Skocz do zawartości
IGNORED

Saksofon, skrzypce, vocal - co zagra???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Troche odlozylem na zbytki, a wiec pytanie krotkie ;-)

Mam okolo 1-2 tys. PLN i poszukuje wybitnych kolumn (podlogowce lub podstawkowce), ktore bardzo dobrze reprodukuja brzmienie instrumentow smyczkowych, detych i vocali. Zalezy mi na brzmieniu z bogatym w kolory srodkiem, ladna scena, basem z kultura i poukladana gora...

Ale najwazniejsze jest to, aby dzwiek byl ciekawy, intrygujacy i wciagajacy...

Pozdawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/22938-saksofon-skrzypce-vocal-co-zagra/

Oj, 2 tysiące to takie trio wezmie za jedną noc ;-)

Napisz jaki masz pokój i co to dokładnie za muzyka, jaki wzmak itp.

Ja mogę powiedzieć tyle, że do tego typu muzyki do 1000zł to moje Gale 3020 będę w czołówce. Słucham smooth-jazzu gdzie jest sporo saksofonów i brzmi rewelacyjnie. Przestrzeń niesamowita także (miałem wcześniej M2 i jednak Gale do smooth-jazzu lepiej sie nadają). Skrzypce jakoś niebardzo lubie wiec sie nie wsłuchiwałem. Wokal na nich rewelacja. Gale to naprzwdę jedne z lepszych monitorów a już szczególnie do takiej muzyki.

Droższych rzeczy słuchałem tylko w sklepach więc cieżko coś obiektywnie napisać.

Odnosnie preferencji, to przede wszystkim jazz i muzyka filmowa - klimaty lat '20, '30, ale i wspolczesne - np. soundtracki z filmow takich jak "Amelia", "The Piano", "Neverland", itd...

Mam tego rodzaju doswiadczenie, ze jezeli kolumna dobrze reprodukuje skrzypce, wiolonczele, saksofon, gitare, to i z reszta sobie rowniez radzi, stad nacisk na te instrumnety ;)

Ogolnie im bogatszy przekaz, tym lepiej... Nie chodzi o to, aby byl przeslodzony, ale zeby glosnik nie "obcinal" tych wszystkich smaczkow, ktore czesto w tego typu muzyce mozna znalezc.

Detal + scena + pelne zrownowazone pasmo (bas, srednica, gora).

Pozdrawiam,

Lete

Myślę, że Gale by Ci się spodobały. Jeśli masz okazje to gdzies posłuchaj - choć raczej ciezko je spotkać. Przeczytałem też o nich że mają podobno "lampowy środek". Nie słuchałem w życiu lamp (nie licząc pieców gitarowych) wiec nie mam jakiegoś porównania. Ale do takiej muzyki naprawdę są niesamowite. Czekam na 2 samplery wiec może napisze za kilka dni coś wiecej - po użyciu samplerów. Ale jak na razie to jest rewelacja w tej cenie i w tej muzyce.

Właśnie dotarł Linn samnler - doszedłem do 11 utworu jak na razie i smyczków tu bardzo dużo na tym samlerze. Ja jakoś za smyczkami nie przedapam wiec przesłucham do końca i jeśli nic się nie zmieni to zostanie ten sampler sprzedany. Jeśli smyczki lubisz to jest on w sam raz dla Ciebie - mnie już kraw zalewa :D.

2 tyś. ? To jeszcze z 500zł i poszukaj Harbeth HLP3 ES z drugiej ręki. Z dobrym wzmakiem i w pokoju do powiedzmy 15 m REFERENCJA. Warto nawet poczekać. Albo KEF ls2/3 też z dugiej ręki tylko, że brzydkie i o basie można zapomnieć.

Tak, Gale to jest bardzo ciekawa propozycja. Do dzisiaj jestem pod wrazeniem tych kolumn. Pewnie nie sa to kolumny wybitne, jednak w cenie do tysiaca zlotych naprawde trudno znalezc lepsze i na dodatek nowe.

Oczywiscie kolumny te maja swoje ograniczenia, (w koncu podlogowe 3040 kosztuja niewiele ponad tysiac zlotych, a monitory 3020 troche ponad 600 Pln) jednak w tym rodzaju muzyki moga sie prezentowac bardzo dobrze.

Wysokie tony subtelne, delikatne muskajace ucho sluchacza, srednica czysta klarowna. Najslabsza strona tych kolumn jest dla niektorych bas - krotki, sprezysty dosyc twardy. Moze warto pokusic sie o suba do nich i wtedy pewnie bas nabierze innego charakteru

Sprzedawca rekomendowal mi je jako kolumny do malych skladow muzycznych.

I jeszcze jedna uwaga na zakonczenie - jak na taka cene perfekcyjne wykonanie. Polecam.

Gale... Hmm... A czy nie bedzie to jednak za malo? "Redukowac sie" do kolumn

Aktualnie slucham tez na B&W 602 S3. Eltax Liberty 5+, AA Hyperion II... I... to dla mnie za malo ;-)

Chce wiecej, ale za rozsadne pieniadze ;)

Pozdrawiam,

Lete

>lete

Może sprzedaj wszystkie kolumny i jedne dobre, które zaspokoją Cie w każdym gatunku muzycznym. Chyba że potrzebujesz nagłośnić kilka pokoi: salon, sypialnie itp to może być problem. Musiał byś sobie kupić podstawko na kółkach ;)

A tak wogóle to najlepiej sprzedaj Marantza PM-75, bedziesz miał tysiaka wiecej na kolumny w budżecie. A najlepiej to sprzedaj go mnie ;)

lete

Polceam !!! Bardzo wiele razy je slyszalem i nadal mam szczene na ziemi. Cena miesci sie w twoim przedziale mysle i ma te cehy ktore opisujesz. Gdybys chcial posluchac to zapraszam do Olsztyna. Mysle ze jak przyjedziesz to nie bedziesz chcial wyjechac bez nich:) Oczywscie niezobowiazuajcy odsluch jak najbardziej:D Zapraszam w imieniu kolegi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>mlody2

Cos ten kolega niekomunikatywny... Brak odpowiedzi na maila poki co...

To moze pytanie tutaj... To jakas wersja konretna ProAc'a (w jakim stopniu dokladny klon, jaka zgodnosc komponentow)? Pytam jako laik oczywiscie.

Pozdr.

Lete

Lete

Musisz do niego zadzwonic jak chesz pogadac, na aukcji jest numer do niego. Kolega pracuje ciezko wiec nie zawsze jest na necie.

Co do kolumn to one tylko wygladem przypominaja Proaci. Cala zwrtonica byla robiona pod te skrzynki itd. Wszystko w labach tonsila. Nie mozna wiec mowic o nich jako o klonach proaca. Mysle ze graja lepiej napewno. Glosniki masz opisane na aukcji jakie sa. Na gorze Vifa na dole weglowka SS. Nic natomiast nie zastapi odsluchu. Ja ze swojej strony moge zapewnic ze nie pozalujesz. Napewno nie sa to kolumny robione na ucho albo przy domowych pomiarach. Jest to w pelni profesjonalna konstrukcja zaprojektowana i zestrojna przy uzyciu specjalistycznego sprzetu.

Widzę padła nazwa Gali - mam takowe 3040 - trójdrożne podłogówki. Kolumny są bosko wykonane - solidne skrzynie, biwaring, komory balastowe, złocone wtyki. Co do dźwieku - dotychczas raczej słuchałem muzyki rockowej, jazzowej. Wczoraj zapóścilem pierwszy raz na nich orkiestrę symfoniczną i szczeka mi opadła. To naprawdę pieknie gra. Skrzypce potrafią dosłownie uwieść, bebny mnie wbijają w kanapę... pomimo, że kolumny są filigranowe a gośniki ledwie o średnicy 13 cm (chyba o ile dobrze pamiętam, sam nie mierzyłem). bas jest mocny - na jednej imprezie jeden kolega siedział przez godzinę i kręcił glową pytając - jak to możliwe - skąd ten bas:) Według mnie stosunek ceny do jakości rewelacyjny. Posłuchaj gdzieś tych gali - być może to właśnie strzał w 10. Sam je kupiłem po usłyszeniu opini, że do 2 tyś ciezko kupić coś lepszego. jedno jest jednak wazne - podobno cieżko je napędzić. Wczesniej korzystałem z amplitunera Pioneer i była do porażka - aby zaczało to głośniej grać to musiałem odkręcić na 3/4 pokrętło a przy tym położeniu to już zacynały się znikształcenia takie, że nie dało się tego słuchać. Kolejnym krokiem był zakup wydajnego wzmacniacza. pado na mocarnego DENONA PMA 860 - ten tak sieje mocą, że raczej nie mam odwagi odkrecić po za 8 - a do 40 można kręcić:) - słucham zwykle na moich 18 metrach na 4-5. Osobiście polecam - jednak mogę być nieobiektywny bo niewiele systemów w życiu słyszałem i nie wiem na ile mogę właściwie ocenić jakość mojego.

Ja moich gale`i słuchałem z Denonem i żeby grały głośniej trzeba go było bardziej odkręcić na regulacji głośności. Z Yamahą natomiast reagują juz po delikatnych ruchach pokrętłem - ale myślę, że to może zależy od konstrukcji przedwzmacniacza w środku, bo w moim przypadku i yamaha i denon mają podobną wydajność (może wartości zastosowanych potencjometrów od siebie się różnią).

no ale może to zalezy od modelu DENONA? ta seria 560/860/1560 jest bardzo efektywna i to zupełnie inna bajka niż te z końcówką 80 czy inne... tak przynajmniej słyszałem i tak czuję to u siebie na moim sprzęcie:)

No a co Ty powiesz o tych galach?

O galach - jak dla mnie to przestrzeń, dynamika, świetna góra i środek, bas dynamiczny - do jazzu i smooth jazzu rewelacja. Ale nie kończe jeszcze poszukiwań - Gale zamierzam sprzedać i chcę posłuchać czegoś innego, niezbyt drogiego. Dla mojej dziewczyny zamierzam kupić Kody 702F lub 707F - do słuchania radia i do komputera - może ktoś ma używane na sprzedarz?. A może mi polecicie jakieś monitory dla mnie? Zanim coś wybiorę na stałe dla siebie chce się osłuchać jak najwiekszej liczby modeli monitorów w domu a później powróce do najlepszych. W sklepach nie lubie słuchać bo wszystko mi brzmi inaczej, wiec nie pozostaje nic innego jak kupować używane, słuchać, sprzedawać, kupować kolejne itd.

Ja też chcę jeszcze czegoś doświadczyć - ale te kolumny mi się podobają. W dziale DIY dopisałem się do jednego postu o galach 3040 w sprawie ich ewentualnej przeróbki. Może da się coś z nich wycisnąć więcej? zaryzykował bym przebudowę o jakiegoś fachowca:)

Ja raczej jestem przeciwny jak na razie przeróbkom kolumn - moim zdaniem skoro zostały skonstruowane tak jak zostały to takie było założenie konstruktora, jego fantazja i pomysł, wiec nie ma co tego psuć - zawsze można zrobić coś od podstaw zamiast grzebać w czyimś dziele.

>Seba78

Odnosnie Denona... Powiem Ci, ze wlasnie testuje PMA-980R i wniosek jest jeden - to naprawde mocny wzmacniacz, a juz na pewno wydaje sie zdecydowanie silniejszy od mojego Marantza PM-75.

Z wersja '80 (bynajmniej 980R i 1080R nie jest tak zle...).

Pozdrawiam,

Lete

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.