Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio 125 do pokoju 17m2.

sputt

Rekomendowane odpowiedzi

Ładne te Dali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda, że tylko 85dB za to min. na ok. 4ohmach - obleci. Lampka wydoli ? (Wygladają trochę jak Danish Physics.)

* * *

Jakby ktoś je miał, chętnie się wproszę na odsłuch :)

-> gipsy2: Ad. Usherów nie mam przekonania. Akkus jest bardzoż ok. - potrafi zrobić świetne kolumny, ale Accuton to nie jest mój typ przetwornika (wiem to na pewno: zbyt objawia swój charakter, a ten - jak już musi być i zwykle jest - to wolę inny).

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Jest dokładnie na odwrót z tymi głośnikami, one objawiają charakter sprzętu towarzyszącego, kabli i realizacji płyt. Są przejrzyste i neutralne, pokazują to co dostają. Jeśli masz taką opinię o tych głośnikach to coś było nie tak po drodze.

jozwa maryn, 30 Lis 2005, 23:43

>McGyver, dostarcz powtarzalny produkt do recenzji, i juz.

A, dzięki, chętnie skorzystam, ale jeszcze nie teraz. Z powtarzalnym produktem nie ma problemu, ale na razie jeszcze za wcześnie. Zmierzam do sformalizowania swojej działalności, wtedy się przypomnę. Tymczasem może jakieś tuningowane CD?

>Chyba ze masz na mysli faktyczny produkt DIY (zrobiony przez kogos dla siebie tak, jak mu w duszy zagralo).

Tak, pisząc to, do czego się odnosisz miałem na myśli faktyczny produkt DIY zrobiony przez kogoś dla siebie. Może i nawet tak jak mu w duszy zagrało. Na przykład monobloki pana Maćka znane nam obu z KAIM świadczą jak najlepiej o tym co (i jak) mu w duszy zagrało.

mahler, 1 Gru 2005, 00:12

>

>

>Jest dokładnie na odwrót z tymi głośnikami, one objawiają charakter sprzętu towarzyszącego, kabli i

>realizacji płyt. Są przejrzyste i neutralne, pokazują to co dostają.

Potwierdzam. Same przetworniki są cholernie przezroczyste. Pokazują prawdę o wszystkim co do nich podłączone.

>Jeśli masz taką opinię o tych

>głośnikach to coś było nie tak po drodze.

Lub też sama aplikacja tych przetworników była skaszaniona. Pokazują prawdę o wszystkim co do nich podłączone. Również o zwrotnicach.

Zerknij sputt na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Maja tam electry 906. To tylko 3300 taniej od ceny trimexu. Dzwonilem do tego sklepu. Bardzo pozytywne wrazenie. Moze to rozwiaze twoj problem ? Zastanawiam sie nad nimi. Slyszalem je i cholernie mi sie spodobaly. Tylko delikatnie mowiac boje sie, ze nie dadza rady w moim 22 metrowym pokoju. Z drugiej strony nie chce zachowywac sie jak cwaniak i wypozyczyc je ze sklepu ktore sprzedaje je za jedyne 7700 i potem je zwrocic, a nastepnie kupic je za 4400 w audiospektrum. Rozumiecie....kwestia dobrego smaku. Dadza rade z basem w 22 metrach? Slyszal ktos?"

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się nad tym

Ukryta Zawartość

nie wiem tylko jak to zagra z Audiolabem ,analityczne kolumny + analityczny wzmacniacz = ? , człowiek mieszka 500km w jedną stronę to wyprawa na cały dzień.Poza tym dostałem ciekawa oferte na uzywane ProAc Studio 100.Czekam na odsłuch po którym wiele sie wyjaśni (tak myślę).

Ukryta Zawartość

Dadza rade z basem

>w 22 metrach? Slyszal ktos?"

Miałem 905. Z Primarkiem A20 przez przypadek próbowałem - to absolutnie nieciekawy mariaż !!! A poza tym, 22m to moim zdaniem za dużo !!!

gutekbull, 1 Gru 2005, 10:10

>

Ukryta Zawartość

>a może te ?

Miłe brzmienie,ciut mało emocji. Potrzebują większego pieca. Sputt ma Audiolaba 8000S. To podobne do mojego TagMcLarena pre/power. Tuningowane grały nieżle z Electrą 905........

Ukryta Zawartość

Widziałem to ogłoszenie na Contour 1.3 , mam znajomwgo który na nich gra - to ciekawe kolumny ale jak dla mojego Audiolaba to Contour 1.1 były by ok.Co więcej maiłem kiedyś Dynaudio Audience 50 i miło je wspominam a Countour to inne głośniki (lepsze).

mahler, 1 Gru 2005, 00:12

Obstaję przy swoim zdaniu. Uważasz inaczej - wolno Ci, tylko że nie mamy o czym rozmawiać, bo obaj "wiemy swoje".

Słuchałem u p. W.A. (z gutekbullem) i na AS-ach. I to mi wystarczy.

To nie jest dla mnie przetwornik.

Amen ;)

McGyver, 1 Gru 2005, 00:16

No wiesz, Akkus by sp...ł zwrotnice albo aplikację ?! /Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ;) A ponieważ słyszałem co słyszałem i kilka razy, zaszufladkowałem. Nie mówię, że złe przetworniki, ale nie mój dźwięk i - upieram się - mają swój charakter. Kto nie słyszy ten jest nimi zafascynowany, więc niech posłucha np. radialowych. W mat. rekl./inf. piszą o braku własnego charakteru i że jest to ponoć najdoskonalszy materiał na membrany. /Może./ Panowie z B&W pewnie mają swoje zdanie... / ;)) /

Obaj z Mahlerem jesteście specami - nie będe się z Wami spierał. Będę szukał kolumn, przetworników (ale omijał Accutona.) I tyle mojej konkluzji i zdania.

Do zestawu bałwanków Nykiela się nie czepiam zauważ.

BTW: za pierścieniową Vifą tak chętnie stosowaną m.in. przez ESĘ i Sundial'a też nie przepadam (nie lubię i nie cenię jej. Trudno - nie mój ból głowy). Raveny (a właśc. wstęgi) zbyt odjeżdząją poziomem reszcie (konkurencji) i dlatego - sądzę - trudno do nich sparować godnych partnerów. /Efektywność też chyba mają b. wysoką - nie sprawdzałem./ I dlatego z tego powodu nie, ale się nie upieram i nie skreślam ich. Nie chcę tylko mieć różnicy klas przetworników w kolumnie. To dla mnie nie do przyjęcia uważam. Niehomogeniczne brzmienie może być efektowne (VA Mozarty) i mogę takie zaakceptować (nie do końca), ewidentnej różnicy klasy przetworników - zdecydowanie nie ! Tak nie chcę.

Wybiorę niższą klasę dźwięku ale ma być równo - bez mezaliansu z doborem klas przetworników. /Zyskałem osobiste doświadczenie ;)/

Co do ciemnobrunatnych membran z pulpy drzewnej (przetworniki stosowane m.in. przez Dali - nie, dziękuję. (Dobre na rozpałkę ;)

Ale się narobiło ;) I tak pole się nieco zawęziło.

Eliminował będę nadal wszystko co mi nie przypasuje, a kierował się wyłącznie swoimi zmysłemi, w tym słuchem.

Myślę, że mi się uda /tylko nie wiem kiedy ani co to bedzie :( /

Czytałem,że wcześniej miałeś PS5.1 i dedykowane subyPS10.Wydaje mi się,że cały ten zestaw jest bardzo dobry.Słuchałem Ps5,1 i kolumienki naprawdę zabrzmiały świetnie.Nie wiem czy proacki to wyższy poziom ale decyzja należy do ciebie.

pozdr

Szkoda,że taki efekt wyszedł z podłączenia PS10.Kiedyś w domu miałem ECI-2 i śmiem twierdzić że wzmak musiał być naparwiany czy też jakoś uszkodzony bo wypadł tak słabo że szkoda pisać.Doszło do tego że wzmak stał z boku a muzyki słuchałem na MF A2.

Mam nadzieję,że zakup nowych kolumienek pozwoli się cieszyć ich brzmieniem.

pozdr

>>Sputt

Jezeli miales wczesniej PS 5.1 to zmiana na Proaci to IMHO krok wstecz... Co do PS10 to sam mialem kiedys pomysl na zakup ww. jednak zmiana wzmacniacza i, przede wszystkim okablowania odwiodla mnie od tej koncepcji.

pzdr.

-> saint: Sory, że zapytam. Wybierając AQ Bedrocka, słuchałeś AQ CV4 ? (Pytam, bo u mnie ten drugi do naszych kolumn okazał się lepszy: precyzyjniejszy, a nie mięsisty i mało finezyjny. Mięśniak okazał się po prostu gorszą inwestycją, choć przy podłogowcach pokazał swą wyższość nad tańszym bratem. Prawie o klasę ;)

gutekbull, 26 Lis 2005, 23:35

W poszukiwaniu negatywnych odczuć nt. moich kolumn, czytam j. raz ten wątek.

W ciagu ostatniego tygodnia wiele doświadczyłem (w 2. systemach). Wnioski wydają się być jednoznaczne, o czym chyba napiszę (będzie długo).

Ale do rzecxzy. Przy okazji szukania o wadach moich kolumn, dostrzegłem ten tekst:

'Życzę powodzenia w naśladownictwie ;-)"

Nie bądź taki pewny swoich słów.

Jestes w błędzie. McGyver nie będzie naśladował (chyba, że za pieniądze) szkoły Tylera, bo ma własne, niezgorsze pojęcie o dźwięku i konstruowaniu kolumn. Pewnych błędów/rozwiazań/ nie zastosuje nigdy (no chyba, że dla kogoś - za kasę, na wyraźne życzenie).

Posłuchaj jakichś kolumn McGyvera, a potem się wypowiadaj, bo śmiem przypuszczać, że żadnych jego wyrobów nie słuchałeś.

To tyle.

Pozdr.

troy, 27 Lis 2005, 00:03

Z całym szacunkiem, jaki do Ciebie mam, ten tekst mi nie przejdzie ;)

"poza odtwarzaniem basu którego T2000 ma więcej i wynikających z tego faktu konsekwencji, zasadniczych róznic brzmieniowych między modelami Tablette 2000 oraz Studio 100 nie stwierdziłem.;)

Rozbawiłeś mnie do łez :) Słabo słuchałeś, albo byłeś na cyku (chyba;)

Nie gniewaj się za ten wpis, ale chrzanisz androny.

Poza tym pozdrawiam.

andrea29 => wiem ,ze sobota i tak dalej , ale może nie pij juz więcej :-)

Czy ja napisałem choć jedno złe słowo w tym watku na temat ProAcków ??!!!

A twoje zdanie jest wyrwane z kontekstu i świadczy,że w ogóle nie zrozumiałeś mojej intencji ;-)

Przeczytaj sobie jeszcze raz, a może przed tem głowę pod kran ;-) ;-)

sputt, 27 Lis 2005, 17:12

U mnie: wokale są na 4+. Czyli prawie b.db. Nie są płaskie (nie jestem pewien czy dobrze rozumiem co masz na myśli używając terminu "płaskie").

Mogę się zgodzić, że na b.db. wzmaku coś jest nie tak ze średnicą. Powiedziałbym, że... wyższą. To chyba jest takie miejsce, gdzie czasem mam wrażenie, że nie dzieje się tam nic szczególnego, a mózg podpowiada, że to oszustwo, bo coś powinno być tam słyszalne, a nie jest. Z kolei dolny zakres najwyższej części pasma jest podbity. Tu nie jestem pewien ale może tak być. /Nie wiem czemu na takie potraktowanie tego zakresu Tyler się zdecydował./

Kolumny grają efekciarsko, poprawnie, po prostu ładnie się prześlizgują nad tym, co Tyler uznał za "niepotrzebne";) No, trochę oszukują, odtwarzając/uprzywilejowując te wybrane fragmenty pasma, że tak to ujmę. Brzmią akcentując pewne fragmenty pasma, a jakby gasząc, pomijając inne. Jednym się takie akcentowanie podoba ( np. mnie), innym nie. /Rzecz nie tylko gustu... ;) /

Kontrabas brzmi b. efektownie (dla mnie mało które podstawkowce potrafią się zbliżyć do klasy reprodukcji tegoż fragmentu pasma, dalej: nieźle wypadają trąbka, efektownie gitary, do fortepianu - też trudno mieć większe zastrzeżenia, bo est podany w sposób bezpieczny.

Z perspektywy długiego czasu obcowania z tymi skrzynkami, powiem, że słysze pewną kompresję dźwięku. Nie wiedziałem, skąd się ona bierze, podejrzewałem, że to wina wzmaka - nieprawda. To świadome ograniczenie zakresu czestotliowości pracy woofera, twierdzę. Tu McGyver w swoimk podejściu górą. Ja doszedłem do wniosku, żewystarczy dać cewkę powietrzną na woofer i efekt znika (eksperymentowałem). Jest wtedy takie oswobodzenie dźwięku, głośnik się nie dusi, a gra "pełną piersią' i co też ważne - całkiem przyjemnie. Jednak coś za coś: wtedy folguje sobie trochę trochę dolny zakres pracy woofera. (Możliwe, że silny wzmak trzymałby go krótko - nie wiem - nie sprawdzałem.)

Co ciekawe, można tak skroić wzmaka, by ten pokazał od jak najlepszej strony zalety tych kolumienek (tak mam). Jeszcze lepszej klasy wzmak, obnaży niestety ich wady. Zwłaszcza kompresję i nie dość dobrą wtedy średnicę oraz podbitą górkę.

Te stwierdzenia przyjmijcie z lekkim dystansem, bo napisałem jak je słyszę, a charakterystyki nadal do tej pory na oczy nie widziałem :(

Tabletki 2000 grają efekciarsko i czasem tyle tylko wystarczy, by oczarować nie dość "wyżartego" zawodnika.

Ad. tweetera - jest, jaki jest. I znów tu jego charakter objawia się w zależności od wzmaka, czego miałem okazję doświadczyć na dniach.

Nie jest to gwizdek wysokich lotów.

O co chodzi z tym cykającym charakterem ?

-Przerysowany, nieczytelny bas przy grze na kontrabasie ? -Nie kumam. - BTW zapraszam sprawdzić u mnie (póki je mam).

Neutralny przekaz..., no tak, to nie ta szkoła. Musza być lepsze kolumny pod tym względem. Jednal do ideału każdym daleko (jak nie to, to co innego wyłazi z każdych).

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.