Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKIE AUDIO WASZE DIORY i RADMORY :)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dałem za mojego Sony 270zł ale jak patrze w różnych ogłoszeniach to Diora trzyma sie od 300-400zł wiec byłem sobie tak ciekawy =]

McGyver - własnie mam pytanie do tego tuningu, drogie są koszty poddawania wzmaciniacza tuningowi ?? Opłaca sie mój wzmaciacz przerabiać ??

Pozdrawiam =]

Hazel, zwróć się raczej do Piotrka 608, mnie się już nie chce dłubać w elwktronice, chcę się skupić wyłącznie na kolumnach, może jeszcze czasem jakiegoś Marantza dłubnę w ramach hobby.

Mam nieodparte ze diora 704 ktora kupilem nijak nie pasuje do tannoy m2 !

Po prostu na pionku a-405r gralo to lepiej

Teraz brzmnienie mojego zestawu oceniam na styl altusowy -wiekszy ale gorszy

Talerze sie kotluja, kompresuja,bas jest bardziej rozciagniety ale nawet nie zbliza sie do takiego dolu jaki zapewnial pionek :(

Zamienil stryjek siekierke na kijek :D

---> do lead

Wiesz co mi sie wydaje ,że ta Twoja Diora to raczej okazja nie była---> ktoś tam chyba jednak grzebał i w ogóle-jakieś szumy ,problemy z kanalami ,potem działa-potem nie, może ktoś tam pokręcił ,albo zaaplikował nieoryginalne kńcówki mocy,abo sam już nie wiem ...

Gdybym był jasnowidzem to bym wiedział wiec wprost oskarżać nie mogę ;)

Altusowy styl w przypadku sprawnego WS 504/704 to nie jest normalne zjawisko ponieważ średnie i wysokie tony dobrze komponują się z reszta pasma i to nawet jak odsłuchiwalem na altusach 300 !!!

Ponad to odsluch zależy także od nastawienia psychicznego, po za tym jesteś przyzwyczajony do brzmienia sprzetu ,który posiadałeś przed tą diorą itp...

Ja aby docenić diorę potrzebowałem ok. 1 m-ca czasu i dopiero wtedy doceniłem walory brzmieniowe tego wzmacniacza-wcześniej brakowało mi góry i środka już się trochę podłamałem i wtedy odkryłem ,że brzmi bdb...

POZDRAWIAM

• 3 tygodnie później...

Całkiem przyjemny zestaw polskiego Hi-Fi sprzed lat... a w rogu... Czesiu Niemen... pełna klasyka...

Ps. Zdjęcie zapożyczone z aukcji internetowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Takiego Radmora jeszcze tu nie było : LS - 10

Ukryta Zawartość

post-7066-100002217 1170276357_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

My first stereo: Polonez Diora. Odpowiednik audio tego na kołach. Patefon - piezoelektryczny, magnetofon - z redukcją szumow typu DNL (bierna), wskaźniki wysterowania nie chodziły przy odtwarzaniu.. Tuner - z wyświetlaczami wziętymi z Radmora i możliwością zaprogramowania 4 stacji. Wzmacniacz 15 W. Kosztował anno 1979 - 14500 złotych - tyle co Radmor 5102... Po roku, kilku naprawach - poszedł precz (może to ten na zdjęciu znalezionym w necie??) - zastąpił go właśnie 5102 i magnetofon szpulowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Miałem kiedyś Diorę podobną do tej jaką ma Polik (tyle że czarną), ale to była chyba 502 - mój pierwszy CDP. Niezły ubaw z nią też miałem, ale wcale niezabawny ubaw. Gdzieś po roku zaczeła wydawać trzaski, sporadyczne, niezależne od jakości płyty, ale tak nieprzyjemne jak strzał z bicza.

Kupiona była gdzieś ok 1993 r. i wtedy jeszcze po gwarancji obowiązywała 3-miesięczna rękojmia. Sprzęt pojechał do producenta, wrócił po jakichś 2 tyg. z diagnozą "nie stwierdzono wad". Pokazywałem im taśmę nagraną z takim trzaskiem, bo trzask akurat zdarzył się przy przegrywaniu płyty. Rozkładali ręce i musiałem się jeszcze trochę pomęczyć z tym feralnym cedekiem, zanim się go pozbyłem.

Potem kupiłem sobie philipsa, u którego po gwarancji zaczęło się dziać coś podobnego - tzn. nie strzelał, ale lekko cofał płytę (o parę sekund). Philips leży teraz w piwnicy.

Tak, następny był NAD C541i, u którego pojawił się identyczny problem!!! - lekkie cyknięcie, połknięcie kawałka muzyki. Na szczęście okazało się, że mój NAD jest wyjątkowo wrażliwy na wstrząsy. Po wstawieniu na odp. półkę gra znakomicie. ;-)

tolek, z monitorami 3v1 bardzo dlugo walczylem, brzmialo ostro, bas rozciagniety, okazalo sie, ze wina w pomieszczeniu. Mialem okazje posluchac radka z nowymi monitorami w salonie, jakos zupelnie inne brzmienie, basu duzo i to twardego, gora mniej szczegulowa niz na jedynkach, jakby wycofana. Powiedzialbym lekko szpanerskie.

Wiec moja opinia co do tego zestawu jest taka, iz moze zagrac dobrze i wrecz zle, zalezy od pomieszczenia. Wiem, ze nie pomagam z wyborem ale uwierz mi, nie ma to, jak posluchac u siebie w domu.

• 3 tygodnie później...

Odkopie stary temat bo niechce mi sie robic nowego :P Otuz dzisiaj bylem u dziadka na swietach i jak zwylke posłuchalem sobie jak gra Radmor.. Jednak niewiem czemu ale brzmienie Radmora bardziej mi sie podoba niz wzmaka Sony.. Prubuje sobie ustawic korektor ale to i tak niedaje takiego efektu.. Czy ktoś moze wie czy dało by sie jakos ustawic z mojego Soniacza zeby dawał ciepły miły dzwiek ?? Bo na moje to jest troche taki bass twardy.. i słaby =( Dzieki z gory za odpowiedzi =)

Pozdrawiam

Kolego ! Radmora nie da się niczym zastąpic ! To tak jak bys probował zastąpic jazdę na Harleyu, innym motocyklem.Wygląda to tak, że zarowno w jednym jak i w drugim przypadku urządzenia te mają wiele minusow, nie tylko same zalety, ale nie da się ich zastąpic niczym innym !!!!!!! Jedno i drugie ma poprostu swoją "duszę"

Osobiscie kupiłem ostatnio najwyższy model amplitunera Sony, model STR 6800 SD (78r) Gra przepięknie, i nie żałuję nawet jednego grosza ktory wydałem na niego, ale moj Radmor 5102 i tak pozostaje niedoscignioną indywidualnoscią ! A skoro już odnowiłes ten temat to muszę się pochwalic wszystkim "Braciom Radmorowcą" że udało mi się skompletowac cały zestaw Radmora z serii 51xx. Wszystko w idealnym stanie. Niebawem umieszczę zdjęcia tego zestawu w tym temacie. Pozdrawiam

Mój dziadek ma amplituner z korektorem a tuner jeszcze w kartonie nieuzywany lezy :D ma do tego jeszcze takie drewniane na boki klepki =) jak bede kiedys u dziadka to walne fotki jego Radmorów bo jest ich kilka :D

Pozdro

"Beerfan"- wymieniłem tylko elementy Radmora ktore ja posiadam !Jeżeli chodzi o korektor 5470 to zaliczam go do zestawu z serii 51xx ze względu na obecnosc drewnianych bokow.Wydaje mi się że korektor ten był specjalnie produkowany jako segment do zestawu z serii 51xx.

Zdjęcia będą, jak tylko załatwię cyfrowkę.

"Beerfan"- masz rację przyjacielu ! Tylko nie rozumiem dlaczego w wczesniejszym swoim poscie napisałes że 5470 to nie seria 51xx.Więc w sumie wychodzi na to że do Radmora 5102 był przeznaczony zarowno tuner AM 5122 jak i korektor 5470 (z drewnianymi bokami ) A to w sumie daje, że zestaw do Radmora 5102 składa się z trzech, a nie z dwoch częsci (jak pisze moj przedmowca) i tyle !!!

nie chodziło mi o przeznaczenie ale numerację. 5470 to nie 51xx ale 54xx :))

ale to było tylko dla zaspokojenia mojej wrodzonej upierdliwości wzgldem liczb, wiem o co chodziło.

Teraz tylko foty i cieszmy oczy!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.