Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel CS 2.4 do pokoju 50m2 - ???

blokers

Rekomendowane odpowiedzi

Jak macie tak wykorzystywac thiele to dajcie sobie spokoj z ta firma. Tlum uslyszal CS1.6 na Jadis w 55m i juz wniosek, ze to kolumny do ogromnych pomieszczen. To, ze graly, to tylko i wylacznie talent Jima, o inne kolumny z 6.5 calowym basem zrobilyby kupe na zadko ;) Ale w USA nikt nie wystawia CS1.6 w takim pomieszczeniu i SLUSZNIE.

americano -> im wiecej piszesz o domniemanych boskich właściwościach Theli, tym mniej mi sie one podobają.

Ciekawe czy zniechęcasz tylko mnie czy inni też to tak odbierają ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> IMO Thiel'e sa tak samo dobre i tak samo zle jak wiekszosc kolumn konkurencji. Zalezy co kto lubi. Sam slyszalem te CS1.6 z Jadis i jednak uwazam, ze 1.6 do pow. 30 m2 to za malo a 2.4 do 50 tez. Zawsze mozna sprobowac, bo 2.4 sa dosc lekkie wiec noszenie nie jest uciazliwe, ale nie sadze zeby bylo dobrze.

Co do kultu pewnych marek na forum - no coz, Thiel jest jedna z nich :-) Kazdy kult na szczescie mija, miejmy nadzieje, ze ten minie i zostanie obiektywna ocena dobrego produktu, jakim sa Thiel'e.

"IMO Thiel'e sa tak samo dobre i tak samo zle jak wiekszosc kolumn konkurencji. Zalezy co kto lubi.

Co do kultu pewnych marek na forum - no coz, Thiel jest jedna z nich :-) Kazdy kult na szczescie mija, miejmy nadzieje, ze ten minie i zostanie obiektywna ocena dobrego produktu, jakim sa Thiel'e."

Amen.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Co to pierniczysz, zastanow sie troche. Troche obiektywizmu. Ty moze sobie tak to odbierasz bo to taki polski nawyk, ale zapewniam Cie, ze wlasciciel Avalon Eidolon u ktorego bylem niedawno na odsluchu powiedzial mi, ze bardzo podoba mu sie brzmienie starych CS3.5 (!!!!), ktore niedawno uslyszal u kogos i pewnie nie kupilby avalonow gdyby je wczesniej znal ;)

Zalil sie na brak mozliwosci upgradu do wersji diamond i ze nie bedzie sprzedawac swoich z ogromna strata aby kupic diamond. TO JEST FAKT. Wydac $25.000 i nie byc zadowolonym !!! Jakie z kolei "domniemane" wlasciwosci maja avalony ze zalozyles az watek o nich.

Poprostu cos sie komus podoba bardziej a cos mniej i MOZNA o tym pisac na forum. Jesli moje wypowiedzi zaszkodza firmie thiel to trudno, bardziej chyba zaszkodzi sam polski rynek i mentalnosc jaka na nim panuje.

Americano...

Wiesz co jest typowo polskie? Ano to ze nieststy od pewnego czasu starasz sie zepsuc czlowiekowi przyjemnosc z kupienia nowych, pieknych i kosztownych kolumn, przekonujac go na wszystkie mozliwe sposoby ze sa przewartosciowane, nietak dobre i wogole. Czy prawda jest ze sam masz prawie tak dobre... tylko 3 razy tansze... itd? Nie wnikam w to, ale juz mam dosc czytania tych jadowitych psedowpisow, a tak naprawde zazdrosc az ci wycieka z kacikow ust...

Przepraszam za zlosliwosc, ale juz nie moge tego czytac...

Mars

Przypisywanie komus zlych intencji wcale mnie nie dziwi. Wyjasniam ze nie jestem zazdrosny! Nigdy nie bralem pod uwage kupna Avalonow nawet uzywanych. Mam inny gust. Mam nadzieje, ze Elberoth nie cierpi z tego powodu, napewno nie...

Nie zmienia to faktu, ze pisze zawsze to co mysle, moze czasem to komus popsuc humor ALE MOZE MNIE OLAC I NIE CZYTAC albo zdeprecjonowac w inny sposob twierdzac, ze jestem jadowity itp.

no moze przesadzilem, ze napisalem o tych CS3.5, facet byl wyraznie podirytowany podejsciem firmy i pewnie kupily nawet dynaudio ;), ja nie uwazam, ze CS3.5 sa lepsze od Eidolon.

blokers, oczywiscie sprawdzaj CS2.4 w 70m jak chcesz, moze Ci sie spodoba... Ale przeciez MCS1 ja sluchalem w Polsce wiec chyba tez moglys je sprawdzic, nawet bez suba na poczatek...

Americano -> dla uspokojenia Twojej i naszej ;-) troski o polski rynek. W PL Thiel nie bedzie konkurowal z Avalonem, bo ten ostatni nie wystepuje tutaj w niczyjej dystrybucji. Thiel pewnie sobie poradzi, ze wzgledu na jakosc i b.dobre w swoim segmencie cenowym brzmienie oraz przez fakt posiadania na prawde dobrego dystrybutora w Polsce.

A Avalon to na prawde dobre kolumny, a to, ze sie komus nie podobaja nie jest niczym nadzwyczajnym, miewamy inne gusta.

Moja propozycja do przetestowania to kolumny Hyperion Sound HPS 938 do McIntosha. Do posłuchania w Audiofaście w Łodzi. Ostatnia ujawniana cena to 22 000,- (obecnie na telefon).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) New in sealed box for 3000 euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

">BlueMax

Słuchałem tego zestawienia Nada z Thielami. Dla mnie chyba było lepiej niż z Mac-kiem. Ale piękny dźwięk pojawił się dopiero jak dałem dobrą sieciówkę na pre. Muzyka grała gładko i pojawił się najniższy bas. Srebrne Nad-y mają opinię ostrych i teoretycznie nie powinny pasować do Thieli. Ale jak się okazuje w praktyce tak nie jest:) Za 6000-7000 pln ten dzielony zestaw NAD-a to bardzo dobry wybór. Czy przypadkiem nie kupiłeś go w HFC?:)"

>arek67

Tak, zgadłeś :) Czy słuchałeś właśnie mojego Nada, tzn. tego który stoi u mnie w pokoju ?? ;) I czy może wiesz jak długo on tam stał, jak był traktowany i czy napewno z nim wszycho w porządku (kupiłem niedawno) ?

Jaką sieciówkę dałeś do S100 która tak poprawiła dźwięk ?? Ja narazie walczę na Vincencie, ale planuję dokupić jakieś dobre sieciówki do pre i do źródła (CEC 51), a Vincenta wrzucić na S200. Tańsze rozwiązanie które chodzi mi po głowie to Argentum Su 2.5/3 do CEC-a i Cardas Twinlink do S100, droższe to Shunyata Diamondback i Neel 14-ka.

Co do ostrości NAD-a - odnosiłem takie wrażenie ale trochę powalczyłem z interkonektami i soprany są dość łagodne w tej chwili (Mogami Pure Resolution między Nadami i Stereovox HDSE od źródła). Ty pewnie słuchałeś na Transparencie ? Aha, głośnikowe planuję dobrać do Thieli 2.4 VdH Revelation albo jakiś MIT. Dobrze kombinuję ?

Dziękuję wszystkim za rady.Jest się nad czym zastanawiać.Nie ma rady bez próby w własnym domu nie ma co gdybać.Mam zamiar posłuchać Thieli oraz największego Ushera 6391.Oczywiście zdam relację co z tego wynikło.

Jeszcze słówko do Domana - chyba zbyt krótko bawiłes się McIntoshem by oceniać go z grubej rury.

A może to nie było to zestawienie ? Nieważne .

Thile 2.4, McIntosh 6900,Linn Ikemi, Kabelki Cardasa - w Audio Stylu w Katowicach - brzmienie było dobre, bezwzględnie lepsze od Cabasów Altura(tych sie nie dało słuchać) i Dali. Ale brakowało rozdzielczości, dżwięk był mało selektywny, natomiast barwa dżwięku była dobra choć wydawała się zbyt kolorowa. Lepiej grały Cremony - lepsze kultura i w końcu pojawiła sie rozdzielczość.

>BlueMax

Jeśli masz NAD-a z HFC to na pewno jest wszystko ok. Oni wiedzą od kogo biorą sprzęt w rozliczeniu. Co do sieciówek to grałem na Bartka1. Sprawdzałem, są lepsze od Neela. Może ta Shunyata im dorówna ale nie sądzę. Dopiero Velum jest lepszy od sieciówek Bartka. Głośnikowych VdH nie polecam i tyle. Zgadza się, słuchałem na Transparentach ale tutaj też polecam głośnikowe Bartka1. Dużo trzeba wydać aby było lepiej:) Generalnie wszystkie kable powinny być detaliczne ale przy tym gładkie i płynne. Nie można najpierw "rozjaśniać" dźwięku (Stereovox) aby potem go "zamulać" (VdH). Jeśli chcesz aby było podobnie ale lepiej niż Stereovox to warto spróbować Cardasa Golden Ref.

Pzdr.

Witam,

Wystarczajaco dlugo zeby go sprzedac:) Zagral duzo gorzej niż wzmacniacz Darka Kuleszy ktory kosztuje ok 3 tys PLN. Przedtem mialem Roksana Caspiana koncowke i integre podlaczone w bi-ampingu tu Mak byl troszke lepszy. Cenie go za solidnosc wykonania i wyglad. Dzwiek poprawny ale w tej cenie (16.000 kosztowal) jest sporo urzadzen grajacych lepiej - chociazby koncowka ushera. Maka sluchalem w kilku zestawieniach - w hi-fi clubie z thielami po prostu nie gral i nie jest to tylko moja opinia. Kiedys Mcintosh to bylo moje marzenie ale troszke sie wyleczylem - pewnie inne modele sa lepsze ale niestety nie stac mnie na nie.

Pozdrawiam,

Michal

Doman => z Usherem 1.5 jest jedno nieporozumienie on nie kosztyje 9000zł

tylko 9000 + 8000zł za preamp !!! I tą cenę trzeba brać w porównaniach.

McIntosh to specyficzne granie i muszą być starannie dobrane kolumny , on zagra jak mu się na to pozwoli.

Spróbuj np.Virgo 2.6500 to troszkę już starsza konstrukcja i no jak by nie było budżetowa McIntosha.

Z tym, że ty masz 50m2 ,a to już bardzo specyficzne warunki , ktoś napisał, że czasami nie warto mieć duży pokuj i chyba miał trochę racji ;-)

Jeśli nie chcesz walczyć z Macem 6500 co moim zdaniem ma sens i powinno przynieść dobre efekty.

To mam propozycje sprzedaj go a w to miejsce kup np. dwa Ushery 1.5 (z drugiej ręki już się pokazują) - twój pokuj na to zasługuje i chyba nie będzie, aż tak drogo.

panowie, co do Maca - nie zapomnijmy o mc275. choc osobiscie jeszcze nie sluchalem, zewszad plyna pochlebne opinie, i koncowka ta wyceniona dosyc rozsadnie. to oczywiscie, jesli ktos nie ma uprzedzen do lamp. to silne bydle, do tego ladne. no i mozna miec dwa zmostkowane jako monobloki - to juz powerplant :)

zerknij na zestawy naszych bogatszych kolegow ze stanow, gdzie 50m kw. to nie jest duzy pokoj, i ilu z nich ma lampki rozne :) w tym maki. skoro ten mac radzi sobie spokojnie np. z Phonar Credo, ot jest ot jakas opcja.

Gutekbull -> a ja bym sprobowal. W USA do 18m2 raczej malo kto wstawilby podstawkowca :-) Elberoth wieksze kolumny postawil w 24m2, jesli masz w miare dobrze zaadaptowany pokoj to moze nie byc zle. Nie jestem pewien czy bedzie lepiej niz z 804 ale sprobowac warto.

Pozdr.

Tylko że u mnie kolumny stoją 1,8m od tylnej ściany ... w normalnym pokoju to chyba mało realne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.