Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

najprosciej wziasc probnik, woltomierz i pomierzyc samemu dla kazdego klocka oddzielnie. przeciez to czy faza ma byc z prawej czy nie to tylko jakies niepisane normy i nie ma zadnej gwarancji ze producent sie do tego stosowal. tylko wlasnoreczny pomiar daje pewnosc.

gonarek => niestety nie mam żadnych przyrządów ,poza próbnikiem, w instrukcji wzmaka i Cd nic nie ma na ten temat. Najprościej byłoby powiedzieć podłącz na słuch ;-)

=> gutekbull

Kurna blada to dziecinnie proste :) Bierzesz wtyk kabla sieciowego, który wchodzi do np. wzmaka czy CD, układasz go tak, ze E masz na górze => fazę -L masz mieć po prawej - Twoja prawa ręka, próbnik ma świecić ;-) Niektóre zwykłe sieciówki mam poznaczone, tak więc wiem, choć też już był okres, że się pogubiłem, ale wkrótce na nowo odnalazłem - powodzenia :)

gonarek, 20 Gru 2005, 15:51

>najprosciej wziasc probnik, woltomierz i pomierzyc samemu dla kazdego klocka oddzielnie. przeciez

>to czy faza ma byc z prawej czy nie to tylko jakies niepisane normy i nie ma zadnej gwarancji ze

>producent sie do tego stosowal. tylko wlasnoreczny pomiar daje pewnosc.

Jest pewność - porządny producent tak robi ! :)

=> gutekbull

Kurna blada to dziecinnie proste :) Bierzesz wtyk kabla sieciowego, który wchodzi do np. wzmaka czy CD, układasz go tak, ze E masz na górze => fazę -L masz mieć po prawej - Twoja prawa ręka, próbnik ma świecić ;-) Niektóre zwykłe sieciówki mam poznaczone, tak więc wiem, choć też już był okres, że się pogubiłem, ale wkrótce na nowo odnalazłem - powodzenia :)

Miało być => Qubric raczej ;-)

Gość

(Konto usunięte)

zyzio zapomniałeś o jednym trza celować bolcami w dziurki to dopiero przynosi pełen sukces:)

Czy tak czy siak to ponoć przy prądzie zmiennym nie ma znaczenia:0)

Komfortową sytuacje mają posiadacze gniazdek / wtyczek uziemionych , tu już prosta sprawa nic ino trafić:)))zero rozterek.

zyzio => tak zrobiłem i mam (+) z prawej , interesuje mnie jak to jest w wzmaku i CD czy preampie, jak to sprawdzić ?

Bo przecież nie musi być z prawej strony ?

gutekbull, 20 Gru 2005, 19:17

>zyzio => tak zrobiłem i mam (+) z prawej , interesuje mnie jak to jest w wzmaku i CD czy preampie,

>jak to sprawdzić ?

>Bo przecież nie musi być z prawej strony ?

Raczej być powinno :) Mam fabryczne sieciówki Primare i Rotela oznaczone właśnie w ten sposób :) Na słuch czasem trudno to ocenić ;)

:):) ciekawe.

Jednak jest mały problem. Jedni E, L, N widzą na zmontowanych wtyczkach czy przewodach już gotowych a onni od drugiej strony. Cały czas spotykam się z tym, że każdy interpretuje z punku z jakiego to widzi. Precyzyjniej. Jeśli bolec wtyczki patrzą na zmontowaną będzie miał:

E- góra

N-L

to na zozkręconej będzie lustrzanym odbiciem. Są tacy, co jako za prawidłowe połączenie uważają to lustrzane odbicie. I bądź tu mądry :):)

Gdzieś przeczytałem że jest to zdefiniowane w :

PN-90 E-01242 "Oznaczanie identyfikacyjne zacisków i zakończeń przewodów" - Informacje dodatkowe (pkt 6) wraz z załączonymi rysunkami gniazd"

Jak ktoś ma dostep do normy niech sprawdzi.

Żeby było wiadomo jak sie patrzy rysunek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spłycasz :) Ale bardzo sympatycznie.

Pytanie było na 100% poważne, moja odpowiedź też, przecież jak ktoś jest "głuchy" (a takich jest dużo -ho,ho,ho) to jakie to ma znaczenie.

ten watek pokazuje jak z trywialnego problemu zrobic dyspute na 3 strony i w efekcie nie dojsc do zadnego konkretnego wniosku.

powtarzam po raz kolejny: producenci maja w nosie normy typu faza z prawej, zero z lewej. jeden zrobi tak a drugi inaczej - conajwyzej dadza jakies oznaczenie w okolicach gniazda.

przyklad: moj wzmak ma oznaczenie wg. ktorego faza powinna byc doprowadzona na lewy styk (czyli tak jak to pokazuje zdjecie by 4kowal), potwierdzil to rowniez przeprowadzony pomiar. z kolei cdp nie ma zadnego oznaczenia, ale wg pomiaru tam faza pownna isc na prawy styk - czyli dokladnie na odwrot.

no i co teraz? trzymac sie normy densena czy normy arcama? a moze jednak zdrowego rozsadku i sprawdzic samemu, hm?

Zważ na to, że jednak istnieją kraje, w których te normy jednak są dość ściśle przestrzegane i błędne połączenie - zamiana przewodu fazowego z zerem jest wtedy dość trudna. Np. Wielka Brytania.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

oraz zaglądnięcie tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spędziłem przedwczorajszy wieczór na przeszukaniu internetu odnośnie strony po której powinna być faza. Zajrzałem na różnego rodzaju fora i oto co wycztałem.

Dużo osób mówiło, że nie ma normy europejskiej na to po której stronie powinna być faza. W różnych krajach panuja różne zwyczaje. Ktos nawet napisał, żejakies badania wykazały ze dzieci wsadzają różne rzeczy właśnie do prawej dziurki i dlatego faza powinna być po lewej :)

Jutro mam zajęcia przygotowujące mnie do SEPowskiego egzaminu więc zapytam sie profesorka co on o tym sądzi. Poza tym ciekawi mnie też, czy wyłącznik w pozycji "załączony" prawidłowo jest w dół czy w górę.

Z tego co wyczytałem kiedyś na forum Rotela na htguidzie robią zgodnie z normą IEC - tak jak ma być, w Primare myślę, że jest podobnie, na słuch zgodnie z IEC wydaje mi się, podkreślam wydaje mi się, że gra lepiej - ale naprawdę trudno to ocenić.

Panowie, nie przynudzajcie...

Ukryta Zawartość

O czym tu w ogóle rozprawiać?

Ukryta Zawartość

ano wlasciwie fakt - nie ma o czym. jak ktos woli sie zastanawiac tydzien i czekac, co ludzie na forum napisza o problemie, ktory przy odrobinie dobrej woli moze rozwiazac samemu w 15 minut to juz jego problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.