Skocz do zawartości
IGNORED

Jan Niezbędny MKII SE kabel:-)

antos

Rekomendowane odpowiedzi

Wiki> nie próbowałem jeszcze tego kabelka w sekcji niskotonowej, napewno do końca tygodnia spróbuję.

Postaram się też zrobić z cieńszej folii dokładnie w/g twojego projektu z większym przekrojem i wtedy je porównam.

Chciałbym też włozyć ten kabelek do środka, ale niestety mam przegrodę głosnika wysokotonowego i fizycznie nie ma możliwości

>adamhiend

Z chęcią bym wziął kawałek.

Mój e-mail jest w o mnie (odezwij się do mnie).

A czy zwykłą lutownicą (transformatorowa 100W) da się to rozpuścić?

Ja szukałemm coś takiego w sklepach ale robili duże oczy.

Pozdrowienia

Wiki, w sklepie tego nie kupisz, ja musialem sam opracowac sobie proporcje lutu w uparciu o lterature,w cynelu gdzie zamowilem, tez przy okazji skorzystali, bo akurat mieli zamowienie na cos podobnego tylko nie umieli otrzymac stopu, wytracala im sie cyna, jezeli bedziesz lutowal male powierzchnie to na kwas 100W wystarczy,acha czy wszyscy wiecie że 2006 rok wchodzi zakaz uzywania cyny z zawartoscia Pb? oczywiście moj stop nie zawiera Pb

Wiki> spróbowałem tego połączenia..czyli JaN MKII SE na basie a na górze Cordial i okazało się że jednak Jan gra zdecydowanie lepiej na gorze od Cordiala, jest ciemnieszy i bardziej szczegółowy ...taki lampowy klimat.

Bas na JN nie jest zły ale jednak mniej kontrolowany choć jego ilość jest podobna jak na Cordialu.

Czyli zostaję przy Cordialu na basie i będą dalsze kombinacje z folią bo narazie nie miałem w domu nic co zagrałoby lepiej na wysokich.

Oczywiście czekam na dalsze inspiracje:-)

DUDI: nistety ta moja cyna z zawartoscia Alu i Ag ma fi 2mm i ma postac drutu bez topnika, ma zbyt wysoka temperature topniena zeby byla mozliwosc produkcji z topnikiem, Cu mozna nia lutowac na kalafoni, natomiast Alu na kwasie

WIKI - zrobilem probe z moja cyna, bardzo ladnie sie lutuje do folii zwykla lutownica 90W na kalafonii! ja kiedys zrobilem na zamowienie kable z Al o grubosci 0.6mm i szer. 2cm na zamowienie, pomalowalem lakierem a nastepnie okleilem tasma, dlug.2.2m u mnie one zagraly troche mdlo, bas niski d. kontrolowany, ale ogolne wrazenie bez emocji, czlowiek ktory zamowil byl jednak zachwycony!

Bądźmy konsekwentni:-) Jako koszulkę można zastosować zamiast papieru pakowego, papier śniadaniowy- nie trzeba sztukować długości ani przycinać do odpowiedniej szerokości- ma 29 cm, więc akurat w sam raz.

• 10 miesięcy później...

Pytanko - czy zmienie coś w brzemieniu kabelka jeżeli taśmę aluminiową przykleję bezpośrednio do taśmy klejącej? Aluminiowa o średnicy około 4,5 cm i taśma przeźroczysta 6cm średnicy...

Takie rozwiązanie wydaje się być dużo trwalsze niż "oprawka papierowa"

Ostatnio na fali przypływu zainteresowania kabelkami z JN wykonałem kopię Goertz MI-2, czyli tasiemki aluminiowe szerokości kilkunastu mm o odpowiedniej grubości, pomiędzy nimi teflonik z tasiemki dostępnej w sklepach hydraulicznych całość sklejona i obwinięta taśmą bawełnianą elektroizolacyjną, długość kabelków 3m.

W porównaniu do tasiemki Antosia brak jest słyszalnych dużych różnic choć jego taśmy mają inną budowę geometryczną.

Za cenę 20 czy 30 zł za cały kabel nie ma on konkurencji. Plecionka z CAT-5 (nie Belden) gra niestety niakceptowalnie przy tych tasiemkach.

--> MusicFinder

Zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na mój opis.

Nie próbowałem wykonania w innej wersji, więc trudno mi powiedzieć, czy jest różnica przy użyciu np papieru.

A kabelki grają rewelacyjnie nie tylko w porównaniu do takich za 20 - 30zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

--> shark700

Popszełbym jeszcze dalej, chyba że masz na myśli "za 1m".

Oczywiście ze wzgledu na swoją specyfikę "kabelek" może się zupełnie nie sprawdzić w niektórych systemach.

U mnie z lampką SE gra naprawdę rewelacyjnie;-)

Shark>

"Sprecyzuję swoją wypowiedź zgodnie z dzisiejszym moim stanem wiedzy kabelki te mogą konkurować z dobrymi konstrukcjami sklepowymi za 200-300 zł".

Zgadzam się z Tobą w 100%

Miałem okazję wpiąć tą tasmę do systemu klubu KAiM i porównać go ze świetnym kablem SAPR`a.

Kabel był robiony dzień wczesniej :-)

Oczywiście SAPR`owski kabel był o niebo lepszy, z tym ze ten mój gra duzo gorzej od kabla Wikiego pomimo ze zrobiony podobnie, ale chyba go trochę schrzaniłem:-) zdaje się że lepszym izolatorem zewnętrznym jest papier niz tasma.

Będę musiał popracować nad dokładnym zrobieniem w/g przepisu Wikiego.

W tej chwili gra u mnie folia i zdecydowanie jest lepsza od zwykłych kabli z miedzi beztlenowej, gra bardziej otwartą srednicą i głębszym basem, dzwięk jest żywszy i ma lepszą rodzielczosć.

Mając do wyboru Kimbera TC czy Silvera Anniversary wybiorę folię ze względu na bardziej swobodny i nie przywiązany do kolumn dzwięk.

Narazie nie stac mnie na nic lepszego więc tak

a jak w końcu jest z tym lutowaniem końcówek...

lutujecie je czy tylko zaciskacie?

Ja to jedno wiem na pewno aluminium utlenia sie powierzchniowo w powietrzu momentalnie

a tlenek glinu to jeden z najleprzych dielektryków powszechnie wykorzystywany przy produkcji układow scalonych...

Re: Sds12, 29 Paź 2006, 21:00

>Ja to jedno wiem na pewno aluminium utlenia sie powierzchniowo w powietrzu momentalnie

>a tlenek glinu to jeden z najleprzych dielektryków powszechnie wykorzystywany przy produkcji układow

>scalonych...

a jednak gra!

dziwne te kablowe sprawy ;-)

Tak jak to opisywał pwit1 wykonałem taśmy z folii alu, jako izolatora uzyłem tasmy pcv z castoramy, dosyć charakterystyczna taśma imiyujacą fakturę tkaniny. U Pwita1 system z tymi kablami grał bardzo dobrze, więc porównam u siebie.

Ukryta Zawartość

post-1234-100004159 1170303420_thumb.jpg

post-1234-100004160 1170303418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Napisz jak to u Ciebie zagrało.

Przyznam, że wciąż niedowierzam temu co słyszę mając świadomość z czego te kable są zrobione. Gra to na tyle dobrze, że nie myślę wracać do AQ cv4. Nie ma rozsądnego wytłumaczenia.

jak zmierzyć pojemność kabla ? i jaka jest wartość w miarę satysfakcjonująca ,chodzi o kabelek IC . Im mniejsza tym lepiej tak? Jak ta pojemność ma się do jakości dźwięku ?

witam

czytam ten wątek i tak sobie myślę, że to nawet ciekawy pomysł

ale ja mam zamiar zrobić to na podstawie:

Ukryta Zawartość

myślę że w tym przypadku materiał to podstawa - a aluminium do mnie nie przemawia ;)

w jednej rolce jest 16,5m - starczy na osiem 1 metrowych kabli więc kosz nie jest wysoki

...a efekty muszą być lepsze :)

pozdrawiam

delfin7777

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.