z Wielką Utopią >zagrałby lepiej niż Reymio z Avalonami.

Jako osoba która SŁUCHAŁA obydwu konstrukcji, myślę, że nie nie masz racji. Focal to jednak nie ta liga.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430238

Piotr Ryka->>>..lubie te komentarze na tym forum Avalon to nie top...Utopia to top..ale nie sluchalem ani jednego ani drugiego? Chyba nie jestes powazny!

JM lab sa bardzo dobrze zbudowane i razem z Kharma (jest lepsza) to moim zdaniem najlepsze kolumny z Europy, ale do Avalonow...to im daleko. Elberoth ma racje....to nie ta liga.

Ja uzywam produktow Avalonu od poczatku 90 lat.

Pozdr.

Elberoth-Zanim wskoczysz na Reimyo.....FYI Wadia ma nowe players coming up...581,781 i wersje 581i & 781i

wiecej info po CES 2006.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430240

Piotr Ryka, cos dla Ciebie: "The system intended to be the greatest headphone system ever put together." ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430243

LOL. Nie wiadomo w efekcie skad jest ten pomyslowy Tzvir. Z Izraela, czy z tajemniczego zip'u 95400. Smiechu warte. Jeszcze smieszniejsze bedzie zobaczyc co ten Tzvir fajnego wymysli jezeli jakims cudem sprzeda ten zestaw.

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430248

"Harvi, to sobie kup za 14k zł u siebie w Szwecji na wyprzedaży, może wreszcie będziesz miał dobry odtwarzacz a nie tą 10 letnią padakę :-p" - Harvi ma 10 letnią padakę ? Błąd ! ROTFL

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430266

Harvi, 10 Gru 2005, 21:04

>Piotr

>Ale jesli Elb kupil te CD w ''dobrej'' cenie i nawet doklada do tego kondki to i tak delikatnie

>mowiac chce na tym zarobic.

Każdy chce zarobić - nawet taki rekin jak Elb ;-))

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430267

zyzio, 11 Gru 2005, 09:35

>"Harvi, to sobie kup za 14k zł u siebie w Szwecji na wyprzedaży, może wreszcie będziesz miał dobry

>odtwarzacz a nie tą 10 letnią padakę :-p" - Harvi ma 10 letnią padakę ? Błąd ! ROTFL

Accuphase DP-65 released 1993, 20 bit, 8x os, 35 lbs

used avg price 2350$ lowest price 1690$

Accuphase DP-65v released 1999, 20 bit, 8x os, 45 lbs

used avg price 2820$ lowest price 2020$

12 letnia z liftingiem po 6 latach :-p

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430290

Elberoth => a propos maila od kolegi; każdy chwali to co posiada ,albo to co zamierza kupić - to proste i chyba nie trzeba tego tłumaczyć ;-)

Co do cen to nie zestawiaj klocka współcześnie robionego do modelu już nie robionego od lat bo to nie jest porównanie mam na myśli cenę, a nie dźwięk bo z tym może być bardzo różnie.

Ja wyżej zrobiłem bardziej uczciwe zestawienie i tam Accu 75V jest zdecydowanie droższy ,a przecież nie jest to najwyższy model bo są jeszcze 85 i klocki dzielone Accu (transport i przetwornik).

Ceny które podałeś są też chyba z rynku USA ($) ,a tam jest trochę inne napięcie i u nas w europie chodzą znacznie, znacznie taniej takie amerykańskie modele na 110V bo wiadomo problem z zasilaniem - patrz ;

Ukryta Zawartość

A przyznam się nie kupowałbym klocka za tą kasę i kombinował z tak istotnym dla dźwięku zasilaniem.

Jakieś dwa miesiące temu na Ebayu poszedł CD Accu 65 za 1850 euro - ceny kształtują się bardzo różnie zależnie od stanu klocka, ostatnio bardzo tanio poszedł, ale znowu w USA;

Ukryta Zawartość

i inna licytacja z W.Brytani

Ukryta Zawartość

To są oczywiście uzywane klocki.

A swoją drogą to bardzo jestem ciekaw tego twojego CD A.C

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430335

ceny bywaja dziwne nie tylko z uwagi na klase klocka, ale na chwilowe zaslepienie licytujacych go, tak na ebay czesto bywa. accu65 w dobrym stanie mozna przewaznie kupic dosyc tanio (relatywnie), po co przeplacac. w ostatnim okresie widzialem z dwa za $1800 (dp65)

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430338

pitdog => zdaje się, że robisz ten sam błąd co Elberoth i ja wczwśniej , zawsze patrz gdzie licytują ten klocek jeśli w europie to nie w $ tylko w euro i już troche mniej korzystnie cenowo ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430353

Ale się dużo napisało, chyba wsadziłem kijek w audiofilskie mrowisko

Ale po kolei

Elberoth

Mam nadzieję, że w wyniku tego zamieszania i idącego w ślad za nim nagłośnienia sprawy, uda Ci się w miarę korzystnie sprzedać AAC, chociaż duże straty wydają się nieuniknione. Naprawdę bardzo żałuję, że to nie ja będę tym, który go kupi, bo według Darka to naprawdę wspaniały odtwarzacz, a ja Darkowi wierzę.

Skoro Avalony są lepsze od Utopii, to oczywiście Twoje postępowanie jest całkowicie uzasadnione. Mam przy okazji pytanie, czy Avalony kosztują rzeczywiście tylko 3300 GBP, jak wyczytałem w ich recenzji, czy to jakaś pomyłka? A może za sztukę? Ale to i tak byłoby tanio, jeżeli faktycznie są tak znakomite, w każdym razie w odniesieniu do ceny Utopii.

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A czego ci brakuje w brzmieniu z AAC, że jednak kupujesz przedwzmacniacz?

Lacrimosa

No, skoro Ty używasz Avalonów i to od lat 90-tych, to faktycznie muszą być najlepsze na świecie, podobnie jak koncerty Rachmaninowa…

Niemniej nie widzę niczego niepoważnego w mojej sugestii pod adresem Elberotha. Wyraźnie zaznaczyłem, że obu głośników nie słyszałem, a recenzje Wielkiej Utopii, które czytałem, pozwalają mniemać, że jest lepsza. Zresztą, zdawało mi się, że kolumn lepszych od Avalonów jest wiele. Po prostu wyznaję zasadę, że poszukiwanie najlepszego dźwięku należy zaczynać od efektorów. A czy Ty w życiu wypowiadasz wyłącznie sugestie i oceny oparte każdorazowo w całej rozciągłości na własnych przeżyciach i osobiście przeprowadzonych eksperymentach? Musisz w takim razie cholernie mało mówić.

PS

Słuchałem wielokrotnie Rachmaninowa. To jest muzyka ilustracyjna. Duch się w niej nie pojawia. Za bardzo się przejmujesz cudzymi wypowiedziami.

Peter Daniel

Oj, nie ładnie. To się nie śledzi mojego wątku? Już kilka dni temu wstawiłem do niego to słuchawkowe monstrum.

Przy okazji, nie odpowiedziałeś mi, do czego jest obecnie wsadzony wtyk od twoich AKG K1000.

Harvi

To co, z porównania, jak rozumiem, nici? A może jednak?

Gutekbull

Żałuję, ale Elberoth nie jest moim kolegą. Może kiedyś? Znam go tyle, co z forum. Po prostu napisałem, że chciałbym mieć kiedyś AAC, a on się zgłosił z ofertą.

A może ktoś by mi pomógł ustalić, czy lepiej zainwestować kiedyś w Accu, czy AAC; jakiś na miarę Lacrimosy zorientowany audiofil?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430357

E panowie a ten Audio Ałero to naprawde taki dobry jest???- bo akurat na codzien w lwiej czesci mam doczynienia z maszynami służącymi do produkcjii które to sa przez włochów wymyslone i złom to straszny jest a jedyne co z moimi kolegami komentuję to "zemsta mussoliniego"....gdzie można coś znaleźć o tym Szczytowym osiagnieciu włoskiej mysli technicznej....

https://www.audiostereo.pl/topic/20336-cd-~-10-kzl/page/30/#findComment-430408
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.