Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio 125 do pokoju 17m2.

sputt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Zwracam sie do szanownych uzytkowników ProAc Studio 125 o opinie i poradę.Dysponuję pokojem o powierzchni 17m2. o raczej żywej akustyce (słabo wytłumiony).Zdecydowałem o zakupie ProAc ale teraz mam dylemat - które zakupic Tablette 2000 czy Studio 125?.Elektronika to Audiolab 8000S oraz Stage 6,kable Van Den Hul The First oraz The Wind II.Muzyka jazz,blus,muzyka akustyczna.Nie oczekuje fali basu ,wole razczej konturowe,zdyscyplinowane niskie tony.Proszę o jakies sugestie lub spostrzezenia w w/w temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/22773-proac-studio-125-do-pokoju-17m2/

sputt => zildjian troszkę przesadza u niego słuchałem 125 wspaniałe kolumny ,bardzo dobry bas nie zaduży - w sam raz. Tabletek nie znam , ale znam 100 i myślę ,że 125 bardziej pełny dźwięk.

Mam podobny metraż i myślę ,że 125 wytworzą większy realizm i masę dźwięku.

Kup te 125 świetne kolumny za tą kasę.

coś dziwnego się dzieje bo nie mogłem dodać komentarza...

Miałem podobny problem tj. wybór między tabletkami a 125, pokój 16,5m. Wszystko zależy od konkretnego pomieszczenia. Ja bawiłem się w ustawianie sprzętu ok 1,5 roku i dopiero teraz myśle że znam mozliwości swojego pokju odsłuchowego. reasumując u siebie mam tylko jeden sposób ustawienia kolumn i mebelków, w którym 125 mają szansę zagrać sensownie (niestety testowałem to tylko z b&w7nt). W większości przypadków nie ma szans na kontrolę basu.

Testowałem obie koumny w małym pokoju w TopHiFi na Nowogrodzkiej (ok. 15m2 dobrze wytłumione) i 125 brzmiały fatalnie. Poza tym obie kolumny wymagają przynajmniej 0,5 m wolego miejsca za sobą, w innym przypadku dostajesz niekontrolowane podbicie basów.

W moim pomieszczeniu jedyne ustawienie sprzyjające 125 (ale jak juz pisałem testowane na innych podłogówkach) to takie gdzie mają ok. 1m za sobą, po bokach rozpraszacze, baza ok. 1,8 m, odsłuch ok. 2,5 od linii kolumn super wytłumiony.

Wybierz 125 tylko pod warunkiem, że będziesz miał szansę posłuchać ich u siebie. Jesli nie masz takiej mozliwości - nie pakuj sie w 125 bo moze się okazać że nie da się słuchać muzyki za to masz pokój pełen mało kontrolowanego "buuumienia".

Właśnie potwierdzają koledzy moje obawy.Zatem na weekend będę miał do odsłuchu Tabletki 2000 , jeśli uznam że są za małe bedę mógł posłuchać Studio 125 ale dopiero za tydzień.Studio 130 odpadają bo są poza moimi mozliwościami finansowymi.Jest jeszcze inna kwestia: Tabletki kosztuja 3000zł plus stendy około 500zł wyjdzie 3500zł a Studio 125 są do "wzięcia" za 4000zł .

sput=> weź pod uwagę Proacki 100 ,dwa dni temu widziałem nowe na Allegro za ok.3000zł bardzo dobre kolumny, nie wiem czy nie lepsze od Tabletek ??

Ja miałem dzięki uprzejmości Zildijana, 125 w swoim pokoju i żadnego problemu z basem ?

Przeglądam allegro i inne giełdy z ogłoszeniami , Studio 100 były na allegro ale jakieś 2 tygodnie temu za 2950zł , niestety wtedy nie miałem środków a co do tego że są lepsze od tabletek to nie watpię.Zobaczę jak wypadną Tabletki u mnie i zobaczę jak Studio 125 zagraja , chyba że sie "coś trafi" w miedzyczasie.

No jasne że Studio 100 są lepsze. Zarówno od Tabletek 2000 jak również od Studio 125. Mają uczciwe, nie zubożone głośniki (jak w Tabletkach i 125) i całkiem uczciwie (choć nieco sucho) grają. Rozkład Studio 100 na czynniki pierwsze można zobaczyć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapoznałem sie dokładnie z Twoim opisem i pozostaje pod wrażeniem.Z drugiej strony trzeba wielkiego talentu i doswiadczenia aby tak tanie głosniki jakie sa w Tabletach 2000(i Studio 125) zestroić i uzyskac takie efekty.

McGyver => chyba zgadzam sie z tobą ,po prostu lubie i jedne i drugie, a tabletek jakoś nie pamietam.100 to kolumny kultowe,ale 125 w 16m zagraja pełniejszym -potężniejszym dźwiekiem z większą podstawa basową choć może z troche gorsza średnica-mniej plastyczną,ale tylko troszkę ,coś za cos ;-)

jelsi mowa o 16m kw. to osobiscie z wymienionych kolumn wybral bym Studio100 (chociaz ich nie znam, znam 125 :)). przy powierzchniach powiedzmy od 18-19m kw. w gore juz bym myslal o podlogowych jednak.

jeśli masz okazję to koniecznie sam posłuchaj wszystkich proaców.

To że studio 100 są najlepsze wcale nie musi oznaczać że najlepiej Ci podpasują. Tak było ze mną. Po tym jak wybiłem sobie z głowy 125 musiałem zdecydować sie na tabletki lub setki i świadomie wybrałem tabletki. Posłuchaj zresztą sam.

Podstawkowce proaca z regóły mają mało basu, ale mimo to tabletki2000 mają go "więcej" niż 100 i nieporównywalnie więcej niż 1sc.

Fakt, że 100 biją je na głowę w średnicy i wysokich. Fakt że bas jest bardziej punktowy... co z tego kiedy uzyskasz tylko jakiś midbas. I nie myśl że jestem jakimś fanem basów. Ja świadomie wybrałem tabletki zamiast np. dynek52.

Studio 100 to bardzo dobry głośnik ale brak dolnych rejestrów jest tak silnie odczuwalny że potrafi zabić radość słuchania. Może częściowo także dlatego że reszta pasma brzmi wyśmienicie.

Dziękuje za sugestie i własne spostrzeżenia.Jeśli chodzi o kwestię basu to Audiolab 8000S absolutnie nie ma żadnych kompleksów jeśli chodzi o ten zakres ,nawet uważam że lekko go faworyzuje ALE nie przekracza granicy poza którą jest brak kontroli czy powstają jakieś efekty subsoniczne.Wracając do ProAc to Studio 100 odpadają ze względu na cenę (ponad 5000zł).Uwage skupian tylko na Tabletkach 2000 i Studio 125 , dzisiaj posłucham Tabletek i podzielę sie wrażeniami a z odsłuchem Studio 125 poczekam do przyszłego tygodnia i wtedy dokonam zakupu.Uff...

bardzo słusznie.

Pamiętaj tylko żeby potestować kilka różnych ustawień. Nie wiem jaki kształt ma twój pokój odsłuchowy ale u mnie tabletki zabrzmiały najlepiej przy ustawieniu w trójkąt równoboczny z bazą powyżej 2m i całość pod kątem 45' do ścian czyli kolumny stoją na dwu przyległych ścianach.

Kurde, Studio 100 można sklonować, wszystko rozpisałem w wątku o ich tuningu.

Ceny u Rolpha Smuldersa:

ScanSpeak 18W8542: 111,19 euro sztuka

Seas KT26 około 20 euro sztuka (dokładnej ceny nie znalazłem)

części do zwrotnic jakieś grosze (Tyler zastosował taniochę), lub lepsze części 200-300zł

skrzynki fornirowane u stolarza ok. 600-700zł

maty bitumiczne ok. 50zł

Samodzielne wykonanie wychodzi taniej niż klony ProAc Response 2,5 a Studio 100 są w moim odczuciu wyraźnie lepsze od R2,5, choć skrajnie inne. Przy użyciu bardzo porządnych komponentów nie powinno przekroczyć 2000zł za parę.

Niestety nie mam mozliwosci postawienia w jednym czasie Tabletek i Studio 125 , dlatego muszę w odstepnie kilkudniowym.Natomiast jesli chodzi o klonowanie to za 3000zł można kupić używane Studio 100,(2 tygodnie temu sprzedane na allegro) więc wolałbym dołożyć ten 1000 i mieć oryginał.

-> saint,

Studio 100, 16m i raczej basu jest az nadto, przynajmniej swobodnie wybrzmiewa i nie jest taki ściśniety jak ze 125, które do 16m są za duże.

-> sputt,

Chcę nowe głośniki do mocarza - jazza, mam jeszcze nawet nie roczne studio 100 + bdb podstawki, co ty na to?

Pozostałych przepraszam za prywatę ale tak jakoś mnie naszło czytając ten wątek, że w sumie nie mam na co czekać. :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.