Skocz do zawartości
IGNORED

Robert Moog R.I.P.

i_nemes

Rekomendowane odpowiedzi

Roberta Mooga poznałem osobiście we Francji, na projekcji sensacyjnej wtedy nowości filmowej, zwanej przez żabojadów Oranż Mekanik (po latach paru dotarło do Polski na konfrontacje filmowe już jako Mechaniczna Pomarańcza) - niestety, Robert Moog nie poznał mnie osobiście, bo go w tym kinie nie było ciałem. Był za to duchem, który stworzył dziwną skrzynię, przypominającą starą, ręcznie obsługiwaną łącznicę telefoniczną. Na tym to urządzeniu (instrumencie?) grał Walter Carlos, młodzieniec klasycznie wykształcony, który filmowi dał ilustrację muzyczną, zdominowaną IX symfonią Ludwika Van B.

Brzmienie tak mnie zafascynowało, że wkrótce nabyłem płytę Switched On Bach, na której Carlos zagrał Bacha nuta po nucie, tyle że na innym niż klawesyn czy fortepiano instrumencie.

Po patu latach kolega przywiózł mi z Niemiec podwójny album z Koncertami Brandenburskimi, ale myślałem, że się pomylił, bo grała jakaś Wendy Carlos... Okazało się, że to Walter transmutował w Wendy! Ale muzyka dalej była znakomita - widocznie instrument był też udoskonalany...

Pozwolę sobie wkleić fragmencik z nieocenionego allmusic, w którym Robert Moog jest wymieniony:

"Following his graduation, Walter Carlos moved to Manhattan, where he found work as a recording engineer. In Manhattan, he met Dr. Robert Moog and, not long afterward, he began playing the Moog synthesizer. Carlos released his first recording, Switched-On Bach, in 1968. A showcase for the Moog synthesizer, Switched-On Bach interpreted the legendary composer's most renowned fugues and movements via state-of-the-art synth technology; purists were appalled, but the record captured the public's imagination and in time the album became the first classical record to be certified platinum by the RIAA. It also earned three Grammy Awards. A similar effort, The Well-Tempered Synthesizer, followed in 1969. In 1971, Carlos wrote the music for Stanley Kubrick's controversial film A Clockwork Orange, introducing the vocoder — an electronic device designed to synthesize the human voice — in his score. "

Pozdrowienia

jotesz

muzyka łagodzi obyczaje

https://www.audiostereo.pl/topic/20770-robert-moog-rip/#findComment-364777

A jakie rozwiązania wyszukane techniczne - ze schematów Jego syntezatorów bije ogromna wiedza i talent. Wystarczy spojrzeć np. na VCF jego konstrukcji - filtr dolnoprzepustowy przestrajany napięciem - pomysł bardzo oryginalny a to charakterystyczne brzmienie jest nie do podrobienia w innych układach.

https://www.audiostereo.pl/topic/20770-robert-moog-rip/#findComment-365381

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.