Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD50 Tuning

kolczas

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze , myślałem że napisałem wyraźnie ;)

CD40 jak na fotce wyszedł mnie około 1000zł - razem z odtwarzaczem bodajże za 250zł .

Roboty masa ale chciałem posłuchać jak gra chwalony TDA 1541 .

Posłuchałem i to klasa wspomnianego rDACa + lepszy zasilacz a co można mieć niewiele drożej i bez problemów .

Ty to robisz?

Przerobiłem ich sporo , ale tylko ten był tak na maxa .

OK. W takim razie raczej upoluję jakiegoś rDAC'a second hand - gdzie najlepiej ich szukać? Allegro? Sęk w tym, że mam też mediacenter, z kartą stereo Audiotrack HD2. Do oglądania filmów BD wystarcza, ale do obecnego poziomu Philipsa daleko. Dobry DAC na USB załatwiłby sprawę. Pytanie czy brak separacji galwanicznej w złączu USB nie będzie przeszkodą we współpracy z klasycznym PC z ordynarnym zasilaczem impulsowym?

• 3 tygodnie później...

Najgorszy Jantzen i jeden z najgorszych polipropylenów .

A wyżej pisałem co jest warte spróbowania .

100uF było też pewnym zabezpieczeniem się producenta przed tym że nie wiadomo do jakiej impedancji będzie takie wyjście podłączone .

wstawiłem ten sam czarny jantzen, tylko mniejszą pojemność 4,3uF. Nie słychać wyraźnej różnicy, na pierwszy rzut ucha w stosunku do 100uF, co jest zgodne z Waszymi komentarzami. Mogę teraz wstawić białego Mundorfa 4,7uF (na allegro po 37 PLN/sztuka) lub czerwonego Jantzena 4,7uF (właśnie sprawdzając cenę zakupiłem używaną parę na allegro za ok 80 PLN - 1/2 ceny nowych). Ciekaw jestem jak biały Mundrof się ma do czerwonego Jantzena?

Zamiana czarnego Jantzena na czerwonego uspokoiła górę - saksofon czy bicie dzwonów nie skłania już do nadstawiania ucha, czy nie ma tam dodatkowych podkolorowań, ale jednocześnie dźwięk nie jest już tak otwarty. Zmiana pozytywna ale niejednoznaczna.

• 1 rok później...

Może ktoś pomoże :)

Marantz 40 - zrobiłem nowe zasilanie ( pojemności ) , wymieniłem kondensatory na płycie , wymieniłem zegar

Po włączeniu , silnik obracający płytę , cały czas pracuje na maksymalnych obrotach

Wyświetlacz i przyciski , działają poprawnie , ale nawet wysunięcie płyty , nie zatrzymuje silnika !!

Po włączeniu , silnik obracający płytę , cały czas pracuje na maksymalnych obrotach

Wyświetlacz i przyciski , działają poprawnie , ale nawet wysunięcie płyty , nie zatrzymuje silnika !!

Problem z zegarem .

Zrób I/V tak jak w Aya DAC .

Nie wiem co z tego wyjdzie , ale pakuję do środka , płytki kolegi z forum :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale , bez pierwszej płytki

Ukryta Zawartość

Robię stabilizowane regulowane zasilanie dla opampów w swoim cd50 i mam zamiar się dzięki temu pozbyć kondensatora na wyjściu . Warto?

Najlepszy kondensator to brak kondensatora . Jak we wzmacniaczu go masz to w CD nie potrzebujesz .

Swoją droga , nadal chce Ci się te Marantze robić ?

Jak będziesz miał okazję zapoznaj się z PD 50 Pioneera ...

Cena inna ale i sprzęt inny . Warto w nim podłubać i niedługo mam zamiar to zrobić .

Nie wiem co z tego wyjdzie , ale pakuję do środka , płytki kolegi z forum :)

Aya DAC to AYA DAC , z tego co wtedy szukałem to była najlepsza aplikacja I/V do TDA1541 . Taką zrobiłem + zegar itd i grało to naprawdę dobrze .

To była klasa Arcama rDACa z zasilaczem Teddy Pardo .

• Moderatorzy

mały offtop bo dotyczy innego sprzętu....

mam Philipsa 963 sa,

nudzi mi się więc go poprawiam

w przetworniku oryginalnie był AD 8032 wstawiłem na uniwersalnej podstawce Muses 8820 dźwięk się poprawił , jest fajniej, ale w schemacie jest jeszcze AD 8022, tego nie ruszałem .........., bo go nie mogłem znaleźć,

W końcu znalazłem, jest po drugiej stronie płytki.

Wymieniać go czy zostawić ? Kusi mnie AD 8066

Na schemacie opki są po prawej stronie , lub na dole jeśli przekręcimy lapka tak by napisy były normalnie

i kolejne pytanie dotyczy kondków wyjściowych: są 100uF badziewiaki, mam w szufladzie 15uf Niebieskie Jantzeny MKP i będę może miał takie bipolary Mundorfa.

Robić podmianę ???

Muda, wymieniałem wygłuszenie w kolumnach, z tyłu 2 warstwy Proso i zwrotnica jest teraz nieprzymocowana.

Jak ją przymocować ?

Czy zostawić luzem???

W przewody to mn Jantzeny solid więc zbytnio nie lata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

CD odpalony , modyfikowałem parę Philipsów , ale nowa płytka dla TDA i nowy analog

to inna bajka ! Polecam wszystkim , fajna zabawa a efekt znakomity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niebieskie Jantzeny MKP

Lipa , minimum biały Mundorf na 400V .

Jak ją przymocować ?

Nie wiem . Nie znam kolumn , jak sa zbudowane ...

Wkręty do rigipsów i kręć .

CD odpalony , modyfikowałem parę Philipsów , ale nowa płytka dla TDA i nowy analog

to inna bajka ! Polecam wszystkim , fajna zabawa a efekt znakomity

Widzę opampy a dalej lampa . Po co ta lampa ?

Nie polecam też traf toroidalnych . Można tanio kupić zalewane - takie zielone EI . Nie burczą i nie drgają .

Zabawa była z CD40 . Koszt większy niż dzisiaj kosztuje używany rDAC a granie ten sam poziom .

• Moderatorzy

Nie wiem . Nie znam kolumn , jak sa zbudowane ...

Wkręty do rigipsów i kręć .

Nie polecam też traf toroidalnych . Można tanio kupić zalewane - takie zielone EI . Nie burczą i nie drgają .

Zabawa była z CD40 . Koszt większy niż dzisiaj kosztuje używany rDAC a granie ten sam poziom .

Wiem że niebieski jest słaby, ale mam je w szufladzie.

to co nieruszać oryginalnych kondków ? czy podmieniać ?

a co z druginm opampem w sekcji dac ? warto kombinować czy temat odpuszczać ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wiem że niebieski jest słaby, ale mam je w szufladzie.

To chyba nie o to chodzi żeby wymieniać na to co się ma ale na to co warto .

to co nieruszać oryginalnych kondków ? czy podmieniać ?

Niebieskiego bym nie dawał , ale może Ci się spodobać .

a co z druginm opampem w sekcji dac ? warto kombinować czy temat odpuszczać ?

Nie robiłem takiego Philipsa więc nie wiem .

Wyżej masz na przykładzie CD40/50 w co warto inwestować

witam

mam takie pytanie czy watro bawic sie w tuning odtwarzacza Philips CD204 ?

jesli tak to w jakim przedziale cenowym trzeba sie liczyc z kosztami takich modyfikacji i zaznaczam ze sam bym sie tego nie podjął.

To nie jest analog , na lampie ( zwykły bufor ) z możliwością przełączenia , albo opampy albo bufor bez kondów za opampami ( czysta ciekawość )

We wszystkich konstrukcjach daję trafa z Toroidy .pl i nie buczą , ani nie drgają .

r Dac kosztuje 700 zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A gdzie zasilacz ?? Gdzie źródło ??

A gdzie zabawa :D

Ukryta Zawartość

We wszystkich konstrukcjach daję trafa z Toroidy .pl i nie buczą , ani nie drgają .

Te o których pisałem są tańsze i lepsze . Rdzeń EI jest lepszy od toroida .

r Dac kosztuje 700 zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A gdzie zasilacz ?? Gdzie źródło ??

Dobry zasilacz złożysz za 100zł .

Kabel coax 60zł + napęd Marantza jakieś 200zł .

Kasa podobna , ale dodatkowo do DACa można podłączyć inne klamoty .

A gdzie zabawa :D

No jedynie ;)

A dokładając jeszcze 600zł kupujesz SM6 .

Przepaść jeżeli chodzi o brzmienie i funkcjonalność i w nim warto dzisiaj grzebać .

Jest dostępny schemat :)

Zbieram części i niedługo bedę go robił .

Te stare CDki warto było robić kiedyś jak inne , dobre kosztowały fortunę . Dzisiaj się to zmienia .

Owszem , jak ktoś ma smykałkę i kupi sobie CD40 za150zł , wstawi zegar do którego zrobi zasilacz , poprawi zasilanie DACa i OPampów to można się pobawić jak nie ma na ten cel większej kasy .

A z drugiej strony za 600zł można kupić dobrze grającego choćby NADa C542 .

Czasy się zmieniają :)

Ukryta Zawartość

To trochę akademicka dyskusja :)

Rozmawiamy tu ,o modyfikacjach Philipsów i pochodnych (dostępność i łatwość modyfikacji )

Na pewno można lepiej , ale za ile ?? jeszcze 600 zł ??? To razem będzie 2K !!

Za takie pieniądze , to można , już kupić naprawdę dobre CD ( bo ,o to chodzi , nie o Daca )

Na marginesie , używam CD za 3000 , a nadal te za 200 potrafią mnie , mile zaskoczyć :)

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

To trochę akademicka dyskusja :)

Raczej wynik lat eksperymentów , modyfikacji i posiadanie wtedy i dzisiaj wielu sprzętów .

Na pewno można lepiej , ale za ile ?? jeszcze 600 zł ??? To razem będzie 2K !!

Pisałem wyżej .

Zakup takiego Marantza czy Philipsa w idealnym stanie + części do modyfikacji to około 1000zł .

Do tego masa pracy . Czas to też pieniądz .

A skoro piszesz o swoim CD za 3000zł to miałem takie za 19000 , 17000 i masę innych odtwarzaczy czy DACów do 14000zł . Dzisiaj gram na CD za 1800zł i uważam go za lepszy albo podobny do tego co miałem .

Moim zdaniem lepiej te 800zł dołożyć i mieć gotowy odtwarzacz który dodatkowo pełni funkcję DACa , czyta SACD i DSD .

Odtwarzacz nowy , bez wciskania kitów czy nieudolnie pakujących handlarzy złomem .

Można go tez kupić na nawet 40 rat 0%.

Piszę o PD-50 Pioneera .

I tu tez jest pole do popisu .

Jak traktujesz to jako zabawę , OK ale nie wyjdziesz tą zabawą powyżej pewnej klasy .

To jest mój punkt widzenia i nikt nie musi się z nim zgadzać .

Ponieważ , musiał bym napisać to co wcześniej ,

pozwolę sobie , zacytować

" Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza! "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.