Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z końcówką mocy PA300

mikexx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Od dwóch lat używam złożonej samodzielnie końcówki mocy PA300 ale z małą modyfikacją zamiast NE5534 na wejściu używam OPA627 jestem bardzo zadowolony z dzwięku, ale ostatnio miałem dwie niemiłe niespodzianki: pierwszą było dziwne sprzężenie w jednym kanale które spaliło mi kopułkę - na szczęście nie była droga ( ARV-104-03/8 tvm acoustics ) ale tydzień temu podczas cichego odsłuchu dosłownie szedł z dymem jeden kanał.

Nie wiem co się dzieje na pewno nie było żadnego zwarcia ani nic w tym stylu, planuje budowę kolumn na głośnikach vify ( spory koszt ) i dlatego już boję się o głośniki, może ktoś już miał podobne doświadczenia, jeżeli tak to proszę o radę !

opampy zmieniłem już dawno to raczej nie to, bardzo dziwne ale używałem tego wzmacniacza ponad 2 lata i nic się nie działo a teraz boję się go włączać. Na elektronice się trochę znam i na moje oko jest wszystko w porządku ( mierzyłem też prąd spoczynkowy i wszystko ok. )

Aha postaram się zaraz o jakieś zdjęcia !!!

co do tych zmian to podczas ostatniej awarii słuchałem gramofonu, jako przedwzmacniacza używam CX-1000 yamahy (tam też jest przedwzm. gramofonowy) i niestety ktoś z domowników potrącił szafkę z gramofonem - igła przeskoczyła ( stuk w kolumnach ) i wzm. poszedł z dymem. Praktycznie cały czas słucham CD z własnym przetwornikiem, tam sygnał cyfrowy nie wykroczy poza te ok. 2V ale może z przedwzm. gramofonowego mógł pójść jakiś impuls, dobrze myślę ?

też tak myślę tylko, że to jest sprawdzony projekt chyba z EP.

Mam dylemat czy kupować nowe tranzystory ( po cztery MJ15003 i 15004 Motoroli ) czy robić jakiś nowy wzmak ?

Nie za bardzo ufam w projekty EP;-) To, co mogę polecic na tych tranzystorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

o kurcze dość skomplikowany układ !

Szkoda mi tego wzmaka bo grał świetnie ( i może jeszcze będzie ) szczególnie po wymianie WO na OPA627 - bardzo szybki i dość twardy bas, taki jak lubię.

Próbowałem też AD797 ale to już nie było to, dzwięk bardziej ospały.

no nareszcie wykopałem jakieś zdjęcia...

Ukryta Zawartość

post-4293-100002185 1170276400_thumb.JPG

post-4293-100002186 1170276398_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze widok na tranzystory mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na pierwszym zdjęciu obudowa jest jeszcze w stanie surowym, teraz wypolerowałem ją na połysk.

W zasilaczu są dwa toroidy po 700W każdy i 8 kondensatorów po 10000uF/63V, widać też przekaźnik ( miedzy toroidami ) który załącza wzmacniacz sygnałem z gniazdka z tyłu przedwzmacniacza, w ten sposób włączam cały zestaw z pilota

To jest układ z Elektora, a nie z EP.

Wzmacniacz jest świetny do basu, ale górę ma gorszą od LM3886.

Sama końcówka nie jest aż tak skomplikowana, jest tam dość rozbudowany system zabezpieczeń.

Zbudowałem tych końcówek kilkadziesiąt.

Właśnie co do tych zabezpieczeń : jest termistor na radiatorze, zabezpieczenie przed nap. DC na wyjściu i przeciwzwarciowe, ja też zrobiłem już trzy te wzmacniacze a tylko z tym mam problem, wszystkie napięcia w charakt. punktach są takie jak mają być, nie wiem co jest grane

chyba zakończę ten wątek - co do tej awarii, mój błąd - jeden z tranzystorów mocy przykręconych do kątownika przy radiatorze miał zwarcie - zawiodła podkładka mikowa między obudową tranz. a tym kątownikiem, no cóż zdarza się najlepszym ;-))

Przy okazji naprawy wymieniłem także wszystkie rezystory na metalizowane 1% i na wejściu dałem polipropyleny SCR MKP 4,7uF kiedy go odpaliłem nie poznałem własnego wzmaka... znacznej poprawie uległa góra i przestrzeń, aż mam uśmiech na twarzy ;-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.