Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie we Wrocławiu za 14 000zł

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

-->AA

po tym jak się miotałaś próbując zlekceważyć problemy postawione przez -->liamk i uniknąć rzeczowych odpowiedzi - rozumiem dlaczego preferujesz produkty DS. Po prostu przy dobrym wzmacniaczu wszystkie te niedoskonałości (a przecież to kosztuje 14 kzł !) wychodzą na wierzch. A badziewiasty DS je ukrywa.

Dziękuję -->liamk

argos, jest duzo lepiej niz w przypadku AA ale . ..

>Ciebie rysunek wygląda dokładnie tak samo dla kolumn

> z pionowym układem głośników, tyle że w innej płaszczyźnie.

i o to chodzi, policz sobie odleglosci od ucha od wysokotonowca i od ucha do sdednio-nisko-tonowca - w przypadku malych prawidlowo ustawionych monitorow z glosnikami bez offsetu bedzie praktycznie identyczna czego nie mozna powiedziec o monitorach z offsetem.

Poza tym przesunienie w plasczyznie pionowej ma mniej negartywny wplyw niz w plaszycznie poziomej - o czym napewno wiesz.

>Ma to wpływ na charakterystyki kierunkowe (kolumny z offsetem są

> nieco łatwiejsze do ustawienia, mają więcej optymalnych kątów)

podlogowe tak, monitory bliskiego pola powiny byc bez offsetu - tak rpzynajmniej uwaza wiekszosc producentow.

btw. Argos, z Toba nie che dyskutowac, bo raczej nie mam szans ;) twoje kolumny kupie napewno duzo predzej niz AA. Pozdrawiam.

> to otworz do cholery wlasną firme i pokaz jak powinno sie robic takie kolumny.

ale ja jestem tylko swiadomym klientem . .. che kupowac kolumny a nie je projektowac, jestem na to za maly . . . jendak jak widze zupelnie amatorska konstrukcje robiona na oko za 14'000 pln to wybacz ale poprsotu zabieram glos i jawnie mowie co o tym mysle. Podobnie jak Ty sie o mnie wypowiediales jako "mondrala" mondralo :)

>każde kolumny można skrytykować

chodzi o to by krytyka byla seosowna a nie subiektywne papalnie o niczym.

Pozatym jedne mozna bardziej a drugie mniej, niektore nawet na zdjeciu widac, ze sa na oko robione.

> a twoje liamik w szczególności :-)

nie przypominam sobie abym jakies kolumny projektowal . .. ale jesli chodzi Tobie o to co uzywam to oczywsice ze mona je skrytykowac, jendak sa one zaprojektowane przez fachowcow, nie maja podstawowych bledow i graja bardzo dobrze jak na swoja cene - trudno bylo by znalesc lepsze.

Kurde, ludzie, to jest bez sensu. Napisaliście że brzydkie. No i OK. kwestia gustu, mogą się podobać lub nie. Napisaliście że za drogie w stosunku do kosztu materiałów. To przyjrzyjcie się kosztom materiałów w kolumnach ProAc czy wspomnianych tu Living Voice, i nie pierniczcie kocopałów. Posłuchajcie najpierw, w później oceńcie czy warto za taki dźwięk płacić 14 000zł. Za dźwięk się płaci, nie za materiały. A mądrale którzy podliczają koszty niech sobie spróbują sami zrobić. Ja wiem że jest paru ludzi na forum którzy potrafią skonstruować kolumny z takich, czy też z podobnych głośników, ale oni akurat nie czepiają się ceny, bo wiedzą ile pracy, czasu i kosztów pochłania nabranie doświadczenia niezbędnego do samodzielnego zaprojektowania i skonstruowania kolumn. Ile czasu i kosztów pochłaniają nieudane eksperymenty. Ile się napsuje skrzynek zanim się osiągnie właściwe rezultaty. Sklonować projekt sciągnięty z sieci potrafi każdy kto ma choć trochę zdolności manualnych i wiedzę na poziomie średniej szkoły o profilu technicznym. Ale czy każdy potrafi samodzielnie opracować od zera choćby poprawnie grające kolumny? Zwłaszcza trójdrożne?

Przestańcie wypisywać bzdury, posłuchajcie i zamieśćcie swoje wrażenia odsłuchowe, choćby najbardziej nawet subiektywne.

Generalnie jestem tego samego zdania co Liamk ale nie da sie ukryc ,ze Heban tez ma racje " dla mnie Grucha to ty nawet tego papierosa mozesz trzymac w dupie , ale nie w moim samochodzie"'i oto chodzi roznica polega na tym ze ja sluchalem tych kolumn i rowniez innych, sam pare uklecilem i wiem ze czasem przypadkowosc moze dac lepsze efekty niz zimne obliczanie , prawdziwe porownanie bylo by wtedy gdyby wziasc te kolumny tak jak stoja i drugie takie same z ustawionym na symetri glosnikami, mogly by wyjsc niezle jaja. Gdyby wszytkie te pisane zasady byly tak mocno uprawnione do zastosowania w kolumnach dla naszego sluchu ,mielibysmy jeden projekt w danej cennie i jeden rodzaj aplikacji bo bylby naj najlepszy, ale takiego nie ma wiec moga wyjsc jaja.Kiedy sluchalem proackow Responsow uderzyl mnie brak sceny czyzby TAylor polozyl nacisk na cos innego w swoich kolumnach za 29tys

panie Grzebak mozna wiedziec jakie dla Pana sa wzorcowe kolumny ktore graja z Krelem i tak na marginesie czy Frank MCintosh byl geniuszem ,czy tez jego wzmacniacze to zwykla pomylka. Pytanie nie jest sarkastyczne

pozd.

>Skąd ty wiesz, że moje kolumny nie są projektowane przez fachowców?

> Ty myślisz, że ja tak wszystko sam?

w takim razie zmien fachowcow ;)

pozatym o ile pamietam zakonczylismy dyskusje.

pozdawiam i koncze.

Na przykład ProAc. Czemu nie przyczepić się do ProAca z tego samego powodu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100003013 1170275175_thumb.GIF

post-3550-100003014 1170275169_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o wlasnie MC Giver ujal to dosadnie kazdy k**wa mysli , ze kolumna to koszty materialu ,cyny,i wypalonego grotu, chetnie poslucham Liank Twoich konstrukcji z symetrycznie umieszczonymi glosnikami bo AA sluchalem

>Ja się tam na kolumnach zbytnio nie znam, ale widziałem dużo takich co to nie wszystkie głosniki

>miały dokładnie w jednym pionie...

pewnie, argos napisal dlaczego. Jendak zrobienie dobrej kolumy wymaga, jak slusznie zauwalym Mc gyver, sporej wiedzy, doswiadczenia i zaplecza - i uwierz mi, ze jak widzisz dobra kolumne z offsetami w glosnikach to ten offset nie jest dzielm przypadku jak w w tych AA za 14'000 pln tylko ma dac celowe i porzadane efekty. Prawda jest tez to co napisal yolaos, ze czasami moga wyjsc jaja bo akustyka to bardzo zlozona dziedzina . . . ale robiac kolumne na oko prawie na pewno nie wyjdze dobra kostrukcja.

>>liamk

Mieliśmy zakończyć dyskusje, ale widze, że ty nadal na mnie "włazisz". Wydaje mi sie, że zaczynasz być niegrzeczny w stosunku do mnie i do rzeczy, które robie.

Mało tego. Twoje negatywne nastawienie nie jest niczym poparte a wszelakie moje wypowiedzi niezgodne z twoimi poglądami, łykasz jak indor kluchy i wykorzystujesz w innych wątkach. Tego sie nie robi.

>Mało tego. Twoje negatywne nastawienie nie jest niczym poparte

:))) zobacz na porpzednia strone, sa tam konkretne przyklady

>wykorzystujesz w innych wątkach

jakich ? pierwszy raz zabralem glos w sprawie AA i zrobilem to tyklo w tym watku i nigdzie wiecej.

Ja bardzo przepraszam, że nie na temat. Ale mam pytania:

Czy ktoś słuchał tych kolum?

Czy może napisać, jak brzmią?

Czy może porównać ich dźwięk do jakiś innych?

Przepraszam, że tak prozaicznie, ale niemogę przyjechać do Wrocławia

Pozdrawiam Stempur

>>stempur

Bardzo dobre wejście, może temat sie wyprostuje.

Wejdź na Allegro i odszukaj aukcje Audio Academy. Tam znajdziesz kilka wpisów z ostatniego spotkania we Wrocławiu.

Normalnie śmieszą mnie te "wyliczone przez fachowców" odsunięcia ;))

Za to podoba mi się odpowiedź AA :) Mi też się podoba wysokotonówka akurat w tym miejscu :)

...i tradycyjnie przypominają mi się opracowywane przez najlepszych fachowców różne "new class A" czy inne super dokładnie obliczane "hybrid construction base" :P

Istnieje mozliwosc ze AA celowo umiescil tak glosniki wysokotonowe jak w wysokich starych modelach Dalii i sluchajac zestawu w opcji z glosnikami do wewnatrz kreują sie nam lepiej zrodla pozorne bo jak wiemy im mniejsza powierzchnia odbicia przedniej scianki tym kolumny bardziej znikaja wiec aby nie robic waskiej kolumny stosuje sie wybiek z glosnikami wysokotonowymi a poza tym prosze pamietac ze odpowiedzi Pana MIchala z Audio Akademy moga byc celowo mylace, naprawde proponuje tej kolumny posluchac jesli ktos chce wydac tyle pieniedzy a nie bezplodnie dyskutowac powinien wziasc swoj wzmak i pedzic do Delta Studio osluchanie kolumn innych firm w tej cenie nie powinno sprawic klopotu , wtedy mamy produktywna gadke

pozd.

>Normalnie śmieszą mnie te "wyliczone przez fachowców" odsunięcia ;))

a mnie smieszy takie podjesjcie do sprawy. Rozmiesczenie elementow we wzmacniaszu tez robisz na oko ? trafol wsadzasz tam gdzie sie na oko podoba ? Z AA to jeszcze mozna w miare podyskutowac ale z Toba szkoda czasu.

>yolaos

>poza tym prosze pamietac ze odpowiedzi Pana MIchala z Audio Akademy moga byc celowo mylace

miejmy nadzieje, ze faktycznie mialy byc mylace . . .

No no no, cóż za emocje ! Szczęściem niczym klimatyzacja podziałał rzeczowy wpis McGyvera. Nawiasem mówiąc, przypuszczam że te kolumny mogą zainteresować tylko dysponentów znacznych powierzchni. AA nie podał szczegółowych parametrów i wymiarów, wspomniał jednak że są wysokie. Tak mi się też od wątku-początku wydawało. To pewnikiem ogromne skrzynie. Uroda jest kwestią gustu a o gustach...itd.

Pozdrawiam wszystkich (nawet Kargula i Pawlaka)

Njawartosciowyszy wpis z tej smiesznej dyskusji pomiedzy Liamkiem i AA popelnil Heban i MG

Heban

"...

Najbardziej mnie drażni na każdym forum, że zawsze znajdzie się jeden mądrala, który jest najmądrzejszy w jakiejś dziedzinie. I nie ma znaczenia czy to forum motoryzacyjne, czy lotnicze, czy gier komputerowych, czy ałdjo. Bill Gates zawsze będzie "znienawidzonym tyranem wyzyskującym dzieci w malezji" a windows "najgorszym systemem operacyjnym" chociaż 99,9% forumowiczów korzysta z windowsa. I zawsze się znajdzie taki, który powie, że Subaru impreza WRX STI jest gorszy od GT bo bardziej ugładzony. I zawsze się znajdzie taki mondrala liamk.

Tylko co ma na celu tak na prawdę dyskusja z producentem ?

Mi się podoba, a jeszcze jak gra super ładnie - to mam za przeproszeniem głęboko w d.... czy fala mi sie odbija od lewego łokcia, wychodzi przez prawą dziurkę od nosa i powoduje multikulti rozregulowanie zwrotnicy bulgotnicy dyfuzera ósmego poziomu. Podoba sie, gra, stać mnie ? - biorę. Nie podoba - szukam czego innego.

Jeśli jestes na tyle inteligentny, sprytny, podpierasz się doswiadczeniem, masz kapital, odwagę, potrafisz skonstruowac biznes plan, potrafisz wziac odpowiedzialnosc za pracownikow (terminowe wyplaty), jestes mistrzem dizajnu - to otworz do cholery wlasną firme i pokaz jak powinno sie robic takie kolumny.

p.s.

Robic i sprzedawac. Bo zrobic sobie mozna. Ale bez klienta wszystko nie ma sensu.

..."

Jest to wypowiedz z ktora zgadzam sie w 100%

Liamik

Zrob lepiej grajace konstrukcje od AA i zacznij sprzedawac, a nie kadasz kacapoly. No chyba ze juz sprzedajesz, pochwal sie? Nie wiem czemu najezdzasz na AA, biorac pod uwage to ze nawet nie slyszales tych kolumn? Slyszales? Nie? Jesli nie to sie chlopie nie kompromituj takim teoretycznym gadaniem. Dobrze wiadomo ze toria teoria, a to co slyszymy nie zawsze jes z nia zgodne. Ja ich nie slyszalem dlatego sie mam zamiaru sie wpypowiadac na temat walorow dwiekowych.

Liamk, bo też i dyskutować za bardzo nie ma o czym ;) Ale skoro już zacząłem... ;)

Na dźwięk w pomieszczeniu wpływa tak wiele rzeczy, że przesunięcie wysokotonówki o 1 cm dowolną stronę nie ma prawa robić słyszalnej różnicy w warunkach pokoju odsłuchowego nabywcy, o którym producent nic nie wie.

Co w praktyce oznacza, że najlepiej obliczone położenie wysokotonówki może się u nabywcy okazać gorsze lub lepsze od umieszczenia jej "na oko", a najprawdopodoniej różnicy w ogóle nie da się usłyszeć.

Oczywiście mam tu na myśli położenie w miarę logiczne, takie jak w kolumnach o których mówimy, albo np. w ProAcach, a nie jakieś wyrzucenie wysokotonówki w zupełnie wydumane miejsce. Chociaż jakby jakiś fachowiec wyliczył, że najlepiej będzie tam gdzie nikt z nas by się tej kopułki nie spodziewał?;)

Generalnie jednak raczej kopułki są blisko średniotonowca. Ciekawe, czy ktoś to liczy... Czy może kształt najczęściej stosowanych prostopadłościennych skrzynek decyduje o takim a nie innym zwyczajowym umieszczaniu głosników?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.