Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioner PD-73 - zna ktoś?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Rozglądając się trochę za nowym laserem do PD 73 trafiłem na servis AVS Katowice, w którym przedstawiono mi cenę 591zł za laser. Modelu niestety nie ujawniono mi ("Informacji o Part No nie udzielamy") ale jeśli zakupię laser w AVS i zlecę im wymianę to za robociznę zapłacę jedyne 150zł - pod warunkiem, że cd nie był rozkręcany. Mam nadzieję, że nie będę zmuszony do korzystania z usłóg tego serwisu i że ktoś z Was wie gdzie można dostać taniej takie ustrojstwo. Niestety nie wiem jaki dokładnie jest to model lasera, discomaniac71 przypuszcza że jest to PWY 1006. Cd dotrze do mnie pod koniec stycznia i jedyne co mogę teraz zrobić to poprosić sprzedającego o wykonanie fotografi wnętrza PD 73. I tu pytanie do Was: czy potrafiłby ktoś zidentyfikować model lasera z takiej fotografi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz maila do kilku z tych sklepow. Wiekszosc z nich odpisze Ci jaki tam siedzi model lasera. A takich jak AVS nalezy olac.

Niedawno ktos sie chwalil ze znalazł laser do pionka za 150zł. Niestety nie moge znaleźć postu.

Ukryta Zawartość

dokopałem się

Ukryta Zawartość

wpis z:

22 Gru 2005, 23:48

Ukryta Zawartość

Radzę poszukać we wnętrzu CD soczewki od lasera. W Pioneerach uwielbiają odpadać. Najczęściej po jej przyklejeniu na miejscu laser cudownie zmartwychwstaje. Jeżeli soczewki nie ma na miejscu, i nie ma też luzem we wnętrzu CD, to radzę wydłubać takąż soczewkę z utrupionego taniego Pionka z Allegro i wkleić do PD73. Powinno skutecznie zadziałać.

Przy opisie do jakich modeli był montowany PEA 1030, z linku od Rafała

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie widać modelu PD 73 :( Pozostaje mi mieć nadzieję, że to ta soczewka...

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Własnie dotarł do mnie PD 73! :D postaram się dziś wrzucić fotki wnętrzności tego cudeńka. Niestety mogę go sobie jedynie pooglądać gdyż wczoraj mój wzmacniacz uległ poważnej awarii i musi iść do naprawy :(

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przeczytalem caly watek jeszcze raz... Lza sie w oku kreci jak widze tego PD 73... Za takiego z nowym laserem oddalbym moje Akai na tym samym PCM 63 PK i jeszcze sporo doplacil... Ta politura te boczki... Eh... Co za tandete dzisiaj sie robi. Chyba sie rozgladne za takim cdekiem...

Co do kolejnosci w katalogu raz jeszcze:

1. PD 65 to nie model nizej od 75 - byl nim PD 9700 (1991 - pierwszy rok kiedy Pioneer na nasze nieszczescie zaczal tluc jednobitowki)

2. PD 73 to poprzednik PD 75 - katalog 1990 - PCM 63 PK a nie PD 2028 A (czyli 20-bitow a nie 1 bit)

Oto fotka wnętrza PD 73 i zbliżenie na laser. Jeśli ktoś potrafi go zydentifikować to bardzo proszę o pomoc - zdjęcie w dużej rozdzielczości mogę wysłać na maila.

Ukryta Zawartość

post-9327-100007498 1170283781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochęsobie pogrzebałem w temacie Pionków od czasu jak nabyłem PD-8500. Obstawiam, że PD-73 ma laser PWY 1006, niestety. Zasadniczy problem z laserami jest taki, iż nie są one ponoć oznaczone - tak stwierdzono w serwisie, do którego oddałem swojego ostatnio do regulacji bo mi zaczął skakać na dwóch płytach. No i bardziej przykre - cholernie drogie! Szukałem PWY 1006 ostatnio, nie znalazłem, a szkoda bo muszę podjąc decyzję o zakupie 9300 który chyba ma uszkodzony laser...

A więc gdybam sobie, że PD-73 ma PWY 1006. Wnosze to z tego, iż jest to jeden z czołowych modeli tej firmy, i ten laser właśnie był do takich wkładany. Zyczę ci jednak bym się mylił i by tam sobie siedział PEA 1030, tańszy i do dostania na bieżąco.

Jak mi powiedziano w serwisie, lasery Pioneer mają faktycznie cechę długowieczności, jednocześnie obarczone są sporą wadą - otóż mechanizm regulacji jest plastykowy co powoduje iż łapie luzy, nie ma tam śrubki do płynnej regulacji lecz inny patent, któy bardzo utrudnia tę czynność. Na dodatek regulacja jest skomplikowana, wymaga fachowej wiedzy, płyty serwisowej i odpowiednich urządzeń.

Zazdroszczę ci tego modelu, pisałem o nim kiedy zmierzałem taki kupić i nikt mi na czas nie powiedział, co to za cudo a tamtem miał laser wymieniony...

PWY jest do ściągnięcia z niemiec, z serwisu Pioneera ponad 800 zł!!! Ponoć krajowy serwis też je oferuje w podbnej cenie, koledzy już o tym pisali.

Życzę powodzenia i szczęścia w poszukiwaniach, 3mam kciuki!

Patrzę sobie na jego budowę i ..., ech!

jeżeli w PD 73 rzeczywiście jest PWY 1006 to w polskim serwisie można go dostać za 591zł - taką cenę mi podano. Niestety jaki jest to model lasera dowiedzieć się tam nie można. Mam nadzieję, że wymiana lasera w moim przypadku nie jest jeszcze konieczna. Nie mogę go dobrze przetestować, gdyż wzmacniacz uległ poważnej awarii ale po włożeniu płyty PD błyskawicznie przeskakuje po utworach. Na wyświetlaczu widać, że od razu zaczyna odtwarzać piosenki zarówno z oryginalnych płyt jak i cd-r także jestem dobrej myśli. Boli tylko, że odsłuchać go nijak nie mogę...

ELITE to wysoka seria Pioneer'a sprzedawana w usa i kanadzie, początkowo nazywała się tak jak europejska - Reference, o czy może świadczyć np: PD-71, który był dostępny w USA. Nazwę zmieniona na ELITE - urządzenia z taką sygnaturką nie były sprzedawane w europie. W europie seria reference pojawiła się w już na początku lat 80 tych, ale charakterystyczne urządzenia z drewnianymi boczkami w 1986 roku (słynny pre i power c-90 i m-90, zastapiony po dwóch latach przez zmodyfikowaną wersję z końcówką a w nazwie) Co do różnic - na przykładzie pd-75, był sprzedawane w europie (z napisem reference) i usa (z napisem ELITE), ten z usa różnił się zasilaniem i dodatkowymi wyjściami XLR!. Porównywać można tylko najwyższe modele bo one były zazwyczaj identyczne, ale na przykład pd-8700 w usa był sprzedawny jako pd-31 jeśli dobrze pamiętam. PD-71 i PD-73 to starsi bracia PD-75, co nie oznacza, że gorsi, nie słuchałem osobiscie. PD-65 to model niższy od PD-75, miał zwykły napęd taki jak w pd-9700. PD-S703 nie ma nic wspólnego z pd-73, btw. 703 to był ostatni w miarę dobry cd pioneer'a

pozdr,

sielik

Laser w PD73 to PWY1011

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD 71 i PD 73 to nie sa starsi bracia 75. PD 75 ma odwrocony talerzyk i nie widac zadnej kontynuacji. PD 71 i PD 73 to wizualnie i konstrukcyjnie starsi bracia PD 93. PD 71 to inaczej PD 9300 PD 73 rozni sie w srodku w zasadzie wylacznie przetwornikiem - widze po srodku bo mialem kilka egzemplarzy PD 9300.

Wow, no to zaszalałeś :D

Ile osób potrzeba żeby to coś postawić na stolik? ;-) Ile to cudo kosztuje?

PS: A co sądzisz o modelu PD-702? Jest taki ładniutki na allegro, ale jakieś chore pieniądze za nie chcą, PD-703 poszło niedawno za 300 a tutaj na starcie 700...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Misfit ten Pioneer to jest WIELKIE OSZUSTWO!!!

Nie ma PCM 1702 tylko jednobitowy PD 2028 A - jak byl na rynku to liczylismy w milionach a nie w tysiacach. Katalog 1993 a nie 1999. Jest wart max 300zl i nie wiecej. W katalogu 1994/95 byl juz PD 703. Znam sie troche na Pioneerach. PD 93 kosztowal ponad 3000DM i jest to najwyzszy odtwarzacz w katalogu 1991 kiedy Pioneer przeszedl na jednobitowki. Posiada 20-bitowy filtr. Gra fantastycznie bo jest swietnie wykonany. Waga druga w historii: 16kg. PD 95 wazyl 20 kg i mozna go znalezc w katalogu 1994/95. PD 73 PD 93 i PD 95 to 3 najlepsze Pioneery w historii. Pozdrawiam.

>Znam sie troche na Pioneerach.

Właśnie dlatego pytam :) Dzięki!

>PD 93 kosztowal ponad 3000DM

O kurde, no to niezła sumka jak na CD! Ciekawiło mnie po ile teraz chodzą.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Biorąc pod uwagę jakość wykonania, to dzisiaj musiałby kosztować +20k zł. Piękna rzecz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tutaj to faktycznie nie można się przyczepić do budowy wewnętrznej - trochę klamotów w środku jest i ładnie wszystkie zmontowane bez połączeń kablowych, mimo że staroć podoba mi się.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ja nie moge - KONIEC SWIATA!!! - zyziowi podoba sie stary klocek...

widac kolega malo takich staroci widzial w srodku i wyobraza sobie ze tam same kabelki etc... pozdrawiam serdecznie

Ja pier... discomaniac71 brawo!!!

Kiedys sparing mojego DCD z tym pionierem :-) Ja ciągle grzebie w denonie tak że ...

pzdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.