Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa rewelacja I.C.-Bodo_Z-S.E1

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Białe Stoki !

Jeśli zajadą dzisiaj to będą miały przyjemność brać udział w odsłuchu świeżutkiej "

Shades of Jade" Marca Johnsona. W składzie Lovano,Scofield,Elias,Baron......

Na porównanie "sznurówek" Boda _z i IC Stereovoxa HDSE przeznaczyłem w niedzielę ok.1,5h. Materiał testowy był różny - w 90% płyty Boda_z. (Wcale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie - było nawet ciekawiej.)

Konkluzja:

Łudząco podobne brzmienie do Stereovoxa HDSE. Różnice jakie wyłowiłem były na granicy percepcji więc nie wiem czy jest sens o tym pisać. W systemie klasy średniej (taki posiadam), powiedziałbym, że te kable reprezentują ten sam poziom ! /Trochę odważne stwierdzenie, wiem, sorry zorro ;)/

Mikroskopijne różnice dotyczyły sybilantów (nieco bardziej wydłużone "s", a bas odbierałem jako troszkę bardziej odsunięty na dalszy plan, a więc nieco cichszy. Sznurówki pokazały zdumiewającą klasę co do swoich możliwości. Jednak są to uwagi/różnice, które można śmiało olać gdyż posłuchałem specjalnie tegoż IC jeszcze sam, dwa wieczory z rzędu.

Dalsze wnioski:

S.HDSE jest minimalnie bardziej precyzyjny i przejrzysty. Wydaje mi się też, że jest minimalnie głośniejszy (raczej bez znaczenia).

Sznurówek słuchałem bez dyskomfortu, a wcześniejszy mój zarzut, że na przełomie średnicy i góry kabelek jest nazbyt jazgotliwy (trochę za bardzo się wydziera), w moim systemie - nie potwierdził się. Czyli wszystko z nim ok.

Cena tychże drucików to ok. połowy ceny S.HDSE z 2. ręki, także warto go wypróbować na bank.

Kabelek Boda_z miażdży S. HDSE (prócz ceny) elastycznością. Nic sobie nie robi z wygibywania. Jest wprawdzie b. cienki (fi ok.2mm) ale wystarczająco mocny. Gimnastyka z ułożeniem go, przy minimalnej ilosci miejsca z tyłu, nie robi na nim najmniejszego wrażenia. Ze S.HDSE trzeba jednak uważać, bo to cieniuteńka rurka. (By nie uszkodzić go firanką, skróciłem metrową parę (4,5h pracy) i mam teraz dwie :)

Do sznurówek (i nie tylko) miast budżetowych wtyków Nakamichi, polecam budżetowe Neutriki. (Pierwszy raz je miałem w ręku.) Siedzą pewnie na gnieździe, ponoć trzymają parametry (dziwne byłoby gdyby nie trzymały) i kosztują niewiele więcej.

* * * * * *

Ciekawym jak wypadłoby porównanie obu IC w systemie wyższej klasy. Czy S. HDSE wykazałby swoją wyższość ? Co na to Mr. Kulpa ? :) (Obaj wybraliśmy te same IC.) Chyba Bodo_z powinien wysłać jedną parę do testu prawdy.

Słuchałem Cardasa 300B MICRO i Sonus Olivy, wybrałbym sznurówki.

Piotrek608, 30 Lis 2005, 00:53

"Wyglad nordosta budzi zaufanie jest wery bajerancki."

A ja myślę, że wygląd, a zwłaszcza technologia (jeśli kabel gra), są po to, by chronić interesy producenta oraz kabel przed łatwą podróbą w warunkach DIY (lub podobnych), a także by nadymać cenę do granic możliwości ;)

Serio.

Pozdr.

andrea29, 6 Gru 2005, 22:00

>Do sznurówek (i nie tylko) miast budżetowych wtyków Nakamichi, polecam budżetowe Neutriki. (Pierwszy

>raz je miałem w ręku.) Siedzą pewnie na gnieździe, ponoć trzymają parametry (dziwne byłoby gdyby nie

>trzymały) i kosztują niewiele więcej.

Czy masz na mysli wtyki Neutrik NYS-373-0...2 takie jak na załączonym obrazku? Jeśli nie to czy mógłbyś podać oznaczenie tych budżetowych wtyków Neutrik?

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Zapomnialem obrazka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Jacch

Czy wysłać parkę ? Dzisiaj zajmę się porządnym odsłuchem. Wczoraj dotarł 2-gi kabel no i rocznica Lennona.....,więc wyślę jutro jeśli zdążę względnie w poniedziałek,ok?

Niestety w wersji XLR nie podróżują po kraju. Nie posiadam w swoim sprzęcie tego rodzaju wejść, i nie pomyślałem o XLR,owcach Sory :o(. Mógłbym przygotować takie kabelki, tylko, że koszt takiego rozwiązania jest 2 x wyższy niż RCA, przy tej samej długości. Pozdrawiam Bodo_z

bodo_z => dlaczego XLR dwa razy droższy ? Czyli ile za metrowe i dlaczego tak drogo ?

I dlaczego posiadacze XLRów są dyskryminowani ? Napiszę do rzecznika ochrony praw konsumentów !!

A poważnie skąd ta różnica ?

Ej no logiczne trzeba az 4x1m na dwie pary XLR ..masa -ekrany, goracy jedna zyła srodkowa zimny druga zyła srodkowa..razem było by nie było 4x400zł plus jako takie wtyczki XLR wychodzi 1700zł..kupa szmalcu..pytanie czy za to kupinsie jako takie sensowne kable XLRowskie ..wątpię no chyba ze marki Profigold..

Piotruś trochę przesadziłeś. Z ceną kabelka, wtyki niestety nie wiem ile kosztują, lecz cena kabelka powinna się tylko podwoić, dlatego że na XLR idzie do jednego kanału tyle,co na komplet RCA. Więc metrowy komplet XLR kosztowałby 800zł + cena wtyków.{:o)}

No tu sie tak w 100% z kolega nie zgodze albowiem przyłaczenie 50cm RCA to piosnka wiosenna ..ale przyłaczenie 50cm XLR to juz praktycznie na granicy nawet jak klocki stoja jeden an drugim..

Bogusiu jak bys tak dryndnał dzis po 20 na moj słuzbowy mam nadzieje ze nie bedzie jakiejs kupy to chwiłe pogaworzymy o statkach kosmicznych po brzegi wypchanych kondziami do wzmaków:):)

jacch

jeszcze raz wysłałem przed kwadransem - czy adres [email protected] nadal aktualny?

O kabelkach: próbowałem wszystkich kombinacji z 2-ma kompletami. Najlepiej wypadł w moim systemie,gdy łączył cd i pre a Sonus - pre i power. Nie wiem czy to przypadek,ale mając w pamięci Abox można chyba zaryzykować stwierdzenie zaistnienia "Bodzio's sound". Świetnie prowadzony,nienarzucający się bas,może ciut za krótki jak na mój gust. Średnica cośkolwiek odchudzona - sssybilanty pojawiają się już na męskich wokalach (ktoś tu napisał,że kabelek jest krzykliwy...).Gitara akustyczna i skrzypce straciły trochę harmonicznych. I tutaj rozumiem Arka 67 jako miłośnika i znawcę dzwięku fortepianu:Bodzio wygładza jego brzmienie i brzmi chyba bardziej naturalnie na przełomie środka i góry,za co tak dostaje się SO i lampom, ale dla mnie to joie de vivre!

Góra: więcej srebrnej - chłodnej a za mało złotej,ciepłej barwy w brzmieniu. Trochę szczupło. Nie ma tej przestrzeni,jaką pamiętam z odsłuchu Aboxa.

Śmiesznie niska cena za 0,5m;konieczne lepsze wtyki !

O kabelek poprosiłem z ciekawości zwłaszcza że Zydelek - autor wątku, jest winien tego,że mam dwie pary S.O.

Red Dawn miałem,Stereovox także. Ciekawe co się stanie gdy dostanę na próbę nową końcówkę......

zildijan => ale się napisałeś ;-) Czyli niezły kabelek za te "parę groszy " ? Pewnie w niejeden stystem się wpasuje. Szkoda ,że nie było wersji na XLR ;-( Też bym sobie posłuchał, a na RCA moim systemie nie ma większego sensu ;-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.