Skocz do zawartości
IGNORED

z czego zrobic obudowe?

Wajman

Rekomendowane odpowiedzi

z czego najlepiej zrobic obudowe glosnikowa? mam zamiar zrobic proste (pierwszy projekt...) monitorki dwudrozne (mozliwe ze z br) i nie wiem za co sie wziac. mdf ? a moze lepiej drewno? (kamienia nie rozwazam jak na razie...) jaka powinna byc grubosc mdf'u ? a drewna?

https://www.audiostereo.pl/topic/22814-z-czego-zrobic-obudowe/

Witam.

Jeśli nie jesteś stolarzem, to z drewnem daj sobie spokój. Wybierz płytę wiórową lub MDF. Obróbka MDF jest łatwiejsza. Nie używaj płyt zbyt grubych. 16 -19 mmmm wystarczy jeżeli zastosujesz wewnętrzne wzmocnienia. Przy pierwszym projekcie nie poświęcaj wykończeniu obudowy zbyt dużo czasu i pieniędzy. Potraktuj ją raczej jako prowizoryczną ponieaż i tak niedługo będziesz robił następną.

Pozdrawiam.

mam bardzo latwy i tani dostep do stolarni wiec zrobienie obudowy z drewna byloby mi nawet bardziej na reke niz z mdf'u z tad tez moje pytanie... (post wczesniej nie wazny. jakies problemy z 'opera' mialem)

Ja bym poradził grubszy MDF, 22 mm, albo nawet 25 mm. Cena MDF-u na małe monitorki jest bardzo niska (ja robię dość spore monitory i za MDF 22 mm zaplacilem 46 zł z pocięciem na wymiar). Przy grubszym MDF monitorek będzie ciężki, ale jak mały, to nadal da się go bez problemu unieść w rękach. Przy grubszym MDF i małym monitorku można zrezygnwać z wewnętrznych wzmocnień skrzynki (chociaż im sztywniejsza tym lepiej). Łatwiej też zachować szczelnośc połączeń (grubszy MDF to wieksza powierzchnia klejenia).

Cieńszy MDF bez doświadczenia łatwo rozwarstwić przy skręcaniu. A samo klejenie, bez wkrętów, to już wypadałoby mieć dość spore zaplecze stolarskie (odpowiednio dużo solidnych ścisków stolarskich, jakiś w miarę wyposażony warsztacik, i sporo doświadczenia i cierpliwości z dopasowywaniem ścianek podczas samego klejenia).

Polecam skręcanie ścianek na konfirmaty (specjalne wkręty meblowe z gniazdem sześciokątnym pod klucz imbusowy). Warto zainwestować w specjalne wiertło do wiercenia otworów pod konfirmaty Wiertło takie jest dość drogie, ok. 15-20 zł, ale warto go kupić, bo wystarczy na kilka kolejnych par skrzynek.... a jak wiadomo na jednej parze zrobionych kolumn początkujący didżejowcy bardzo rzadko poprzestają ;)

Co do obudowy z drewna... W drugiej połowie lat 90-tych sławę zdobyły monitory QBA Sobieski, zrobione z drewna, grubość ścianek około 35 mm. Drewno jest dobre, o ile stolarz poradzi sobie ze szczelnością na długie lata, bo z tym w przypadku drewna bywają kłopoty. No i kwestia ceny. Porządne drewno jest chyba znacznie droższe od MDF-u.

adse, 26 Lis 2005, 19:30

QBA zrezygnowała z obudów składanych z drewnianych klepek, gdyż sie rozsychały i pękały. Z litymi deskami będzie jeszcze gorzej.

Teraz QBA ma obudowy z MDFu - być może oklejanego klepkami.

Jesli ktoś chce budować obudowy drewniane to jedynym sensownym rozwiązaniem jest sklejka. Cena najdroższych sklejek dochodzi do dziesięciokrotności ceny MDFu. Trudność większa w zrobieniu dokładnym podfrezowań i idealnie prostym cięciu długich krawędzi - sklejka się gorzej obrabia od MDFu. A trzeba obrabiac dokładnie bo jeśli już wydajemy tyle pieniędzy na obudowę to powinna ona dobrze wyglądac bez fornirowania czy malowania.

Wszystko kwestia drewna, ceny, wiedzy i umiejętności stolarza.

Że nie chodzi o litą deskę, tylko o klejone klepki drewniane, to rzecz chyba oczywista. Przynajmniej dla stolarzy. W końcu mówimy tu o meblach, a nie o budowie wiaty.

Istnieją meble sprzed dziesiątek lat, które się nie rozeschły. Czyli da się. Pytanie tylko kto to potrafi i za jaką cenę. Podejrzewam, że niewielu potrafi, a nawet jeśli, to prawdopodobnie tak wysokich kosztów nikt by nie chciał zapłacić.

Zgadzam się, paczki z drewna to taniec na cienkim lodzie. Ponadto za mdf'em przemawia szerszy wachlarz efektów wykończeniowych. Fajnych fornirów jest w bród. Trudniej ci będzie zdobyć egzotyczne drewno w niewilkich ilościach.

...hmm, moje monitorki na 25 mmm sośnie się nie rozsychają, jedynie na łączeniach płyt góry i dołu widać mikroślady rozłażenia się łaczeń, raczej spowodowane wibracjami, a nie rozsychaniem się, aha mają już 6 lat.

Lubie sosnę, bo dobrze się z nią pracuje, chociaż jest niewdzięczna bo strasznie miękka.

Co do cen, to u mnie w sklepie klejonka z sosny(ładnie zrobione blaty o dowolnej szerokości) wychodzi taniej niż mdf, a o niebo lepiej wygląda, sonicznie też nic nie mogę zarzucić...

chyba zdecyduje sie na drewno na poczatek... gadalem ze znajomym stolarzem. drewno nie bedzie sie rozsychac i pekac jesli sie bedzie je suszylo powoli (nawet 2 miechy). chyba sie na to zdecyduje...

co do kosztow to nie maja tu zbytni oznaczenia bo moge miec drewno po cenach przyblizonych do cen mdf'u... chodzi mi o sam efekt soniczny.

oczywiście, że MDF 25 mm, jeśli chodzi o "efekt soniczny". Instrumenty są z drewna, nie z MDF-u, bo one mają rezonować. Kolumna wręcz przeciwnie. Tylko MDF będzie najlepiej tłumił drgania, a do tego jest stosunkowo ciężki, co jeszcze polepsza jego właściwości. MDF jest głuchy, a drewno gra, a nie o to przecież nam chodzi, mówiąc krótko.

niestety musze przyznac ze spotkalem sie z opiniami ze drewno jest zdecydowanie lepsze (tylko drozsze).... juz nie wiem w co wierzyc. ale to wytlumaczenie dosc logiczne sie wydaje....

advocat - masz doswiadczenia odlsluchowe z uzyciem podobnych komponentow tylko innej obudowy...? (drewno a mdf). czy to tylko teoretyczne dywagacje na ten temat....

dywagacje i teoretyczne i praktyczne. najlepsze kolumny, jakie słyszałem w życiu zawsze były z MDF-u. Sam mam raczej z taniutkie kolumny DIY z MDF-u i przynajmniej wiem, że nie mają odczuwalnych rezonansów własnych, nic w nich nie gra poza głośnikami. Wiem, że to nie argument, że większość producentów kolumn wykorzystuje MDF, bo większość nie zawsze ma racje, ale z drewnem wydaje mi się, że ryzykujesz, a MDF jest sprawdzony i na pewno nie doda nic od siebie do dźwięku.

Można zrobić złe obudowy z MDFu. Można też zrobić dobre. Można zrobić złe obudowy z drewna. Można też zrobić dobre. Ale to jest znacznie, znacznie trudniejsze niż zrobienie dobrych obudów z MDFu. Wiem coś o tym. Robiłem takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

z drewna jest moze trudniej (i drozej) ale nie trzeba fornirowac (no, z lakierowaniem tez sie trzeba troche pomeczyc ale nie ma w tym nic trudnego), a z tym (fornirowaniem) u poczatkujacych (podobno (:) sa trudnosci...

zamierzalem wstepnie zrobic obudowe mniej wiecej tego ksztaltu (copyright by Rafo):

gdybym robil obudowe z drewna to wystarczylo by 'zrobic' te krzywizny i pomalowac lakierem. przy mdf'ie jak powinienem fornirowac te krzywizny zeby to wygladalo dobrze...? (brak jakiegokolwiek doswiadczenia, sory za laictwo pytan...).

wziac plat forniru i nakleic go na 'calosc' frontu, zakrzywiajac go na krzywiznach...? (hm... maslo maslane :/)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.