Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, dziwnie mi się wkleił ten link. Nota bene na tym forum robię to poraz pierwszy (to mój 12 wpis). Spróbuję jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zaufałem Passowi uf uf jak robiłem Alepha5 i teraz też ufam uf uf ;) więc P1.7 mnie nie zawiedzie raczej... ale myślę nad różnymmi ciekawymi elemntami, jak SilverMica itp.. chyba warto by zainwestować np w SCR MKP na wejściu, wolał bym dobre elemnty w torze..

Daj sobie spokój z SCR MKP , wszystko tylko nie to, podbarwiają.

Jeżeli chcesz bardzo dużo nie kontrolowanego dźwięku podobnego do basu

to polecam. Z SCR to z KP. Jednak MKC to dobre kondensatory

sprzęgające lepsze od wymienionych.

Gdzie są SCR w A5, chyba w zasilaczu.

Kolumny to jedno , a sprzęganie sygnału audio w wzmacniaczach to druga sprawa.

Do kolumn SCR MKP może się nadają , do tego są produkowane , ale do wzmacniaczy

nie . To moje zdanie w tym temacie , sprawdzone w praktyce, a KP są znacznie lepsze

także w kolumnach, dopiero ładna średnica.

~Orion-Tom

To nie problem - poproszę o maila w tej sprawie.

~Foksik

Podane osoby juz wplacily :) Wieczorem jeszcze raz porownamy liste. Przez rozszczepienie zamowien na tranzystory zrobil sie maly balagan.

Cześć Veteran,

napisałem do ciebie w sprawie płytek maila już dość dawno - zero odpowiedzi. Czy kontakt z tobą tylko przez forum? Prawdę mówiąc nie mam za grosz czasu aby śledzić ten (i nie tylko ten) wątek.

Pozdrawiam

Chciałem ku połechtaniu gawiedzi dać obrazek masy tranzystorów jaka mnie ostatnio zalała, ale nie wyszedł ładny bo stół antystatyczny za bardzo odbija światło z lampy skanera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto i pierwszy komplecik fet-ów do AlephaP!

Państwo pozwolą sobie przedstawić...

Od lewej: przedstawiciele lewego kanału T10,T9,T8 oraz T1,T2,T3.

Za nimi reprezentecja knału prawego: T10,T9,T8 i oczywiście T1,T2,T3.

Na szarym końcu, szary pracownik działu PSU.

Fety usadowiły się w takiej kolejności w jakiej zajmą miejsca na płytce.

T9 i T2 mają się ku sobie więc zostały wzajemnie dobrane, z dokładnością do 0,01V (czyli na przykład 3,97 i 3,98 należy traktować jako identyczne) chociaż niezgodność rzędu 0,1V nie zakłóciłaby ich wzajemnych stosunków.

Podobnie T8 i T1 oraz T10 i T3 choć te ostatnie są z gatunku 9610 co poznajemy po jaśniejszej zieleni ich nalepek. Postarałem się również by w miarę możliwości odpowiednie pary lewego i prawego kanału były do siebie podobne.

Jak się państwu podoba?

;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Matthew

Wieczorem napisze ;) Zostalo kilka osob, ktore oprocz AP chcialy rowniez np. plytki do GC lub LM4780, PRE... - zostawilem je na koniec. Kilka osob dokona wplaty na poczatku nowego miesiaca. W tej chwili zamowione sa elementy, na ktore trzeba czekac dosyc dlugo (rezystory i tranzystory), a w miedzyczasie przyjda kondensatory... Planowany termin odbioru rezystorow - 42 tydzien b.r. (taka informacje mam z Elpodu).

~Foksik

Ladne ;) Mam jeszcze jedna osobe, od ktorej nie mam potwierdzenia odnosnie zamowionych tranzystorow.

Ponieważ FETy są elementami wrażliwymi na ładunki statyczne, radzę aby wlutować je do płytki na samym końcu. Kiedy pozostałe elementy będą już obsadzone, proponuję wyjmować po jednym tranzystorze z opakowania, chwytając wariata za nogi metalowymi szczypcami tak, aby zwierały elektrycznie końcówki nie pozwalając na pojawienie się napięć pomiędzy nimi. Wlutować trazystor i dopiero wtedy zwolnić metalowy uścisk. Już nam bratek nie ucieknie.

I tak po kolei ze wszystkimi. Ponieważ wkładam je do tuby antystatycznej w takiej kolejności w jakiej będą montowane na płytce, nie będzie potrzeby wyjmowania więcej niż jednego FETa na raz.

Oczywiście najlepiej byłoby pracować na metalowym, uziemionym stole, co zapobiega gromadzeniu się ładunków niebezpiecznych dla naszych małych bohaterów. Ja tak robię.

Ale myślę że jak ograniczycie szuranie kapciami po dywanie i co jakiś czas dotkniecie ręką rury C.O. to tranzystorki przeżyją operację montowania bez szwanku.

W razie gdyby któryś z tranzystorów uległ uszkodzeniu to należy wymienić całą parę - walniętego delikwenta oraz jego towarzysza w drugiej gałęzi układu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli byłoby zainteresowanie na regulację głośności do pre Alepha w postaci drabinki na rotary switch-u, to zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy takiego rysuneczku wcześniej nie było, ale tak należałoby wykonać połączenia dla wersji symetrycznej z wykorzystaniem drabinki. Dla wersji szeregowej połączeń na każdy potencjometr na rysunku wystarczy jeden wafer, dla lepszej wersji po dwa wafery na potencjometr na rysunku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ pobiera 25W czyli 60VA powinno wystarczyć. Jak dasz większe to nie wybuchnie :-)

Napięcie wyjściowe z transformatora powinno wynosić 60V. Możesz dać 2x30V połączone szeregowo (tak prawdopodobnie jest w oryginale). Jeśli zamierzasz zrobić wersję z dwoma zasilaczami to może być 2x60 i każde uzwojenie na osobny mostek.

może panowie nadszedł czas, aby pomyśleć o jakimś grupowym zakupie dobrego trafo do naszego AP 1.7?:)

Co prawda rzucam pomysł, ale sam nie jestem w stanie podjąć się takiego zadania (totalny brak czasu).

Matthew odpowiadam tutaj. Dostalem informacje z domu, ze przyszly kondensatory ERO. Na tygodniu postaram sie zamowic 1000uF/100V. Plytki juz dawno u mnie i nadal czekamy na rezystory z Elpodu, a Panowie maja tam co robic ;)

~Foksik

Za chwile to podlicze i rozliczymy sie za pozostale tranzystory ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.