Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

stempur, 4 Gru 2005, 11:25

Ale nie wiem, jak

>by zagrał nietuningowy Sony. Może jeszcze lepiej, może tuning pogorszył sprawę? Wiem, wiem, dość

>śmiała koncepcja, ale żeby być uczciwym, to trzeba by porównać też nietuningowanego Sony.

Zająłby miejsce między Yamahą a Shanlingiem, bliżej tego drugiego.

A teraz dla odmiany nic o Sony.

Shanling - bardzo fajnie grający cedek, grający fajną barwą, i to barwa była najciekawsza, reszta równa ani niedociągnięć ani "fajerwerków" w pozytywnym znaczeniu. Dobre wypełnienie jednak wpływające w jakiś tam sposób na lokalizację źródeł.

Rotel natomiast maił niedociągnięcia, odczuwalne na górze rekompensowane z nawiązką piękną średnicą i motorycznym basem. Wybierając spośród tych dwóch wyszedłbym z Rotelem.

Lektor zaś to klasowe źródło, któremu nie brakowało nic i pokazał na co go stać - uspokojona góra która pomimo wszystkiego potrafiła oddwać szczegóły no i ta barwa.

Wszyscy się tu uwzieli na te kobitki, ja pojadę "architektonicznie"

Lektor to taka angielska rezydencja w porze herbaty, z pięknym podjazdem - Sony to taki modernistyczny dom nad brzegiem lazurowego morza w pełnym słońcu.

Drugiego dnia Vincenta nie było.

Walery, tylko że w Angli zimno, mgły, siąpi deszcz i angielki mają wadę zgryzu. I nawet redydencja nic tu nie da. A nad lazurowym morzem są jachty, ciepło, jest, przyjemnie i panienki się w toples opalają. Dlatego wolę Twoje Sony.

Pozdrowienia Stempur

zorro, 4 Gru 2005, 16:08

>Rozumiem że dnia drugiego kiedy był testowany drugi Sony z Stelmachem Vincent już nie uczestniczył

>w porównaniach ?

Mam nadzieje że to się zmieni, oczywiście że cieszę się że tak dobrze Soniak wypadł, ale w końcu robimy te porównania w KAiM i czemuś ma to służyć. W końcu oprócz sporadycznych spotkań u któregoś z forumowiczów spotkanian klubowe są jedną z nielicznych odsłuchów jakiś tam kolcków przez większą grupę ludzi oróżnorakich gustach i upodobaniach.

No to ten tydzień z wstępnych propozycji zgłoszeń wygląda na razie tak:

Czwartek

1. Philips CD720 zmodyfikowany - rekin (ok.18tej)

Tu coś trzeba dodać, bo nie było wiecej zgłoszeń.

Może Rotel martineza np. z moim 961?

Piątek

1. Lektor 4 (klubowy) i Lektor 3 Poirot

2. Marantze Teo i zafop

Myślę, że jeśli rozłozymy w czasie to da radę się zmieścić.

Hornet, dodaj coś od siebie, może jakąś chińszczyznę?

Moge dodac 7 letniego Soniaka.

Ale uwaga, on ma 4 przelaczane filtry cyfrowe. Prawdziwy, hardcorowy tester sprzawdzi wszystkie. To jakby 4 odtwarzacze. Czy bedzie na to czas?

pzdr

Witam

Tak jak juz zapowiadalem wczesniej jezeli uda mi sie przybyc w piatek moge przyniesc malo popularny CD firmy Atoll. Wartosc sklepowa 2700. Ale jest sprzedawany teraz chyba w Audio Punkcie bodajze za 1800-2000zl wiec trzyma sie glownego nurtu cen. Oczywiscie niebyl poddawany tuningowi

Pozdrawiam

OK, będę w piątek z Marantzem. Tuning przeszedł minimalny - dołożono LClocka, i to wszystko. Co prawda u mnie stoi dodatkowo na kolcach Nordosta, ale do klubu ubiorę go w firmowe buciki. Jeśli je znajdę, naturalnie ;)

Czy ktoś ma i mógłby udostępnić nietuningowanego Marantza 63, 6000 lub podobnego, w dowolnej właściwie wersji ("goły", SE, KI)? Haaalo! Hop-hooop!

Witam

A co z moim Primare D 20? Co prawda jest droższy, ale z drugiej ręki kupiłem za mniej niż 2 tys. a więc pułap ten sam. Może wygra, może przegra z tańszymi. To co, mam przywozić w czwartek? Mogę zostawić aż do piątku. Jar, daj znać, bo jak nie to nie będę go na siłę wypinał, bo to u mnie skomplikowane jest a ja leniwy jestem :-).

Stempur, pozdrowienia

Walery

Czy mógłbyś dokładnie napisać jakie zmiany przeszedł Twój Sony?Chcę wiedzieć,bo już jedzie do mnie 930 QS do przeróbki u Pana Andrzeja ale chciałbym go jeszcze możliwie dopieścić.Z góry dziękuję.

To wyglada na to ze w tym tygodniu sporo pracy, w czwartek Philips, Azur i Samsung, i może Sony Horneta, w piatek Primare, Marantze, Atoll. To może ja z Lektorem 3 poczekam żeby Was nie męczyć, w końcu nie spodziewamy się wielkich różnic z "czwórką"

>stempur

Ty napisz, jak się 'ładnie' wyraziłeś, gdy na naszym zestawie testującym i tym Sony Walerego puściłeś tę Panią z brzęczącymi gitarkami:-)

qrczak, 5 Gru 2005, 15:13

>Walery

>Czy mógłbyś dokładnie napisać jakie zmiany przeszedł Twój Sony?Chcę wiedzieć,bo już jedzie do mnie

>930 QS do przeróbki u Pana Andrzeja ale chciałbym go jeszcze możliwie dopieścić.Z góry dziękuję.

Nietknięty>wstawiony DAC Stelmacha+gniazdo IEC>pograł, pograł, pograł (m.in. przez 5 minut w klubie ale szybko nastąpił powrót do Lektora)>Piotrek608 - bardziej audiofilskie i chyba innej pojemności kondensatory, wymiana rezonatora na omigowski oraz krytyczne oko ES-guru. i tyle;-)

Troszkę postów wcześniej zapytałem o jakiś chociaż uproszczony opis sprzętu towarzyszącego. Nie miałem na myśli nazw, ale cechy brzmieniowe tzn. czy system kolumienki + wzmacniacz ociepla dźwięk, czy raczej jest mocno analityczny, a może zbliżony do neutralnego?

Pytam, bo upgrady mojego philipsiaka szły w pewnym konkretnym kierunku i w moim systemie dźwięk ten się sprawdza. Słuchając natomiast w innym systemie (mniej detalicznym) może sprawiać wrażenie, że dźwięk jest wycofany.

Już i tak właściwie nic nie poprawię, bo szkoda mi popsuć swój systemik na jeden odsłuch, ale małe dopasowanie mógłbym jeszcze przeprowadzić. Jedyny problem, że do czwartku kondensatorki nie dojdą do siebie :(

Może któryś z organizatorów skrobnie coś pokrótce?

>rekin

Właściwie nie wiem, co mam napisać odnośnie prezentacji zestawu. Nie ma jakiejś szczególnej cechy, może jedynie spokój i kultura. Wszyscy tak się zajęli wsłuchiwaniem w CD, że reszta nie istniała;-)

Wygląda na to, że system niewiele dodaje, więc chyba jest raczej neutralny. Nic nie podkreśla, żadnej napastliwości. Wysokie nie są drazniące, może czasem sprawiać wrazenie, że ich mało, chociaż wszytko jest:-)

Może ktoś inny cos napisze, bo ja nie mam wiecej pomysłu;-)

OK. To już coś. Absolutu nie będę podważać :)

I tak chyba chwycę jeszcze za lutownicę i pogrzebię w CD dla zasady. Już dawno - chyba ze dwa dni w nim nie grzebałem ;-)

A mogę zabrać swoją sieciówkę, bo nie wiem, czy damy radę ją przesłuchać w ograniczonym mocno czasie, no i czy będzie można przynieść własne płyty. O swoje krzesełko nie pytam, bo nie wejdzie do plecaka ;)

Pozdrawiam

>rekin

Płyty jak najbardziej. Sieciówke tez możesz wziąć - będzie wiecej zabawy;-)

Takie krótkie odsłuchy to jednak często problematyczne są. Ale cóż...

Przepraszam, że się wtrącam, ale możnaby zaprosić Senicza

z jego legendarnym wzmacniaczem "Matką Wszystkich Wzmacniaczy"?

Mógłby wziąć ze sobą Mistrza Waldemara z córką.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.