Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 704 - na ile oryginalna?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawostka

W wątku Scalone soncowki STK użytkownik

Pedros napisał cyt.

Witam

No ja posiadam końcówkę mocy Uher UMA200 opartą na kościach STK4048. Oczywiście orginał nie podobał mi się

za bardzo więc kombinowałęm i znalazłem na jakimś forum w USA człowieka który podszedł do tej kości profesjonalnie i ekperymentował ze standardową aplikacją podawana przez Sanyo. Wynikiem była końcówka mocy, którą porównał do jakiegoś posiadanego firmowego sprzetu za 3tyś dolców (nie pamietam nazwy, zaczynała się na R) i określił ją jako niestety lepszą pod wieloma względami. Oczywiście poszedłęm za ciosem i modyfikowałę swoją kość zgodnie z wytycznymi tyle, żę zaczołęm od średniej jakości elementów - brak funduszy :). Obecnie wstawione są kondy Panasonica FC, Wimy, Kendaila, rezystory 5% metalizowane i zamierzam jeszcze wstawić w tor sygnałowy Jenseny. Całe okablowanie na bazie Audioquesta GBC. Jakość dziwięku jaką treraz prezentuje to cacko powala mnie porównując do o wiele droższych sprzetów uważanych za audiofilskie jakich miałem okazję posłychać na audioshow. Według mnie są to bardzo dobre kości - oczywiście orginalne, i na ich bazie można złożyć naprawdę porządną końcówkę mocy i do tego o potężnej mocy.

Oczywiście potrzeba do tego sporego trafa no ale coś za coś. U mnie działa na +-71,5 V.

Zresztą to nie jest tylko moje osobiste zdanie. Szperając po necie , znalazłem wiele pochlebnych opinni na ich temat od ludzi uważanych za fachowców w tej dziedzinie. Dziwię się więc dlaczego w tym wątku tak źle wypowiada się na ich temat. Nawet najlepsze tranzystory i lampy w kiepsko dobranej alpikacji i z słabej jakości komponentami dadzą mierny efektm. Przy ocenie sprzetu bierzmy więc cały układ a nie tylko główny układ mocy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Polik nie przesadzaj - Twoj entuzjazm do bazarowego sprzetu jest godny podziwu ale z ta opinia o STK sporo przesadziles...

Mam do Ciebie prosbe: podaj mi przyklad wzmacniacza z pulapu cenowego nawet nie 30 a 15.000PLN zrobionego na STK. Czekam na konkretny link z opisem. Pozdrawiam.

PS Gdyby STK mialy rzeczywiscie takie parametry 2/3 naszych wzmakow byloby na nich zrobione a tak nie jest.

tak od siebie bym dorzucił- w zasilaczu bardzo sprawdziły by się Panasonici FC oraz diody MUR 860 lub inne "szybkie", przy szybkich diodach pojemność filtrującach nie musi być jakaś eksteremalna.

I stalo sie...

Model Diora WS 704 ma bardzo dobrze opracowana baze marketingowa i naprawde dobrze sie sprzedaje ;-)

Wzmacniacz sprzedalem (za wyzsza kwote, niz ta oferta na zamknieciu aukcji). Czas zaczac blizej interesowac sie Marantzem ;)

Pozdrawiam,

Lete

Czasem jestem wdzięczny ludziom takim jak Polik, dzięki nim ceny polskiego złomu z lat 80 są wyjątkowo dobre (dla sprzedających) a troche już tego przeszło przez moje ręce i dobrze na tym wyszedłem ;-)

Rzymska litera na końcu I, II, III... V, X oznacza kolejne wykonanie układu, które ma mniejsze zniekształcenia od poprzednich.

STK była cala masa od takich 2x20W aż po te które dawały 150W. Trudno wyobrazić sobie by duża firma stosowała tanie podróbki - raz że pewnie wtedy ich jeszcze nie było a przecież kupowali ich na Wolumennie czy sklepie internetowym, tylko od razu np. 10tys. szt. od producenta, dwa że ją na to stać (w końcu klient zapłaci za towar), trzy ze względu na ich jakość - te podróby często się psują, wybuchają, chodzą parę dni po przekroczeniu dopuszczalnego napięcia zasilana, prądu itp. niespodzianki.

A w Diorach jakoś nie ma tych fajerwerków a sprzęt szedł na eksport przecież.

STK już nie są produkowane, wszytkie "nowe" to gorsze lub dużo gorsze klony i podróbki.

Dajcie sobie spokój z STK przecież to badziew jakich mało, nic nadzwyczajnego, zastosowane w mini wieżach , a tak poza tym to trafo ma 120W to troszkę mnie zdziwiło , bo wychodzi na to że musiała by mieć 2x40W a to to chyba coś mało!!

Zniekształcenia STK4044 , mają 0,4% o cho....ra zmieniaj szybko wzmaka kup sobie tranzystorowac one mają mniej niż 0,1% mój Akai ma 0,005% jak dobrze pamiętam :D nawet Radmor 5102 ma mniej bo 0,3% więc widzisz klasę sprzętu!!!

->Djeight

Gwoli ścisłości:STK 4044 , mają zniekształcenia 0,04 %.

Myślę jednak , że problem tkwi gdzie indziej.A mianowicie :na naszym forum panuje moda na skrajne opinie o sprzęcie- albo ktoś się danym klockiem zachwyca , albo nazywa go "śmieciem".Prawda , jak to zwykle bywa leży gdzieś pośrodku.W przypadku Diory WS 504/704 , wedłg mnie problemem jest fakt , że jej cena na allegro zdecydowanie przekracza jej wartość realną , która wg. mnie wynosi na dzień dzisiejszy ok. 250-300 zł.Z innymi używanymi klockami w tej cenie może w wielu wypadkach udanie konkurować.Nie porównujmy jej natomiast ze wzmakami za 500-600 zł , bo WS 504 , w czasie gdy była produkowana , niewiele więcej kosztowała nowa!

Witam! Dla Polika spis elementów z WS-504 (nie mam schematu do WS-704) jakie należy wymienić aby z niej zrobić wzmacnaicz :)

Dobór elementów :

1) wszytkie rezystory - metalizowane 1% lub dobre węglowe

2) elektrolity - małe pojemności do 2.2uF zamieniamy na foliowe MKT (WIMA, ROE, Philips - BC Components lub inne)

3) elektrolity > 2.2uF zamieniamy na takie same pojemności lub bezpośrednio większe ok 2x, a więc, 47uF -> 47, 68 lub 100 uF, 100uF -> 100uF, 150, 220uF itd.

4) elektrolity na 16V można zamienić na 25V, przy wyższym napięciu - takie samo lub trochę wyzsze (już niekoniecznie), dowolne markowe.

5) podmienione nowe kondenstaory elektrolityczne można zbocznikować małymi pojemnościami w/w MKT, a więc np. do kondenstaora 4.7 uF dodać 220-330n, do 10uF 330-680n, do 22uF 680n-1uF, do pozostałych >22uF dajemy pojemności z zakresu 220-680uF (bo większe ze wzgl. na koszty są nieopłacalne).

6) Kondensatory ceramiczne w torze audio zastępujemy foliowymi, małe pojemności, od kilkuset pF do kilkudziesięciu nF najlepiej zastąpić przez MKP (np. WIMA FKP2), lub zwykłe MKT. Ceramiczne w zasilaniu zostwaiwmy.

7) wymieniamy okablowanie sygnałowe na nowe przewody, można użyć taśmy, pojedyńczych przewodów lub kabla sygnałowego, np. mikrofnowego, w zależności od długosci i lokalizacji połaczń, możliwości zastosowania itp.

8) wymieniamy gnaizda Cinch na pozałcane (przynajmniej te, których zamierzamy używać)

9) Półprzewodniki - wzmacniacze operacyjne 4558 wymianiamy na podstawki w ktorych w zalezności od potrzeb możemy umieścić: NE5532 - najbardziej niskoszumowy łatwo dostępny wzm. operacyjny, OPA 2132/2134/2604, OP 270/275, LM833 - co kto ma, może kupic i che wsawić, w zależności od ceny i dostępności, inne ukaldy jak najbardziej wskazane, te to tylko przykłady wzm. podwójnych.

Płytka przedwzmacniacza :

(w pierwszej kolejności dla wejścia CD) wymieniamy

R103 do R110 1.5k -> 100 - 150 ohm

Jeśli uzywamy dodatkowych wejść (Tape monitor, EQ) opcjonalnie R111 do R114 (lub R116)

R119 do R126, opcjonalnie j. w. R127 do R132 68kohm

C117 do C124 na MKT 2.2uF lub elektrolit 10uF/25V (można ood spodu zbocznikować foliowym)

C145, C146, C147, C148 wg. zaleceń ogólnych

R155, R156 -> ok. 120k - 150k

R159, R160 ok. 2.2k lub zwora

IC103 np. NE5532

Układ konturu pomijam R163 - R166, C148, C150 - C153, jeśli nie używamy to nic nie trzeba zmieniać.

Jeśli używamy wejścia dla wkładkogniota to: R101, R102, R117, R118, R,143 do R154, IC 101, C131 do C144.

C101 do C116 nie sa niezbędne.

Płytka regulatora barwy :

wszystkie elementy do wymiany, najpierw można tylko wmyienić IC201

Potencjometr balansu : odłączyć całkowicie i połączyć punkty 1-1, 2-2, 3-3, od reg. głośności do końcówki mocy, kołki (W?) M301 -> łączówka CN 602 są to połączenia L, GND, R.

Końcówka mocy :

R501, R502 3.3k -> 1.5k

R507 - R516 wg aktualnych wartości

C503, C504

C507, C508

Zasilanie :

C602, 604 -> 470uF

C615-618 6800uF/63V

do Molibden

Tego sie niespodziewałem :):):)

-naprawde dzięki cały tekst od Ciebie zapisze sobie na twardym dysku komputera i nawet wydrukuję potem ze spokojem kupię jeszcze jeden WS 704 powiedzmy w okazyjnej cenie i dokonam w nim przeróbek-na końcu porównam brzmienie i zdam relację :)

Na tuningu nie chce oszczędzać wszystko bedzie na wysoki połysk kondensatorki tantalowe też :)

Domyślam się ile trudu Ciebie kosztował ten opis !!!

POZDRAWIAM SERDECZNIE !!!

Do wszystkich forumowiczow !!!

Czas na to by podsycić :) troszke tą dyskusję :)

MARK LEVINSON kontra DIORA WS 704 :)

Chmmmm... który to ma lepsze parametry odnośnie zniekształceń ?

autor: CZEKAM SPOKOJNIE NA LINCZ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6984-100000924 1170278415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do PEDROS

To nie jest cytat mojej wypowiedzi z wątku o końcówkach STK , chyba Ci się coś pomyliło ;)

>W każdym razie , czułem się zobowiązany sprostować ...

Ukryta Zawartość

ZGADZA SIĘ POMYŁKA autorem wątku jest PEROS ,a nie PEDROS :)

POZDRAWIAM i PRZEPRASZAM :)

Ukryta Zawartość

Mark Levinson kontra Diora- ........Matko Jedyna!!! Przecież parametry dla audiofila to sprawa drugorzędna-liczy się brzmienie jeśli coś brzmi lepiej to tego się słucha i nieważne , że jest thd np 2% - co w przypadku lampy jest normalne i porządane ( harmoniczne parzyste dające wrażenie ciepła i naturalności ). Diora to legenda lat 80 i 90, ale tylko u nas , a Mark Levinson... Porównania takie to tak jakby napisać, co ma wspólnego "maluch" z Rolls-Roycem.

do Krzych

cyt.-liczy się brzmienie jeśli coś brzmi lepiej to tego się słucha i nieważne , że jest thd

>np 2% - co w przypadku lampy jest normalne i porządane ( harmoniczne parzyste dające wrażenie ciepła

>i naturalności ).

Jeśli zatam jestesmy w stanie zaakceptowac lampowce to rownież możemy i najstarszą Diorę ...

Uwaga:

kiedyś dostalem radio samochodowe marki ELTA :) -okazało się że to urządzenie ma ogromne znieksztalcenia ,dużo harmonicznych-niby wada ,ale mialem je w aucie chyba parę miesięcy bo brzmienie było takie jak lampowców -takie ciepło że nawet w zimie bylo mi cieplej :):):)

Wniosek jest jeden odpowieednio niedoskonale konstrukcje na tranzystorach mogą nieżle udawać lampę :)

POZDRAWIAM

>Polik

Nie ma sprawy! :)

Tylko jeszcze jedna uwaga: nie stosuj elektrolitycznych kondensatorów tantalowych, one są najlepsze do odkłócania cyfrówki, użyj zwykłych aluminowych. Z tego co zaważylem w dziale DIY to nikt nie stosuje tantalowych w torze audio. Na płytce regulatora barwy dźwięku nie musisz wymieniać kondensatorów foliowych (przynajmniej w I, II-gim etapie tuningu.)

Najlepiej na początek "oczyścić" (tz. poprawić) calą główną ściezkę sygnałową, zaczynając od przedwzmacniacza a potem robić wątki pobczbe - pozostałe wejscia, regulatory itp.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

to są materiały Sanyo!!!

Ukryta Zawartość

->Djeight

Masz rację ale patrzysz nie na tę wersję STK !To też są materiały SANYO :

Ukryta Zawartość

wprawdzie nie 0,04 ale bliżej niż wg. Twoich danych , a właśnie STK 4044V są stosowane w DIORACH.Podałeś po prostu dane innej wersji STK - o większych szumach.

Ukryta Zawartość

do Molibden

cyt. molibden

>>Polik

>

>Nie ma sprawy! :)

>Tylko jeszcze jedna uwaga: nie stosuj elektrolitycznych kondensatorów tantalowych, one są najlepsze

>do odkłócania cyfrówki, użyj zwykłych aluminowych.

---> Mam prośbę -wiem ,że to może nie jest łatwe ,ale czy mógłbyś sprecyzować kwestię wad elektrolitycznych kondensatorów tantalowych w torach sygnałow analogowych ?

Jaki wplyw na brzmienie zestawu może miec fakt ich zastosowania ?

POZDRAWIAM :)

Nie wiem na czym to polega, że ich się nie stosuje. Większe zmiany pojemności w funkcji napięcia?! Gdzieś wyczytałem, ze powodują pewną "ziarnistość" dźwięku (opinia użytkownika Forum). Kiedyś był artyuł w "Radiolektroniku" (początek lat `90) n.t. stosowania kondensatorów w torze audio; wynikało z niego, że elektrolity wprowadzają jakieśtam zniekształcenia, które moga byc istotne i w bdb. sprzęcie należy je albo kompensować tantalami, albo wręcz zastępować foliowymi, ja wybieram to drugie (lepsze, bo nie wysychają i nie trzeba się zastanawiać nad ich właściwą polaryzacją).

To co pisałem poprzednio to nie złośliwość , ja też lubię klocki Diory od nich zaczynałem słuchanie muzyki. Musisz określić sobie jak ta Diora ma brzmieć i do tego brzmienia dążyć. Niema elementów neutralnych każdy coś wnosi dobrego i złego; odpowiednio zkomponowany "koktajl"elementów da Ci efekt . Zobacz wątek o Gainclonie szczególnie jego początek.

Hej przytulający do piersi polskie wypociny Hi-fi

Rzeczywiście z tymi tantalkami w torze audio to radzę ( a raczej odradzam) uważać.

Kiedy zastąpiłem nimi (tantalami) kondensatory na płytce regulacji barwy w swoim poczciwym radmorze 5100 to zaraz rzuciło mi sie na uszy niemiłe zaostrzenie czy raczej wypaczenie dzwięku.

Z sympatycznego, brzmienie zrobiło się granulowate (zwłaszcza wyrzsze rejestry) i przejaskrawione, słabo wybrzmiewające, przypominające bardzo komputerowe mp3.

Podmiana na przyzwoite elektrolitowe przywróciła muzykalność i wyraźność w miejsce zaostrzenia i chropowatości.

Pomyślnych tuningów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.