Skocz do zawartości
IGNORED

Śmieciowe hi-fi: nowa zakładka?

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

czubekst-ce

Ten sprzęt nie udaje że jest czymś więcej. Na wypasionym stoliku granitowym błyszczącym chromami wyglądałby po prostu dziwacznie. A na tej beczce jest oryginalnie - w kolorze i klimacie.

A jak się bedą czepiać, to napisz, że stuningujesz beczkę - wyszlifujesz i położysz na niej audiofilską politurę :)))

• 1 miesiąc później...

Po dłuższym czasie odwołuję swoje "swięte oburzenie" dotyczące tej nazwy.

Podchodząc z dystansem nawet bardzo mi się spodobało. Nazwa ta chyba nawet się przyjęła....

emesze2, zwrot bardzo mi sie spodobal, natomiast autor budzi moje politowanie...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 2 tygodnie później...

Witam na forum posiadam ustrojstwo o nazwie Takt-tuner i wzmaniacz,niestety szukałem wszedzie w internecie bez skutku.Może ktos wie co to za firma? Z tyłu napisane jest,że to produkt japoński. Przepraszam za jakość zdjeć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna fotografia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Urok szybkościomierza z warszawy.

Czy ktoś jeszcze pamięta ten chyba najpiękniejszy zielono-seledynowy cyferblat oprzypominający stylowy zegar w wykwintnym salonie sprzed 100lat?

• 5 miesięcy później...

Pamięta ktoś ten temat , jest on dalej aktualny o tyle ze śmieciowe hifi dalej jest dyskryminowane , i ludzie ubogo doposażeni , nie mają na tym forum prawa przebywać , musimy poczekać uzbierać trochę pieniędzy , kupić sobie wzmacniacz Marantza i kolumny Tannoy M2 i będziemy prawdziwymi AUDIOFILAMI z dostępem do poniżania takich jakimi kiedyś byliśmy , wtedy kiedy posiadaliśmy Tonsile Altusy i inne śmieciowe HIFI!!

Sorka ale kolega niedoszacował kosztów .

Tanoye i marantze to juz nie są audiofilskie zabawki. Teraz trzeba mieć drozsze aby się załapać do klubu . Takie czasy ...

...there is no spoon...

Djeight, 30 Cze 2006, 20:29

>Ehhh ten rok nieobecności na forum zaskutkował ...

Czegoś tu nie kumam. Z Twojego profilu jasno wynika, że jesteś tu zarejestrowany od 10 miesięcy, więc jakim sposobem mogło Cię w tym czasie aż rok tutaj nie być?

>to teraz jaki mamy próg żeby dostać się na niżyny

>high end-u?

Cały czas ten sam. Jak nie wiesz to kup sobie te świetne Altusy plus 28 letni wzmacniacz za 75PLN z allegro i już będziesz wiedział jaki to próg. Przed zakupem może warto zasięgnąć opinii, więc najlepiej załóż od razu dziesięć wątków pod tytułem:

1. Jaki wzmak do 50PLN?

2. Jaki wzmak do 100PLN?

3. Jaki wzmak do 150PLN?

4. Jaki wzmak do 200PLN?

5. Jaki wzmak do 250PLN?

6. Jaki wzmak do 300PLN?

7. Jaki wzmak do 350PLN?

8. Jaki wzmak do 400PLN?

9. Jaki wzmak do 450PLN?

10. Jaki wzmak do 500PLN?

A później jak już się dowiesz jaki wzmak wybrać to można założyć kolejne dziesięć pod tytułem:

1. Jakie kolumny do wzmaka za 50PLN?

2. Jakie kolumny do wzmaka za 100PLN?

3. ...

4. ...

5. ...

6. ...

7. ...

8. ...

9. ...

10. ...

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań oraz udanych zakupów.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

no dobra dokładnie to wyjdzie 9 miesięcy ale rok chodziło mi że ostatnio byłem w 2005 :)

Teraz sprawa taka , Altusów w życiu sam nie posiadałem , słyszałem je paredziesiąt, kilkaset razy i nic złego na nie nie powiem ,

Sprzęt posiadam wg mnie dobry, gra rewelacyjnie ale doświadczenia na forum mam złe z jego powodu bo nikt go nawet nie słyszał a już go krytykowali !! chociaż nie powiem ale była grupka która i mnie wspierała , a sami brali też na siebie ataki innych.

Pytanie , czym ci zawinił 28 letni wzmacniacz , jego wartość wcale nie musi być 75zł i wcale nie musi wyglądać jak złom,

Jak narazie w tym roku nie założyłem żadnego wątku :] i zakładać nie muszę , wystarczy że pomogę niektórym kolegom , wyrażę swoją opinię,

Mogę wyrazić swoje zdanie więc sie nie gorączkuj ,ja już wyrosłem z dziecinnych kłutni typu moja wywrotka

jest lepsza bo kolorowa .

Niedojrzałość polega na tym że wierzymy że mamy sprzęt dobrej klasy tylko dlatego że jest takiej czy innej firmy ,

a wszystkie inne z niskiej półki bądż konstrukcji przestażałej wpisujemy do pojemnika śmieciowe wraz z jamnikami, budzikami i innymi wynalazkami na bazarze

żałosne ,ale prawdziwe

parantulla, 30 Cze 2006, 21:01

>Djeight, 30 Cze 2006, 20:29

>

>>Ehhh ten rok nieobecności na forum zaskutkował ...

>

>Czegoś tu nie kumam. Z Twojego profilu jasno wynika, że jesteś tu zarejestrowany od 10 miesięcy,

>więc jakim sposobem mogło Cię w tym czasie aż rok tutaj nie być?

Same cuda panie na tym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Djeight, 30 Cze 2006, 22:42

>no dobra dokładnie to wyjdzie 9 miesięcy ale rok chodziło mi że ostatnio byłem w 2005 :)

No dobra to już wiem.

>Teraz sprawa taka , Altusów w życiu sam nie posiadałem , słyszałem je paredziesiąt, kilkaset razy i

>nic złego na nie nie powiem ,

W porządku, Twoja sprawa, ale pozwolisz, że nie każdemu musi sie podobać to samo co Tobie.

>Sprzęt posiadam wg mnie dobry, gra rewelacyjnie...

Bardzo mnie to cieszy.

...> ale doświadczenia na forum mam złe z jego powodu bo

>nikt go nawet nie słyszał a już go krytykowali !! chociaż nie powiem ale była grupka która i mnie

>wspierała , a sami brali też na siebie ataki innych.

To akurat jest tutaj normalne, więc już dawno powinieneś przywyknąć ;)

>Pytanie , czym ci zawinił 28 letni wzmacniacz , jego wartość wcale nie musi być 75zł i wcale nie

>musi wyglądać jak złom,

Nie musi, ale niestety nim jest i zakładanie osobnego wątku do każdej padliny wyszperanej na niemieckim śmietniku uważam za zbędne, bo i tak można mówić o wielkim szczęściu jeśli to coś w ogóle wydaje z siebie cokolwiek przypominającego dźwięk, a dyskusje na temat "brzmienia" czegoś podobnego to raczej zakrawa na parodię tego forum i po to właśnie powstało śmieciowe hi-fi, żeby w jednym wątku mogli sobie pogadać fani tych klamotów a nie zakładali nowych wątków na temat wzmacniacza, który nikogo nie interesuje poza gościem, który koniecznie chciałby się dowiedzieć, że właśnie zrobił interes życia płacąc 100 czy 200 PLN za wyrzucony przez kogoś stary kapeć wytarty z pajęczyn.

>Jak narazie w tym roku nie założyłem żadnego wątku :] i zakładać nie muszę , wystarczy że pomogę

>niektórym kolegom , wyrażę swoją opinię,

>

>Mogę wyrazić swoje zdanie więc sie nie gorączkuj ,ja już wyrosłem z dziecinnych kłutni typu moja

>wywrotka

>jest lepsza bo kolorowa .

Ja wcale się nie gorączkuję człowieku men. To chyba Tobie nerwy puszczają skoro nie potrafisz czytać między wierszami.

>Niedojrzałość polega na tym że wierzymy że mamy sprzęt dobrej klasy tylko dlatego że jest takiej czy

>innej firmy ,

>a wszystkie inne z niskiej półki bądż konstrukcji przestażałej wpisujemy do pojemnika śmieciowe wraz

>z jamnikami, budzikami i innymi wynalazkami na bazarze

Niedojrzałość polega na tym, że po przejechaniu 10.000 kilometrów każdy się uważa za mistrza kierownicy albo za wielkiego kompozytora po skleceniu głupawego "utworu" techno na darmowym programie z płyty dołączonej do czasopisma komputerowego. Posłuchaj trochę prawdziwej muzyki na prawdziwym sprzęcie to wtedy przestaniesz wypisywać dyrdymały o "dostrojeniu Altusów tak, żeby grały jak sprzęt z wyższej półki". Bo prawda jest niestety taka, że wysmiewane przez Ciebię trochę wyżej "jamniki" niczym od tych Altusów się nie różnią poza możliwym do uzyskania na tych ostatnich natężeniem dźwięku.

>żałosne ,ale prawdziwe

To fakt.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

discorelax17, 30 Cze 2006, 22:50

>Same cuda panie na tym forum:

No i? Coś ciekawego chciałeś nam przekazać czy tak tylko sobie z nudów klepiesz w te guziczki bez sensu?

albo za wielkiego kompozytora po skleceniu głupawego "utworu" techno na darmowym

>programie z płyty dołączonej do czasopisma komputerowego. Posłuchaj trochę prawdziwej muzyki na

>prawdziwym sprzęcie to wtedy przestaniesz wypisywać dyrdymały o "dostrojeniu Altusów tak, żeby grały

>jak sprzęt z wyższej półki"

Tu mamy przejawy złości i agresji , jakaś aluzja do nicku z tym "skleceniem głupawego utworu techno"

sorry bady ale każda muzyka tak czy siak tworzy kulturę , a jak ktoś się zamyka w jednym gatunku muzyki to prawdopodobnie będzie nie do zniesienia,

Godna muzyka to jaki gatunek według ciebie ?? pytam z ciekawości , może sobie spróbuje na swoim HIFI to odtworzyć a potem puszczę na jamniku i sprubuje wychwycić różnice ,

tylko szybko mów bo nie mam czasu na kłótnie!!!

Gdyby to było forum motoryzacyjne, to taka zakładka byłaby poświęcona "kapslom" 126p, dwudziestoletnim Golfom czy Polonezom. Najlepsza limuzyna do 1000 zł? Najlepszy silnik dwusuwowy? Trudno mi zrozumieć jak można twierdzić, że sprzęt z 'wystawek', na który składa się przede wszystkim masówka z supermarketów sprzed -nastu lat, gra równie dobrze jak urządzenia wysokiej klasy. Skoda 100mb nigdy nie będzie Mercedesem, ktoś jomu podobają się Altusy chyba nigdy niczego innego nie słyszał. Jakości sprzętu nie wyznacza się poziomem głośności (no, może tylko w przypadku 'muzyki' typu umcyk-umcyk).

Przypomina mi się tu pytanie do Radia Erywań: Czy samochód Zaporożec może jechać 200 km na godzinę? Może, jak go zepchnąć z Góry Ararat.

Djeight, 1 Lip 2006, 10:27

>Tu mamy przejawy złości i agresji , jakaś aluzja do nicku z tym "skleceniem głupawego utworu

>techno"

Tu mamy przejawy skłonności do nadinterpretacji słowa pisanego. Do Ciebie osobiście nic nie mam. Gdyby było inaczej to możesz być pewien, że nie miałbyś co do tego żadnych wątpliwości. Nawet nie skojarzyłem z tym nickiem a "głupawy utwór techno" to raczej szczyt możliwości słabiutkich programików dodawanych do gazet. Nic osobistego, wyluzuj.

>sorry bady ale każda muzyka tak czy siak tworzy kulturę , a jak ktoś się zamyka w jednym gatunku

>muzyki to prawdopodobnie będzie nie do zniesienia,

Od takich dyskusji jest inna zakładka na tym forum. Nie o tym mówiłem.

>Godna muzyka to jaki gatunek według ciebie ?? pytam z ciekawości , może sobie spróbuje na swoim HIFI

>to odtworzyć a potem puszczę na jamniku i sprubuje wychwycić różnice ,

Nie chodzi o "godną" muzykę, tylko o nagrania zrealizowane z chociaż minimalną dbałością o jakość dźwięku i w których wykorzystano nieco bardziej rozszerzone instrumentarium od syntezatorów i samplerów.

>tylko szybko mów bo nie mam czasu na kłótnie!!!

Po raz ostatni powtarzam, że ja wcale się nie kłócę. Kiedy zacznę to na pewno się zorientujesz a poza tym w przeciwieństwie do niektórych ja w soboty też pracuję, stąd mały poślizg w czasie.

Niektóre klocki z lat 80-tych mają wiele do zaoferowania - ale zdecydowanie nie nazywałbym tego śmieciowym hifi - tym określeniem raczej bym obdarzył to co dzisiaj sprzedaje się w hipermarketach elektroniczych typu Media Markt, Saturn czy podobnych. I w takiej zakładce mogłaby powstawać czarna lista sprzętu, który należy omijać w sklepie szerokim łukiem :-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

problem w tym, ze wiekszosc staroci oferowanych na allegro jako "hiend" to rowniez nic innego jak zwyczajna marketowa masowka. tyle ze z czasow kiedy w polsce hifi kupowalo sie stojac trzy noce w kolejce pod zakladami we wrzesni...

Jednak są ciekawe urządzenia w "kwiecie wieku". Są też nowe budy w których upakowano masę różnych cudeniek, do tego marketing stosowany i idzie (lub szło, bo większość producentów masowego stereo przerzuciło się jednak na KD tam sukając kasy za te "swieże bułki) jak "świeże" bułeczki a funta kłaków to nie warte.

Na dowód - wiele z japońszczyzny "wymięka" przy takim hiper budżetowym Cambridge Audio A1. Może basu ta japońszczyzna potrafi "napompować" więcej, ale tylko w aspekcie ilościowym a nie jakościowym. W pozostałych aspektach d... Wiele tej japońszczyzny ma kilka zaledwie lat, wygląda jak świeżo zdjęta z półki sklepowej, tylko co z tego. Jak ktoś kupuje "oczami" to chwyta.

Jestem świadkiem jak jeden z japońskich "średniaków" z połowy lat osiemdziesiątych rozłożył bez mrugnięcia tego Cambrigde'a. Dodatkowo takie wybrane starocie, o ile są naprawdę zadbane a nie zbierane w Reichu i wrzucane do busa "na kupę" to potrafią lepiej prezentować się na półce niż wiele współczesnych urządzeń.

• Redaktorzy

Było tu coś o nabijaniu się z nicka. To oczywiście bardzo nieładnie. Ale co to w takim razie znaczy "djeight", i jak się to właściwie czyta?

Djeight (wymawiamy didżej ejt ) mój przydomek którym operuje jako artysta składający set z Godnych tego kawałków , Trance , czy Techno, i nie chodzi tutaj bynajmniej o masowe radiowe granie [chociaż na takich utworach zaczynałem] , mogę seta utworzyć na komputerze jak i na mikserze klasycznym , takie sobie hobby znalazłem poza elektroniką , motoryzacją , czy dziedzinami Audio

• 2 miesiące później...

Odkurzę trochę ten nieco humorystyczny wątek, pokazując swoje śmieciowe kolumienki, które wystrugałem parę dni temu, a dziś skończyłem (zwrotnica+strojenie). Koszt znikomy, bo większość wsadu pochodzi z jakichś tonsili, w których rozlazła się obudowa i kolega trzymał w piwnicy. Robił porządek, więc będąc u niego przypadkiem, zaopiekowałem się resztkami. Resory się wysypały, trzeba było wymienić, przy okazji poznając tajniki naprawy głośników. Obudowy są wykonane ze ścinków płyty walających się w garażu. Wysokotonówki z aukcji na allegro, resztka farby wyskrobana z puszki i voila!

(Kolumienki mają grać w warsztacie, więc nie wymagam od nich high-end'u)

(Koszt: Membr.+ kopułki 14,00zł, gł. wysok.+przesył. 15,00zł, gniazda 6,00zł(2szt.) Razem całe 35,00zł!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

to raczej w zakładce DIY ;)

zakładka z "śmiecowym hifi" się nie sprawdzi, bo przecież to że coś kosztuje 200zł nie znaczy że musi być śmieciowe, często sprzęty second hand graja dużo lepiej o czym nieustannie jesteśmy przekonywani, że ogólnie kupowanie nowego nada albo nie daj boże kambodży to jest dopiero śmieciarstwo, jak można sie utargować na musical fidelity a1 do 400zł, a jak do tego się trafią używane hyperiony, najlepiej obtłuczone z tyłu, co nie ma wpływu na dźwięk a ma na cene no to już wogle. jeszcze stary phillips i lampizator i dac stelmach, i klon x10d między to i za 879zł mamy hajend zostawiający w tyle wasze denony i kefy (brrrr...).

I KTO TU JEST śMIECIARZEM??

• 7 miesięcy później...

No i gdzie ta zakładka?

Już kurwica mnie bierze normalnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.