Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

zafop,

masz Jolkę ? Mnie sie udało zdobyć dodatkowo CD Atol 100 i interkonekty Acoustic Zen.

Mam też Roksy Music Avalon nagraną w HDCD.

...there is no spoon...

Mam, z kabelkami Argentum (jak obiecywał PBOR - właściciel cd-ka). Zabiorę coś z klasyki, wezmę też Michaela Buble oraz tą Lizz Wright, której słuchaliśmy w piątek, no i ... Twin Peaks! HAHAHAHA

jar

Ja tam się boje, nawet atoll zjadł mojego primare na śniadanie, to już go nie wystawiam. Za karę nie włączałem go przez 3 dni w domu:-)

Ciekaw jestem porównania tych lektorów. Bądą jutro wieczorem

Stempur

jar1, 13 Gru 2005, 21:54

>Jutro w klubie ma byc juz Lektor III.

>Czy sa jacyś chętni by porównac 'swoje robione' CD?

Przyniósłbym swojego soniaka ale piszą do mnie dystrybutorzy AA żebym tego nie robił;-))

(jar, kurcze napisałem AA;))

Mam pomysł na jakieś kolejne spotkanie - czy napęd ma znaczenie dla Stelmacha - inspirowałem się wątkiem qrczaka;-)

>>Walery, gratuluję dobrego i względnie taniego CD.

Mniej czy bardziej utajnionym dystrybutorem Lektora AA ja jestem, nie mówiąc już, że jestem także jego posiadaczem. I nie pękam, przed zlaniem mi uszu dźwiękiem "Brazylyjki". Po trzydziestce i tak się roztyje, a Ty uważj, bo możesz słuchowego syfa złapać. (I ten pot na plaży, a tak łatwo o kąpiel). Natomiast ponadczasowa elegancja i takt będą trwały nadal, bez względu na mody, gusta i opinie.

Jeszcze raz gratuluję dobrego CD, ale Ci nie zazdroszczę :-).

>> Stempur, kolum mi już zazdrościsz, czekam, aż przyjdzie pora na CD, sam widziałeś co przychodzi z pochopnych tańszych okazji.

awas

Nie wydaje mi się, że ktoś kogoś zjadł na śniadanie. Ja jestem dość ostrożny z wypowiadaniem się w takich warunkach odsłuchu. Po pierwsze brakowało mi dźwięku odniesienia, czyli na przykład podpięcia na początku i na końcu Lektora. Po drugie zupełnie inaczej było słychać w zalezności od miejsca. Po trzecie, jak już w ostatniej serii siadłem z przodu to najpierw Philips zagrał samymi konturami dźwięku (Joni (?) Mitchell, gitary, same uderzenia w struny) a z kolei Sony Walerego ładnie wypełnił te akordy ale odgłosy uderzeń gdzieś się rozmyły za plecami wokalistki. I jak w końcu pownno być?

sapr, 14 Gru 2005, 19:56

>>>Walery, gratuluję dobrego i względnie taniego CD.

>Mniej czy bardziej utajnionym dystrybutorem Lektora AA ja jestem, nie mówiąc już, że jestem także

>jego posiadaczem.

o kurcze, fakt;-)

No dobra a teraz poważnie: to że koledzy chcieli kiedyś tam porównać Lektora do tego soniaka to i tak duże wyróżnienie, różnice zdań wyniknęły, tak jak napisałeś wcześniej z osobistych preferencji a nie z przyczyn technicznych(co również mnie cieszy:)). Nie zapominajmy jednak że to tylko zabawa, czasami nużąca;-) i tyle.

Jestem zadowolony ze swojego cedeka nie dlatego że innego zjadł na śniadanie, tylko dlatego że piknie gro i tyle. W innym przypadku dojdziemy do sytuacji podobnej jak z niektórymi hodowcami psów którzy traktują je jak maszynki do medali/kasy a nie towarzyszy życia.

Więcej Brazylijki nie przynoszę - bo nie tylko stempur będzie poszkodowany - facet jeszcze trzy tygodnie temu wieżył w tuning jak w to że ziemia jest płaska.......

No chyba że będziecie chcieli;-)

>Więcej Brazylijki nie przynoszę

Przynoś i nie pękaj. Sapr jak nie widzi lampy lub jak jest świadom, że jej nie ma, to musi być gorzej:-)

Ale fakt, porównań nie można traktować jak wyroczni. Warunki różne, preferencje różne i pośpiech. Toteż nasze relacje to takie pierwsze wrażenia, nie zawsze muszą być pełne. A jak to przy ciagłym przełączaniu o żadnym czuciu 'bukietu' być nie może. A i zestaw nie jest w stanie się 'dopasować'.

Walery, 14 Gru 2005, 20:42

>Więcej Brazylijki nie przynoszę - bo nie tylko stempur będzie poszkodowany - facet jeszcze trzy

>tygodnie temu wieżył w tuning jak w to że ziemia jest płaska.......

>No chyba że będziecie chcieli;-)

Wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył, wierzył;-)

rafko, 14 Gru 2005, 21:28

>A ja z innej beczki....

>

>Od jakiegos czasu strasznie intryguje mnie skad sie wziela nazwa "Brazylijka" ....???

>

>PZDR.

stempur 4 Gru 2005, 11:25

Wyobraźcie sobie młodą, zgrabną jak cholera, piękną Brazylijkę. I teraz....

1. Ubierzcie ją w dopasowany żakiet, żakietowe spodnie (obcisłe dość, żeby niczego z tylu nie zgubić), pantofelki na niedużym obcasie, włosy niech ma spięte w kucyk, dokładny makijaż, dużo pudru, lekko skropiona Chanell No 5, przechadza się na dużej firmowej imprezie ? to Lektor IV.

2. Ta sama dziewczyna, rozpuszczone włosy, obcisła sukienka w stylu "mała czarna" albo mini spódniczka i top, brzuch odsłonięty, tańczy na klubowej imprezie, zdjęła buty, spod kosmetyków lekko wyczuwalny zapach ciała, na twarzy, dekolcie, udach kropelki potu ? to Sony

zainteresowała mnie Brazylijka w kontekście sapra i przeczytałam cały wątek. Panowie jesteście niedoinformowani - Brazylijki nie szuka się w CD tylko w swoich domach, tak jak Sapr ma na codzień

Całuski dla wszystkich

Saprowa

Zdjęcia z konkursu - Vicek S6 kontra Jolka 100S. Był też Atol 100, Cambridge Audio CD3, CA DAC3. Kabelki i ciasteczka od horneta . Płyn bursztynowy , orzeszki i cola .

Jolka chyba wygrała ( lepszy bas , detale i równowaga ) ale Vincent bardziej muzykalny , zdania były podzielone. Atole , cambridge i roksany nie zaciekawiły szanowego audytorium . Po hybrydach wypadły bezbarwnie i mało frapująco. dziwne ,że nikt nic nie mówił o THOR'ach. Było pewnie aż tak słabo ,że woleli nie denerwować gospodarza ;-P .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009263 1170281129_thumb.jpg

post-3970-100009264 1170281124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

ciąg dalszy

Ukryta Zawartość

post-3970-100009261 1170281132_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

O samych Thorach ciężko coś powiedzieć, jako że słuchaliśmy ich w nieznanym wcześniej pomieszczeniu, z nieznanym wcześniej (mi przynajmniej) wzmacniaczem - trudno więc wskazać, które cechy z czego wynikały. Ogólny charakter dźwięku "całości" twojego aktualnego systemu to nisko schodzący, silny i motoryczny bas, eksponowana góra, wyraźnie wycofana i "wyszczuplona" średnica - kolejne odtwarzacze nie zmieniały zasadniczo tego wrażenia. Gusta są różne - a tak się smiesznie składa, że od bardzo podobnego "profilu dźwiekowego" próbuję właśnie uciec, myśląc o zmianie odtwarzacza. Osoby, które słyszały mojego 63KI w ostatni piątek kojarzą zapewne, jak zagrał i o co mi chodzi ;)

Porównanie Jolidy z Vincentem było bardzo pouczające. Ogólnie, Jolida ma zdecydowanie lepiej kontrolowany bas, dużo więcej przestrzeni i powietrza, znacznie lepsze "mikrodetale". Jest bardzo szczegółowa, analityczna - okupione jest to jednak pewną oschłością brzmienia, suchością średnicy. Aż dziwne, jak na hybrydę ;) Vincent słabiej kontroluje dół, przekazuje wyraźnie mniej szczegółów, dzwięk ma wyraźnie spowolniony, z gorszą - w porównaniu do Jolidy - separacją i zamazanymi konturami. Ma za to wyraźnie lepiej wypełnioną, nieco pogrubioną średnicę - dzięki czemu często przyjemniej po prostu się go słucha.

Rany!160x4zł=640zł para 1280~`1300zł za pare ładnie nie ma co ja rozumiem że melodyjka z tej wysokotonowki jest "pieszczona" po bosku i słychac pierdzenie baby w siódmym rzedzie słuchaczy na płycie live!

>Piotrek608

Faktycznie trochę kosztują te kopółki. Jestem ciekaw jak zagrałoby Sony Walerego z tymi głosniczkami i dobrym wzmakiem. Twoje dopieszczenie tego playera to naprawdę dobra robota - gra jak z nut :)

Teo,

ciekawe co napisałeś o THOR'ach. Charakterystyka tych głosników jest płaska . Z moich pomiarów wynika ,że mieści się w granicach +/- 1 dB ( nie tylko moich zresztą ). Mozna przyjąć na tej podstawie,że ich dźwięk jest wyrównany. Ty usłyszałeś wycofanie średnicy i podbicie skrajów pasma. Ja natomiast słyszę wycofanie skrajów pasma! W porównaniu z ProAc2,5 , XT1 czy Avance 910 te głośniki to łagodny baranek o zrównowazonej gorze i skromnym basie. Bas był rozdmuchany poniewaz pomieszczenie niskie i brak jakiegokolwiek wytłumienia ( tam jest echo ! ) ale kiedy było tam wczesniej sporo gratów , bas był zupełnie inny.

...there is no spoon...

Piotrek608,

ja zapłaciłem za te kopółki około 1500 PLN za parę poniewż trzeba doliczyc koszty transportu, transferu pieniędzy,cło i podatek . ,,Importowałem" je z Madisound. Excele ze Stanów sa chyba najtańsze do kupienia. Vify , Scan Speaka itp raczej sie nie opłaca .

A co do pierdzenia to muszę cie zmartwić ale niestety z nich tego nie słychać - dobry pierd to częstotliwość rzędu kilkudziesięciu Hz . Głosniki wysokotonowe nie przenosza takich częstotliwości . Mimo to nie żałuję ani jednego dolarka wydanego na nie.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Detalicznosc Thorow slychac od razu. Basu nie ma za duzo jednak jest dobrze kontrolowany. Srednica byla jednak wycofana a nawet odnioslem wrazenie, ze jest dziura w jej gornym zakresie. Dynamika bez zarzutu. Jesli kolumny maja tak plaska charakterystyke to moze wzmacniacz? Na pewno nie Vincent bo on dociepla. Trudno wskazac co jest odpowiedzialne za dany efekt w zestawie gdy 60% elementow i pomieszczenie slyszy sie pierwszy raz. Roznice pomiedzy odtwarzaczami byly wyrazne. Jak zwykle o scenie nic nie napisze bo do tego potrzebuje dluzszych odsluchow.

Chetnie posluchal bym Thorow w innym zestawieniu.

>arturp jesli masz chec zaprezentowac je w Klubie to moge pomoc w transporcie.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.