Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Niepokorny napisał:

Chciałbym odwiedzić taką knajpę. Czy są takie miejsca w naszym pięknym kraju..??
Kawa, vinyl, drink.. muzyka 🥃 🎶🎵🔊🔊

Jest takie miejsce w Lublinie, nazywa się "Święty Spokój". Może sprzęt nie jest tak wypasiony, ale za to klimat jest świetny, dobra kawa, piwko, drinki są, a i fajne płyty vs trafić. Albo po prostu posiedzieć i posłuchać muzy ☺️

3 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Jest takie miejsce w Lublinie, nazywa się "Święty Spokój". Może sprzęt nie jest tak wypasiony, ale za to klimat jest świetny, dobra kawa, piwko, drinki są, a i fajne płyty vs trafić. Albo po prostu posiedzieć i posłuchać muzy ☺️

u nas na prowincji zawsze można sobie zapodać coś z zabytkowej szafy grającej, są takie w 2 knajpach, raczej nie zawierają nowego chłamu, tylko stary dobry rock 🙂 A piweczko tanie i "klimacik" niezmienny od 30 lat 🙂

A obok jest wypożyczalnia kaset VHS z filmami….

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

15 godzin temu, ASURA napisał:

A obok jest wypożyczalnia kaset VHS z filmami….

no niestety, już nie, ale jeszcze 5 lat temu był sklep z płytami 🙂 Małe miasteczka rządzą się swoimi prawami

Lasnie zrobione i podoba mi sie (wyglada na przemyslane) Lsdny tez ten Lowboard. Ale jak na pierwsze odbicia to czy te dyfuzory nie sa za wysoko? Dlaczego tak wysoko?
Czy te punkty pierwszych obic (ten niebieski i bialy dyfuzor) wyznaczales kalkulatorem?

Czy masz jakies pomiary

Dlaczego te glosniki stoja tak rownoleglo bez skrecenia?

Pokaz jeszcze ta tylna sciane z tymi pulapkami

Jakie rozmiary ma to pomieszczenie?

9 minut temu, xajas napisał:

Lasnie zrobione, ale jak na pierwsze odbicia to czy te dyfuzory troche nie za wysoko?

Z 10 cm pewnie za wysoko, ale wizualnie tak mi pasowało żeby "kończyły się" na linii okna i drzwi.

Wiecej niz 10cm, conajmniej 50

Szkoda. Ale jszcze mozna zmienic. To samo z tym za sprzętem

Popatrz powyzej jeszcze raz na reszte pytan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 16.12.2024 o 10:11, Łukasz_62438 napisał:

Nie mogłeś wcześniej napisać?

Byłem 19-ego w Lublinie na koncercie Glenna Millera i miałem trochę wolnego czasu po i ochotę na drinia. A mieszkałem całkiem niedaleko.

Wrrrrr.

W dniu 15.12.2024 o 18:58, Niepokorny napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_8446.jpeg

IMG_8447.png

Te białe na górze to coś strasznego. Te niżej jeszcze jakoś się bronią, a kolumny aż tak nie przytłaczają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Fenomenalne Goebele i ich twórca. Kto raz ich posłuchał, ten nigdy nie zapomni. Dźwięk obłęd, podobnie jak wszystkich Goebel.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

41 minut temu, xajas napisał:

Lasnie zrobione i podoba mi sie (wyglada na przemyslane) Lsdny tez ten Lowboard. Ale jak na pierwsze odbicia to czy te dyfuzory nie sa za wysoko? Dlaczego tak wysoko?
Czy te punkty pierwszych obic (ten niebieski i bialy dyfuzor) wyznaczales kalkulatorem?

Czy masz jakies pomiary

Dlaczego te glosniki stoja tak rownoleglo bez skrecenia?

Pokaz jeszcze ta tylna sciane z tymi pulapkami

Jakie rozmiary ma to pomieszczenie?

Tak, adaptacja była robiona wg przygotowanego wcześniej operatu akustycznego.

Dyfuzory wiszą 70 cm od podłogi, a w zaleceniach miało być 60 cm.

Miejsca odbić wyznaczone przez symulację. Kolumny są lekko skręcone do siebie, tylko zdjęcie tego nie oddaje.

15 godzin temu, arturo_waw napisał:

No to i ja się pochwalę, co się udało zrobić.

Gratuluję. Jest czym się chwalić.

Pomieszczenie wygląda na dosyć wysokie.

Takie jest, czy to tylko złudzenie?

15 godzin temu, arturo_waw napisał:

zabudowa z wełny mineralnej 10 cm + płyty perforowanej

Jak zabezpieczyłeś wełnę przed pyleniem?

Piękny pokój, fajny ciepły kolor ścian! Ale szafka audio robi naprawdę fajny efekt. Gratulacje!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Godzinę temu, juro napisał:

Gratuluję. Jest czym się chwalić.

Pomieszczenie wygląda na dosyć wysokie.

Takie jest, czy to tylko złudzenie?

Jak zabezpieczyłeś wełnę przed pyleniem?

Dobre oko! Tak, jest dość wysoko. Było 292 cm, a po zabudowie na suficie zostało 280cm więc wciąż nie najniżej.

Ad. Pylenie - ta płyta z defaultu ma od wewnątrz flizelinę, która jest barierą i nie przepuszcza wełny (to te białe prześwity/membrana) którą widaćprzez perforację.

@arturo_waw piękny pokój 🙂 mam 150m2 do adaptacji na górze 😂 kiedyś sobie wydzielę takie 30m2 na pokój na górze dla siebie 😉 

17 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie mogłeś wcześniej napisać?

Byłem 19-ego w Lublinie na koncercie Glenna Millera i miałem trochę wolnego czasu po i ochotę na drinia. A mieszkałem całkiem niedaleko.

Wrrrrr.

Napisałem 3 dni przed koncertem, było przeczytać 😇 nic to, może uda się następnym razem. Pozdrawiam i Wesołych Świąt 🎄💪🇵🇱

Tak, adaptacja była robiona wg przygotowanego wcześniej operatu akustycznego.
Dyfuzory wiszą 70 cm od podłogi, a w zaleceniach miało być 60 cm.
Miejsca odbić wyznaczone przez symulację. Kolumny są lekko skręcone do siebie, tylko zdjęcie tego nie oddaje.

Dzieki.
te zalecenia 60cm sa dla mnie troche dziwne. Kto robil ten operat akustyczny? Probuje po prost zrozumiec dlaczego tak wysoko, skoro te punkty pierwszych odbic sa o wiele nizej (niemalze na wysokosci dolnej krawedzi dyfuzorow, czyli tam gdzie juz prawie ze nie dzialaja)

Ukryta Zawartość

Czy masz pomiary efektu koncowego (czasyy poglosu) i wymiary pomieszczenia (L*W*H) 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Dzieki.
te zalecenia 60cm sa dla mnie troche dziwne. Kto robil ten operat akustyczny? Probuje po prost zrozumiec dlaczego tak wysoko, skoro te punkty pierwszych odbic sa o wiele nizej (niemalze na wysokosci dolnej krawedzi dyfuzorow, czyli tam gdzie juz prawie ze nie dzialaja)

Ukryta Zawartość

Czy masz pomiary efektu koncowego (czasyy poglosu) i wymiary pomieszczenia (L*W*H) 

Operat wykonany przez osobę znaną (i uznaną 🙂) w środowisku, akustyk zajmujący się tym zawodowo. Ale obiecałem nie dzielić się tym operatem więc słowa dotrzymam. Nie mniej jednak - jestem baaardzo zadowolony z efektu.

Wymiary przed adaptacją: 460 (dł) x 336 (sz) x 292 (wys). Po zabudowie: po 12 cm mniej z wysokości i długości.

Pewnie masz rację, że gdybym zawiesił je niżej to dałyby lepszy efekt, może kiedyś jak mi się będzie nudziło to je przewieszę.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, arturo_waw napisał:

Operat wykonany przez osobę znaną (i uznaną 🙂) w środowisku, akustyk zajmujący się tym zawodowo. Ale obiecałem nie dzielić się tym operatem więc słowa dotrzymam. Nie mniej jednak - jestem baaardzo zadowolony z efektu.

Wymiary przed adaptacją: 460 (dł) x 336 (sz) x 292 (wys). Po zabudowie: po 12 cm mniej z wysokości i długości.

Pewnie masz rację, że gdybym zawiesił je niżej to dałyby lepszy efekt, może kiedyś jak mi się będzie nudziło to je przewieszę.

Pozdr.

Dzieki.

Wystarczy zdjac i postawic na probe na skrzynce piwa 🙂 To minuta roboty. szkoda by bylo inwestowac tyle pracy w ciekawe ustrojstwa, a potem eliminowac/redukowac ich dzialanie ze wzgledu na optyke

Wnioskuje ze nie masz pomiarow. Bylem ciekaw, bo mam metode do symulowania/kalkulowania wynikow i bylem ciekaw, na ile sie pokrywaja z realnymi pomiarami.

Ja na twoim miejscu zapytal bym tego akustyka o pomiary albo symulacje/prognoze wynikow po adaptacji

Czy mozesz jeszcze pokazac tylna sciane i te Basowe absorbery 

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

Pozdr.

a daj jeszcze foto z drugiej strony 🙂 od strony glosnikow do sluchacza 🙂 

44 minuty temu, Ghotti napisał:

a daj jeszcze foto z drugiej strony 🙂 od strony glosnikow do sluchacza 🙂 

Proszę.

Czekam jeszcze na wygodniejszą kanapę (ta jest tymczasowa) no i na uzupełnienie barku o dobre %, ale wizualnie już dużo się nie zmieni 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@arturo_waw

no i fajnie 🙂 widziałbym tam swój fotel 😄 i pełny barek 😄 perfecto 😄 

prawda taka, że taki pokój zrobiony pod audio zagra 5x lepiej niż naprawde kosztuje 😉 

7 minut temu, Ghotti napisał:

@arturo_waw

no i fajnie 🙂 widziałbym tam swój fotel 😄 i pełny barek 😄 perfecto 😄 

prawda taka, że taki pokój zrobiony pod audio zagra 5x lepiej niż naprawde kosztuje 😉 

Tego nie wiem, ale jestem pewien że gdybym chciał te 25 m2 ściany i sufitu pokryć gotowymi ustrojami, to wydałbym pewnie na to ponad 20k zł (standardowo 1 ustrój ma jakies 0,6 m2). No i w najlepszym przypadku miał wizualnie efekt... puzzli 🙃

1 minutę temu, arturo_waw napisał:

Tego nie wiem, ale jestem pewien że gdybym chciał te 25 m2 ściany i sufitu pokryć gotowymi ustrojami, to wydałbym pewnie na to ponad 20k zł (standardowo 1 ustrój ma jakies 0,6 m2). No i w najlepszym przypadku miał wizualnie efekt... puzzli 🙃

znajomy ma 10cm wełny dookoła (oczywiscie nie na oknie i drzwiach 😉 ) do tego wlasnie KG akustyczny po całości ściany + sufit i na okno zasłony. Mam porównanie 2 audio systemów różnych ale wartych +/- 100k jeden własnie w takim pokoju, drugi w zwykłym salonie + zasłony. Dla mnie ten specjalny pokój robi robotę i tyle 🙂 oczywiście wiem iż to się nie da porównać bo systemy inne, ale dla mnie bez podjazdu kompletnie 🙂 akustyka akustyka i jeszcze raz akustyka 

38 minut temu, Ghotti napisał:

znajomy ma 10cm wełny dookoła (oczywiscie nie na oknie i drzwiach 😉 ) do tego wlasnie KG akustyczny po całości ściany + sufit i na okno zasłony. Mam porównanie 2 audio systemów różnych ale wartych +/- 100k jeden własnie w takim pokoju, drugi w zwykłym salonie + zasłony. Dla mnie ten specjalny pokój robi robotę i tyle 🙂 oczywiście wiem iż to się nie da porównać bo systemy inne, ale dla mnie bez podjazdu kompletnie 🙂 akustyka akustyka i jeszcze raz akustyka 

Skoro wywołałeś temat to mogę podzielić się ciekawym doświadczeniem, które zrobiłem u siebie. Może dla kogoś nie być to zaskoczeniem, ale ja byłem w szoku.

j.w. 🙂 akustyka akustyka akustyka ...  u siebie planuje dodać zasłony, na wiele więcej sobie pozwolić nie mogę 🙂 jedynie zostaje mi zrobić piętro pod siebie ale to +/- 200 tysi 😉 

Proszę.
Czekam jeszcze na wygodniejszą kanapę (ta jest tymczasowa) no i na uzupełnienie barku o dobre %, ale wizualnie już dużo się nie zmieni  

Ukryta Zawartość

Dzieki.

Wszystko super estetycznie zintegrowane i zrobione, ale tutaj tez sie troche dziwie, dlaczego twoj akustyk zalecil ci ustawic kanape bezposrednio pod oknem. Tym bardziej ze masz wystarczajaco miejsca na to, by ja wysunac do przodu.

Zmajstruje ci symulacje akustyki, to zobaczymy co to znaczy.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

Proszę.

Czekam jeszcze na wygodniejszą kanapę (ta jest tymczasowa) no i na uzupełnienie barku o dobre %, ale wizualnie już dużo się nie zmieni 🙂 

Ukryta Zawartość

trochę tam brakuje życia w tym pokoju, przydałby się jakiś większy nieład, kwiatek, teraz wszystko takie sterylne, jak w skandynawskim sklepie meblowym 😉 Może babę, albo dzieci tam wpuść, to coś dodadzą od siebie?!

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Dzieki.

Wszystko super estetycznie zintegrowane i zrobione, ale tutaj tez sie troche dziwie, dlaczego twoj akustyk zalecil ci ustawic kanape bezposrednio pod oknem. Tym bardziej ze masz wystarczajaco miejsca na to, by ja wysunac do przodu.

Zmajstruje ci symulacje akustyki, to zobaczymy co to znaczy.

To raczej wymóg ustawienia pokoju. Gdybym ja wysunął bardziej to wchodziłbym na nią po otwarciu drzwi.

Jeśli chcesz się pobawić to kolumny mam ustawione po 60 cm od bocznych ścian i 80 cm od tylnej (powiedzmy od środka głośnika srednioniskotonowego). 

• Pokaż nowe odpowiedzi