Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe co podabia nasz szanowny kolega Veteran? Czekam na jakiś wpis na forum, bo właśnie przelatują mi ostatnie 3 dni wolnego i później mam 4 miesiące zapieprzu z robotami, więc mój Aleph będzie pewnie w maju :(

Veteran napisz, że jest już OK i niedługo wysyłasz.

no gra .. nie jest to za głośno .. dopompowało powietrza i dużo lepsza przestrzeń niż na lampie... góra urzekająca hehe, no niech pogra trochę.. jutro pewnie coś więcej powiem, mam zamiar 500 Ohmową drabinkę użyć...

no gra, inaczej zupełnie rysuje scenę niż E88cc, pozatym jednak A5 potrzebuje bardzo mocnego sygnału, więc dziś będzie test rezystrów 500R, normalną głośnośc na 89dB kolumnach uzystkałm dając 10k i 2,4k do masy... słychać w dźwięku że to Pass ;) tak jak wpiąłem kiedyś A5 to też dało się zauważyć to specyficzne brzmienie, dźwięk z tego preampa jest bardziej namacalny, bardziej obecny i to co odrazu było słychać to swoboda i lepsza szczegółowość od lampy... nie chcę nic dalej pisać, pewnie jak dokończę dobór rezystorów do drabinki to będę słuchał konkretnie ... no i te XLRy może dziś zrobię...

Pozdr

Matt

Jeżeli ktoś będzie miał problem z dostaniem odpowiedniego transformatora, to może:

(np. tymczasowo) użyć transformator nawet o nieco niższym napięciu niż 60V,

ważne żeby zachować sensowną nadwyżkę napięcia (mierzonego za pierwszymi

kondensatorami zasilacza) potrzebnego do skutecznego ustabilizowania

wyjściowego napięcia zasilania (przez Q23)

W moim zasilaczu do BLS-a, który ma zasilacz podobny do A P1.7 z tym że +60/0/-60

zastosowałem dostępny wtedy transformator 2x55V.

Wspomniana nadwyżka zamiast 28V przy transformatorze 60V

wynosi 20V przy transformatorze 55V.

Z konieczności w BLS-ie na początku użyłem transformator na jeszcze niższe napięcie

ale wtedy trzeba zmniejszyć liczbę szeregowo połączonych diód 9,1V

(np. zwierając nóżki poszczególnych diód eliminując je z szeregu)

w ten sposób wymusić niższe napięcie stabilizacji zasilacza

ale tak by pozostała nadwyżka napięcia przed stabilizacją.

Układ działał nawet z trochę mniejszym napięciem

(w BLS-ie próbowałem chyba nawet 45V?)

W AP1.7 może to nie przejść ze względu na punkty pracy Q15,17,18,20. (?)

>Jurny Serowar

Na jakich tranzystorach zrobileś BLS-a? Jak Pass przykazał, na IRF610?

Nabyłem drogą kupna IRF630, bo nie mam dostępu do 610-tek i teraz zastanawiam się, czy pójdzie pre na nich a jeśli tak z jakim efektem.

Jeśli mógłbyś jakieś szczególy Twojego wykonania ujawnić, byłbym wdzięczny.

IRF630 powinien pracować w tym układzie.

Z pewnością się nie spali.

Paramerem ograniczającym byłaby jego większa pojemność

powodująca ograniczenie przenoszenia większych częstotliwości.

Natomiast w Alephie P1.0 stosowany był nawet IRF244 który posiadał jeszcze

większą pojemność a sprawował się dobrze.

Więc nie ma się czym przejmować.

Inne parametry na tyle podobne że nie powinny stanowić problemu.

Dodatkowo w BLS-ie trzeba było stosować potencjometr wejściowy nie większy niż max 25kilo

najlepiej do 10K Ohm aby nie ograniczać góry - tutaj można podobnie jak się wydaje)

tyle na teraz

hmm, może iść za ciosem i po powstaniu Pass'ów zrobić by jakiś dobry i sprawdzony projekt DAC'a zabalansowanego.. tzn takiego żeby można było wpiąć go w CD eliminując jego DAC'a jak i poprzez kabel cyfrowy użyć jako zewnętrzny.. jak NOSDAC.. czy jest to możliwe? dopełniło by to tor zbalansowany ;)

gdzieś widziałem schemat przetwornika Pass'a ze stopniem wyjściowym w klasie A ...

Pozdr

Matt

Na zbalansowane CD można najłatwiej przerobić jakiś popularny

model CD Marantza (np. z DAC-em SM5872).

Mają one wewnętrzny DAC z wyjściami symetrycznymi (niby?).

z czego wykorzystują standardowo tylko plusowe wyjście.

Darkul opublikował na forum projekt sekcji analogowej

do Marantzów na OPA 1632 (wpełni symetryczny opamp).

...taka myśl przychodzi mi do głowy :)

Napiszcie, czy ma to sens: TDA1543 (bo wałkowany na forum oraz dlatego że mam taki w jednym cdku) + stopień wyjściowy na lampce (może być nocna, aby była muzykalna:) oraz transformator wyjściowy.

Czy nie dałoby to stopnia zbalansowanego?

Jak wyglądają te schematy daków AN?

apropos P1.7 to wczoraj popieprzyłem połączenia w drabince tzn wyjscie przylutowałem przed 500 ohm w sygnale ;))) i jak zagrało !!!! hehe, wyrywało z butów....

porównanie z lampą e88cc:

bardzo wyrównane, spokojne przmienie, z dużo więkrzą ilością szczegółów, zupełnie inna góra, selektywność dużo lepsza no i barwa.... przestrzeń również bardzo dobra.. dopompowało powietrza do brzmienia ;)

bardzo swobodnie gra też tak mogę powiedzieć.. i słuchanie wciąga...subtelny ;) jak już mam jechać audiofilskim bełkotem ;)

inaczej grało na 10k a inaczej na 500 łomów, dziś będę robił 50 łomów w sygnał .... no i te XLRy dziś może w końcu podepnę, wczoraj mi pan sprzedał 3x żeńskie i 1x męski, myślałem ze go ukatrupię ;)) zachęcony nie sprawdziłęm co kupiłem ;)

aha, w jednym kanale na wejściu mam BG 10u a w drugim SOlen 10u i jak na razi ni ejestem w stanie wychwycić różnic... mam wrażenie że ten kanał z SOlenami gra głośniej... ale to również moż być związane z zimnymi lutami na pająku drabinki ;) bo też mi się to zdażało..

Pozdr

Matt

aa i jest tak że wokal np jest bliżej a dalsze plany dalej czyli przybliża pierwszy plan i oddala następne kążdy od siebie (chyba zrozumiale napisałem), dużo bardziej namacalne są dźwięki....

innymi słowami uważam P1.7 za wart zachodu .... trzeba go tylko dostroić do własnych potrzeb.. ma wielki potencjał..

zrobię 50 łomów, posłucham i dam kolejny raport ;)

>Matthew

Miło czytać Twoje pierwsze wrażenia z odpalenia 1.7 :)

Ja musze poczekać aż znajdę trochę czasu ( w przyszłym roku ) na poskładanie klona .Przy okazji, gdzie można nabyć w sieci ZTX-y oprócz TME ?

Pozdrawiam

Miłego klecenia

właśnei był Rogus u mnie ;) .. obiecał że napisze conieco ;) ....

tak naprawde to dziw bierze że kolumny za 700zł tak grają heheeh, jak to Rogus stwierdził, konstruktor w najśmielszych planach nie przewidział zę będą podpięte pod Passy heeheehh

hehe, dokładnie, z Passem te kolumny grają jak sklepowe za 4 - 5 tys. zł ;-). A tak na poważnie, byłem przed chwilą u Matthew, miałem wpaść na pięć minut, a w sumie siedziałem pół godziny i wcale nie chciałem wychodzić, nie to że Matthew chciał mnie wyrzucić ;-), wręcz przeciwnie, po prostu się spieszyłem.

Nie chodzi o to nawet, że coś tam było zajebiste, bas, góra itp. Po prostu sączyła się muzyka, było względnie cicho a nie czułem dyskomfortu. Plany, separacja, barwa i coś jeszcze co przykuwa do fotela na godziny i pozwala cieszyć się muzyką, tak muzyką, nie sprzętem, sprzęt schodzi na plan drugi, w końcu !!! :-) Matthew ma sporo płyt, szkoda że godzina późna i nie miałem więcej czasu :-) Z klonami Proaca to może być Nirvana.

Budujcie P 1.7, warto !!! To taka zajebista lampa, tylko że lepiej :-)

Ps: Czy ktoś dysponuje częściami do P 1.7, płytki już mam - Veteran, Foksik - help, please :-)

LeszekB, nie wiem, ja od Foksika kupiłem

Rogus, .. uch, już te proaki mi się śnią ;)))..

zaczynam P1.7 doceniać na maxa.. trzeb asuię przestawić, bo inaczej gra, a zawsze inaczej nie znaczy lepiej... tak miałem z A5 jak pierwszym razem u Jurka posłuchałem.. ee mało dołu.. ee.. eee... hehe, .... za drugim razem.. hmmm.. za trzecim.. po ile radiatory? hehe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.