Skocz do zawartości
IGNORED

Wędkarstwo. Silva Rerum

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

>Podstawowa rybą jest chwast- leszcz i patelniakowe płocie.

Oj, to musialbys odwiedzic moje okolice. Moj sasiad ma ciekawe hobby.....kolekcjonuje wielkie ryby (ZYWE!!!).

Ma wlasny staw ok 30 hektarow, do ktorego wpuszcza ryby wlasnorecznie zlapane w innych zbiornikach/rzekach. Najnowsze zdobycze to sum 125kg i karp 19kg. Mozna je u niego ponownie lowic (za zezwoleniem), pod warunkiem ze je spowrotem wypuscisz.

xajas

www.jaschiks.com

• 8 miesięcy później...

Salmo trutta fario ponad wszystkie inne!

Zdjęcia z wyjazdu nad Supraśl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5598-100001014 1170293647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 3 miesiące później...

Czy wielu audiofili interesuje się wędkarstwem? Z moich obserwacji wynika, iż oba te zainteresowania często idą w parze. Zacząłem się ostatnio na tym zastanawiać i doszedłem do wniosku, że pewnie tak jak na wszytko w ludzkim ciele, tak i tu ma wpływ genetyka. Skoro jakiś gen jest np. odpowiedzialny za to, czy potrafimy zwinąć język w rurkę czy nie, – kto go nie ma ten nigdy tego nie zrobi, choćby nie wiem ile ćwiczył, to inny może odpowiadać za wysublimowany słuch czy pociąg do wędkowania. Na pewno brać wędkarska jest niewspółmiernie liczniejsza niż grono audiofilskie, dlatego trudno wysnuć tezę, iż wędkarze są audiofilami. Gdyby jednak zapytać miłośników dobrego brzmienia: czy lubią pomoczyć kija - to znalazłoby się ich wielu – takie jest moje odczucie. A jaki Wy macie na to pogląd??

szlachetny, 7 Wrz 2006, 15:18

Fajny temat !!

Też wędkuję :-)

>Skoro jakiś gen jest np. odpowiedzialny za to, czy potrafimy zwinąć język w rurkę czy nie, - kto go nie ma ten

>nigdy tego nie zrobi, choćby nie wiem ile ćwiczył,

No, ale za to ja mogę dotknąć jezykiem do konca nosa a "rurkarze" za chiny ludowe!!

>szlachetny

Przedostatnie zdanie Twojego wpisu, obudzilo we mnie podejrzenie, iz termin - WEDKARSTWO traktujesz dosyc szeroko !

W Takim jego rozumieniu, prawie Wszyscy jestesmy wedkarzami ! :))

Audiofilstwo i wędkarstwo ma wbrew pozorom jedną cechę wspólną.

Niebywałą wprost fantazję i wyobraznię

Są to cechy jakby przypisane do tych zainteresowań wywołanych w tytule.

Trudno by znaleść innego "konika" o tak dużym stopniu bajkopisarstwa.

:-))

Swięta racja.... Taaaka rybaaaaaa !!!!!

z rybami też mozna szukać, analizować, tracić godziny, dni, miesiące by dojść do zaskakujących wniosków... Ze istnieje na przykład wpływ żyłki na połów Karasia, lub, że rodzaj krzesełka turystycznego daje wieksze szanse na złowienie szczupaka-samiczki. POWAGA !!!!! :D:D:D

Ryb łowić nie lubię. Znane mi osoby, które lubią słuchać muzyki (powiedzmy że mieszanka audiofii z melomanią :) ) także wędki nie dotykają. Za to kilku średnio zapalonych wędkarzy słucha najpodlejszych stacji radiowych na najpodlejszych odbiornikach i im to nie przeszkadza.

Jak znane przysłowie mówi

Albo rybki albo gramofon.

>superpiki

Słabe to przysłowie.

I co to za uogólnienie, że niby wędkarze słuchają prymitywnej muzyki?

Równie dobrze możnaby napisać że audiofile-melomani, których znam, a którzy nie są wędkarzami notorycznie onanizują się w filharmonii, i to w damskiej ubikacji:)

Pozdrawiam tych co lubią moczyć kija...cokolwiek to znaczy.

Co do skłonności genetycznych - ojciec łowi i gra, ja słucham i łowię, więc może rzeczywiście coś w tym jest.

Nad wodą nie słucham radia, żadnej muzyki. Nad wodą słucham szumu fal, wiatru, pokrzykiwań mew, rechotu żab itp. naturalnych odgłosów. To najpiękniejsza muzyka do relaksu i nie wyobrażam sobie by tą sielankę zakłócało radio. Oczywiście wiem, że wielu „wędkarzy” nie ma takich obiekcji, im głośniej gra tym lepiej, pewnie dla tego uciekam na wyspy, tudzież inne trudnodostępne miejsca. Preferuję raczej samotność, tzn. ja plus partner po kiju, niż stadne łowienie, ewentualnie starannie dobrane niezbyt liczne towarzystwo. Po części wynika to ze specjalizacji, zasiadki karpiowe, po części ze sposobu na wypoczynek.

Ostatnimi czasy przeważa jednak muzyka i zasiadki domowe. W dużej mierze z powodu narodzin córeczki i konieczności poświęcenia jej wiele własnego czasu. Choć kto wie, w którą stronę to podąży, gdy dziecko podrośnie?

>PMD

Zgadzam się z Tobą w 100%.

I dla ścisłości: napisałem, że słucham i łowię, ale jak łowię to słucham tylko dźwięków natury.

Muzyki słucham w domu, w samochodzie, na koncertach, nigdy na rybach.

Pzdr

Parsęta ,Rega,Słupia czekają .

Niebawem koniec sezonu,nadejdzie czas kłusoli!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważyłem nastepującą prawidłowość. Audiofile to niegłupie chłopaki. Więc i techniki wędkarskie jakimi się posługują odbiegają od standartu: "ciężka", albo kilowy spławik i liter. A i piją pózniej...

Stawiam więc tezę: audiofilia uszlachetnia wędkarstwo.

Ja też jestem tym "ciężkim" przypadkiem jestem melomanem, audifilem,

wędkarzem a do tego motocyklistą /turystycznym nie ścigaczem/ jak by tego

było mało to jeszcze czytam książki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.