Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa XT18WH z drewnianą membraną

Darek G

Rekomendowane odpowiedzi

Placek:

Bo ten adres jest do DIY i czasem nie sprawdzam go przez tydzień lub nawet dłużej - zwłaszcza że maile przychodzą na niego nieregularnie.

>pietro

Czy chodzi o te tuby?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli tak, to ci się nie dziwię:)

Ukryta Zawartość

checkitout,

ja tego nie mówiłem ale leci jakoś tak : najpierw 6,8mF potem równolegle 0,33mH, dalej w szeregu 3,3oma a nastepnie 10omów równolegle. głosniki w zgodnej polaryzacji. Przednia ścianka szer 20 cm. rura br średnicy 6cm i 13,5 cm długości. Objętośc obudowy - zdaje mi sie że 21 litrów. Głośniki umieszczone na osi . Br promieniuje do przodu. Wytłumienie wszystkich scianek oprócz frontowej - masa bitumiczna +warstwa gąbki .Wszystko.

...there is no spoon...

ten rezystor równoległy to może podobny patent jak tutaj?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę mi wybaczyć te bazgroły ale zrobiłem schemat filtra w speaker workshop i nie mogłem go zapisac jako plik graficzny aby zamieścic na forum. Wymyśliłem więc takiego brzydala...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Pozwole sobie kontynuowac wątek

Mam zamiar kupić kit z akustyka XT2mk2 - czyli 2x Vifa XT18WO plus XT25TG30

Obudowe wykonam samodzielnie - jeszcze nie wiem z jakich materiałów (orginalny projekt to okleinowany mdf) ale interesuje mnie wasza opinia - zestaw ma sluzyc do sluchania stereo plus trochę kina domowego.

Pierwotnie myslalem o 2A2 ale po odsluchach XT2 zrobil na mnie znakomite wrazenie sczególnie w dolnych rejestrach.

Jestem średno zaawansowany w stolarce i elektronice.

Mam pytanie do znawców vify xt18wh.

Chciałbym zaaplikowac ją w istniejącej obudowie 16l w której pracuje m18wh. Będzie to BR śred.4,5 cm tylko czy mogę zostawić 18,5cm długośc? Druga sprawa to modyfikacja zwrotki.

Co zmienić w tej która pracuje z m18 a może zostawić jak jest ???

L1 powietrzna 1,8mH->odwinięta na1,5mH 1,4mm

L2 powietrzna 0,33mH 0,7mm

C1 MKP 10u

C2 MKP 4,7u

R1 4,5ohm 5W

R2 - zwora

Zaznaczę że góra to pl27tg i zostaje na pewno.Zmieniam tylko m18 na xt18.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogi Placku,

na twoje pytanie nikt nie zna odpowiedzi. No chyba ,że komus nie zalezy to odpowie ci ,że to dobrze zagra albo żle zagra albo jeszcze cos innego... To się mierzy a nie zgaduje. Daj to do kogoś z forum , kto robi głosniki to moze bedzie OK ale inaczej - bez szans.

...there is no spoon...

dino,

pewnie cię posadzą jak to zrobisz. W najlepszym wypadku dwa lata w zawiasach na pięć. Albo ,,autor projektu "( aby nie podawac nazwiska zastosowałem taki tajemny fortel i nikt nie wie o kim mowa,hahaha! ) wyrwie ci serce i zgwałci twoją świnkę morską.

...there is no spoon...

"Ja to nie wiem mysle tylko" - a tak na powaznie to z przeczytanych postow widze że zarowno osoba jak i projekty nie cieszą się zbytnio powodzeniem. Generalnie jeżeli nie będą robic problemów to z przyjemnością opublikuje po złożeniu i sprawdzeniu zestawu. Niestety nie mam czasu na eksperymenty i dlatego postanowilem wybrać kit zwłaszcza ze miałem okazje go posłuchać i porównać z 2A2 i dwoma projektami na SS. To czego sie słucha w normalnych sklepach jest tragiczne przy cenie 2-4 kzł za pare a wydawanie 10kz za B&W po piewsze za drogo a po drugie ..jakoś ich nie lubie.. (IMHO zestaw ktorego słuchałem brzmial duzo lepiej). A dodatkowo frajda z zrobieniem czegoś (co ktoś zaprojektował) włsnoręcznie.

Gratuluję słusznej decyzji. Jesli XT2 jest tak fajny jak XT1 to będzie dobry dźwięk . A co do ,,osoby" to jest to naprawde zdolny i ,,wywazony " konstruktor. Ja mu ufam, spotykałem sie z nim kilka razy i zawsze był rzeczowy , uprzejmy i nie naciągał na zakup drogich przetworników tylko mówił o ich ZALETACH I WADACH ( ! ). Do tego co chciałem zbudowac zaproponował mi ostatnio tańsze peerlesy zamiast drogich Scan speaków mimo ,że ja chciałem kupić SS .Inny dealer głosników kilku znanych marek naciągnął mnie na droga lipę ( prosiłem go o sugestie co powinienem kupić i wcisnął mi drożyznę, która mu ,, nie zeszła " )- zupełne nieporozumienie -nic juz u niego nie kupiłem.

...there is no spoon...

I ja ma takie same zdanie. W tarkcie rozmowy "naciągałem" na opinie o SS do SW (ten kosmiczny z membraną bierną) - usłyszałem "proszę zacząć od Peerlesa".

No nic zamawiam i zaczynam zabawe jak skończę to się podziele wrażeniami.

Pewnie jeszcze kilka razy spytam o sczegóły "technologiczne" wykonania skrzynek

Kolejny projekt oparty na Vifie XT18. Na dodatek takie swojskie imie i nazwisko autora. Polak to potrafi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

może ten link lepszy bedzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

specjalnie doświadczony nie jestem, ani teori nie znam ale właśnie ćwiczyłem przez kilka godzin dobieranie cewek i kondensatorów do XT18WH (a ze dwa tygodnie temu dla XT25), więc pozwolę sobie napisać pare słów.

Sprawdziłem z ciekawości filtr 0,68uF i 1,5mH - myślę, że szkoda tego głosnika, bo potrafi zagrać dużo więcej bez żadnej krzykliwości. Może w układzie dwódrożnym zyskuje się proporcjonalnie więcej basu, ale w 2,5 to raczej bez sensu. Założyłem mniejszy kondensator i doszedłem z cewką do 6,8mH - to już lekka przesada, ale lekka. Założyłem większa cewkę i będę odwijał powoli.

W każdym razie jak na moje ucho tego głosnika szkoda tak mocno tłumić, aż mi się słuchać nie chciało. Na pewno przy zbyt niskim tłumieniu będzie kłopot z połączenim z XT25 - próbowałem go nieco niżej sprowadzić, ale zaczynał się wydzierać. Moje ESY w oryginale też niby "akustyka" projekt - ogromny bas a środek daleko schowany. Co prawda XT18WH to nie WO, ale myśle, że warto popróbować.

W sumie to doszedłem to takiej konfiguracji jak wystroił McGyver i spróbuję trochę odwinąć - dzięki za porady, super zabawa.

checkitout,

sorka ale jestem przekonany ,że błądzisz. Po pierwsze- nie ma co stroic głośnika bez obudowy poniewaz jego charakterystyka jest zupełnie inna niz w dedykowanym pudle- dlatego jest krzykliwa średnica. Kiedy włozysz do obudowy to efekt cie zaskoczy- bedzie ,,ciemny" dźwiek , zamulone średnie i bas , ogólnie niezbyt pozytywne doświadczenie jeśli nie wiesz czego sie spodziewać. Ja podłączyłem te Vify przez zwrotnicę do wzmacniacza ale leżąły na podłodze. Byłem przerazony tym co usłyszałem. Dźwięk nabierze prawidłowych barw dopiero po dodaniu wysokotonowego i w pudle. Po drugie - bez systemu pomiarowego to musiałby być cud aby udało ci sie zrobić zwrotnicę. Po trzecie - cewka w projekcie Akustyka to 1,5mH ale kondensator to 6,8 a nie 0,68 jak napisałeś. Jeżeli zszedłeś cewka do 6,8mH to masz częstotliwość podziału ( przy 2 rzędzie ) gdzieś około 200 Hz -300Hz !

No ale jak już złapiesz pierwsze doświadczenia to potem trudno sie od tego oderwać . Ja robie naraz trzy projekty i kombinuję jakie głośniki kupić bo są czasem fajne okazje na allegro.

...there is no spoon...

Kondensator był oczywiście 6,8uF. Nie wiem jaka jest częstotliwość podziału, nic nie mierzyłem ani nie liczyłem tylko słucham. Wszystko w obudowie i z wysokotonowcem.

Dla jasności to ja tego nie robię od początku, tylko tak się bawię. Paczki to Esa meritum2 po tuningu McGyvera - zmniejszona objętość, strojenie bas refleksu, nowa zwrotnica. Potem jeszcze wymieniony był jeden woofer z XG na XT. Z filtrem 6,8uF i 1,5mH po prostu mi się nie podoba, bo wyższe średnie sa przyciszone, nie ma ekspresji i słychać że średnie nie łączą się dobrze z wysokimi, na przykład na żeńskich wokalach. Próbowałem sprowadzić niżej wysokotonowca XT25 ale zaczął jazgotać (w ogóle nie lubię jak wysokotonówka gra nisko i udaje średnie tony, a ten głośnik to chyba szczególnie się do tego nie nadaje). Najmniejsza cewka jaką sprawdzałem to 0,68mH ale z powrotem założyłem 0,8mH. Jak dla mnie z tamtym filtrem dźwięk jest sztucznie ugrzeczniony i nudnawy. Mi się dużo bardziej podoba jak ten głośnik gra więcej. Warto spróbować.

Fajna zabawa tak sobie postroić. Na razie wróciłem do ustawienia mcgyverowego i chociaż nic nie zmieniłem to już się czuję jak diy-owiec:) - dzięki za rady.

ESA Meritum2 to konstrukcja dwuipółdrożna. Mimo, że woofery są ośmioomowe, to w takiej konfiguracji wymagają o połowę mniejszych cewek niż w prostym układzie dwudrożnym, dwugłośnikowym. Opowieści, że z cewką 0,8mH częstotliwość podziału zejdzie do ok. 300Hz można wobec tego między bajki włożyć.

Ale mieszacie !!! Mylicie wartości pojemności i indukcyjności DZIESIĘCIOKROTNIE, człowiek od tego głupieje i wypisuje androny. Oczywiście że z cewką 6,8 mH zejdzie do ok.300Hz, tyle że od początku wiem, że chodziło o 0,68mH.

• 1 miesiąc później...

Właśnie dostałem przesyłkę - teraz czas na obudowę (jast taka sama jak 2a2).

Kilka pytan do bardziej doświadczonych kolegów:

1. Przedni panel - MDF18 plus jednolita decha dębowa o grubości 20mm klejona z MDF (dab był sezonowany ok 5 lat) - mój stolarz twierdzi że sklejony z MDF nie będzie pracował.

2. Reszta paczki MDF 18 sklejony z płtą wiórową fornirowana naturalnym debem (góra i dół MDF 25 okleinowany)

Wybrałem taką wesję ze wzgledu na chęć "wzmocnienia" konstrukcji i uniknięcia fornirowania duzych powierzchni

Pożniej dodam jeszce podstawki z granitu 5 cm (klejone i przykrecane do spodu plus kolce) - tu również pytanko: co sadzicie o rozwiazaniu : spód kolumny - mata bitumiczna o wymiarach mnieszych niz spód -płyta granitowa przykrecana śrubami do obudowy.

Pls o opinie i ew własne doswiadczenia w dziedzinie klejenia ze soba mdf i innych materiałów (chba zrobe to soudalem 67A)

Mim zdaniem to bez sensu- klejenie kamienia z mdf-em? Po co . To ma cos poprawić ? Tylko trudności ze spojeniem, mikroszczelinki przepuszczające powietrze i kupy sie nie będzie trzymać. A druga sprawa to walory estetyczne- wyobraź sobie czerwonawo-brązową membranę Vify XT i zółtawo- gówniany dąb - pasuje jak żaba do trampoliny. Kup fornir mahoniowy - to pasuje i tanie jest .

...there is no spoon...

No cóż

Vifa od pewnego czasu ma standadowe CZARNE membrany (czerwone trzeba specjalnie zamawiać)

Mahoń jest fajny ale jak sie ma reszte mebli debowych to pasuje jak...

Jezeli chodzi o kamień to Pls. o ew rozwiazania jak połączyć obudowę z podstawką z granitu (nie ma jej w orginalnym projekcie)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.