Skocz do zawartości
IGNORED

Wplyw lamp pre na brzmienie zestawu

nikaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Acha, tak sie zaczela infekcja stosowania pentody jako sterownika do 300b SET:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to jest lista DHT produkowano obecnie:

"Now we have from current production (this list is what i readily remember):

TJ 300B (various Types)

TJ 205D

TJ 50

TJ 45

TJ 2A3

TJ PX25

TJ PX4

KR 300B (Various)

KR 2A3

KR PX25

KR PX4

AVVT 300B (various)

AVVT 2A3

AVVT 45

AVVT PX25

AVVT AD1

AVVT various new DHT's

EAT 300B

EAT 2A3

EAT 45

Sovtek/EHX 300B

Sovtek/EHX 2A3

Svetlana 300B

Shuang 300B (various)

Shuang 2A3

Who knows what Shuang will come up with if trnds hold "

Cytat z LT. Nie jest on pelny.

Koteczku:

Nie napisałbyś paru słów o TJ 300B/c? Zgaduję, że jest to wersja z litą, nawęglaną anodą (o standardowej dla 300B mocy emisyjnej - 40W), obecnie w przedprodukcji - słuchałeś jej, prawda? 2A3 mnie owszem, kusi, niestety, ta bańka z całą pewnością nie pociągnie moich głośników (86db, 6ohm), do których wymiany jakoś serca nie mam (szczerze mówiąc, nie mogę wyjść z podziwu, jak 300B się to udaje, tłumaczę to sobie malutkim pokojem i cichym słuchaniem). Teraz mam EHG, i jestem dość zadowolony, ale może kiedyś...?

Marcin(g),

Kilka slow o TJ 300b z weglowa anoda. Kilka lat temu TJ 300b z dziurkowana anoda zrobila duzo szumu w swiatku milosnikow bezposrednio podgrzewanych triodowych lamp. Od dziesiatek lat punktem odniesienia byl Western Electric. Nie sposob bylo cos powiedziec o tych triodach nie porownujac je do malpy ktora zawsze siedziala na najwyzszej galezi i zawsze miala wszystkie samice w stadzie dla siebie. Dobra lampa, ale kosztowala $ 800 za pare. Duzo, nawet jezeli byla udekorowana drewnianym pudeleczkiem. Od jakiegos czasu, mimo globalizacji i ekspansji tlustych kapitalistycznych firm na swiecie, powstala siec malych firemek, ktore swietnie konkuruja z molochami. Tak to dobrze, ze DHT to niszowy przemysl.

Tak wiec od kilku lat mala manufaktura, praktycznie zaklad prac recznych, wyrwal ze szponow WE lwia czesc rynku i monopol na DHT. TJ 300b z siatkowa anada jest przez wiekszosc uwazane za najpyszniejsza 300b.

Do kilku dni temu podzielalem te opinie. Stosujac podobna metode jak w przypadku testow na 2a3, porownywalem TJ 300b z weglowa ( 300b/c) i siatkowa anada (300b/n). Porownywanie bylo na monoblokach Consonance 300b, zmodyfikowane tak by pentoda a nie 6sn7 sterowala 300b. Wszystko inne bylo po Bozemu. Wzmacniacze na wyjsciu graly na PHY a na wejsciu CD lub gramofon krecil kilka roznych nagran mono.

Obserwacje: TJ300b/c jest wspaniala lampa. Ma wiele zalet TJ300b/n ale posiada rowniez cos ekstra: jest bardzej organiczna, naturalna w brzmieniu. Moze gorna oktawa nie jest tak otwarta, ale za to jest slodsza od siatkowej. Od lat sluchajac siatkowych TJ bylem oczarowany ich otwartoscia, ale czesto, cos w samych gornych rejestrach bylo na moje ucho za jasne za deczko nienaturalne. Weglowce sa wolne od tego efektu. Ale zycie nie jest tak proste: TJ300b/c jest mnej analityczne, ma troche mnej mikrodetalu na gorze w porownaniu do TJ300b/n.

Podobnie ja w przypadku 2a3: cos za cos.

Konkluzja: jak glosniki ktore masz sa za "cieple" i troche za "ciemne" ...300b/n,

jak sa troche za "jasne" lub "chlodne"......300b/c.

Obydwie lampy sa wspaniale, roznia sie jedynie smakiem.

Koteczku

Dziękuję Ci za świąteczny prezent w postaci opisu węglowych 2A3. Bardzo to miłe z Twojej strony, że między świątecznymi pysznościami i innymi uciechami ciała tudzież ducha czas dla mnie znalazłeś. Wszelako jestem teraz w dużej i bardzo ciemnej kropce, bo doprawdy nie wiem, która z nich – węglowa, czy dziurkowana – bardziej by mi odpowiadała. A priori tego nie ustalę a o a posteriori będzie nadzwyczaj trudno, bo prawdę rzekłszy nawet na jedną parę nie mam teraz środków, a co dopiero na dwie. Coś mi jednak mówi, że ta węglowa byłaby lepsza, niemniej pewności nie mam. Przy okazji, czy te węglowe byłyby do wydarcia, czy musicie je oddać albo macie je tylko dla siebie?

No a teraz coś mniej dla mnie sympatycznego.

Napisałem parę dni temu, iż wywaliłem do kosza sovtekowskie GZ34, bo były za mało przejrzyste i za słodkie. Zaraz potem zgasła mi jedna 2A3 i niespodziewanie znów ożyła. Cóż, ja wprawdzie z grzebaniem przy sprzęcie audio nie mam większych doświadczeń, a lutownicy w rękach nie miałem, ale z normalnymi instalacjami elektrycznymi jestem dość zżyty. Obejrzałem przeto ową felerną 2A3 i jedyne, co mi się wydało podejrzane, to fakt, że jej nóżki były solidnie obrośnięte śniedzią. (Jak na prawie nową lampę rzecz chyba dość osobliwa.) Śniedź zaś, jak uczy doświadczenie, nie przepada za przewodzeniem prądu. Wydobyłem przeto skądsiś płyn do czyszczenia mosiądzu i bez ceregieli owym zaśniedziałym nóżkom zaaplikowałem. Mam wprawdzie pod ręką także stężony kwas organiczny, który ochoczo pożera nawet beton, ale tego śmiałości użyć już w sobie nie odnalazłem. (Pewnie by z owych nóżek wiele po jego zastosowaniu już nie zostało.) Przy okazji umyłem też nogi drugiej 2A3, podobnie zaśniedziałej, a na koniec pozostałości osadu przetarłem aksamitnie drobnym papierem ściernym. W sumie dość to nawet wypadło, chociaż całkowitej czystości polerowanego metalu nie uzyskałem. Dzieło swe następnie wzmacniaczowi na powrót zaaplikowawszy z duszą na ramieniu (bo a nóż coś do reszty zepsułem) przystąpiłem do odsłuchów. I co się okazuje? Dźwięk stał się dużo jaśniejszy i bardziej szczegółowy. Zapewne już od jakiegoś czasu stopniowo podupadał, a ja tego, zgodnie z zasadą niedostrzegania minimalnych gradientów, nie zauważyłem. W zaistniałej sytuacji nie pozostawało nic innego, jak wyjąć z kosza wywalone uprzednio Sovteki i sprawdzić, jak też to rzeczywiście one grają, bo barwę i przestrzenność miały bardzo dobrą.

Nie jest miłą rzeczą musieć coś odszczekiwać, ale, jak powiadał Arystoteles, przyjacielem Platon, ale większym prawda. Schowawszy przeto dumę do kieszeni spieszę donieść, że moje uprzednie stwierdzenie o bezwartościowości sovtekowskich 5AR4/GZ34 było nieprawdziwe. Te lampy mają wiele czaru i są lepsze od Sino, a ja się wygłupiłem.

No i będzie tego.

Piotrze,

Ciesze sie, ze abulacje i szorowania lampek daly pozytywny efekt.

Odnosnie Twojego dylematu czy dziurka czy wegiel da wiecej radosci, to slodkie tortury. Zycze Ci w Nowym Roku jak najwiecej tego typu dylematow. Nasza pasja to przeciez nic innego jak tego typu wybory. Wiem, ze Ryszard ma na skldzie oba typy, wiec jest z czego wybierac. Decyzja czy wegiel czy dziurawiec to sprawa gustu i smaku oraz synergii z reszta systemu. U mnie w dziupli wegiel sprawuje sie lepiej bo PHY graja stosunkowo jasnym dzwiekiem. Nie ma w nich pudla gdyz sa dipolami w otwartym panelu. Jak one zagraja z Twoimi glosnikami trudno powiedziec, sam ocenisz. Wiem, ze sa siebie warte, jedne z najlepszych 2a3 w obecnej produkcji. Przypominam, ze wspolczesne Rosyjskie 2a3 (monoplate) tez nie sa w kasze dmuchac i kosztuja kilka razy taniej.

Nie, Koteczku, kaszki na święta nie wypada jeść, a do tego jeszcze rosyjskiej. Fe, fe, za wszelką cenę (w granicach rozsądku) wolałbym tego uniknąć. W połowie stycznia mam nadzieję jakowychś pieniędzy dopaść, to wówczas będę się głowił, jak z dziurkowo-węglowego dylematu wybrnąć. Może Ryszard pozwoli mi wybrać, bo może ten Ryszard gołębiego jest serca? Się jeszcze zobaczy. A ściśle rzecz biorąc, to te węglowe podają faktycznie mniej szczegółów, czy tylko stwarzają takie wrażenie?

Pozdrowienia

Tak się zastanawiam na ile uprawnione jest oznaczanie, co tu dużo mówić, lamp o odmiennej konstrukcji, czasem dalece odmiennej od pierwowzoru, tymi samymi symbolami. 2A3 z anodą węglową, 2A# o wysokości 15cm, 2A3 z podwójną anodą... wychodzi na to, że ruskie monoplates są najbliższe oryginałowi, przynajmniej jeżeli chodzi o ten jeden detal konstrukcyjny. Koteczku, a słuchałeś kiedyś oryginalnej NOS RCA 2A3 ?

Lampy są swoimi odpowiednikami wtedy, gdy mają - z dobrym przybliżeniem - takie same charakterystyki, parametry elektyczne i cokół. Reszta może być dowolna. Zawsze tak było. Jak czytałem ostatnio w sieci, to współczesne manufaktury w taki właśnie sposób wznawiają produkcję lamp, których pierwowzory wyszły z produkcji kilkadziesiąt lat temu i nikt już nie dysponuje dokumentacją produkcyjną. Zresztą nawet gdyby dysponował, to manufaktura nie jest w stanie odtworzyć wielkich linii produkcyjnych fabryk produkujących kiedyś miliony sztuk.

Oznaczanie to rzecz wtórna. Łatwiej nadać symbol podobny do pierwowzoru, bo od razu wiadomo, o co chodzi. A prawa autorskie do znaku towarowego, jeśli by tak traktować oznaczenie typu lampy, już zapewne dawno wygasły.

Czy są dostepne pełne charakterystyki tych "nowych" lamp ? Pewnie łatwiej o karty katalogowe oryginałów... Ciekawe byłoby takie porównanie. W każdym razie jesli z jakiejś 300B mozna wyciągnąć o 25% więcej mocy niż z innej, to czy to te same lampy ? A jak tobyło drzewiej ? Czy na przykład EL84 Philipsa i EL84 Tungsrama bardzo się od siebie różniły i czy różnice były mniejsze czy takie jak w omawianym przypadku ? Bo generalnie, z punktu widzenia użytkownika sprzętu RTV--AGD typu telewizor bądź radiola a także z punktu widzenia pana z serwisu, który reperował zepsute urządzenie obie te lamy były w 100% wymienne. Ale my, audiofile roztrząsamy najdrobniejsze niuanse !

McGyver,

Lampa 6N3 ma odpowiednik w EY82 ( bardzo nietypowa lampa). Jezeli zas chodzi o lampe 6H3P (cyrulca) lub 6N3P (po naszemu) to to inna bajka: to 2X Trioda nowalowa. Ma podobne wzmocnienie do ECC88, ale nizsze Ia, inne wyjscia,etc.

Reasumujac: nie ma bezposrednich odpowiednikow tej lampy.

Dudivanie,

Inzynier ladnie to napisal: "Lampy są swoimi odpowiednikami wtedy, gdy mają - z dobrym przybliżeniem - takie same charakterystyki, parametry elektyczne i cokół. Reszta może być dowolna"

Zostaje mi tylko dopisac: me to ,me to.

Jak już jest dzień dobroci to może i ja poproszę o odpowiedż odnośnie lampy. W stopniu wyjściowym mojego CD jest trioda w.cz. 6gk5/6fq5a GE. podobno nie ma dla nie zamienników - ale kto pyta mądrych ludzi - nie błądzi:)

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

ECC85 ma wzmocnienie Ka= 57, ECC88 ma Ka=33, 6N3 ma Ka= 36. Blizej jej do 88 niz 85. ECC 85 ma Ia=10mA, ECC88 ma Ia=15mA, 6N3 ma Ia=9 mA, czyli jej prad anodowy ma blizszy do ECC85. Czyli to blizej, tam dalej, ale zadna z nich nie jest rownowazna 6N3. Nie kijem go nie palka.

MPB,

Jest wiele zamiennikow tej siedmionozkowej pojedynczej triody:

Data Source ................................... RCA RC-29 - 1975Preferred Substitutes ......................... 6ER5 6FQ5A Substitutes ................................... 6ES5 6FH5 6FY5 Application

Miniature type with frame grid used as grounded-cathode rf amplifier tube in vhf tuners of color and BW tv Receivers. Requires miniature 7-contact socket.

Nawet EC95 ujdzie w tloku. Jak mozesz to wymyszkuj jej rownowazniki. Jest prawdopodobne, ze kazda bedzie miala indywidualny smak. O to nam przeciesz chodzi, dopasowac lampe do dzwieku ktory lubisz. Zapewniam Cie, daje to wiecej frajdy niz zabawa kabelkami, ktora trzeba zostawic krzemowcom, bo nic innego nie moga. Dobrej zabawy.

Dudicanie,

"a słuchałeś kiedyś oryginalnej NOS RCA 2A3 ?"

Pobieznie, Ryszard ( ten tajemniczy) przyszedl z kilkoma NOS'ami. Porownywalismu 2a3: RCA, TJ, Rosyjskie. By byc pewnym trzeba pozyc kilka dni z nimi, przesluchac na wielu zrodlach. Nasze odsluchy byly troche na chybcika oraz bylo to dwa lata temu. Nie pamietam detali, najwieksze wrazenie zrobila na nas TJ-mesh oraz fakt, ze Rosyjska byla nie gorsza od RCA. Zaznaczam, to tylko byly pierwsze-dyletanckie wrazenia. Od czego czasu przelalo sie wiele wody pod mostem. TJ wyprodukowal weglowa 2a3, moja ostatnia faworyta. Nie ufaj mezszczyznom, tylko uslysza cos ladniejszego a juz zdradzaja poprzednia.

Przyszedl czas by porownac TJ2a3/c (weglowa anoda) z Sovtek 2a3. Pisalem juz, ze Sovteki 2a3 to super lampa i za okolo

70 usd/pare trudno o cos duzo lepszego. No i dobrze, jak ona sie ma w bezposrednim porownaniu z TJ na weglu?

Jak zwykle, test dla leniwych, prawy kanal Sovtek, lewy TJ.

Pierwsze wrazenie bylo szokiem. Sovtek pokazal wiecej detali, byl bardzej bezposredni, wiecej zycia. To dopiero. Wczoraj porownywalem weglowe TJ z dziurkowcami, i bylem zauroczony weglowcami, a dzisaj moj pupilek jest gorszy od Sovteka. Moze to nadmiar bigosu i sledzikow w kolderce? Kilka godzin zabawy lewo-prawo. Pomalu wylania mi sie akustyczny obraz:

weglowce sa pelnejsze, bardzej wyrafinowane. Pomimo braku mikrodetalu, dzwiek weglowcow jest bardzej przekonywujacy.

Pierwsze wrazenia byly rozne, gdyz Sovtek bardzej swieci, jest jasniejszy, robi lepsze wrazenie, po jakims czasie, ta jasna gorna oktawa zaczyna troche irytowac, meczyc. Powrot do nieco ciemnejszej weglowej 2a3 wprowadza relaks.

W trio :TJwegiel, TJdziurawiec, Sovtek, TJwegiel jest tonowo najcieplejsza, Sovtek- #2, TJdziurawiec #3.

Na skali slodyczy: kolejnosc analogiczna jak wyzej.

Na skali analitycznosci-detalu: na odwrot: TJ-dziurawiec #1, etc.

TJ-weglowiec jest najbardzej naturalno-organiczna z nich trzech, mimo, ze nie jest za bardzo "bezposredni".

Na potrzeby tego postu "bezposredni" znaczy siedze blisko muzykow, mnej bezposrednio oznacz siedze i slucham dalej oddalony od sceny. TJdziurawiec jest najdardzej bezposredni z nich trzech.

Konkluzja: jak mozna trzeba miec wszystkie trzy smaki. Jak sie musi miec tylko jedna i ma sie dlugie kieszenie: TJweglowa.

Jak sie ma dobry gust a malo dinaros- Sovtek.

Koteczku

Dramatycznie pogłębiasz moje rozterki. Odstąp na chwilę bigos, śledzie, a zwłaszcza wszelakie trunki i spróbuj odzyskać audiofilską formę. Przyznam Ci się, że ja organicznie wprost nie znoszę wszelkich opinii w rodzaju: na początku wydawał się gorszy, ale po iluś tam godzinach, dniach czy latach dochodzi się do wniosku, że jednak jest lepszy. Według mnie, jak coś jest rzeczywiście bardzo dobre, to to od razu słychać, widać bądź czuć.

Zapytam jeszcze o dwie rzeczy:

- Czy porównywałeś może kiedyś 2A3 Elektro Harmonixa z Sovtekiem?

- Czy byłoby możliwe, abym ja mógł porównać te Full Musicki z Sovtekiem?

Bo z tego, co napisałeś, zaczynam podejrzewać, że mnie najbardziej by odpowiadał dziurawiec, chociaż go nie rekomendujesz.

>- Czy porównywałeś może kiedyś 2A3 Elektro Harmonixa z Sovtekiem?

Nie.

>- Czy byłoby możliwe, abym ja mógł porównać te Full Musicki z Sovtekiem?

Chyba tak. O tym radze pogadac z wlascicielem lamp. Jest kilku dealerow TJ. Ja tylko je slucham.

>Bo z tego, co napisałeś, zaczynam podejrzewać, że mnie najbardziej by odpowiadał dziurawiec, chociaż

>go nie rekomendujesz.

jezeli preferujesz analityczny, detaliczny dzwiek........ she is your baby. Nie ma dobrego albo zlego gustu sa tylko rozne.

"Przyznam Ci się, że ja organicznie wprost nie znoszę wszelkich opinii w rodzaju: na początku wydawał się gorszy, ale po iluś tam godzinach, dniach czy latach dochodzi się do wniosku, że jednak jest lepszy. Według mnie, jak coś jest rzeczywiście bardzo dobre, to to od razu słychać, widać bądź czuć."

Sliska sprawa. Wielokrotnie zmienialem zdanie. Cos co mi sie kiedys podobalo, teraz jest takie sobie. Nie rodzimy sie ze smakiem, smak jest nabyty i dojrzewa wraz z doswiadczeniem. Wielokrornie doswiadczalem, ze cos mi sie na pierwszy blysk ucha ( czy oka, czy smaku, czy wechu) podobalo, by po czasie dojsc do wniosku, ze to nie to. Ja sie po prostu wolno ucze.

Koteczku

Chwilka, momencik. Przecież jeszcze do przedwczoraj twierdziłeś, że te dziurkowane są najlepsze na świecie. Nawet bym nie podejrzewał, że możesz na przykład woleć albo stawiać na równi Sovteki. Sesję chyba trzeba urządzić jakowąś, bo jeszcze te czeskie za rogiem się czają i zaraz usłyszę, że to one są najlepsze.

Piotrze,

Zgadza sie, dziurkowce to punkt odniesienia. Lampa ta mierze inne. Niedawno uslyszalem jej weglowa siostre i dala mi wiele do myslenia. To wszystko.

Raz jeszcze: Sovteki sa zaskakujaco dobre w stosunku do ceny. Nic wiecej.

A tak na marginesie, te moje wywody sa prawdziwe li tylko w moim swiecie. Moga okazac sie rozne u Ciebie. Tylko Ty bedziesz wiedzial co lubisz. Traktuj to wiec jako ocena jednego sluchacza, nic wiecej.

Koteczku

Bardzo lubię Twoje wpisy, a teorii względności wszystkiego raczej nie lubię. Ustalmy przeto, aby te powyższe numeracje nam nie zaciemniały obrazu.

- Czy Sovtek jest lepszy Twoim zdaniem od TJ dziurkowanego pod jakimkolwiek względem poza dostępnością?

- Czy dźwięk TJ dziurkowanego nie jest organiczny, tylko zdecydowanie skłania się ku detalowi?

- Co jest jaśniejsze, Sovtek, czy TJ dziurkowany?

Piotr Ryka,

>- Czy Sovtek jest lepszy Twoim zdaniem od TJ dziurkowanego pod jakimkolwiek względem poza

>dostępnością?

Dobre pytanie. Nie, TJ -dziurkowiec jest lepsza lampa od Sovteka. Kropka. Ale, .....roznice, zwlaszcza w srodku pasma sa tylko nieznacznie. Duzo, duzo mnejsze niz roznice w cenach. Jest cos takiego co nazywa sie "krzywa dzwonowa" , oznacza to, ze za 5% roznice w jakosci placi sie sie 300% wiecej. O tym mowilem i to mialem na mysli. Ale, zeby nie bylo Ci smutno, najwyzsza oktawa dziurawca jest duzo lepsza od Sovteka. Wiec bedziesz posiadal mocny argument dlaczego wydales tyle rodzinnych zasobow.

>- Czy dźwięk TJ dziurkowanego nie jest organiczny, tylko zdecydowanie skłania się ku detalowi?

Definitywnie sklania sie ku detalowi. Jest tez mnej organiczny od weglowca. Troche jak roznica miedzy dobrym krzemem a lampa. Wzmacniacze krzemowe, nawet te dobre, sa na moje ucho zbyt analityczne. Sprawa gustu.

Troche jak roznica miedzy CD a winylem. Wszystko sprowadza sie do tego czego szukamy w muzyce. Jezeli jasny, chlodny mikrodetal jest istotny- dziurawiec.

>- Co jest jaśniejsze, Sovtek, czy TJ dziurkowany?

TJ-dziurawiec.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.