Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch: GainClone/Paradigm/VA/Dynaudio*

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak dunski jedwab to dunski jedwab ..jak ide do kolegi który ma b&w z aluminowa kopułka ich pomysłu to cierpię u niego katusze i po cichu zadaje sobie pytanie czy ten facet jest az tak głuchy..czy tylko takiego udaje...

gdy on mowi o mikrodetalach mnie zaczyna bolec zoładek..słowem mwiąc pała mięknie gdy b&w kwęknie:-)

Czekam niecierpliwie na fotki (łacznie z fotką małej dziurki) taki mały basreflex to ciekawa konstrukcja warto na to spojrzeć.

Jedwab jest dosc wrazliwy na kable to chyba cię czeka troche poszukiwania:)

Vorpane>

"że bas to nie jest kanadyjski basik"

sam napisałes że Twój GainClone nie potrafił wysterować Studio........;)

myslę ze nie tylko ja powiem ze gdybys posłuchał ich z inną elektroniką(odpowiednio dobraną) zmieniłbyś zdanie...;)

mrbudziol, 25 Wrz 2005, 08:27

>Vorpane>

>"że bas to nie jest kanadyjski basik"

>

>sam napisałes że Twój GainClone nie potrafił wysterować Studio......;)

>myslę ze nie tylko ja powiem ze gdybys posłuchał ich z inną elektroniką(odpowiednio dobraną)

Ja powiem :)

>> Zbig, elfan.

Litości, to był celowy zabieg. Może trochę przesadziłem :P

>> elfan.

Daj sobie spokój, chłopaku z wszechpotężnymi hi-endowymi KEF-ami Q1.

>> mrbudziol, zyzio

To cytat wyjęty z kontekstu. Nie mam NIC przeciwko paradigmom jako takim ale nie są też znów takie doskonałe jeśli mają tak wysokie wymagania prądowe.

Oto zdjęcia. Można się śmiać, np. z kabli czy podstawek, ale proszę dyskretnie ;)

A dziury nie mogę pokazać bo to nieprzyzwoite. Toteż wetknąłem w nią ciało obce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1296-100002709 1170275629_thumb.jpg

post-1296-100002710 1170275628_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>vorpane

Litości? Na forum internetowym? Chyba sobie żartujesz!

A opis bardzo mi się podoba, nieważne czy w kawałkach czy w całości :-)

No i Audience 42 to dobre kolumny.

"Daj sobie spokój, chłopaku z wszechpotężnymi hi-endowymi KEF-ami Q1."

kolego to do mnie kierowałes ten tekst???? o co Ci chodziło???? jaki hi-end wczechpotezne itd?? człowieku Ty na zartach sie nie znasz??? ten tekst napisałes z powodu mojego ostatniego wpisu?? wyluzuj troche....jejku..........

P.S a słuchałes tych kolumn??,tak nawiasem mówiac,i pomijajac inne kwestie.

Vorpane - chyba mogę Ci już pogratulować wyboru fajnych głosników. Przerobiłem Paradigmy Monitory, przymierzałem się poważnie do Studio 20, ale po podpięciu Dynek wszystko stało się jasne:) Do tej pory cieszę się z nich jak dziecko (a mam je już ładną chwilę). Z kontrolą najniższego basu już sobie poradziłem, a co do wysokich tonów też można wyciagnąć pazur kiedy trzeba. Polecam najtańszy srebrny interkonekt Argentum - u mnie okazał się lekarstwem na obydwie sprawy. No i jeszcze koniecznie jakieś standy w przyszłości. A co do Paradigmów, to w dalszym ciągu uważam, że to naprawdę fajne głośniki, ale jednak nie dają tego czegoś magicznego co oferują Dynaudio. Z tym, że mówię cały czas o trzech podstawkowcach Monitor 3, Studio 20 i Audience 42. Nie chcę generalizować i przenosić tego na podłogówki. Zresztą to i tak jest przecież wszystko bardzo subiektywne.

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

>> Asmon

Ale ja wcale nie chcę już rozjaśniać brzmienia. Kontrolę też mam OK, po zakupie podstawek będzie jeszcze lepiej. Poza tym interkonia i tak nie mam zamiaru na razie kupować. Skupię się na głośnikowych i szkoda że bi-wire nie chodzi w grę.

JAMO D 830

Trafiły do mnie przypadkiem. Wiem o nich niewiele prócz tego że są następcami modelu Concert8. Za używane sklep "Combit" chce 3700zł, nowe ponoć koztują 8kzł.

Są bardzo duże i ciężkie, solidnie wykonane. Podwójne gniazda z tyłu i tak brzydki przód że musiałem go zakryć maskownicą (trochę pomogło). Gruby MDF pokrywa fakturowana okleina bukowa. Na spodzie maleńkie wypustki które służą za nóżki. Jak dla mnie to utrudnienie, bo wolałbym kolmny przyleić blutack'iem do standów. Z tyłu duży wylot bass-reflexu.

Od razu udeża bas który jest potężniejszy niż we wszelkich podłogówkach (prócz jednej) jakie słyszałem. Chyba moje 18mkw to dla niego za mało. Jest on dobrej jakości, dość szybki i konturowy ale dominuje i męczy. Zaraz potem słychać genialną mikro- i makrodynamikę, wraz z dźwiękami typu oddechy muzyków. Tutaj widzę najsilniejszą stronę Jamo. Deklasuje on poprzednie moje moinitory. Niestety te zalety są okupione inną cechą brzmienia, za którą chyba odpowiada przetwornik wysokotonowy. Wyższa średnica i góra pasma to bałagan, jazgot, nachalność i zero kultury. Wogóle są to kolumny których charakter bardzo łatwo wyłapać i z neutralnością mają mało wspólnego. Zawieść się można też na scenie jaką generują. W porównaniu np. z Audience stereofonia minimalnie okrzepła, ale plany dźwiękowe nie istnieją.

Nie chce mi się więcej o nich pisać. Mógłbym za nie dać max 2700zł bo potem jeszcze musiałbym ostrożnie dobierać kable by tą nieszczęsna górę choć trochę utemperować.

PS. Jescze jedno. D830 to konstrukcja która gra obrzydliwie ze źle nagranymi płytami (90% mojego zbioru) i REWELACYJNIE ostwarza dźwięk z płyt nagranych dobrze. Polecam te kolumny jeśli ktoś ma same audiofilskie płyty.

Ukryta Zawartość

post-1296-100002515 1170275922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vorpane,

pozwole sie czesciowo z Toba nie zgodzic. Jamo D830 mialem kiedys na odsluchu w domu. Wprawdzie nie po to by kupic a z ciekawosci ale mimo to bylo o czym myslec.

Masz czesciowo racje, ze kolumny te moga grac jasno i przez to meczaco. Ale tylko z tak grajaca elektronika. Mam wrazenie, ze projektowano je z mysla o elektornice grajacej 'lampowo' a na dodatek wymagaja solidnego wzmacniacza. Innymi slowy jest to audiofilska w ambicjach konstrukcja i podlacznie jej do budzetowki moze okazac sie niewypalem.

U mnie graly z Audio Analogue Puccini/Paganini i wyszlo naprawde niezle. Pokoj wprawdzie wielki (50 m2) ale mimo to bas calkiem przyzwoicie sie prezentowal a chwilami nawet potrafil wypelnic pokoj (!). Wcale jednak nie dominuje. Wysokie tony - no tu jest problem. Wedlug mnie sa rzeczywiscie jasne ale dla elektroniki AA wrecz idealne. Bardzo efektownie, nie za natarczywie choc nie powiem, wyraznie. Swietna srednica i wybitna stereofonia - scena ulozona i oczywista. Zadnych klopotow z lokalizacja. Jednego czego mi brakowalo to odrobiny swingu i uczucia. Te kolumny sa dosc chlodnawe w sensie slabej muzykalnosci.

W sklepie sluchalem z kompletem (integra + CDP) Accuphase i takze wyszlo niezle. Niezla dynamika. W swojej cenie to fajne kolumny, za 3 tys. to wgl mnie okazja.

Co do wygladu - przeciez sa ladne? Nie wiem do czego mozna sie przyczepic. :-)

pzdrw

soso

>> soso

Moja elektronika nie ma lampowego charakteru a wzmacniacz nie jest potężny (mocowo i prądowo). Fakt że zapłaciłem za nią jak za budżetówkę ale do budżetówki ona z pewnością nie należy.

U Ciebie w 50mkw pewnie z basem mogło być OK ale w końcu to monitory, więc powinny też grać w małych pokojach. Ponadto mój wzmak ma raczej szczupły bas.

Co do sceny to powoli myślę że to wina mojego pomieszczenia. Mimo teoretycznie korzystnych warunków (krzywe ściany, dobre wytłumienie, niezłe rozproszenie) coś chyba jest nie tak, zwłaszcza wgłąb sceny.

Ale faktem jest że Jamo mają (U MNIE!) scenę na poziomie Dynaudio 42.

pozdr.

Vorpane-> ja równiez miałem d830, co do basu, wytsrczyło wymienić gąbki ze środka na owczą wełnę, górę utemperowałem wymieniając rezystory sekcji wysokotonowej na MILLSY i okablowanie cable talk cocert 2.1, generalnie te jamo w środku mają straszny badziew.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Piotrek608

Wiem tylko że kopułka wykonana jest z sonotexu ale czyjej produkcji? HGW :)

A tak poza tym można się przyzwyczaić do góry. Bas też już utemperowałem bo zupełnie zmieniłem ułożenie kolumn. Teraz mają dwa metry do tylnej ściany i właśnie na tej przestrzenie tworzy się całkiwem czytelna i sugstywna scena. Wreszcie słychać ją wgłąb, ale na boki już mniej.

piotrek to siedzi w jamo

kopułka

Ukryta Zawartość

i to

Ukryta Zawartość

ps. diora zwalczona:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rany boskie przeciez to sa zajebiste głosniki!!

Sam w swoich Phonarah mam Seasa TC27TFF na górze to gra on poprostu bosko az trudno sie oderwac od słuchania...siedze w domu i tylko słucham słucham i słucham nie buduje juz forumow, nie naprawiam ludziom cedekow nie odbieram telefonow ..żona skarży sie ze z nia nie rozmawiam....a przeciez moja wysokotonowka to w zwykła tandetna seria seasa..nie chce myslec co potrafi jamo z exelami....tam to pewnie miodkiem sypie ze az miło..z tym głosnikiem powinny byc to niesamowicie przezrzoczyste kolumieny....

ciekawe jakie by wyszły koszta zrobienie klona takiego jamo przy zamówieniu głośników Audio Components i skopiowaniu zwrotnicy.Albo jeszcze lepiej jamo concert11.,tam by doszedł trzeci głośnik vify.

D830 są rzeczywiście bardzo przeźroczyste i często znikają z pokoju. Ale 3700PLN na pewno za nie nie dam bo nie są wiele lepsze od Audience.

Następne odsłuchy (liczę na VA Haydn Grand) dopiero... nie wiem kiedy :) bo to zależy od tego kiedy audioklan ściągnie wiedeńczyków do Wrocławia. Twiedzą że to kwestia 3 tygodni ale ja z racji studiów nie będę miał na razie dla nich czasu. Póki co dzięki nim zostaję bez kolumn na długi czas.

Vorpane, proponuję zapytać Marka (nick Marekzawa) o jego kolumny. Skoro podoba Ci się dźwięk kopułek Dynaudio, to może być coś dla Ciebie. Marek mieszka we Wrocławiu.

AVANCE SIGNATURE 3 MKIII

Kolejny niespodziwany odsłuch za mną. Nie chce mi się opisywać dlaczego do niego doszło ale Avance stoją w pokoju i do czasu testu Haydnów tu zostaną.

Znam obiegową opinię o tej firmie ale ona zazwyczaj dotyczy serii Dana i Omega. Najnowszy signature kosztował mnie 2700zł co stanowi około 50% ceny nowych a skoro Duńczycy nie kłamią, to "trójki" powinny zagrać sporo lepiej od np. Dynaudio.

Zagrały dźwiękiem bardzo angażującym i zaskakująco dynamicznym. Tak w skali mikro- jak i (głównie) makrodynamiki było bardzo dobrze i często zaskakiwały jakimś nowo odkrytym dźwiękiem bądź instrumentem (!) na kilku płytach.

W porównaniu do poprzednich Jamo było znacznie cieplej, wokale nabrały blasku, bas schodził na prawdę nisko, choć był trochę mało zróżnicowany i powolny. I to jest główna wada Avance'ów, zwłaszcza w porównaniu do Jamo. Obserwuję też minimalnie mniej czytelną scenę wgłąb ale za to pojawiło się duuużo powietrza wszerz sceny, również poza bazą, a niektóre dźwięki dobiegają sprzed linii kolumn. Sprzęt osiągnął scenę bardziej zróżnicowaną ale instrumenty jakby powiększyły się.

Kolumny mają sporo litości dla nagrań i dobre technicznie płyty brzmią świetnie ale "kaszanki" też da się z przyjemnością posłuchać. Signature są na tyle ciepłe, że moja chłodna elektronika dobrze się z nimi spasowała i system gra najbardziej neutralną barwą ze wszystkich dotychczasowych.

Myślę sobie żę VA Haydn będzie musiał się sporo nagimnastykować żebya Avance przeskoczyć. Jeśli tego nie zrobi, Signature zostaną u mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Miałem w palanach kupić kable wg. UT czyli XLO VDO ER11+ER14 ale na razie ograniczę się tylko do tego ostatniego i przez kolejny rok z zakupami koniec :)

ER-14 zmieniły dźwięk znacznie bardziej niż się tego spodziewałem. Przede wszystkim stał się bardziej angażujący, więcej się dzieje i ciężko się od tego oderwać. Kolejna znamiennna rzecz to poprawa mikrodynamiki która na Avance nie była pierwszych lotów. Teraz jest porównywalnie z Dynaudio. Zdecydowanie lepiej było z makrodynamiką ale i ta poprawiła się - choć znacznie mniej. Obawiałem się że bas mi ucieknie ale on schodzi teraz NIŻEJ niż na poprzednim drucie (noname za 2zł). Nabrał konturu i chartakteru, choć rewolucji nie ma. To co mnie rozczarowało to scena - owszem na przestrzennych płytach jest DUUUŻO lepiej, wręcz świetnie, ale na przeciętnych nie jest lepiej niż było. Muzycy co prawda nadal zjawiają się w pokoju, ale niechętnie.

Na koniec tej opinii chciałem dodać, że obawiam się w jakim stopniu moje zdanie ma sens, bo mam dziwne wrażenie dużego udziału autosugestii w tych odsłuchach. Potrzebuję neutralnego ucha by to oceniło :)

Wreszcie po miesiącach czekania i udręki mam system pełną gębą i sądzę że gra przyzwoicie. Dynamicznie, tolerancyjnie i przestrzennie. Ciekawe na jak długo :>

Nie będę orygianlny, ale zawsze chciałem to powiedzieć: Teraz już tylko muzyka, muzyka, muzyka :)

->vorpane

Gratuluje wyboru. A jednak byłeś szybszy ode mnie ;-) No, ale ja muszę się pochwalić, swoją kasę na kolumny wydałem w innym, szczytnym celu – kupiłem rodzicom lodówkę Bosha ;-P

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.