Skocz do zawartości
IGNORED

po naprawie w elektrycznej pomarańczy

dawos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problemik z kolumną Gale 3030. Otóż przy głośniejszym słuchaniu muzyki wpada w dość uciążliwy rezonans. Już raz była w naprawie i co prawda sytuacja poprawiła się po wymianie głośnika, ale po jakimś czasie problem powrócił. Zadzwoniłem do elektr. pomarańczy, ale oni mnie zwodzą, że nie mogę zbyt dużo oczekiwać od tanich kolumn. Co robić, czy wytłumić kolumnę, czy może to problem ze zwrotnicą, czy z obudową, doradźcie co dalej, mam począć, proszę?

Cze

- > dawos opisz blizej jak to sie objawia??? Ja spotkalem sie z "bzykaniem" glosnikow w zakresie srednicy przy duzych natezeniach dzwieku co prawda nie w Galach ale w wykonanych samodzielnie kolumienkach opartych na szerokopasmowym glosniczku Monacora Rowniez podobny efekt slyszalem w fabrycznych kolumnach JPW SONATA Poczatkowo myslalem ze sa uszkodzone glosniki ale pozniej znalazlem przyczyne Mianowicie miedzy obudowa a koszem glosnika byla niewielka szczelina wystarczylo ze tak powiem wkleic glosniki na dwustronna tasme samoprzylepna i mocno je dokrecic i rezonans zniknal jak reka odjal Moze nie temat pisze ale tez dawos nie napisal jaki to rezonans :)

Pozdrawiam

Kiedys mialem podobny probelm - okazalo sie, ze winna jest plastikowa obejma dookola niskotonowego.

Ale zdarzaja sie bardzo podchwytliwe brzeczenia. Kiedys ktos opisywal, ze cos mu brzeczalo, jakby przy wtykach a okazlo sie potem, ze to plytka zwrotnicy. Dobrze jest podeprzec sie plyta testowa lub jakimkolwiek genertorkiem by miec na stale problem do dyspozycji a potem probowac dotykac i dociskac podejrznae miejsca. Czasami zrodlo brzeczenia jest bardzo trudne do lokalizacji.

pzdrw

soso

No właśnie - bardzo trudno jest zlokalizować źródło rezonansu. Testówkę mam, ale pan z El. Pom. powiedział, że to nieobiektywny test, bo prawdopodobnie nie spełniono warunków;), ale rezonans pojawia się często, nie tylko w przypadku grania płyty testowej. Wątpię, żeby była to wina głośnika, bo ten został wymieniony. Trudno opisać rezonans, jest to uciążliwe drżenie obudowy. Rezonans zmniejsza się po dużym obciążeniu kolumny z góry, ale nie mam ochoty składować moich najcięższych (i też najwartościowszych;) książek na kolumnie. Chodzi mi o to, czy każdy rodzaj problemu musi rozwiązać gwarant bez obiekcji, czy mam odpuścić i próbować samemu dochodzić co jest nie tak? Może pomogłoby wyklejenie wnętrza kolumny jakąś matą bitumiczną, może to jednak nie pomóc, a im więcej będę grzebać w środku tym gorzej, bo jak zahaczę o jakiś głośnik lub kabel to gwarant ostrzegł, że mi nowych części nie wstawi.

• Redaktorzy

jeśli sprzedawca również słyszy rezonans, to ma obowiązek albo do skutku odsyłać kolumny do serwisu, albo wymienić na nowe - poprawnie grające.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Miałem kiedyś problem z kinem domowym LG. W tylnych głośnikach słychać było uciążliwy szum. W serwisie był trzy razy i niby to tak musi być, choć ten sam model w innych sklepach tak nie robił. Poszedłem do Rzecznika Praw Konsumenta, który pomógł mi napisać pismo, z którym to pismem i sprzętem poszedłem do sklepu i powiedziałem, że rezygnuję z gwarancji i reklamuję z tytułu rękojmi. Po dwóch dniach zadzwonili do mnie ze sklepu i powiedzieli, że mam przyjść po odbiór pieniędzy. Nie był to byle malutki sklepik tylko lider w naszym województwie DOMAR. Radzę Ci też jak najszybciej się udać do Rzecznika, a on już Cię pokieruje.

tolku, a dokładnie gdzie mogę znaleźć ów Rzecznika? Trochę poczytałem w internecie i teraz rękojmia chyba nie obowiązuje, ale jest "gwarancja jakości w Kodeksie Cywilnym od art. 577 do 58_ileś tam", warto zrezygnować z gwarancji i podać się na te właśnie artykuły. Mógłbyś napisać trochę więcej co zawierało pismo Rzecznika?

W każdym większym mieście jest biuro Rzecznika. Wpisz w wyszukiwarce słowo rzecznik praw konsumenta i swoją miejscowość i powino ci pokazać, albo zadzwoń na informację numerów telefonicznych tp i poproś o numer do rzecznika w swoim mieście, a jak nie będzie w twoim to poroś w najbliższym mieście. Pismo zawierało konretne artykuły kodeksu cywilnego dopasowane do mojej sytuacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.